EXCLUSIV | Cauzele care au dus la infarctul suferit de Eugen Neagoe explicate de Pompiliu Popescu, fostul medic al Generaţiei de Aur: "La naţională nu fuma!". Cât va sta în spital şi sfaturi ce-l vor ţine în viaţă: "Să aibă grijă la ceea ce-i spun acum"

22 iul 2019 10957 afişări ProSport Live
EXCLUSIV | Cauzele care au dus la infarctul suferit de Eugen Neagoe explicate de Pompiliu Popescu, fostul medic al Generaţiei de Aur: "La naţională nu fuma!". Cât va sta în spital şi sfaturi ce-l vor ţine în viaţă: "Să aibă grijă la ceea ce-i spun acum"

Pompiliu Popescu a venit la FRF în 1990 şi a lucrat alături de selecţioneri ca Emeric Ienei, Cornel Dinu, Anghel Iordănescu, Victor Piţurcă, Loţi Boloni sau Răzvan Lucescu. A avut grijă de sănătatea unor nume uriaşe ale fotbalului românesc, Gică Hagi, Gică Popescu sau Mişa Klein, dar l-a ajutat şi pe fostul mare ziarist sportiv Ioan Chirilă. La naţională l-a cunoscut şi pe Eugen Neagoe, care a fost secund al lui "Piţi".

Acum, diagnosticul pus actualului antrenor al lui Dinamo este stop cardio-respirator prin tahicardie ventriculară resuscitat. Sindrom coronarian acut în observaţie. Tabagism.

"Eugen Neagoe a suferit un infarct miocardic, pe înţelesul tuturor, care a survenit într-o perioadă de stres maximă, în timpul meciului. Contează foarte mult că a fumat şi a băut cafea, amândouă au substanţe nocive, nicotina şi cofeina, şi au efect asupra vaselor coronare, cele care irigă muşchii inimii. Fondul era deja unul de stres...plus colesterolul. Toate sunt la baza afecţiunilor coronariene.

De asemenea, am văzut că era cu sacoul pe el...Căldura maxima a fost un factor important şi şocul pe care- l suportă organismul e nefast. Norocul lui a fost că e era asistenţă calificată la faţa locului",
a declarat Pompiliu Popescu la ProSport LIVE.

Camerele tv au suprins un moment petrecut chiar înainte de a i se face rău pe banca tehnică. Doctorul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, i-a oferit antrenorului o sticlă cu un lichid ce culoare gălbuie. "Se prezintă ca o băutură energizantă ceea ce aţi văzut că i s-a dat lui Neagoe, te hidratează în primul rând. Apoi a chemat ajutoare, asistenţa de la ambulanţă. A procedat corect medicul lui Dinamo".

Excesele care au dus aici ar fi fumatul excesiv - s-a spus că neagoe a fumat trei pachete de ţigări duminică şi a băut peste patru cafele - dar Popescu oferă o altă variantă. "Am colaborat la natională, nu a fost nicio problemă cu el de natură medicală şi am rămas suprins că s-a zis că a fumat trei pachete de ţigări, că la naţională nu fuma sau o făcea extrem de rar...Ca să fumezi trei pachete şi pe căldură şi-n stres..."

Ce face Eugen Neagoe după infarct

Pompiliu Popescu a explicat ce trebuie să facă Eugen Neagoe în perioada următoare. "Sunt foarte mulţi antrenori care au stent, dar trebuie să pună stop ţigărilor, să ţină regim, să-i scadă colesterolul. Va fi pus pe anticoagulante o perioadă. Va trebui să-şi aleagă echipe care nu-i provoacă stres. I-aş recomanda să-şi vadă de sănătate, să aibă grijă la ceea ce am spus. Dacă  alegerea lui va fi tot Dinamo, va trebui să aibă mare grijă. Nu va putea sta departe de fotbal, aşa încât...să fie mai atent", a mai spus medicul.

"În spital o să stea 7-10 zile şi va fi monitorizat pe o perioadă mai lungă, 3-6 luni. Sigur că activitatea o poate relua, dar trebuie să iasă din condiţia care i-a provocat aşa ceva. Recomandare tuturor sportivilor care fumează: să se lase de ţigări. Dacă nu vor, să fie mai ponderaţi, nu excesivi", a încheiat Pompiliu Popescu.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.