Amintiri cu Cristian Rizea, deputatul încolţit de DNA. Fostul şef de cabinet la MTS se lăuda în 2001 că e finul lui Nicu Gheară. A scos pistolul în aeroport, a ameninţat un comentator TVR că-l dă afară şi vorbea cu "să moară mama"

7 mar 2016 10027 afişări Special
Amintiri cu Cristian Rizea, deputatul încolţit de DNA. Fostul şef de cabinet la MTS se lăuda în 2001 că e finul lui Nicu Gheară. A scos pistolul în aeroport, a ameninţat un comentator TVR că-l dă afară şi vorbea cu "să moară mama" 6 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/15098751/2/adunarea-generala-a-frf-in-imagine-georgiu-gingaras-nicolae-mara.jpg

UPDATE 15:00 Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a încuviinţat luni ambele cereri ale DNA în cazul parlamentarului Cristian Rizea: atât cea de reţinere, cât şi cea de arestare preventivă.

Avizul Comisiei Juridice e însă doar unul consultativ. Decizia definitivă va fi luată prin vot, în plenul Camerei Deputaţilor.


„Vreau să le transmit celor care m-au vrut sau pe care i-am deranjat că nu voi mai candida la Sectorul 5. (...) De şase luni primesc diverse mesaje, direct, că ar fi fost bine să îmi retrag această candidatură.“ Între declaraţia de mai sus, făcută de deputatul Cristian Rizea vineri, 4 martie 2016, după ce DNA a cerut arestarea sa sub acuzaţiile de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, şi cea care urmează se întind nu mai puţin de 15 ani. „Ştiu că sunt mulţi care vorbesc şi care vor să mă distrugă. Un om cu valoare are însă întotdeauna şi duşmani. Însă nu mor caii când vor câinii. Nici eu nu mă las, am prieteni. Ştiaţi că Nicu Gheară o să-mi fie naş când mă căsătoresc, la sfârşitul anului, poate?“, afirma pentru ProSport, în iulie 2001, Cristian Rizea, la acea oră şef de cabinet al lui Georgiu Gingăraş, ministrul tineretului şi sporturilor.

Temele recurente în cele două luări de poziţie, deşi despărţite de 15 ani, sunt aceleaşi: valoarea vorbitorului şi duşmanii care-i poartă pică. Luni, 7 martie 2016, numărul duşmanilor s-ar putea să-l copleşească pe valorosul Rizea: Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor va discuta cererea DNA de a-l trimite după gratii în arest preventiv.

Dragoste cu strigături şi reprize de chelfăneală cu pauze scurte


15 iunie 2015: înconjurat de colege arătoase şi cu cocardă tricoloră la piept, Cristian Rizea taie panglica noului sediu al PSD - Sectorul 5. FOTO: Mediafax

Deputatul PSD încolţit de DNA pentru că ar fi pretins şi încasat 300.000 de euro în 2009 ca să determine instituţii ale statului să-l favorizeze pe cel care l-a mituit şi-a început cariera de slujbaş al statului tocmai la Ministerul Tineretului şi Sporturilor, în guvernarea Adrian Năstase. Tânără speranţă în vârstă de 32 de ani, Cristian Rizea a fost în 2001 un şoc pentru angajaţii MTS. „Vorbea cu «să moară mama». Ăsta e primul lucru de care-mi aduc aminte în ceea ce-l priveşte“, povesteşte unul dintre cei care l-au cunoscut atunci.
Deşi necunoscut în lumea sportului, actualul deputat avea deja un trecut zbuciumat în politică. Trecuse pe la PNL, PNŢCD, APR şi PSDR, lăsându-le amintiri de neuitat colegilor din partide. Când a plecat din APR, a luat absolut tot ce adusese sub titlu de contribuţie la partid, inclusiv scaunele.

