ALERTĂ | Diversiune sau ameninţare? "Păzea, vin ultraşii!": membrii galeriilor îşi anunţă pe internet prezenţa la protestul anticorupţie organizat pe 20 ianuarie, în Piaţa Victoriei. Ce spun iniţiatorii acţiunii şi şefii galeriilor invocate | UPDATE Pagina a fost ştearsă!

5 ian 2018 14755 afişări Comentează şi tu Special
ALERTĂ | Diversiune sau ameninţare? "Păzea, vin ultraşii!": membrii galeriilor îşi anunţă pe internet prezenţa la protestul anticorupţie organizat pe 20 ianuarie, în Piaţa Victoriei. Ce spun iniţiatorii acţiunii şi şefii galeriilor invocate | UPDATE Pagina a fost ştearsă! 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/16917407/3/matei-tudor-initiator.bmp

UPDATE 14:04 Sorin Bădiţă, reprezentant al grupului care organizează protestul anticorupţie de pe 20 ianuarie, din Piaţa Victoriei, afirmă pentru ProSport că iniţiativa celor doi tineri, autori ai paginii "Păzea, vin Ultraşii!", este independentă de cea a grupului "Corupţia ucide". "Nu-i cunoaştem. Am aflat că s-a creat un grup pe Facebook cu acest subiect, dar nu este iniţiativa noastră şi n-am vorbit cu ei. Mesajul nostru este că şi membrii galeriilor sunt bineveniţi, pentru că şi ei sunt români, dar le cerem să se manifeste fără violenţă. Protestul trebuie să fie unul paşnic", a declarat Sorin Bădiţă pentru ProSport.


 UPDATE 14:00 Evenimentul "Păzea, vin Ultraşii!" a fost şters de iniţiatorii săi.

 


UPDATE 13:21 Organizatorii evenimentului, distribuit deja pe multe pagini ale ultraşilor, au schimbat locul de întâlnire: 20 ianuarie, ora 15:00, la Piaţa Universităţii, în locul Gării de Nord.


Protestele susţinute împotriva corupţiei organizate în ultimul an, în marile oraşe ale României, au adunat sute de mii de oameni în stradă. Cu excepţia unor incidente izolate, manifestările au fost paşnice şi nu s-au înregistrat altercaţii cu forţele de ordine. Totuşi, pe 20 ianuarie 2018 lucrurile s-ar putea complica, asta pentru că în mediul online s-a propagat deja un mesaj ciudat, aparent revendicat de doi adolescenţi, conform căruia galeriile echipelor de fotbal din România ar urma să iasă şi ele în stradă.

Într-un eveniment pe Facebook distribuit şi de contul Ultras România (unul din cele mai importante din online în lumea membrilor de galerii) se anunţă faptul că pe 20 ianuarie va fi organizat un marş de la Gara de Nord din Bucureşti şi până în Piaţa Victoriei, între cei care urmează să participe fiind suporterii celor de la Rapid şi de la Poli Timişoara.

 

Iată întregul comunicat:

”Scriu aici pentru noi, baietii stadioanelor, indiferent de ce echipe sustinem. Cand a fost chestia cu imigrantii in Polonia, ultrasii dintre cei mai rai de fenomen, Legia, Lech Poznan, Lechia, Slask, etc, au facut pace si au luptat impotriva guvernului mafiot cu privire la aducerea a zeci de mii de imigranti in Polonia. A fost un adevarat arsenal in Varsovia , s au grupat toti si au fost mereu alaturi. La noi de ce nu se poate? Doar luptam pentru acelasi lucru. Sa ne avem macar o zi ca niste camarazi adevarati, romani demni cu onoare si macar sa incercam sa facem ceva pentru binele nostru, si sunt sigur ca ni se vor alatura si altii. Trebuie sa plecam de undeva. Pe 20 ianuarie ne vom intalni la Gara de Nord la ora 15:00 si vom pleca pe jos spre Piata Victoriei la ora 16:00. Multumim celor de la Rapid si de la Timisoara care ajuta mult la acest eveniment! aici e un scop comun,Romania! Nu echipa de club.Impreuna putem reusi,doar IMPREUNA!!!”.

