ULTIMA ORĂ | Victor Piţurcă nu pleacă de pe banca naţionalei României

11 sep 2014 57172 afişări Special
ULTIMA ORĂ | Victor Piţurcă nu pleacă de pe banca naţionalei României
GALERIE (33 de imagini) VEZI GALERIA
 • Piţurcă a fost ţinut în loc de puţin peste 900.000 de euro, atât cât a fost diferenţa între clauza pe care arabii erau gata să o plătească şi suma totală cerută de FRF, conform contractului
 • Mai jos puteţi vedea contractul complet al lui Victor Piţurcă cu FRF: salariul de 400.000 de euro al selecţionerului, dar şi felul în care se ajunge la despăgubiri de 1,42 milioane de euro, toate pot fi înţelese din lecturarea contractului
 • Saudiţii au anunţat în urmă cu două zile, prin vocea preşedintelui Ibrahim Al Balawi, că vor renunţa la negocierile cu Victor Piţurcă pentru că nu au fost informaţi cu privire la clauzele din contractul selecţionerului

UPDATE 12:24 Victor Piţurcă rămâne selecţionnerul naţionalei României. Victor Piţurcă va susţine astăzi o conferinţă de presă, cu începere de la ora 16:00, la Casa Fotbalului. Secundul său, Eugen Neagoe, a fost mai devreme la sediul FRF pentru a afla care este programul etapei următoare, astfel încăt fiecare membru al staff-ului să aibă în grijă o partidă.

Citeşte un interviu EXCLUSIV cu preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, pe marginea acestui subiect


Prin vocea lui Andrei Vochin, consilierul lui Răzvan Burleanu la FRF, a apărut informaţia cum că Victor Piţurcă are termen până mâine (joi) pentru a decide dacă vrea să rămână la echipa naţională. "Am prelungit termenul până mâine, pentru a-i oferi selecţionerului toate posibilităţile. Noi vrem să fim corecţi până la capăt. Am preluat un contract, l-am dus până la acest moment, i-am oferit selecţionerului tot ce merită, am mers pe ideea de continuitate. Varianta numărul 1 pentru noi rămâne Victor Piţurcă. Pe de altă parte, dacă el vrea să plece neapărat, vom încerca să îi oferim posibilitatea asta. Este şi o chestiune financiară, dar şi una pe care o gândim cu sufletul", a spus Vochin la DigiSport.


Eugen Neagoe a stat circa o oră la masa cu cei doi emisari ai clubului saudit Al Ittihad. În acest moment, la ora 18:00, Victor Piţurcă mai are şase ore din timpul dat de arabi pentru a-şi rezolva situaţia cu Federaţia Română de Fotbal.


15:00 Fotoreporertul ProSport, Alexandru Hojda, l-a surprins pe Eugen Neagoe ieşind din hotelul InterContinental împreună cu emisarii lui Al Ittihad. Aceştia s-au urcat în SUV-ul secundului lui Piţurcă şi au plecat la un restaurant cu specific arăbesc din zona Piaţa Unirii pentru a continua discuţiile. 


14:05 Spre deosebire de ziua de ieri, atunci când Victor Piţurcă a plecat de la întâlnirea cu Burleanu direct la cea cu reprezentanţii lui Al Ittihad, astăzi se pare că a abordat o altă strategie. În această dimineaţă, Valeriu Răchită a fost la FRF, în timp ce la hotelul InterContinental, acolo unde sunt cazaţi arabii, a fost trimis Eugen Neagoe.


13:58 Cornel Dinu, fost selecţioner al României, a caracterizat evenimentele ultimelor zile. "Tratativele astea cu Piţurcă seamănă mai degrabă cu nişte reglări financiare decât cu nişte acte coerente de management. Fiecare se gândeşte doar cum să încaseze mai mult, nu la ce se va întâmpla mai departe cu echipa naţională", a spus Dinu pentru ProSport.


Viitorul lui Piţurcă pe banca tehnică a echipei naţionale se va rezolva sub o formă sau alta în umătoarele ore. După evenimentele zilei de ieri, atunci când arabii au anunţat că renunţă la Piţurcă pentru că nu au fost informaţi cu privire la suma pe care ar trebui să o plătească spre FRF, situaţia este clară. Pentru a se putea despărţi din proprie iniţiativă de FRF, selecţionerul trebuie să plătească 1,42 milioane de euro din drepturile salariale ce ar fi fost scadente de la momentul denunţării unilaterale a contractului şi până la 30.11.2016, precum şi o despăgubire în sumă de 500.000 de euro net, plătibili în termen de 45 de zile de la data denunţării unilaterale a contractului.

