EXCLUSIV | Ionel Ganea, mai dur ca niciodată: "Cel mai bun exemplu pentru noi e Ungaria! Dar şi dacă se mai nasc de acum încolo cinci generaţii maghiare, tot nu sunt mai talentaţi ca noi"

25 mai 2018 3902 afişări ProSport Live
EXCLUSIV | Ionel Ganea, mai dur ca niciodată: "Cel mai bun exemplu pentru noi e Ungaria! Dar şi dacă se mai nasc de acum încolo cinci generaţii maghiare, tot nu sunt mai talentaţi ca noi"
  • Ionel Ganea (45 de selecţii / 19 goluri pentru naţională) a vorbit la ProSport LIVE despre cauzele care au dus la picajul sportului românesc, încet dar sigur, după 1989.

Născut în Făgăraş, fostul golgheter din Bundesliga plasează sportul într-un tablou larg şi vine cu o serie de exemple care vorbesc despre regresul pe plan sportiv şi numai al unei naţiuni care-şi pierde valorile continuu. Antrenorii din sport pleacă pentru un trai mai bun să-şi caute împlinirea pe alte meleaguri, medicii ales să-şi continue cariera afară, iar nivelul salarial e jalnic. Fost jucător la FC Braşov, Ganea dă exemplul fabricilor-motor pentru economia României care au făcut PR ţării noastre peste tot în lume şi duce discuţia spre comparaţia Ungaria - România, pe plan sportiv.

În Ungaria, Guvernul propune o strategie clară de încurajare a firmelor care investesc în sport, dar acordă şi o atenţie suplimentară disciplinelor prin care performează. Budapesta beneficiază de 100 de bazine, faţă de cele 5 din Bucureşti, iar la nivelul fotbalului juvenil, aproape fiecare oraş cu tradiţie în fotbal se poate lăuda cu câte o Academie care poate rivaliza cu ce a construit Gheorghe Hagi, la Ovidiu, în mai puţin de un deceniu.

"Toţi europenii îşi apără ţara. Nimeni nu mai apără ţara noastră. Nu vedeţi că s-a făcut protocol ca SRI-ul să conducă ţara? Păi s-o conducă, mă, dar s-o conducă cu oamenii care se pricep. Nu să distrugă sau să fie interesaţi să-şi aducă nu ştiu câţi bani în buget şi aşa mai departe. Şi restul ţării să muncească şi să moară de foame. Nu e normal! Să fie oameni calificaţi, să dezvoltăm, să investim şi noi

La noi s-au închis toate! Toate centrele de cercetare s-au închis, pentru că Europa vrea să ne bage pe gât toate medicamentele, toate injecţiile şi toate prostiile. Tractorul (n.r - uzina din Braşov) era una dintre cele mai mari uzine de tractoare şi camioane... Mă, vreau să văd şi eu nişte oameni din politică care să apere România. Îşi fac ei interesul acolo... Nu zice nimeni să nu-şi facă, da faceţi şi pentru România, mă.

Cel mai bun exemplu pentru noi e Ungaria. Ungaria e independentă. Bun, e în Europa, dar oamenii fac ce vor ei. Nu fac ce le dictează alţii, nu se vând pe nimic. Şi dacă se mai nasc de acum încolo cinci generaţii maghiare, tot nu sunt mai talentaţi ca noi. Foarte puţini au talentul şi calitatea noastră",
a declarat Ionel Ganea, în cadrul emisiunii ProSport LIVE.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.