PAOK e noua campioană a Greciei! Răzvan Lucescu aduce titlul pe "Toumba", după o pauză de 34 de ani. LIVE VIDEO | Show de zile mari la Salonic. Mii de torţe luminează oraşul

Eveniment susținut de Betano
21 apr 2019 94094 afişări
PAOK e noua campioană a Greciei! Răzvan Lucescu aduce titlul pe "Toumba", după o pauză de 34 de ani. LIVE VIDEO | Show de zile mari la Salonic. Mii de torţe luminează oraşul

PAOK - Levadiakos 5-0 (Şakov 3, 60, Biseswar 8-pen., Varela 53, Swiderski 81)

PAOK Salonic a devenit matematic campioană după ce a învins-o pe Levadiakos, scor 5-0, în etapa cu numărul 29.

După minutul 90 al meciului cu Levadiakos, suporterii lui PAOK au declanşat o sărbătoare uriaşă pe "Toumba". Mii de torţe au fost aprinse în toate zonele stadionului, suporterii au pătruns pe gazon, jucătorii au plâns de fericire.

Pe străzile oraşului, zeci de mii de oameni aşteaptă sosirea autocarului descoperit în care Răzvan Lucescu&Co vor sărbători câştigarea titlului.

Înainte ca Răzvan Lucescu şi elevii săi să fie premiaţi, pe teren au fost invitaţi jucătorii care au cucerit titlul în urmă cu 34 de ani. A venit momentul ca aceştia să predea ştafeta. Citeşte şi:Fernando Varela şi-a anunţat plecarea de la PAOK într-un moment istoric. EXCLUSIV: Posibilele destinaţii ale fundaşului

PAOK Salonic a câştigat al treilea titlu din istoria clubului, cu Răzvan Lucescu în postura de antrenor principal. Celelalte două au fost obţine în sezoanele 1975/1976 şi 1984/1985. În vitrina clubului se mai află şase Cupe ale Greciei, obţinute în 1972, 1974, 2001, 2003, 2017 şi 2018. Dacă va reuşi eventul în acest sezon, Răzvan Lucescu va fi primul antrenor din istoria de 93 de ani a clubului care va bifa această performanţă. De asemenea, dacă va scoate măcar un punct în ultima rundă, pe terenul lui PAS Giannina, Lucescu Jr va intra în istoria fotbalului elen.

Până la Lucescu, un singur antrenor a mai terminat neînvins un sezon. Croatul Stjepan Bobek a condus Panathinaikos spre titlul din 1964, într-un sezon în care verzii au fost neînvinşi. Bobek a murit în 2010, la vârsta de 86 de ani.

Pentru prima dată în ultimii 31 de ani, titlul merge la o echipă din afara Atenei. PAOK şi-a egalat rivala din oraş, Aris, la numărul de titluri câştigate. Acum ambele au câte trei. Revenită în acest sezon pe prima scenă, Aris a triumfat în prima ligă în 1928, 1932 şi 1946. AEL Larissa era ultima echipă din provincie care reuşise să câştige titlul, în 1988.

Campioanele Greciei

  • Olympiacos - 44 de titluri
  • Panathinaikos - 20
  • AEK Atena - 12
  • Aris şi PAOK Salonic - 3
  • AEL Larissa - 1

Echipele folosite:

PAOK: Paschalakis - Matos (Jaba 69), Varela (Malezas 79), Crespo, Giannoulis - Şakov, Oliveira - Limnios, Pelkas (Vieirinha 90+1), Biseswar - Swiderski
Rezerve: Rey - Ingason, Misic, Akpom

Levadiakos: Bajic - Tsambouris, Liagas, Adilehou, Angoua - Karachalios (Omolade 86), Mitropoulos (Zisopoulos 67) - Sawadogo, Nikas, Chatzilabros (Stanojevic 67) - Nangis
Rezerve: D. Balauru - Giakoumakis, Meleg, Rekhviashvili

Minutul 90+3: Fluier final! PAOK Salonic e noua campionă a Greciei.


Minutul 81: GOOOL PAOK! S-a făcut 5-0: Swiderski se răzbună pentru ratarea din prima repriză şi înscrie.


