"Anunţă-i să nu se bage în faţă că le vine rândul oricum! Braţul lung al justiţiei... Să candideze toţi corifeii, că-i bate ca pe preşuri! O să se audă în curând zumzet metalic. Şi nu de zurgălăi!" Proorocul Bodescu, ancheta DNA şi câteva întrebări

15 mar 2018 14130 afişări Special
"Anunţă-i să nu se bage în faţă că le vine rândul oricum! Braţul lung al justiţiei... Să candideze toţi corifeii, că-i bate ca pe preşuri! O să se audă în curând zumzet metalic. Şi nu de zurgălăi!" Proorocul Bodescu, ancheta DNA şi câteva întrebări
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Evenimentele din ultimele 24 de ore, pe care ProSport le-a lămurit, în exclusivitate, încă de miercuri seară, ridică semne de întrebare în privinţa forţelor care interferează cu fotbalul românesc.

FAPTELE. Cu 4 săptămâni înaintea alegerilor pentru şefia FRF, din 18 aprilie 2018, la sediul federaţiei descind procurorii DNA, care ridică documente în dosarul comisioanelor pe care Mircea Sandu şi acoliţii săi şi le-au tras în 2011, după ce au câştigat procesul cu Loteria. Sunt sume enorme, numai Sandu a încasat 4,2 milioane de lei (91 de milioane câştigate de la Loterie).

Problema nu e dacă suspiciunile sunt reale, ci că plângerea penală făcută de Burleanu datează din 2014.

Răzvan Burleanu, Vasile Dâncu şi Liviu Dragnea. FOTO: Mediafax

Dosarul a stat în sertar 4 ani. Nu s-a mişcat un deget, deşi era foarte-foarte simplu de instrumentat. O joacă de copii, pentru că probele erau publice, faptele de notorietate, s-a făcut scandal în presă la vremea respectivă. DNA avea probele incriminatorii încă din octombrie 2014. Rise Project a publicat stenograma discuţiilor din Comitetul Executiv buclucaş chiar atunci. 

A fost vâlvă, apoi – tăcere.

CONJUNCTURA. Acum, cu o lună înaintea alegerilor, într-un moment în care Burleanu e în corzi, tot fotbalul românesc coalizându-se împotriva lui, apar (iar) în scenă procurorii. 

Poate este o întâmplare tot contextul, poate că evenimentele se suprapun accidental.

E foarte posibil. De-a lungul timpului, reporterul ProSport a verificat versiunea lui Mircea Sandu – care afirmă că totul i s-a tras de la încăpăţânarea de a ignora avertismentele şi de a merge până la capăt în procesul cu Loteria. Teza fostului şef al FRF nu a fost confirmată nici măcar de cei care au lucrat cu el în acea perioadă.

Sandu spune că, după ce a câştigat 91 de milioane de lei în instanţă de la Loterie, „în 6 luni mi s-au luat toţi sponsorii“. Apoi, imediat după ce a câştigat alegerile, în chiar primele zile ale mandatului său, Burleanu a cerut toate documentele pe subiectul Loteria. În septembrie-octombrie 2014, au urmat plângerile penale.

Am mari dubii în a crede această versiune.

În 2014, site-ul de investigaţii Rise Project prezenta o serie de dezvăluiri despre afacerile tulburi şi conexiunile oculte ale tânărului Răzvan Burleanu, un necunoscut căruia i s-a construit o coroană de ONG-uri. Ionuţ Stănescu, cel care s-a ocupat atunci de reţeaua Burleanu, a făcut chiar un infografic cu pânza de păianjen. Procurorii DNA au considerat neinteresant cazul. Sursa: riseproject.ro

E bine să nu încercăm să deschidem toate şuruburile cu aceeaşi cheie fixă: nu se va potrivi. Teoria conspiraţiei de care s-a îmbolnăvit planeta este rezultatul gândirii leneşe, al superficialităţii, al obiceiului de a nu ne asuma răspunderea propriilor fapte, mi-a spus odată regretatul Florin Tudose. 

Aşa că, până la probe concrete, trebuie privite cu maximă rezervă teoriile „oamenilor de fotbal“, care-l asociază pe Burleanu cu serviciile secrete. E plină lumea de victime fără călăi, infracţiuni fără infractori şi condamnaţi nevinovaţi. 

Mircea Sandu şi Ionuţ Lupescu au în spate un trecut la FRF care atârnă greu. Fostul preşedinte nici măcar nu se osteneşte să nege evidenţele, el precizează însă că "pot fi acuzat, poate, că unele lucruri au fost imorale. Dar nu ilegale! N-am făcut nimic ilegal".