Pagina de Facebook a evenimentului îi are ca autori pe doi tineri care se prezintă drept Matei Tudor, suporter dinamovist, şi "Ultras viola", un suporter din Peluza Sud Timişoara. Primul, contactat de ProSport, a spus că: ”Totul este organizat de mine şi de liderul de la ACS Recaş. Dar avem un impact foarte puternic, mulţi vor să ni se alăture. Nu facem diferenţe, nu contează echipa ce o susţii, contează prezenţa ta. Multe pagini de ultraserie au distribuit evenimentul pentru ca mişcarea merge mai departe prin noi”. Întrebat care este motivul concret al ieşirii în stradă, Matei Tudor a explicat: ”Pentru că şi noi dorim să schimbăm ceva în ţară. Pot ieşi şi doctorii şi avocaţii, nu vrem să implicăm fenomenul ultra în politică, ieşim pentru binele ţării. Nu ieşim pentru violenţă, plecăm orgnizat. O să avem un reprezentant al Jandarmeiei Rommâne cu care putem purta un dialog în care să explicăm că nu se va întâmpla nimic. Vrem doar ca oamenii să vadă că şi ultraşii, suporterii în general, pot protesta paşnic. Vrem ca oamenii să vadă în noi unitate şi aşa sperăm ca pe viitor din unitatea noastră vor învăţa ceva. Nu contează echipa pe care o susţinem, noi reprezentăm strict România. Avem destui coordonatori încât mişcarea asta să intre în istorie. Cum şi polonezii au făcut front comun şi noi putem face. Fără violenţă!”.

Atât textul, cât şi mesajele care curg pe pagină sunt contradictorii şi interpretabile. Există nişte apeluri la calm şi la proteste paşnice, inclusiv din partea lui Matei Tudor, unul din iniţiatori, însă foarte mulţi care răspund îi înjură pe protestatarii anticorupţie şi afirmă că trebuie să se recurgă neapărat la violenţe. Este greu se spus dacă ne aflăm în faţa unui eveniment real sau a unei diversiuni create special pentru a-i descuraja pe oamenii de bună-credinţă să participe.

Până la ora publicării acestui text, 579 de oameni îşi manifestaseră interesul pentru acţiune şi 131 confirmaseră că participă.


Posesorul contului de Facebook "Mereu viola", coautor al paginii "Păzea, vin Ultraşii!". Suporterii de la Timişoara îl caracterizează ca fiind un teribilist


Matei Tudor, celălalt suporter care a generat evenimentul "Păzea, vin Ultraşii!", pare să ţină cu Dinamo.


Deviza pusă de Matei Tudor pe pagina sa de Facebook este salutul "Heil Mein Fuhrer"

ProSport a luat legătura cu liderii galeriilor citate nominal în comunicatul paginii de Facebook şi a descoperit că nimeni nu ştie de eveniment şi nu şi-l asumă.

"Nu ştiu de aşa ceva. Garantez că galeria Politehnicii Timişoara nu e implicată. Nu organizăm nimic şi nu merge nimeni la Bucureşti. Ce face fiecare pe cont propriu, e treaba lui, dar noi nu avem de-a face în niciun fel. Cel care spune că e organizator de la Timişoara n-are legătură cu noi", spune Sebastian Novovic, liderul "Drukeria", galeria Politehnicii Timişoara.

"Nu se pune problema ca grupul din galeria Rapidului cu care colaborez eu să participe la astfel de evenimente. Dacă se duce vreunul în nume personal, e problema lui. Eu habar n-aveam de asta şi, credeţi-mă, dacă se organiza ceva, aş fi ştiut. Scrieţi că suporterii Rapidului nu fac politică şi nu intră în astfel de poveşti", afirmă Gheorghe Răducanu, alias Gigi Corsicanu, liderul Peluzei de la Rapid.

"Suporterii de la T2 nu sunt amestecaţi. Acum citesc şi eu, când îmi spuneţi dumneavoastră. Habar n-am despre ce e vorba şi e clar că nu vom participa la aşa ceva. Cred că e vorba de nişte copii care se joacă de-a ultraşii", a afirmat şi Cătălin Tudor, unul din liderii grupului T2 din galeria Rapidului. Acesta a adăugat că, absolut sigur, ar fi ştiut dacă un grup de la T2 ar fi plănuit să participe organizat la proteste.

Contactaţi de ProSport, lideri ai galeriilor Stelei şi a lui Dinamo neagă faptul că vor participa în mod organizat la proteste.

Un an după evenimentele violente din Piaţa Victoriei

La începutul lunii februarie a anului trecut, la unul dintre cele mai importante proteste din istoria Bucureştiului, într-un moment în care în Piaţa Victoriei erau peste 80.000 de oameni, a izbucnit un conflict dur între o parte a protestatarilor şi forţele de ordine. Potrivit Jandarmeriei, cei care au provocat conflictul au fost suporteri ai echipelor de fotbal din Bucureşti.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.