Minutul 60: GOOOL PAOK! Şakov reuşeşte dubla. Varela a recentrat în şase metri, Şakov a reluat cu capul, iar portarul Bajic a deviat în propria poartă. 4-0 pentru PAOK, care joacă la cel mai înalt nivel.


Minutul 53: GOOOL PAOK! Varela înscrie pentru 3-0. Fostul fundaş de la Vaslui şi FCSB a reluat în plasă cu capul, de la 11 metri, după care a sprintat şi s-a îmbrăţişat cu antrenorul Răznva Lucescu. Suporterii au început să aprindă torţe în tribune, nimic nu-l mai poate opri pe Răzvan Lucescu.


Foto: Cristian Scutariu / ProSport


Minutul 46: S-a reluat partida. Încă 45 de minute până când Răzvan Lucescu va intra în istoria lui PAOK Salonic.


Pauză Totul e pregătit pentru petrecerea de la final. Aşa arată stadionul, văzut din elicopter, respectiv autocarul care îi va plimba prin Salonic pe Răzvan Lucescu&Co.

Eveniment susţinut de Betano.


Foto: Cristian Scutariu / ProSport


Minutul 45+1: Pauză la Salonic. PAOK şi Răzvan Lucescu se află la doar o repriză distanţă de un titlu pe care suporterii îl aşteaptă de 34 de ani.


Minutul 30: Penalty ratat de PAOK. Pelkas a irosit o şansă importantă.


Minutul 15: Ocazie mare pentru PAOK. Swiderski a scăpat singur cu portarul Bajic, a încercat să-l învingă cu un şut la colţul scurt, dar acesta a bloca cu braţul. Râmâne 2-0 pentru PAOK.


Minutul 8: GOOOL PAOK! Biseswar transformă cu mult sânge rece o lovitură de la 11 metri şi majorează avantajul echipei antrenate de Răzvan Lucescu. Biseswar a înscris cu o scăriţă la care portarul Bajic n-a putut face nimic.


Minutul 3: GOOOL PAOK! Şakov deschide scorul! La acest scor, PAOK este campioana Greciei după o pauză de 34 de ani.


Minutul 1: A început partida dintre PAOK şi Levadiakos.


18:45 Au mai rămas 15 minute până la fluierul de start. Răzvan Lucescu nu se poate baza din primul minut pe căpitanul Vieirinha, care s-a accidentat în etapa trecută. Portughezul e însă rezervă. De partea cealaltă, rezervă la Levadiakos pentru postul de portar e românul Dragoş Balauru.


18:30 Jucătorii lui Răzvan Lucescu au ieşit la încălzire. Încă 30 de minute până la startul partidei.


Foto: Cristian Scutariu / ProSport


18:00 A mai rămas o oră până la meci! Galeria lui PAOK face spectacol. Totul e pregătit pentru momentul aşteptat de aproape 34 de ani.


17:23 Cu aproape o oră şi jumătate înainte de startul meciului,galeria lui PAOK s-a instalat la post. Mulţi au forţat porţile înainte de deschidere. Oraşul vibrează, nimeni nu concepe ca Răzvan Lucescu şi băieţii săi să nu câştige astăzi titlul. Ieri, clubul PAOK a împlinit 93 de ani de existenţă.


Foto: Cristian Scutariu / ProSport


16:00 Au mai rămas trei ore până la meci, dar oraşul vibrează. Suporterii lui PAOK Salonic au ocupat străzile din jurul stadionului. Maşinile nu se mai pot apropia de "Toumba", pentru că nu au efectiv pe unde să circule.


Foto: Cristian Scutariu / ProSport


14:05 Fanii lui PAOK nu concep ca trupa lui Răzvan Lucescu să rateze titlul! Suporterii promit un adevărat iad în Salonic dacă PAOK nu iese campioană şi nu aduce primul titlu după 34 de ani de aşteptare.


13:52 Fanii care n-au loc pe stadion pot merge pe faleza din Salonic. PAOK a instalat un ecran uriaş de unde suporterii pot urmări partida! Mircea Lucescu merge la meci să-şi susţină fiul în ziua în care poate câştiga primul său titlu din carieră. "Il Luce" va fi pe "Toumba".