S-a vorbit intens despre faptul că i-ar fi dat târcoale nevestei unui coleg de partid, Cristian Zevedei, soţul înşelat chelfănindu-l în mai multe rânduri. EVZ scria în 2011 că, în particular, Rizea se lăuda cu faptul că soţia lui Cristian Zevedei, Cristina (şi ea lansată furtunos prin mai multe partide şi abonată la diverse funcţii în stat) – conform EVZ, fostă barmaniţă – l-ar fi iubit nebuneşte. A pătimit pentru dragostea aceasta. „În ultimele 14 zile am fost agresat fizic de trei ori, tâlhărit şi ameninţat cu moartea de către domnul Zevedei Cristian. Ultima dată, am fost agresat pe 22 iulie 2000, la barul Planet“, se plângea la acea vreme viitorul funcţionar guvernamental şi deputat PSD, citat de EVZ.

„O să am eu grijă să comentezi pe România 3!“

Numit „pe linie politică“, după cum chiar el povestea, şef de cabinet al ministrului Gingăraş, Rizea a atras repede şi atenţia presei sportive. Se ştia că nu fusese ales de noul ministru din cabinetul lui Adrian Năstase, ci acesta vorbise prima oară mai mult cu el abia la minister şi că era pupilul lui Alexandru Athanasiu. S-a făcut repede remarcat şi la MTS, unde femeile au început să-l evite. S-a autopropus membru în Consiliul de Administraţie la FC Dinamo, iar la doar câteva luni după instalare s-a inclus în delegaţia României la Campionatul Mondial de box de la Belfast, în Irlanda de Nord. Acolo a stârnit stupoare când a insistat până dincolo de orice limită a bunului simţ să fie introdus, ca invitat, în transmisiunile directe ale TVR 2. Refuzat iniţial de reporterul Narcis Şelaru, Rizea a trecut la ameninţări: „O să am eu grijă să ajungi să comentezi pe România 3!“. În acel moment, televiziunea publică nu avea decât două canale, TVR 1 şi TVR 2.


Jurnalistul Costi Prună semnala în ProSport, în iunie 2001, faptele de vitejie ale lui Cristian Rizea la Belfast

În cele din urmă, Rizea a fost introdus în emisiune la TVR ca invitat, remarcându-se prin promisiunea că premiile pugiliştilor care iau medalii vor fi dublate de MTS. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că nu existau condiţiile legale pentru o asemenea măsură, ceea ce a generat un scandal între federaţia de box şi minister.

Acelaşi Rizea i-a cerut lui Şelaru, tot în timpul deplasării la Belfast, telefonul mobil pentru a purta „o discuţie scurtă cu ministrul“. Convorbirea a durat 20 de minute şi l-a costat pe ziarist 37 de dolari. Incidentele au fost relatate de ProSport pe prima pagină.

Pe parcursul mandatului său de şef de cabinet al ministrului Gingăraş, Rizea a fost un excursionist pasionat pe banii statului. Numai în primele şase luni, a mers în Egipt şi la Bruxelles, la Kaunas, Belfast şi în Canada. Uneori, frecvenţa „delegaţiilor de serviciu“ era atât de mare încât abia avea timp să dea pe-acasă, să-şi schimbe hainele şi să verifice dacă luminile sunt stinse şi robinetele bine închise. În primăvara lui 2001, după ce s-a întors din Lituania, unde România disputase un meci de fotbal în preliminariile Mondialelor, a doua zi a urcat în avionul de Belfast, ca membru al delegaţiei de box.

Un BMW la mâna a treia, furat, şi un Audi TT care nu i-a fost sechestrat de bancă

Un portret amănunţit al lui Rizea avea să fie publicat de ProSport la începutul lui iulie 2001.


După ce s-au lămurit cine a "aterizat" la MTS ca şef de cabinet al ministrului, jurnaliştii de la ProSport îi dedicau, în iulie 2001, o pagină întreagă „pistolarului"

Ziarul nota că, pe 29 noiembrie 1999, Cristian Rizea încercase să intre în zona magazinelor duty-free de la Aeroportul Otopeni. Pentru că nu fusese lăsat de angajaţii de la pază să treacă dincolo de zona permisă publicului, a scos pistolul şi a început să strige că e membru al Partidului Naţional Ţărănesc şi că va avea grijă să plătească toţi cei care nu-l lasă să treacă. A fost săltat de poliţie şi dus la secţie, ulterior fiind eliberat. În interviul acordat ziarului ProSport, Rizea nega incidentul, spunând că totul este invenţia unui portar de la aeroport, care a făcut scandal când a văzut că vizitatorul se legitimează cu un permis de portarmă. „În raportul poliţiei apare că am primit o amendă de 100.000 de lei pentru altercaţie verbală“, a argumentat Rizea.

