EXCLUSIV | Proiect ambiţios în Ghencea. Cum se va transforma Steaua în viitorul apropiat: "Nu va fi a cuiva care să fie acţionar principal, trebuie să ţinem cont de suporteri"

6 aug 2019 8448 afişări ProSport Live
EXCLUSIV | Proiect ambiţios în Ghencea. Cum se va transforma Steaua în viitorul apropiat: "Nu va fi a cuiva care să fie acţionar principal, trebuie să ţinem cont de suporteri"

Florentin Dumitru s-a alăturat în această vară proiectului Steaua, din Liga 4, iar în cadrul emisiunii ProSport Live a explicat ce planuri are pentru viitorul aproapiat. Fostul fundaş din Ghencea şi administrator al Arenei Naţionale vrea ca Steaua să trăiască din fonduri proprii, nu din bani publici. Spune că are un plan prin care să fie înfiinţate două Asociaţii Sportive, care să preia echipa, astfel încât să nu există un patron care să ia deciziile de unul singur. Florentin Dumitru spune că se bazează pe vânzarea unui număr uriaş de abonamente, după ce noul stadion va fi inaugurat.

Florentin Dumitru a explicat ce vrea să schimbe la Steaua: "Noi ne-am întâlnit de foarte multe ori cu suporterii şi încercăm să schimbăm multe lucruri. Eu încerc să ţin separat contabilitatea primară. Avem un site şi vreau să apară totul acolo, să fie transparent. Tot ce înseamnă echipa mare, nu academie. Aş vrea să dezvolt academia, dar e complicat. În mod normal, ar trebui să fie ceva social. Scoţi copilul din faţa calculatorului şi îl duci la sport. Un club mare nu trebuie să ia o cotizaţie de la un copil ca să-l antreneze. Copilul trebuie să vină pentru club, să nu plătească nimic şi dacă nu vrea să facă performanţă, să-l ajuţi să facă sport. Să-l aduci într-o competiţie care să-l atragă din faţa calculatorului.

Trebuie să faci lucruri ca să progresezi prin fonduri proprii. Asta vreau eu sa fac la Steaua, am prezentat un plan prin care clubul Steaua să nu mai fie finanţat de la armată. Doar prin prisma suporterilor şi pe o chestie de imagine care trebuie vândută. Sunt deja o grămadă de oameni care vor să vină şi să ajute clubul. Marea majoritate şi suporterii care sunt acum la CSA Steaua sunt cei de la peluza sud. Ne-am întâlnit de foarte multe ori cu ei. Noi avem un site al nostru, toată contabilitatea primară să apară, să nu aibă treabă cu lucruri ascunse.

Steaua nu va fi a cuiva care să fie acţionar principal

Noi avem trei acţiuni. Una e cu suporteri şi cu armată. O să vină la primul meci, o să dăm drumul la abonamente, cu un tricou pentru toată lumea. Şi cel care e la Buzău şi nu vine la meci, să cotizeze. În primă fază au fost în jur de 2.000 de bilete vândute. Cu 140 de lei de abonament, te duci în vreo 60.000 - 70.000 de euro. Care sunt extra-bugetari. Deja am vorbit cu o firmă care e partenerul tuturor: Alexandrion. Nu vor să fie cu Steaua sau cu altă echipă, doar vor să fie în sport. Sunt peste tot, şi la Craiova, peste tot. Noi vrem să le facem un campionat din iniţiativa noastră, al tuturor firmelor, pentru sumele pe care le aduc la noi.

Se va face o Asociaţie Sportivă, dar ea va fi strict a Armatei. Nu va fi a cuiva care să fie acţionar principal. Armata + 1%, pentru că legea spune că pe Asociaţie Sportivă trebuie să fie doi asociaţi. 1% probabil va fi o altă societate, care e tot a Armatei. Când vei avea vreo 15.000 de oameni, plătitori de abonamente, vei avea un buget. Noi, staff-ul, trebuie să fim mixtura asta. Armata ar trebui să decidă, în mare, şi noi trebuie să ţinem cont de suporteri. Cumva, clubul ăsta mi-a intrat în suflet din cauza suporterilor.

Trebuie să ai o temelie. Dacă nu-ţi calculezi să te întinzi cât ai plapuma... Eu am fost la Petrolul. După o promovare, cu stat în Divizia A, au venit toţi de la Cluj. Noi aveam salarii în jur de 3.000 - 4.000 de euro, iar ei aveau salarii de 20.000. Cam aşa. Normal că într-un an de zile s-a ales praful. Dacă încerci să zici: <<Gata, eu sunt Gigi Becali>>, n-ai nicio bază. Şi primarii vor să-l copieze pe Gigi Becali. Toată lumea... Un om simplu, care n-a avut o afacere în viaţa lui, spune că Becali trebuie să dea ordine. Afacerile mari se fac cu angajaţi mulţi, dar într-o ierarhie.

Până începe campionatul nu va fi gata noua tribună. Uşor, uşor, o să pună cuzineţii, o să fie o tribună de 1.500 de locuri. Cam ăsta ar fi proiectul. Noi, cei care suntem pe fotbal, încercăm să susţinem pe fotbal şi banii care vin să se ducă pe infrastructură. Să nu mai avem 400 de copii, să avem 1.000. O să avem o organigramă nouă care îi vizează şi pe copii. La Divizia D n-ai nevoie de prea mulţi oameni, e o chestie pe care vreau s-o reuşesc şi sigur o s-o reuşesc. Pasul e să producem cât mai multe din publicitate şi să vină cât mai mulţi foşti colegi de-ai mei cu idei, nimeni nu le ştie pe toate", a spus Florentin Dumitru, la ProSport Live.

Întrebat câţi suporteri ar veni acum, în Ghencea, dacă Steaua ar avea un stadion de circa 15.000 locuri, Dumitru a spus: "Lumea vine şi pentru spectacol. Nu doar suporterii. Suporterii vin şi se manifestă. Mulţi vin pentru spectacol. Dacă ai un stadion frumos, cochet, în Ghencea ar veni la un meci normal în jur de 10.000 - 15.000".

Florentin Dumitru vrea să schimbe şi sistemul competiţional din Liga 4 pe Bucureşti: "Joci campionatul, câştigi cu 20 de puncte, şi rămâni cu 3-2-1-0. Un meci... Am vorbit la AMFB şi au spus că nu pot schimba sistemul de pe azi pe mâine. Până acum doi ani, când au venit Rapid cu Steaua, nu aveau nicio treabă. Ei mai organizau un playoff, mai câştigau nişte bani şi a rămas totul în acest mod. Eu vreau să fac o cerere să se schimbe sistemul. Chiar dacă eu promovez acum, e spre binele fotbalului românesc. O facem de acum, să fie pentru cine vine din urmă", a declarat "Micul Beckham", la ProSport Live.

Florentin Dumitru a jucat în Ghencea în perioada 2000-2006 şi a câştigat trei titluri de campion cu gruparea roş-albastră. Pentru o perioadă de aproximativ 6 luni a ocupat o funcţie de conducere la FC Voluntari.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.