Ziua meciului! ”Nici de Revelion n-a fost cum o să fie diseară!” e replica favorită a tuturor oamenilor care au ieşit, de dimineaţă, la cafea. De la ora 19:00, PAOK va începe partida care poate schimba destinul fotbalistic al unui oraş care s-a dedicat de-a lungul timpului luptei cu Atena. Antrenată de Răzvan Lucescu, echipa din Salonic are nevoie de un singur punct în meciul cu modesta Levadiakos pentru a cuceri matematic titlul de campioană a Greciei şi de bifa primul ”to do” din lista specială a acestui sezon:

  • PAOK poate cuceri primul titlu după 34 de ani
  • PAOK poate deveni prima echipă din afara Atenei care ia titlul după 30 de ani
  • Răzvan Lucescu poate deveni primul antrenor din istoria lui PAOK care ia eventul

Programul zilei începe cu mult înainte de ora jocului. După ce aseară, de la 23:30, câteva mii de suporteri ai lui PAOK au umplut oraşul cu torţe într-un show pirotehnic nemaivăzut, astăzi spectacolul se mută în jurul Toumba. Sunt aşteptaţi circa 30.000 de spectatori în arena, în ciuda faptului că Toumba are o capacitate pe scaune de circa 28.000 de locuri, însă mulţimea va fi în altă zonă a oraşului. Oficialii clubului vor instala un ecran uriaş la Turnul Alb din Salonic, pe faleză, acolo unde toată petrecerea se va muta, cu echipă cu tot, în eventualitatea foarte probabilă în care PAOK va cuceri titlul după cele 90 de minute cu Levadiakos.


22:40 Arde Salonicul! Ultraşii lui PAOK fură startul şi creează o atmosferă fantastică în oraş cu o zi înaintea marelui meci cu Levadiakos. Cu ce au venit nou sâmbătă seară? Cu torţe aprinse pe patru kilometri din faleza oraşului :).


20:45 După finalul partidei dintre PAOK Salonic şi Levadiakos, spaţiul aerian de deasupra Salonicului va fi temporar închis. Suporterii au pregătit un show cu artificii, astfel că aeronavele vor rămâne la sol, până spre dimineaţă.


20:20 Au mai rămas două etape de disputat din acest sezon al campionatului elen. Dacă va obţine patru puncte din jocurile cu Levadiakos şi PAS Giannina, Răzvan Lucescu va deveni antrenorul care a acumulat cele mai multe puncte pe pacursul unui întreg sezon. De asemenea va deveni al doilea antrenor neînvins din istoria fotbalului din Grecia. Croatul Stjepan Bobek a condus Panathinaikos spre titlul din 1964, într-un sezon în care verzii au fost neînvinşi. Bobek a murit în 2010, la vârsta de 86 de ani.


14:22 Presa din Grecia vorbeşte despre "fiesta" de după meciul PAOK - Ledaviakos, dacă trupa lui Răzvan Lucescu va cuceri titlul de campioană, primul după 34 de ani de aşteptare. Jurnaliştii eleni susţin că suporterii lui PAOK, împreună cu clubul, lucrează la ceea ce numesc "un spectacol pirotehnic impresionant".


13:25 Clubul PAOK, fondat în 1926, împlineşte sâmbătă, 20 aprilie, 93 de ani de existenţă, timp în care a cucerit două titluri de campioană şi şase Cupe ale Greciei. Clubul a fost format încă din anul 1875 de comunitatea de greci din Pera şi evolua cu numele de Hermes. Pe 4 mai 1926, PAOK Salonic a jucat primul meci oficial împotriva celor de la Megas Alexandros (Salonic) şi a învins cu 2-0. În cazul în care Răzvan Lucescu va cuceri titlul de campion şi Cupa Greciei, va deveni primul antrenor din istoria clubului alb-negru care reuşeşte eventul.


09:20 Nici fanii lui PAOK nu s-au lăsat mai prejos. Aceştia pregătesc un show pirotehnic pentru meciul cu Levadiakos, programat duminică, la ora 19:00. Mai mult, Răzvan Lucescu şi elevii săi pot asista şi la un spectacol de artificii pus la cale de fanii ”alb-negri”.