Ultimele informaţii vin din presa arabă şi indică faptul că oficialii lui Al Ittihad i-au mai pus lui Piţurcă la dispoziţie 24 de ore din momentul în care au aflat despre clauză pentru a "scăpa" de o parte a datoriei. Cum asta s-a întâmplat aseară, teoretic la finalul acestei zile Piţurcă este nevoit să îi anunţe pe saudiţi dacă se poate elibera de FRF cu 500.000 de euro, atât cât vor arabii să dea, sau mutarea va pica. Jurnaliştii îl citează pe Al Balawi, preşedintele lui Al Ittihad declarând că "Piţurcă mai are 24 de ore la dispoziţie pentru a da un răspuns final". 

În această dimineaţă, informaţiile venite de la apropiaţii lui Piţurcă indicau faptul că sunt şanse extrem de mici ca plecarea să se mai materializeze. "Cred că u se mai poate face nimic acum, Piţi are mâinile legate, Burleanu nu a arătat înţelegere, iar arabii nu mai negociază. Cel mai probabil va rămâne la naţionala României", spune o sursă din staff-ul lui Piţurcă.

Balawi: "Îi mai dăm lui Piţurcă 24 de ore pentru a acorda un răspuns final", este traducerea aproximativă a titlului dat în captura foto de mai sus


22:11 Preşedintele lui Al Ittihad, Ibrahim Al Balwi, a anunţat că echipa din Arabia Saudită a renunţat la negocierile cu Victor Piţurcă.

"Îl vrem pe Victor Piţurcă, oferim suma de 500.000 de euro pentru ca FRF să-i dea drumul. În acest moment am întrerupt negocierile, deja discutăm cu altcineva. Ne-am răzgîndit pentru că el are contract. Nu mai vorbim despre bani. Nu dorim să negociem cu Fedraţia Română de Fotbal. Am fost surprinşi de clauza din contracul lui. Noi ne înţeleseserăm cu Victor Piţurcă, i-am acceptat toate condiţiile, dar nu ştiam de acea clauză. Victor Piţurcă putea aduce orice jucător vrea, aşa i-am zis", a spus Ibrahim Al Balwi la Sport.ro


21:20 Reprezentanţii grupării Al-Ittihad sunt dispuşi să plătească doar 400.000 de euro din clauza de reziliere a contractului selecţionerului Victor Piţurcă, însă conducerea Federaţiei Române de Fotbal a solicitat achitarea întregii sume de 1,4 milioane, au declarat pentru Mediafax surse din cadrul FRF.

Victor Piţurcă va continua şi miercuri negocierile cu FRF şi reprezentanţii grupării saudite, sosiţi la Bucureşti, după ce luni nu s-a ajuns la un acord privind plata despăgubirilor pentru ruperea contractului, în valoare de 1,425 milioane de euro, conform surselor menţionate.


18:35 Chiar dacă negocierile cu arabii au picat pentru moment, reprezentanţii lui Al Ittihad nu au părăsit încă Bucureştiul. Aceştia vor aştepta în continuare o soluţionare a problemei şi nu este exclus ca lucrurile să se rezolve în cazul în care FRF îşi va reduce pretenţiile pentru a-l lăsa liber pe Victor Piţurcă.


17:30 În lumina ultimelor evenimente - clauză de rezilere totală de 1,4 milioane de euro - se pare că negocierile dintre Victor Piţurcă şi Al Ittihad au picat. După ce FRF a dat publicităţii un comunicat în care îşi preciza poziţia, aceea că Piţurcă este încă selecţioner, a fost clar că Burleanu i-a pus în vedere antrenorului că se aşteaptă să primească întreaga sumă dacă vrea să plece în Arabia Saudită.

Vă reamintim, ProSport a prezentat contractul lui Victor Piţurcă cu Federaţia Română de Fotbal, act în care se precizează clar că în cazul rezilierii unilaterale, selecţionerul trebuie să plătească 500.000 de euro plus drepturile salariale ce ar fi fost scadente de la momentul denunţării unilaterale a contractului şi până la 30.11.2016, adică 925.166. Un total de 1,425 milioane de euro, sumă pe care Al Ittihad nu ar fi dispusă să o plătească pentru a-l obţine pe Piţurcă.


16:50 Selecţionerul a fost la Hotelul Intercontinental din Bucureşti, acolo unde le-a prezentat saudiţilor detaliile discuţiei purtată cu Răzvan Burleanu privind reyzilierea. Aşteptat de presă la ieşire, Victor Piţurcă a reuşit să plece neobservat după ce şi-a chemat şoferul la o altă ieşire a hotelului.


15:25 Victor Piţurcă a plecat de la întâlnirea cu Răzvan Burleanu direct la negocierile cu reprezentanţii clubului din Arabia Saudită. În acest moment, viitorul lui Victor Piţurcă pe banca echipei naţionale depinde doar disponibilitatea oficialilor lui Al Ittihad, aflaţi în România, de a plăti o sumă consistentă. Detaliile contractuale prezentate mai jos sunt clare şi din ele rezultă că selecţionerul sau clubul care-l doreşte trebuie să achite un pic peste 1,4 milioane de euro către FRF pentru a merge la Al Ittihad.


În timpul în care selecţionerul negocia cu Răzvan Burleanu despărţirea de echipa naţională, Mediafax a obţinut noi dovezi care schimbă drastic datele problemei. Suma pe care Victor Piţurcă este nevoit să o plătească FRF-ului pentru rezilierea contractului este mult mai mare decât se credea iniţial. Contractul dintre acesta şi Federaţie prevede că dorinţa lui Victor Piţurcă de a rupe contractul cu FRF îl va costa pe selecţioner 1.425.166 de euro. Suma este compusă din drepturile salariale ce ar fi fost scadente de la momentul denunţării unilaterale a contractului şi până la 30.11.2016, precum şi o despăgubire în sumă de 500.000 de euro net, plătibili în termen de 45 de zile de la data denunţării unilaterale a contractului.

Potrivit contractului, salariul brut al lui Piţurcă este de circa 2200 de euro pe lună. Totuşi, acesta încasa 400.000 de euro net în fiecare an, sumă trecută în contract drept “indemnizaţie sportivă anuală”. Selecţionerul primea banii la fiecare trei luni, atunci când i se virau 100.000 de euro net.

O altă informaţie interesantă scoasă la iveală de documentele ataşate mai jos este legată de durata înţelegerii dintre Piţurcă şi FRF. Dacă până acum se credea că înţelegerea dintre cele două părţi este scadentă la finalul preliminariilor pentru Euro 2016, conform contractului Piţurcă ar fi rămas antrenor până la 30 noiembrie 2016, adică un an mai mult.

Beneficiile lui Victor Piţurcă în urma contractului cu Federaţia Română de Fotbal:

 • salariu brut lunar este de 10.000 de lei (circa 2250 euro)
 • Piţurcă beneficiază de o indemnizaţie sportivă anuală de 400.000 de euro 
 • primă de 300 de euro pe zi pentru meciurile din ţară şi 500 de euro pe zi pentru meciurile din străinătate
 • diurnă de 500 de euro pe zi pentru deplasări efectuate în interesul serviciului
 • 800.000 de euro net pentru calificarea şi participarea României la Euro 2012
 • 500.000 de euro net pentru calificarea şi participarea României la CM 2014
 • 350.000 de euro net pentru calificarea şi participarea României la Euro 2016
 • pentru victorii în amicale: 2000 de euro pentru meciurile cu echipele care ocupă locurile 1-10 în clasamentul FIFA. 1000 de euro pentru meciurile cu echipele clasate după locul 10

VEZI AICI CONTRACTUL DINTRE FRF ŞI VICTOR PIŢURCĂ (click pe imagine pentru a mări)


15:01 Întâlnirea dintre Victor Piţurcă şi Răzvan Burleanu s-a încheiat, iar rezultatul pare deocamdată o remiză. Aparent, nimeni nu a obţinut nicio concesie la negocieri. Chiar înainte ca selecţionerul să părăsească sediul FRF, site-ul oficial al federaţiei a publicat un comunicat, aparent banal, în care se precizează că "astăzi, 9 septembrie 2014, la sediul Federaţiei Române de Fotbal, a avut loc, la solicitarea selecţionerului echipei naţionale a României, o întâlnire a preşedintelui Federaţiei, domnul Răzvan Burleanu, cu domnul Victor Piţurcă.

Întâlnirea a avut menirea de a clarifica situaţia la nivelul conducerii tehnice a echipei naţionale, în urma ofertei pe care domnul Victor Piţurcă o are din partea clubului Al-Ittihad. 
 
Federaţia Română de Fotbal doreşte să continue colaborarea cu antrenorul Victor Piţurcă, conform contractului aflat în derulare, în vederea asigurării condiţiilor optime pentru prima reprezentativă în preliminariile Euro 2016. 
 
Unitatea de grup şi continuitatea reprezintă două dintre cele mai importante atuuri ale echipei naţionale în acest moment şi considerăm că acestea sunt esenţiale în vederea obţinerii calificării la Campionatul European din Franţa, un deziderat pe care îl împărtăşim cu toţi suporterii “tricolorilor”.
 
Aşadar, FRF doreşte colaborarea, dar Piţurcă nu vrea, iar oficialii federaţiei invocă prevederile din contract, adică despăgubiri. După câteva minute, Piţurcă a ieşit din sediul FRF şi a spus: "Nu dau nicio declaraţie. Vorbiţi cu şeful federaţiei, eu încă sunt selecţionerul naţionalei". În traducere, eu sunt aici, Burleanu vrea să scape de mine.
 
Miza este suma prevăzută în contract.
 
Rămâi pe ProSport, în câteva minute poţi vedea în exclusivitate ce prevede exact contractului lui Victor Piţurcă, unul plin de surprize.

13:35 Victor Piţurcă este în acest moment la sediul FRF, în biroul lui Răzvan Burleanu, şi negociază plecarea la Al Ittihad. ProSport îţi prezinză un motiv important de nemulţumire pentru Victor Piţurcă în ceea ce priveşte înţelegerea sa actuală cu FRF. Totul este legat de detaliile financiare ale contractului de bonusuri pentru campania de caificare la Euro 2016. Astfel, după ce FRF a alocat 3,3 milioane de euro pentru primele fotbaliştilor, la negocierile de săptămâna trecută dintre Burleanu şi liderii naţionalei, un detaliu a deranjat staff-ul lui Piţurcă.

Jucătorii echipei naţionale au mai obţinut, în urma negocierilor, şi bonusuri importante de meci, măsură de recompensă specifică mai degrabă echipelor de club. Astfel, cei convocaţi la lot vor primi 1000 de euro pentru fiecare punct obţinut în grupa F din preliminarii. Suma cumulată poate fi importantă în condiţiile în care numele adversarelor nu sunt de temut, iar startul cu favorita grupei, Grecia, a fost deja câştigat. De această recompensă nu beneficiază nici selecţionerul, nici cei din staff-ul său, aşa cum se întâmplă la echipele de club, acolo unde antrenorul are, de obicei, dublul primei de joc a fotbaliştilor.

Pe lângă această primă, jucătorii au negociat mărirea diurnelor pentru perioada în care sunt prezenţi la lot. La meciurile oficiale au reuşit să obţină o diurnă de 300 de euro pe zi, creştere de la 200 de euro, iar la amicale vor primi 200 de euro pe zi, creştere de la 100 de euro. Şi aici a fost lăsat pe dinafară staff-ul lui Piţurcă, pentru aceştia rămânând valabile diurnele vechi.


12:58 Victor Piţurcă se va duce azi, la ora 14:00, la sediul Federaţiei Române de Fotbal pentru a se întâlni cu preşedintele Răzvan Burleanu. Surse din cadrul FRF susţin că întâlnirea se va solda cu rezilierea înţelegerii dintre cele două părţi pentru ca Piţurcă să poată semna înţelegerea cu saudiţii de la Al Ittihad.

Surse apropiate selecţionerului susţin că Al Ittihad a pregătit deja 400.000 de euro pentru reziliere, însă plata va fi făcută doar în ultimă instanţă, saudiţii aşteptându-se la o înţelegere amiabilă între cele două părţi. Suma de 400.000 de euro drept clauză de reziliere este valabilă de ambele părţi - FRF trebuie să i-o plătească lui Piţurcă dacă îl dă afară, iar selecţionerul trebuie să i-o plătească Federaţiei dacă reziliază unilateral contractul. Potrivit surselor ProSport, Răzvan Burleanu doreşte să obţină cei 400.000 de euro şi nu plănuieşte să dea "verde" plecării lui Piţurcă fără aceşti bani.

ProSport va prezenta, în următoarele ore, noi detalii legate de contractul pe care Victor Piţurcă şi colaboratorii săi îl au cu FRF: un nou motiv pentru care selecţionerul este împins spre Al Ittihad.


11:30 În lipsa unor poziţii clare din partea lui Victor Piţurcă sau a oficialilor Federaţiei Române de Fotbal, presa din Arabia Saudită continuă să fie principalul furnizor de informaţii cu privire la negocierile dintre selecţioner şi Al Ittihad. "Şansele de sub unu la sută" despre care vorbea Victor Piţurcă în ultimele zile s-au concretizat în negocieri, dovadă fiind faptul că saudiţii au demarat operaţiunile şi au şi reuşit obţinerea vizelor pentru selecţioner şi alţi cinci colaboratori ai acestuia. 

Potrivit Arabia.com, Piţurcă şi staff-ul său vor primi între 4 şi 5 milioane de dolari în următoarele două sezoane. Românii vor locui într-un cartier rezidenţial din Jeddah, iar antrenorul principal va primi o maşină de lux. Publicaţia Al Nadi oferă detalii, preluate din ProSport, despre aspectele financiare ale contractului lui Victor Piţurcă cu echipa naţională a României. 

ProSport a fost primul ziar care a anunţat plecarea lui Victor Piţurcă de la echipa naţională după meciul cu Grecia


CITEŞTE MAI JOS TOATE DETALIILE LEGATE DE PLECAREA LUI VICTOR PIŢURCĂ LA AL ITTIHAD


Din noaptea ploioasă de la Pireu se nasc o întrebare şi o discuţie. Prima e întrebarea, alimentată de zile întregi de zvonuri cum că va pleca în Arabia Saudită după meciul cu Grecia. Partida a trecut, România a învins şi, probabil, va merge la Euro 2016, dar întrebarea arde ca un cuţit. “Veţi rămâne la echipa naţională?”. Ziariştii români prezenţi la Pireu nu se grăbesc să-l chestioneze pe Piţurcă, deşi suporterii naţionalei aşteaptă un răspuns în faţa televizoarelor.

Silueta lui Victor Piţurcă se vede pe fundalul geamurilor de la Casa Fotbalului

Piţurcă trece prin faţa microfonului Digi Sport, însă vorbeşte despre oboseala Greciei şi despre pregătirile pentru următorul meci cu Ungaria, din 14 octombrie. Scena se repetă la microfonul TVR, în direct. Poţi să juri că are ochii roşii, dar în mod sigur e de vină monitorul. Piţurcă nu plânge şi de ce ar face-o acum?

 • 87 de jucători au debutat în cele trei mandate ale lui Piţurcă la echipa naţională. Printre aceştia se numără Lobonţ, Dănciulescu, Chivu, Tănase, Chiricheş, Bourceanu, Ogăraru, Maxim şi Pantilimon

Întrebarea care nu vrea să fie rostită: Pleacă sau nu?

Deşi plecarea sa la Al Ittihad a fost principalul subiect de bârfă în hotelul naţionalei şi în camerele jurnaliştilor acreditaţi în Grecia, la conferinţa de presă nimeni nu-l întreabă despre planurile lui de viitor. În acest timp, la flash-interviuri, Tătăruşanu vorbeşte despre subiect: "Nu cred că e un moment bun pentru Piţurcă să plece, cred că au fost doar speculaţii de presă"

În sala de conferinţe, după 12 minute şi 9 secunde, în sfârşit, o voce rosteşte întrebarea pe care toţi ar fi vrut să o pună. E un moment atât de bizar, încât nu a fost surprins în direct de Dolce Sport.

“Veţi rămâne?”. Răspunsul e povestit pe site-ul Dolce. “Vom vedea, vom vedea”, a spus Piţurcă. Potrivit relatărilor, s-a ridicat imediat de pe scaun şi a ieşit din sală.

Acum vine surpriza. Contactat de ProSport, reporterul TVR, Vlad Arhire, a dezvăluit ce s-a întâmplat la finalul meciului. “Am înregistrat cu Piţurcă aproximativ două minute de discuţii despre plecare. Nu au apărut în direct? Nu ştiu nimic despre asta”. Discuţia a avut loc înainte de conferinţă, iar cele 120 de secunde aşteptate în România au fost povestite de Arhire. “Am deschis discuţia pornind de la răspunsul lui Tătăruşanu. Mi-a zis, aproximativ cu vorbele acestea, că poate oferta arabilor chiar e reală şi poate chiar o să plece, dar poate că federaţia o să-i pună beţe-n roate, acum, după victoria cu Grecia”. Cu fix 6 zile în urmă, Piţurcă declarase la reunirea lotului: "Să terminăm cu şansele ca eu să plec. La o echipă din Golf plec sub 1%. Nu e nimic adevărat. Nu am vorbit cu nimeni, ceea ce a apărut sunt simple speculaţii. Nu vreau să mai vorbesc despre asta". Diferenţa de atitudine este evidentă.

Diferenţa dintre mina lui Piţurcă la dus şi tonusul afişat la întors a fost "ca de la cer la pământ". Unul dintre oamenii aflaţi în avion a povestit: "Nu l-am văzut niciodată atât de bucuros. A râs, a glumit cu jucătorii, se vedea o bucurie autentică în tot ce făcea". Piţurcă părea un om uşurat de o povară imensă.

Ce spune de fapt FRF în spatele cuvintelor

Poziţia federaţiei este esenţială pentru a înţelege viitorul selecţionerului. Luni de-a rândul, Răzvan Burleanu a negat public orice discuţie legată de selecţioner. În acelaşi timp, Ladislau Boloni le mărturisea unor prieteni că discută cu noua conducere de la FRF despre întoarcerea pe banca naţionalei.

Două exemple:

29 iunie

Burleanu: „Nu am discutat cu domnul Boloni, nici despre naţională, nici despre altceva, din 5 martie şi până acum”

1 iulie, adică două zile mai târziu

Burleanu: “E normal să-i monitorizăm şi pe alţi antrenori. Cu Boloni am vorbit, dar nu despre asta. E un antrenor care a făcut performanţe”.

“E greu să rămână Piţurcă. Federaţia pune presiune mare să plece, Chivorchian este folosit pentru un lobby dur. Se încearcă atragerea jucătorilor de partea conducerii federaţiei”, povestea un apropiat al lui Piţurcă unui reporter ProSport, înainte de plecarea naţionalei în Grecia.

 • 3 mandate la naţională are Victor Piţurcă: 1998-1999, 2005-2009, 2011-2014

"Chiar am avut nişte informaţii din Arabia Saudită. Dar cunoscându-l pe Victor Piţurcă, un om serios, ambiţios, eu sunt convins că nu va pleca. Oferta există, este o ofertă reală. Nu ştiu dacă e scrisă, concretă, dar din sursele mele din Arabia Saudită ştiu că sunt foarte, foarte interesaţi de Victor Piţurcă. E clar că cei de la Al-Ittihad, unde am fost şi eu, sunt foarte interesaţi. Eu sunt convins că el va rămâne la echipa naţională. În fiecare zi am vorbit cu el la antrenamente"

Anghel Iordănescu, vineri, 5 septembrie


Duminică seară, la Pireu, Răzvan Burleanu dădea o nouă declaraţie interpretabilă: “Eu cred că după această victorie Victor Piţurcă nu mai are nevoie să plece”. Aşadar, Piţurcă vrea să plece, FRF este neputincioasă şi aşteaptă cursul destinului. De fapt, FRF nu este atât de inocentă. Luni la prânz, un om important din federaţie a oferit un pont agenţiei Mediafax, evident sub protecţia anonimatului. “Piţurcă are o ofertă de 900.000 de euro de la Al Ittihad, în condiţiile în care câştigă doar 400.000 de euro la federaţie”.

Are două vize: de Rusia şi de Arabia. Încotro?

E anunţul care pune în mişcare plecarea lui Piţurcă? Săptămâna trecută, apropiatul selecţionerului recunoştea râzând că Piţurcă şi stafful său şi-au depus actele pentru obţinerea vizei pentru Arabia Saudită: “Nu pot să vă spun dacă au luat sau nu viza”. Ca într-un scenariu la două capete, un alt apropiat al selecţionerului, Ovidiu Costeşin, care este în acelaşi timp şi director sportiv al echipei naţionale, obţinea în acelaşi timp viză de intrare în Rusia pe numele lui Victor Piţurcă.

Scopul şi durata intrării în Rusia într-o perioadă internaţională tulbure este conferinţa selecţionerilor din întreaga lume, organizată de FIFA la Sankt Petersburg în perioada 16-17 septembrie. “Plecăm lunea viitoare şi stăm trei zile. O să merg eu, Puiu Iordănescu şi cu Piţi”, spune Aurel Ţicleanu, directorul departamentului de scouting de la FRF. Deci Piţurcă rămâne? Ţicleanu râde, molipsit şi el de sindromul ultimelor zile: “Piţi vine dacă nu pleacă în Arabia Saudită între timp”.

 • 94 de meciuri are Piţurcă pe banca naţionalei:  52 de victorii, 22 de egaluri şi 20 de înfrângeri. 158-78 este golaverajul înregistrat în cele trei mandate ale lui Piţurcă la naţională

În urma victoriei de la Pireu s-a născut şi o discuţie. Ce se va întâmpla cu naţionala României dacă selecţionerul va pleca? Cine o va mai califica dacă antrenorul care a dus-o la ultimele două turnee finale, Euro 2000 şi Euro 2008, va alege banii arabilor?

Pe pagina de Facebook a ProSport, suporterii răspund dacă România are nevoie de Piţurcă.

“Da, ultimele rezultate bune cu el au fost. Vina nu e a lui, ci faptul că nu avem jucători de valoare”, spune Nicu Negoiţă, în rol de apărător.

Acuzarea e mai tranşantă: “Să plece! Fix-urile lui, de la Cociş la Stancu, ne-au exasperat! Tactica mult prea defensiva şi cu mingi bubuite pe Marica”.  

E corect politic să spui că părerile sunt împărţite, însă necalificarea la Mondial a rupt acest echilibru. Sunt tot mai mulţi români care-l vor plecat pe Piţurcă, un tip antipatic, plin de fixuri şi cu o pasiune de a da mari lovituri în meciuri jucate în deplasare, când nimeni nu dă României nicio şansă. Colecţia e impresionantă: 1-0 în Portugalia, 1-0 în Turcia, 1-0 în Grecia. Pentru fiecare există însă reversul: un 0-3 cu Lituania, 0-2 cu Turcia, 1-4 cu Olanda.

 •  14 august 2013 este data la care Victor Piţurcă a devenit selecţionerul României cu cele mai multe meciuri la activ, depăşind recordul lui Anghel Iordănescu (83 de meciuri)

“Avem o generaţie de eroi, mai ales după cum s-a jucat în repriza a doua. Am avut mari emoţii încă de la începutul meciului. Victoria ne ajută foarte mult, mai ales în ceea ce priveşte o posibilă cîştigare a grupei”, a plusat mult Burleanu la finalul meciului de la Pireu. Tentaţia de a vorbi despre o echipă mare în devenire e uriaşă, dar Piţurcă e realistul din acest film. El ştie cu adevărat cum am bătut Grecia: “Echipa gazdă a suferit la capitolul fizic şi la concentrare”. Piţurcă ştie că naţionala are limite, iar publicul simte că selecţionerul are limite.

Limita răbdării nu mai poate fi întinsă.

Victor Piţurcă se agită în spaţiul tehnic. În planul apropiat, Claudio Ranieri este împietrit

Între 4 şi 5 milioane la arabi

Duminică după-amiază, site-ul Arabia.com a scris că Victor Piţurcă este aşteptat joi la Jeddah pentru a semna cu noua sa echipa. Jurnalişti arabi anunţă că negocierile au fost pe punctul de a eşua din cauza pretenţiilor FRF de a primi despăgubiri pentru rezilierea contractelor lui Piţurcă şi ale colaboratorilor săi. În cele din urmă, “oficialii federaţiei au cedat”.


"L-am sunat pe domnul Piţurcă şi mi-a confirmat că zvonul plecării sale este unul fals. Eu cu arabii nu am vorbit, dar dacă îmi daţi dumneavoastră numărul lor, îi sun"

Răzvan Burleanu, vineri, 5 septembrie


Potrivit Arabia.com, Piţurcă şi staff-ul său vor primi între 4 şi 5 milioane de euro în următoarele două sezoane. Românii vor locui într-un cartier rezidenţial din Jeddah, iar antrenorul principal va primi o maşină de lux.

La Bucureşti, un om influent din fotbalul românesc e în stare să pună pariu că Piţurcă va fi instalat la Al Ittihad până la finele acestei săptămâni. “Pariez pe orice”. Reporterul nu intră în joc.

"Adevărul" a scris la câteva ore după victoria de la Pireu că Asharq Al-Awsat, considerat cel mai influent ziar din lumea arabă, a anunţat acordul de principiu între Piţurcă şi Al Ittihad. Selecţionerul României este aşteptat la Jeddah după data de 9 septembrie să semneze.

Pleacă sau nu? Un preşedinte de club din Liga a acceptat să răspundă la această întrebare doar după ce reporterul ProSport i-a promis protecţia identităţii: “La ieşirea de la vestiare, după meciul cu Grecia, Piţurcă era sută la sută hotărât să plece. Nu mă întrebaţi de unde ştiu, dar sursa este sigură. Nu ştiu ce l-ar mai putea determina să rămână”.

Azi e 8 septembrie şi naţionala are selecţioner. Mâine e deja o altă zi.

Site-ul Arabia.com a anunţat duminică finalizarea negocierilor dintre Al Ittihad, Victor Piţurcă şi conducerea FRF

VEZI AICI O GALERIE FOTO CU MOMENTE DIN CELE TREI MANDATE ALE LUI PIŢURCĂ PE BANCA NAŢIONALEI


”Sunt foarte sigur că Piţurcă va pleca de la naţională după acest meci cu Grecia. Este o ofertă extrem de bună, nu mai contează clima, zona. Acum, că n-a vrut el să anunţe.... Şi Van Gaal a spus că a semnat cu Manchester United înainte de Mondial şi apoi a făcut treabă bună cu Olanda acolo, a terminat pe locul trei"

Ilie Dumitrescu, fost internaţional

Pleacă sigur! Federaţia va recupera şi 600.000 de euro din ce a cheltuit cu Piţurcă până acum, deci va fi toată lumea mulţumit

Dinu Gheorghe, preşedinte Astra Giurgiu


UPDATE 16:40 La sosirea în ţară, Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, a vorbit despre eventuala plecare a lui Piţurcă. Nu a exclus ca federaţia să profite de pe urma acestei mutări, deşi presa din Golf a anunţat deja că FRF şi-a dat acordul să nu plătească suma de 400.000, clauza de reziliere a selecţionerului. De menţionat faptul că, la plecarea spre Atena, Burleanu negase că Piţurcă ar avea vreo ofertă din partea arabilor. S-a răzgândit după doar câteva zile: "E o clauză confidenţială, la fel ca şi contractul. Iar federaţia nu se poate decât bucura dacă va avea de încasat o asemenea sumă. Din punctul  meu de vedere, este decizia lui Victor Piţurcă în momentul de faţă. După cum se ştie, avem un contract, iar contractele sunt făcute ca să fie respectate şi de o parte şi de alta".

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a continuat discuţia despre plecarea lui Piţurcă, cea pe care o negase în urmă cu doar trei zile: "În niciun caz nu am încercat să-l conving să plece. Poţi să convingi pe cineva când vrei să rămână. Chiar asta a fost şi o discuţie pe care avut-o în perioada aceasta cu Piţurcă, în urma căreia a reieşit că nu vrea să plece. Nu am informaţii noi. Nu a mai existat nicio discuţie cu el după meciul contra Greciei. Din contră, cred că şi Victor Piţurcă îşi doreşte în momentul de faţă să rămână alături de echipa naţională, mai ales după această victorie importantă", a precizat Burleanu.


L-am sunat pe domnul Piţurcă şi mi-a confirmat că zvonul plecării sale este unul fals. Mi-a spus <Eu cu arabii nu am vorbit, dar dacă îmi daţi dumneavoastră numărul lor, îi sun>

Răzvan Burleanu, 5 septembrie, la plecarea naţionalei spre Grecia


UPDATE 17:25 Contactat de ProSport pentru a vorbi despre plecarea sa în Arabia Saudită, Victor Piţurcă a replicat simplu: "Nu vă pot răspunde".


UPDATE 17:46 Viorel Păunescu, unul dintre oamenii foarte apropiaţi de selecţioner, a declarat la sosirea în Bucureşti: "Piţurcă nu a discutat până acum decât cu un intermediar. Azi sau mâine vor veni oficialii arabi să discute direct, dar trebuie să-şi rezolve problemele cu echipa naţională, clauzele...".


UPDATE 19:30 Ilie Balaci a vorbit şi el despre plecarea lui Piţurcă, dezvăluind un detaliu până acum necunoscut: "Am văzut biletele! Sunt şase, cu plecare joi spre Jeddah. Să vedem dacă se înţeleg", a declarat acesta la Look TV.

Ştiai că avem o pagină de Facebook în care discutăm doar subiectele speciale?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.