Aici am ajuns: echipele din România trebuie să joace acum, în total, 12 tururi preliminare ca să se califice în grupele Ligii Campionilor și ale Europa League. Cu cât a scăzut numărul cluburilor din primele trei ligi începând cu 2014 și ce traseu ne așteaptă în Europa la anul | GRAFIC

Redactor:
Matei Udrea
Aici am ajuns: echipele din România trebuie să joace acum, în total, 12 tururi preliminare ca să se califice în grupele Ligii Campionilor și ale Europa League. Cu cât a scăzut numărul cluburilor din primele trei ligi începând cu 2014 și ce traseu ne așteaptă în Europa la anul | GRAFIC
  • Publicat:
  • Actualizat:

CFR Cluj, CSU Craiova, FC FCSB și Viitorul ar avea nevoie să joace, în total, 12 tururi preliminare pentru a reuși să se califice toate în grupele Ligii Campionilor și ale Europa League din sezonul 2018-2019.

Singura echipă care va intra în preliminariile Ligii Campionilor va fi CFR Cluj. Ardelenii intră pe culoarul rezervat echipelor care și-au câștigat titlul în țările lor și pornesc din turul II preliminar. Pentru a ajunge în grupele Ligii Campionilor vor avea nevoie să elimine adversarii din turul II, turul III și turul IV (play-off). Pe clujeni îi așteaptă, în total, trei tururi preliminare.

În preliminariile Europa League vom avea trei reprezentante.

În calitate de câștigătoare a Cupei României, CSU Craiova este cel mai aproape de grupele celei de-a doua competiții continentale. Oltenii vor intra în turul III preliminar și, dacă trec de acesta, mai au un singur hop, turul IV preliminar. Deci au de trecut două tururi preliminare.

Ocupantă a locului 2 în Liga 1, FC FCSB intră în turul II preliminar al Europa League și are de trecut de trei adversari pentru a se califica în grupele competiției. FC FCSB are, totuși, avantajul de a fi cap de serie.

Clasată pe locul 4 în Liga 1, Viitorul are misiunea cea mai grea. Echipa lui Hagi va intra în luptă încă din turul I preliminar al Europa League și va avea de trecut de patru adversari pentru a prinde grupele.

Așadar, trei tururi preliminare CFR Cluj, două tururi preliminare CSU Craiova, trei tururi preliminare FC FCSB și patru tururi preliminare Viitorul. Pentru ca România să aibă patru reprezentante în grupele Ligii Campionilor și Europa League, echipele din Liga 1 ar avea de eliminat, în total, nu mai puțin de 12 adversari!

Fotbalul românesc a luat-o la vale începând cu sezonul 2015-2016

România a ajuns în această situație din cauza regresului înregistrat mai ales în ultimii trei ani în privința rezultatelor din cupele europene. Începând cu sezonul 2015-2016, echipele din Liga 1 au luat-o abrupt la vale, în acest moment aflându-ne foarte aproape de nivelul de minimul istoric al ultimelor decenii, începutul anilor 2000.


CFR Cluj se află în fața unei provocări majore: calificarea în grupele Ligii Campionilor, pe care și-o propun ardelenii, poate veni numai dacă reușesc să elimine trei adversare în preliminarii

După abisul colosal din primii ani ai acestui mileniu, în care România ajunsese pe locul 36 în Europa, fotbalul intern a început un proces de redresare. Fenomenul a durat circa 5 ani și a culminat cu performanța din 2006, când s-a jucat semifinală de Cupa UEFA, iar România s-a clasat (conjunctural, e adevărat) pe locul 1 în clasamentul coeficienților UEFA, datorită rezultatelor realizate de Steaua, Rapid și Dinamo.

A urmat apoi o perioadă sinuoasă de circa 8 ani, cu rezultate când slabe, când modeste, cu un loc minim 25 (2008) și locul maxim 12 (2013 și 2014).

Din acel moment a început coborâșul: locul 16 în 2015, locul 30 în 2016, locul 24 în 2017, locul 28 în 2018.

Iar perspectivele nu sunt nici în continuare încurajatoare.