În acelaşi interviu, viitorul deputat povestea că toate maşinile de lux pe care şi le cumpăra erau la mâna a doua, fiind alese prin mica publicitate, şi că fusese de bună credinţă când cumpărase „la a treia mână“ un BMW furat. Informaţia că o altă maşină, un Audi TT, îi fusese sechestrată de bancă pentru datorii neplătite, a fost dezminţită cu vehemenţă: „Altă minciună... Fireşte că nu. Era al lui frate-meu, dar l-am vândut eu, pentru că nu mi se părea că e o maşină potrivită pentru un om politic, pentru funcţia mea actuală“.

A vrut să fie „om de fotbal“

În februarie 2001, la numai o lună după numirea sa ca şef de cabinet al ministrului, Cristian Rizea a trimis un fax cu antetul MTS pe adresa clubului Dinamo, cerând nici mai mult, nici mai puţin decât să fie numit membru în Consiliul de Administraţie. Nicolae Badea, preşedintele de atunci al FC Dinamo, a rămas stupefiat. „Nimeni din Ministerul Tineretului şi Sporturilor nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru a intra în conducerea noastră“, a explicat Badea de ce a dispus ca solicitarea să fie refuzată.

Decembrie 2001: tripleta care conducea atunci MTS - ministrul Gingăraş, mâna sa dreaptă Rizea şi secretarul de stat Mărăşescu - la Adunarea Generală a FRF. FOTO: Mediafax

Acelaşi Cristian Rizea a provocat uimire când a apărut la diverse acţiuni unde nu fusese invitat. În luna mai 2001 a venit la ceremonia de premiere a voleibalistelor de la Rapid care tocmai câştigaseră titlul naţional, unde a ţinut să prezideze momentul. A doua zi a descins la acelaşi club, pentru a-i premia şi pe poloiştii rapidişti, care luaseră titlul. Nu mai puţin au fost surprinşi cei care s-au trezit cu Cristian Rizea, oaspete neinvitat, la Palatul Cotroceni, unde preşedintele României, Ion Iliescu, îl primea pe Gheorghe Hagi.

Visul de aur al parlamentarului: să-ţi iei Ferrari din salariul de bugetar

Ulterior, după ce a părăsit postul de aghiotant al lui Gingăraş, Cristian Rizea a fost numit director general al Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor. A stat în funcţie până în 2006, când Karoly Borbely, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret, l-a demis în urma acuzaţiei că a deturnat fonduri europene.

Revista Kamikaze scria, în aprilie 2014, că politicianul, care între timp devenise parlamentar, folosise un Mercedes clasa S trecut pe numele şoferului său. O maşină de 100.000 de euro era trecută în actele unei firme care nu înregistra profit şi avea o cifră anuală de afaceri de 30-40.000 de lei (sub 10.000 de euro). Tot la firma înregistrată pe numele şoferului era angajată în acte şi soţia parlamentarului, cu salariul de 880 de lei pe lună. Deşi oficial trăia numai din salariul de parlamentar, ziariştii de la revista Kamikaze remarcau că Rizea avusese bani să-şi cumpere un Ferrari. Parlamentarul îşi atinsese astfel visul pe care-l dezvăluia ziariştilor pe când era angajat la MTS: acela de a face orice pentru a obţine, într-o bună zi, actele unui astfel de bolid.

Rizea este la al doilea mandat de deputat. A fost trimis în Parlament de brăileni

Pesedistul Cristian Rizea a fost ales în Camera Deputaţilor încă din 2008, fiind reales în 2012. Cei care l-au votat sunt românii care locuiesc în Circumscripţia Electorală nr. 9, din Brăila. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, a fost vicepreşedinte PSD – Sector 6 între 2001 şi 2004, secretar executiv PSD între 2010 şi 2013, preşedinte PSD Diaspora între 2010 şi 2013 şi, din 2015 până în prezent, preşedinte al PSD – Sectorul 5, unde şi intenţiona să candideze la funcţia de primar, înainte ca DNA să ceară arestarea sa.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.