E dreptul lui să se apere, aşa cum e dreptul nostru să avem alte opinii.

Dar!

1. Acum 4 ani, într-un moment în care era clar că Gică Popescu va câştiga alegerile, acesta a fost condamnat la închisoare cu executare. Speţa nu se discută, „Baciul“ şi-a recunoscut vinovăţia şi şi-a executat – mult mai demn decât toţi ceilalţi, fără văicăreli şi explicaţii puerile – sentinţa.

Judecătorii s-au pronunţat cu o zi înaintea alegerilor. Nu cu o săptămână sau o lună înainte, nu cu o săptămână sau o lună după. Fix cu o zi! Amănuntul este decisiv, pentru că scoaterea din joc a lui Popescu a venit atunci când nu mai exista posibilitatea ca generaţia de aur, susţinută (ca şi acum) de Mircea Sandu, să îşi desemneze alt candidat (indiferent cine ar fi fost acesta, el ar fi câştigat – nu există dubii aici).

A doua zi după condamnarea lui Gică Popescu, anonimul Burleanu – un tânăr consilier prezidenţial de 29 de ani, cunoscut doar din anchetele Rise Project pentru contractele şi licitaţiile dubioase în care fusese implicat –, rămas în concurenţă cu Chivorchian, Puşcaş şi Avram, câştiga alegerile.

Deznodământul a salvat FRF de la un contract înrobitor cu Mircea Sandu, care primea o rentă viageră faraonică. ProSport v-a prezentat documentul chiar atunci.

Rămân însă speculaţiile - care durează de 4 ani în lumea fotbalului! - pe marginea acestei nemaipomenite succesiuni de evenimente.

2. Faptele comise de Răzvan Burleanu înainte, dar şi după ce a devenit preşedinte la FRF nu au intrat încă pe ordinea de zi a procurorilor. Deşi despre ele a scris din belşug presa. Între timp, au apărut şi plângerile penale concrete, cu date exacte, fapte, nume. Cazurile finanţării ilegale, cu milioane de euro, a unor cluburi nerecunoscute de statul român, al aprobării unor prime de milioane de euro de un organism (Comitetul Executiv) declarat ilegal de statul român şi al refuzului de a aplica hotărâri definitive ale instanţelor sunt de notorietate.

Totul a rămas fără ecou. Procurorii DNA n-au timp.

Deocamdată.

3. Mă întreb la ce s-a referit Gabriel Bodescu, mâna dreaptă şi mâna stângă a lui Răzvan Burleanu, atunci când i-a scris anul trecut lui Justin Stefan, secretarul general al LPF, următoarele: „Anunţă-i să nu se bage în faţă că le vine rândul oricum! Braţul lung al justiţiei... Te-ai băgat cu c... în p... aiurea! Să candideze toţi corifeii, că-i bate ca pe preşuri! Doar Răzvan Burleanu! (...) Nu ştii de unde vine apa. O să se audă în curând zumzet metalic. Şi nu de zurgălăi!“.

Dialogul purtat pe Whatsapp între Bodescu şi Ştefan anul trecut, obţinut şi publicat de Costin Ştucan în Gazeta sporturilor. Omul de încredere al lui Răzvan Burleanu anticipa atunci cu precizie acţiunile DNA din această primăvară, exact înaintea alegerilor

Deocamdată, acţiunea iniţiată de DNA nu pare să-l vizeze direct pe contracandidatul lui Burleanu, Ionuţ Lupescu. Atenţie, însă! Acesta era director executiv la FRF în momentul comiterii faptelor de către Mircea Sandu.

Să avem, însă, răbdare. Curând se vor limpezi apele. Până la alegeri mai sunt câteva săptămâni.

Aşa cum infractorii cer, toţi, prezumţia de nevinovăţie până la condamnarea definitivă şi chiar după aceea, şi acţiunea procurorilor DNA – singura instituţie din istoria României care a îndrăznit să ancheteze sistematic Mafia – merită sprijin şi încredere.

P.S. Ştiu că actualilor conducători de la Casa Fotbalului le convine foarte tare să se creadă că ar avea legături oculte cu serviciile secrete şi cu procurorii. Pe parcursul ultimilor ani, am descoperit modul lor de a lucra şi de a gândi. Nu cred această versiune a conexiunii secrete cu instituţii de forţă. Probabil că, dacă vor pierde alegerile, nu vor mai însemna, din nou, nimic pentru nimeni.

Întrebările asupra acestor coincidenţe rămân, însă.

ProSport vă prezintă ordonanţa emisă de procurorul DNA pe 12 martie 2018, prin care se dispune predarea unor documente de la FRF în cadrul anchetei penale pornite în 8 septembrie 2014

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.