Alegerile FRF, faza pe dosare: Burleanu îl pârăşte pe Lupescu în Comitetul Executiv. Urmează plângerile penale? Ce urmăreşte actualul şef al federaţiei cu "informarea" despre contractele semnate acum un deceniu de contracandidatul său

20 mar 2018 4079 afişări Special
Alegerile FRF, faza pe dosare: Burleanu îl pârăşte pe Lupescu în Comitetul Executiv. Urmează plângerile penale? Ce urmăreşte actualul şef al federaţiei cu "informarea" despre contractele semnate acum un deceniu de contracandidatul său

Războiul pentru şefia FRF va depăşi miercuri o nouă linie roşie: Răzvan Burleanu, preşedintele în exerciţiu, a inclus pe ordinea de zi a Comitetului Executiv un punct la care urmează să îl reclame pe contracandidatul său, Ionuţ Lupescu, pentru contractele semnate acum un deceniu.

Acesta este apogeul campaniei declanşate de actualul şef al federaţiei, care după ce a aflat că Lupescu vrea să candideze contra sa la alegerile din 18 aprilie, a folosit resursele şi angajaţii instituţiei pentru a scotoci în arhive după dovezi compromiţătoare la adresa fostului internaţional.

Lupescu, director executiv al FRF în perioada 2005-2011, face acum obiectul unui serial cu aceste documente scoase din contabilitatea FRF, iar Burleanu îl acuză, în textele apărute pe site-ul său personal, de numeroase ilegalităţi.

Şeful de la Casa Fotbalului a inclus subiectul despre rivalul său în alegeri la punctul 4: „Informare cu privire la contractele comerciale încheiate între FRF şi societăţi comerciale deţinute de domnul Ioan Angelo Lupescu sau membri ai familiei sale în timpul când acesta deţinea funcţia de Director General al FRF“.

Principala problemă de ordin moral a demersului lui Burleanu este că acesta a tăcut patru ani, dar a descoperit brusc interesul pentru eventuale ilegalităţi atunci când Lupescu a decis să candideze.


Burleanu a introdus pe ordinea de zi a Comitetului Executiv o "informare" despre contractele semnate de Lupescu acum 10 ani. Ar urma, apoi, plângerile penale împotriva contracandidatului său

Există şi o problemă de legalitate pe care preşedintele FRF încearcă să o acopere prin acţiunea din 22 martie. Pentru a-l compromite pe adversarul său, Burleanu a publicat documente şi informaţii confidenţiale. El nu mai poate să îi interzică lui Lupescu să candideze printr-o hotărâre de Comitet Executiv. Dar poate să ceară aprobarea pentru ca FRF să se constituie parte vătămată şi să facă plângeri penale pe numele contracandidatului.

„Burleanu poate fi considerat, în acest moment, tăinuitor. A publicat tot felul de documente din arhivele FRF pe site-ul său, fără să înştiinţeze pe cineva din instituţie despre ele. Acum poate încerca să scape de această culpă informând Comitetul Executiv. Pentru ca, ulterior, să poată spune că el a informat, a raportat în organismul de conducere al federaţiei. Cred că l-au tras de mânecă şi pe el cei care îl sfătuiesc şi coordonează din umbră. De asemenea, poate încerca să obţină aprobarea pentru a-i face plângeri penale lui Lupescu“, a explicat pentru ProSport un specialist în drept care cunoaşte Statutul FRF.

Burleanu, preşedinte cu imagine de "om al serviciilor" dată de relaţia foarte bună pe care o are  cu Vasile Dâncu şi Claudio Maior, a încercat încă de anul trecut să blocheze candidaturile lui Lupescu, Chivu şi Marica la alegerile din 18 aprilie. Pe 27 mai 2017, a introdus un paragraf nou în regulament, conform căruia candidaţii trebuia să fi activat obligatoriu minimum 2 din ultimii 5 ani în fotbalul românesc. Cei trei foşti internaţionali nu mai corespundeau, astfel, criteriilor. Respectiva modificare n-a trecut de avizul MTS şi nu se aplică.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.