După rezultatele obținute în cupele europene în ediția 2017-2018, România va coborî trei locuri în clasamentul coeficienților UEFA de la anul (de pe locul 17, acum, pe locul 20, la anul). Punctajul se calculează însumând punctele obținute în ultimii cinci ani. În sezonul 2019-2020 va ieși din calcul punctajul din sezonul 2012-2013, când echipele din România au realizat 6,800 puncte, și va intra la socoteală rezultatul sezonului 2017-2018, când s-au făcut doar 2,900 puncte

Numărul echipelor care termină primele trei ligi românești a coborât în acest an, pentru prima oară după anii ”50, sub 100!


Iorgulescu și Burleanu consideră, amândoi, că datorită lor fotbalul românesc a început să se redreseze

Întâmplător sau nu, declinul fotbalului românesc în cupele europene coincide cu „schimbarea gărzii” în fruntea celor două instituții importante care guvernează acest sport.

În toamna lui 2013, Dumitru Dragomir a fost înlocuit la LPF cu Gino Iorgulescu, acesta din urmă luând imediat o măsură contestată atunci ca și acum, de a reduce numărul echipelor din prima ligă de la 18 la 14 și de a trece la sistemul play-off/play-out.

În primăvara lui 2014, Mircea Sandu a fost înlocuit la FRF cu Răzvan Burleanu, acesta din urmă restrângând și el numărul echipelor din Liga 2 și Liga 3. S-a ajuns astfel, pentru prima oară după anii ”50 (când țara era încă puternic afectată de urmările războiului), ca România, țară cu peste 17 milioane de locuitori, să aibă în primele trei ligi fotbalistice sub 100 de cluburi.

Ediția 2013-2014 a fotbalului românesc s-a încheiat cu 109 echipe (nu am luat în calcul formațiile care s-au retras sau au fost excluse pe parcursul sezonului): 18 în Liga 1, 24 în Liga 2, 67 în Liga 3.

În acest moment, după patru ani cu Burleanu la FRF și patru ani și jumătate cu Iorgulescu la LPF, în primele trei ligi termină sezonul competițional doar 97 de echipe: 14 în Liga 1, 18 în Liga 2, 65 în Liga 3.

Cu 12 mai puține decât în urmă cu patru ani, adică o scădere de aproape 11% a cluburilor și, implicit, a fondului total de fotbaliști.

O altă observație interesantă care se desprinde din graficul pe care-l publicăm alăturat este că șocul ultimilor trei ani a fost mai mare chiar decât cel suferit de fotbalul românesc la începutul acestui deceniu, în timpul gravei crize economice mondiale. Cel mai greu moment al acelei perioade a fost 2011, când rezultatele echipelor românești în cupele europene ne-au plasat pe locul 24. Acum, locul 24 (ocupat în 2017) reprezintă vârful de performanță al ultimilor trei ani.

În sezonul următor, trei din patru echipe din România vor disputa câte un tur preliminar în plus în Europa


Pentru a aduce echipe importante în Bănie, fotbaliștii Craiovei ar trebui, în această vară, să treacă de două tururi preliminare în Europa League

Situația din acest moment nu reprezintă tot ce se putea mai rău: din cauza rezultatelor înregistrate în 2017-2018, România va primi în vara viitoare grila aferentă locului 20 în clasamentul coeficienților UEFA, în scădere cu trei locuri față de vara aceasta (acum vom porni de pe locul 17).

Asta înseamnă că trei din cele patru echipe calificate în cupele europene la anul vor fi retrogradate câte un tur:

> campioana va intra în turul I preliminar al Ligii Campionilor (va avea de eliminat 4 adversari ca să prindă grupele),

> câștigătoarea Cupei va intra în turul II preliminar al Europa League (va avea de eliminat 3 adversari până în grupe),

> ocupantele locurilor 2 și 3 din campionat vor intra în turul I preliminar al Europa League (vor avea de eliminat 4 adversari până în grupe).


Lista de acces a echipelor, pe țări, în sezonul 2018-2019. Traseul echipelor din România e încadrat cu chenar roșu. CH desemnează campioana, CW – câștigătoarea Cupei, N2 și N3 – celelalte două formații din campionat care s-au calificat în preliminariile Europa League. Cu albastru am subliniat grila pentru locul 20, pe care se vor afla echipele din România în sezonul 2019-2020

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre

Care e cel mai bun fundaș central al lui Dinamo din ultimii 25 de ani?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile îl vor ține la psihiatrie
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au constatat medicii + câte zile…
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai valoros
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen