A participat la Jocurile Olimpice, e multiplă medaliată la Naționalele de atletism, iar acum are propria emisiune. Povestea campioanei om de televiziune

Autor: Alexandra Derevici Publicat: 03 Mar. 2015, 20:04 Actualizat: 06 Mar. 2015, 12:07 Atletism
 • ProSport vă spune povestea Vioricăi Țigău, una dintre cele mai bune atlete ale României în anii 2000
 • Gălățeanca în vârstă de 36 de ani a participat la trei ediții ale JO de vară (Sydney 2000, Beijing 2008 și Londra 2012) și a fost foarte aproape de a fi prezentă și la JO de iarnă de la Torino 2006 cu echipajul de bob dublu!
 • Fosta săritoare în lungime, multiplă campioană a României, s-a retras din atletism în 2012, iar acum are propria emisiune la televiziunea din Giurgiu
 • Țigău e căsătorită cu aruncătorul de greutate Laurențiu Popa. Când nu-și antrenează soțul sau nu pregătește emisiunile de luni seara, Vio e instructor de fitness
 • Actuala moderatoare a emisiunii Sport Arena de la TV Giurgiu era în anii 2000 protagonista unor spectaculoase concursuri de lungime alături de Adina Anton și Alina Militaru

Viorica Țigău nu a chiulit niciodată de la orele de sport, iar la 12 ani, când alte fete jucau șotron, ea a ales să facă atletism. Au urmat cantonamente lungi, antrenamente dure, testarea limitelor fizice și psihice. Se autocaracterizează ca fiind perfecționistă și ambițioasă. Sunt trăsături care i-au servit fără cusur în cei 20 de ani de sport de performanță. 40 de medalii de aur la Campionatele Naționale, un titlu la Cupa Europei la săritura în lungime, recordul de 8 secunde 13 sutimi la proba 60 metri garduri în România la tineret, sunt doar câteva mărturii ale disciplinei pe care multipla campioană balcanică a transformat-o într-un stil de viață.

Atleta pasionată de sporturi de iarnă: „Eram frânar! Iar împreună cu fosta mea colegă, pilotul Maria Spirescu, ne-am calificat și la JO de la Torino din 2006”

Viorica posedă caracteristicile unui sportiv complet, iar simpla trecere în revistă a unor coordonate ale carierei reflectă perfect calitățile sale. La JO din 2000, gălățeanca a luat startul în proba probelor – heptatlonul-, unde a obținut și cea mai bună performanță la competiția celor cinci cercuri – locul 10,  pentru ca după câțiva ani să devină campioană mondială de tineret la bob de două persoane. Da, ați citit bine! Bob două persoane! „Eram frânar! Iar împreună cu fosta mea colegă, pilotul Maria Spirescu, ne-am calificat și la JO de la Torino din 2006. N-am mai ajuns în Italia, întrucât coechipiera mea a avut niște probleme”, demarează cea poreclită în copilărie „Ochi de pisică”. Specialistă la lungime, 100 m garduri și heptatlon, fosta elevă a antrenoarei Carmen Hodoș a fost într-o fugă continuă. Spune că nici n-avea timp să clipească. Antrenamente, cantonamente, concursuri, o viață cu bagajele veșnic aranjate.

Hai, Oțelul! „Tata mă lua mereu la meciuri și țin minte că n-am lipsit nici la partida cu Juventus. Aveam cam 9 ani!”

Iar dacă JO de iarnă a rămas un vis pe care nu-l va mai realiza decât din postura de spectator, în 2008 i-a bătut din nou la ușă o ediție a jocurilor supreme. Cea din Beijing de această dată. Vio a pus piciorul în prag în „Cuib de Pasăre”, revoluționara arenă care va găzdui în luna august și CM de atletism. „Am concurat la lungime și, dacă aș face un exercițiu de imaginație, bazându-mă pe recordul personal, 6,85 m, dintr-o săritură aș depăși careul mic de la fotbal”. Sportul care i-a marcat într-un fel copilăria. Cel puțin… sonor! „Și nu era poluare fonică. Chiar îmi plăcea. Apartamentul meu era situat cam între stadionul Oțelul și Dunărea, pe strada Oțelarilor, și nu trebuia decât ca geamul să fie puțin crepețit pentru a bănui ce se întâmplă pe cele două arene. Bine, zarva cea mai mare era când marca Oțelul, dar știu că nici Dunărea nu stătea rău la începutul anilor 90. Tata mă lua mereu la meciuri și țin minte că n-am lipsit nici la partida cu Juventus. Aveam cam 9 ani! Atletismul l-am început, desigur, pe Dunărea, pentru că dispunea de pistă de atletism”, mai face Vio o săritură în trecut.


„Accidentarea din 2007 m-a înrăit și am găsit puterea să revin. Nici antrenoarea nu mai credea în mine, dar am tras cu toată puterea mea și am ajuns în 2008 la Jocurile Olimpice”

Viorica ȚIGĂ‚U


 


Înaintea Europeanului din Barcelona, la un reportaj ProSport. Alături de Liliana Bărbulescu, Cătălin Câmpeanu, Andreea Ogrăzeanu, Alex Mihăilescu, Mihai Donisan și Ana Maria Ioniță Foto: Răzvan Lupică

O generație de top. Duelurile din anii 2000 cu Adina Anton și Alina Militaru și ruptura de ligamente încrucișate

Exponentă a unei probe marcată în anii 80 de Anișoara Cușmir, Vali Ionescu și Gina Panait Ghioroaie, Vio a dat tonul în anii 2000 unor lupte spectaculoase pe culoarul de la groapa de nisip alături de alte două foste mari campioane, Adina Anton și Alina Militaru. Pe stadionul Dinamo și la sala din Complexul Lia Manoliu proba feminină de lungime aduna toți spectatorii în preajma sectorului de lungime, iar fanii și antrenorii celor trei deveneau adevărați absolvenți de canto.

Puțini știu însă prin ce încercări a trecut Viorica. Mai întâi în 1999, ea a suferit o operație de ligamente încrucișate și menisc la piciorul drept. Apoi, ca într-un coșmar, opt ani mai târziu, săritoarea în lungime a suferit o accidentare identică la celălalt picior.. „Eram pe val și dintr-o dată s-a năruit totul” mărturisește amar Viorica. Recuperarea a fost lungă, iar durerea a fost greu de suportat. „Plângeam și strângeam din dinți la antrenamente în fiecare zi. Am tras ca un câine și când nici antrenoarea nu mai credea în mine, mi-am revenit și am ajuns la Olimpiadă. Un sprijin imens de-a lungul carierei a fost acordat de familia Hodoș, în special de antrenoarea mea, Carmen Hodoș, căreia îi mulțumesc”.  


La Marele Zid din China, la finalul Jocurilor Olimpice din Beijing. Viorica, alături Angela Moroșanu, Ionela Tîrlea și Adelina Gavrilă. Foto: Cosmin Moței

„Dacă omul obișnuit ar suferi accidentările de care au parte sportivii, nu sar mai ridica din pat a mai adăugat Vio, deși gravitatea relatării anterioare fusese suficient de convingătoare.

Anul 2012 a închis un capitol în viața Vioricăi, dar a marcat și un nou început frumos pentru viața personală. În toamna anului 2013 Viorica Țigău și campionul national la aruncarea greutății, Laurențiu Popa, au devenit o familie.  „Acum lucrăm și la un bebe”, mărturisește fosta atletă.

Viața după retragerea din sport

Cum este viața ta după ce s-a lăsat de sport, vă întrebați. Plină…de sport! Viorica Țigău este antrenor la clubul CSM Giurgiu și instructor de aerobic la cea mai mare sală din oraș și are și eleve care trec bine de 50 de ani. „Le apreciez pe aceste femei că își fac timp să vină la sală de 2-3 ori pe saptămână, iar ele îmi spun că le încarc cu energie” La început Vio a fost instructor de aerobic la o sală mică, din incinta unei școli generale, dar pasiunea cu care giurgiuveancă adoptată și-a făcut meseria, a fost aceeași: „Veneam  și pentru trei eleve la cursul de aerobic”. Firesc, ne-am gândit că veniturile sunt pe măsură, dar Viorica a zâmbit: „Sunteți obișnuiți cu prețurile din București. Aici o oră de aerobic costă 8 lei”.

„Îmi aleg singură invitații, mă duc și pe teren la filmări, montez materialele video, sunt și producător”

Schimbarea cea mare a venit însă în 2014 când Vioricăi i s-a propus să modereze o emisiune de sport la televiziunea locală din Giurgiu. A spus „da”, fără să stea prea mult pe gânduri. De pe 2 iunie, în fiecare luni, la 19:45, Viorica prezintă „Sport Arena”, la TV Giurgiu. Prima emisiune, în direct, a fost mai grea decât o probă olimpică, a recunoscut Viorica. „A fost groaznic, nu mă așteptam să fie atât de dificil. Mi-a fost teamă că nu mă voi descurca, dar a vrut Dumnezeu să fac și asta”. Invitată să povestească ce face exact omul de televiziune Viorica Țigău, gălățeanca surprinde: „Păi fac totul cu ajutorul colegilor mei. Dar îmi aleg singură invitații, mă duc și pe teren la filmări, montez materialele video, sunt și producător”.

     

Fostă campioană și la heptatlon, Viorica este genul de femeie care se descurcă în orice situație. Are prezență de spirit și încercă să ia cele mai bune decizii în momente cheie. Țigău povestește un caz concret: „M-am dus la Joița, să fac niște materiale cu jucătorii de rugby de acolo, pentru o emisiune. N-am avut unde să filmăm, era doar un  vestiar dezolant, o cameră cu lumină proastă, iar salvarea a venit de la un localnic, care ne-a dus la el acasă.  Până la urmă am înregistrat emisiunea acolo, în foișorul omului din curte și a ieșit trăsnet! Am fost mândră de mine”. Obișnuită cu un program draconic, soția atletului Laurențiu Popa are o relație strânsă cu alarma ceasului. Se trezește uneori când încă este noapte afară. Viorica antrenează o grupă de copii de la ora 9:00, apoi se duce la filmări pentru emisiune, iar după-amiaza revine la stadion cu a doua grupă de copii. Programul se încheie cu o ședință de aerobic la sala de sport Nova Force după ora 20:00.


Emoțiile de dinaintea unei emisiuni FOTO arhivă personală

Care a fost cea mai grea emisiune?
I-am avut invitați într-o emisiune pe niște foști baschetbaliști din Divizia A, care erau extrem de timizi și nu prea vorbeau. În 20 de minute am terminat un desfășurător de 30 de întrebări și m-am panicat. A trebuit să improvizez, să duc discuția în alte zone și să-i trag de limbă.

Când ai simțit că pică cerul pe tine?
Altă dată am muncit ore bune la un material video și am căutat poze, iar colegii din regie din cauza unor probleme tehnice nu le-au mai băgat.

Ai vreun regret?
Da! Am timpul cam ocupat și regretul e că n-a apărut încă bebelușul și îl așteptăm cu mare drag.

Pentru Țigău cuvântul sacrificiu nu există în vocabular. A trudit toată viața pentru visul olimpic, dar podiumul nu l-a atins. A luat-o mereu și mereu de la capăt și a acceptat multiple provocări. De-a lungul carierei, ea era una dintre membrele lotului de atletism care nu o lua la sănătoasa când vedea microfunul îndreptat de reporteri și accepta să discute cu zâmbetul pe buze. Nu opera cu platitudini și punea mereu sare și piper în orice răspuns. Acum n-are timp nici să-i mai pună un dressing în salată soțului. Îl tachinează la antrenamente, iar el devine în fiecare zi de luni cel mai exigent telespectator. Viorica Țigău e un caz emblematic pentru sportivii care reușesc să cârmească spre alte zone de activitate după retragerea din sport. Acceptă să învețe, să fure meserie, să citească și să se inspire. Odată prins elanul și în fața camerelor tv, Viorica Țigău e gată să pună noi file în albumul cu amintiri.


În 2007, la Internaționalele României, pe Stadionul Dinamo

VIORICA ȚIGĂ‚U

 • Vârstă: 36 de ani
 • Înălțime / greutate: 1,72 m / 62 kg
 • Specialistă la săritura în lungime, 100 m garduri, heptatlon
 • A început sportul la LPS Galați
 • A fost legitimată la CSM Tg. Mureș (loc 3 la CM de juniori de prober combinate), Dinamo și Olimpia București
 • Personal best la săritura în lungime: 6,85 m (aer liber) /  6,68 m
 • Personal best la 100 m garduri: 13,12 / 8,13 (record național de tineret la 60 m garduri)
 • Personal best la heptatlon: 6.275 de puncte
 • Personal best la pentatlon 4.385 de puncte
 • Foști antrenori: Mircea Buhlea și Carmen Hodoș
 • Căsătorită cu Laurențiu Popa, multiplu medaliat național la aruncarea greutății


Viorica Țigău, alături de soțul ei, Laurențiu Popa FOTO: arhivă personală

Autor: Alexandra Derevici Publicat: 03 Mar. 2015, 20:04 Actualizat: 06 Mar. 2015, 12:07 Atletism
Pe aceeași temă
Doliu in Romania! Artistul a murit fulgerator! Ce au descoperit medicii la autopsie
Doliu in Romania! Artistul a murit fulgerator! Ce au descoperit medicii la autopsie
FOTO Turist în Grecia. Cât de mult a schimbat pandemia parfumul vacanţelor liniştite din Halkidiki
FOTO Turist în Grecia. Cât de mult a schimbat pandemia parfumul vacanţelor liniştite din Halkidiki
Anunţ incredibil făcut de Kim Jong Un. Ce s-a întâmplat cu coronavirusul în Coreea de Nord
Anunţ incredibil făcut de Kim Jong Un. Ce s-a întâmplat cu coronavirusul în Coreea de Nord
CFR, lovitura bomba in razboiul cu Becali! Petrescu e la un pas sa inchida transferul! Atacantul era la un pas de FCSB, dar CFR l-a convins!
CFR, lovitura bomba in razboiul cu Becali! Petrescu e la un pas sa inchida transferul! Atacantul era la un pas de FCSB, dar ...
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
Doamne fereşte! Margherita a ajuns rău de tot! S-a întâmplat aseară, târziu în noapte. Oripilant: fotografiată în timp ce se urca pe o... :O
Doamne fereşte! Margherita a ajuns rău de tot! S-a întâmplat aseară, târziu în noapte. Oripilant: fotografiată în ...
Tânăra care ar fi fost „capturată“ de o sectă a luat legătura cu familia: „Se încearcă stabilirea locului unde se află“
Tânăra care ar fi fost „capturată“ de o sectă a luat legătura cu familia: „Se încearcă stabilirea locului unde se află“
Guvernul Orban, decizie majoră pentru elevi din toamnă!
Guvernul Orban, decizie majoră pentru elevi din toamnă!
Anunț ȘOCANT de la NASA. „Am observat o UMBRĂ care se MIȘCĂ în spațiul îndepărtat”. AMERICANII nu au nicio explicație
Anunț ȘOCANT de la NASA. „Am observat o UMBRĂ care se MIȘCĂ în spațiul îndepărtat”. AMERICANII nu au nicio explicație
Mihai Mitoșeru, operat de urgență! A fost la un pas de deces! / EXCLUSIV
Mihai Mitoșeru, operat de urgență! A fost la un pas de deces! / EXCLUSIV
Tătaru face anunțul nopții! Se dă o nouă lege. Revenim la starea de alertă?
Tătaru face anunțul nopții! Se dă o nouă lege. Revenim la starea de alertă?
Șoc total în cazul Caracal. Cine sună zilnic de pe telefonul lui Dincă. Ce număr apelează
Șoc total în cazul Caracal. Cine sună zilnic de pe telefonul lui Dincă. Ce număr apelează
Inedit: Cum au reuşit doi români din Timişoara să câştige 11 milioane de euro în câţiva ani. Care este secretul
Inedit: Cum au reuşit doi români din Timişoara să câştige 11 milioane de euro în câţiva ani. Care este secretul
Serena Williams a publicat fotografii cu fiica ei pe terenul de tenis. Cele două sunt îmbrăcate la fel
Serena Williams a publicat fotografii cu fiica ei pe terenul de tenis. Cele două sunt îmbrăcate la fel
Metoda ingenioasă pe care o folosesc șoferii brașoveni pentru a „păcăli” barierele din zonele pietonale din oraș – VIDEO
Metoda ingenioasă pe care o folosesc șoferii brașoveni pentru a „păcăli” barierele din zonele pietonale din oraș – VIDEO
Detaliul uluitor descoperit la statuia David, realizată acum 500 de ani. Iată ce ascunde în mâna dreaptă
Detaliul uluitor descoperit la statuia David, realizată acum 500 de ani. Iată ce ascunde în mâna dreaptă
CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. Judeţul care se apropie de atingerea capacităţii maxime de internare în spitale
CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. Judeţul care se apropie de atingerea capacităţii maxime de internare în spitale
Gaz Metan – Craiova Live Score & Live Video! Meci greu pentru lupta apriga
Gaz Metan – Craiova Live Score & Live Video! Meci greu pentru lupta apriga
Motoare, motoare... Topul celor mai obraznice fundulețe de pe litoralul românesc
Motoare, motoare... Topul celor mai obraznice fundulețe de pe litoralul românesc
Impacarea anului?! Brad Pitt a fost surprins iesind din casa Angelinei Jolie. Ce decizie radicala a luat actorul
Impacarea anului?! Brad Pitt a fost surprins iesind din casa Angelinei Jolie. Ce decizie radicala a luat actorul
Criza lasă urme: Preţurile apartamentelor sar în aer faţă de anul trecut
Criza lasă urme: Preţurile apartamentelor sar în aer faţă de anul trecut
Premierul României, condiții pentru redeschiderea restaurantelor! Autoritățile vor da amenzi dacă nu se respectă regulile!
Premierul României, condiții pentru redeschiderea restaurantelor! Autoritățile vor da amenzi dacă nu se respectă regulile!
Mihai Mitoseru este mai grav de cat credeam! Operatia de urgenta, a doua oara
Mihai Mitoseru este mai grav de cat credeam! Operatia de urgenta, a doua oara
„La Gomera”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo 2020
„La Gomera”, marele câştigător la Gala Premiilor Gopo 2020
Dezastru în București: Ce s-a întâmplat cu autobuzele care au circulat pe linia de tramvai
Dezastru în București: Ce s-a întâmplat cu autobuzele care au circulat pe linia de tramvai
FOTO. Sora Andreei Tonciu a încins plaja cu cel mai minuscul costum de baie! Lorena și-a etalat atuurile fizice de invidiat
FOTO. Sora Andreei Tonciu a încins plaja cu cel mai minuscul costum de baie! Lorena și-a etalat atuurile fizice de invidiat
Ce note a obținut celebrul Selly la BAC! A dat lovitura la Matematică: puțini s-ar fi așteptat la asta!
Ce note a obținut celebrul Selly la BAC! A dat lovitura la Matematică: puțini s-ar fi așteptat la asta!
S-au redeschis bordelurile. Ce nu mai au voie prostituatele
S-au redeschis bordelurile. Ce nu mai au voie prostituatele