08:45VIDEO spectaculos de pe stadionul Toumba din Salonic. Oficialii celor de la PAOK pregătesc o festivitate de zile mari înainte de meciul cu Levadiakos, care le-ar putea aduce primul titlu după 34 de ani în cazul în care Răzvan Lucescu şi elevii săi reuşesc să obţină un punct.


10:00 Biletele pentru partida PAOK Salonic - Levadiakos au fost epuizate în mai puţin de două ore de la punerea în vânzare, iar oficialii clubului au ţinut să împace şi cei 30.000 de oameni care, conform cererilor primite, au rămas în afara stadionului pentru partida care poate aduce titlul la Salonic după o pauză de 34 de ani. Astfel, clubul a cerut autorizaţia autorităţilor locale pentru instalarea unui ecran gigant la Turnul Alb din oraş, acolo unde sunt aşteptate câteva sute de mii de oameni.

Avantajul celor care vor vedea meciul în aer liber, la Turnul Alb, este dat de faptul că după finalul partidei întreaga petrecere se va muta acolo. Jucătorii, îmbarcaţi într-un autocar decopertat, vor merge pentru a se bucura împreună cu fanii în ceea ce se anunţă deja drept cea mai spectaculoasă manifestare din istoria recentă a fotbalului din Grecia.


22:51 Oficialii clubului PAOK au pus la cale în cel mai mic detaliu petrecerea de titlu. Echipa lui Răzvan Lucescu are nevoie de un singur punct în două etape rămase de disputat ca să pună mâna pe titlu, primul după 34 de ani de aşteptare la Salonic.  Prin urmare, echipa lui Răzvan Lucescu va juca duminică, împotriva lui Levadiakos, cu trofeul pe masă.

Conform TelekomSport, trofeul acordat în acest an campioanei Greciei este făcut în Europa, într-un singur exemplar, iar PAOK poate pune mâna pe el chiar la finalul meciului cu Levadiakos, dacă nu pierde. În acest caz, cei de la PAOK vor sărbători pe teren cucerirea titlului, cu focuri de artificii, iar în jurul orei 23:00 se vor îndrepta către Turnul Alb din Salonic, pentru a se bucura împreună cu fanii.

Atât la meci, cât şi la posibila sărbătoare de la final vor lua parte şi foştii jucători ai lui PAOK, care au luat parte la titlurile câştigate în 1976 şi 1985. În plus, PAOK l-a invitat la ceremonie şi pe Aleksandar Prijovic, atacant vândut în iarnă la Al Ittihad pentru zece milioane de euro. Vârful sârb este şi în prezent cel mai bun marcator al lui PAOK, din acest sezon, cu 18 goluri în total, dintre care nouă în Superliga Greciei.


13:30 Performanţa care este pe cale să fie atinsă de PAOK Salonic atrage bani. Sportime, publicaţie din Grecia, anunţă faptul că echipa din Salonic este foarte aproape să încheie un acord pentru cedarea drepturilor TV pe sezonul viitor. ERT este televiziunea de stat care a făcut o ofertă de 8 milioane de euro, iar înţelegerea va intra în vigoare de la finalul lunii mai, atunci când se încheie contractul cu Nova Sports, actualul deţinător al drepturilor TV.

În Grecia, acolo unde televiziunile negociază individual cu cluburile preluarea drepturilor TV, PAOK va deveni cel mai bine plătit club din portofoliul ERT. Televiziunea mai plăteşte 4,2 milioane de euro pe sezon lui Panathinaikos şi 2 milioane de euro celor de la Aris Salonic.


11:30 În urmă cu doar câteva minute, PAOK a anunţat oficial că nu ma există bilete disponibile pentru partida cu Levadiakos, de pe 21 aprilie. Toate biletele au fost vândute în aproape două ore, interesul pentru partidă făcându-i pe suporterii lui PAOK să blocheze site-urile care s-au ocupat de distribuirea biletelor. Chiar dacă pe stadion sunt aşteptaţi cel mult 35.000 de oameni, pe străzile din Salonic vor fi câteva sute de mii în eventualitatea în care echipa lui Răzvan Lucescu va obţine măcar un punct din meciul de duminică, deci automat va deveni campioana Greciei.


Momentul cel mare a sosit! După 34 de ani, PAOK Salonic este pe cale să devină din nou campioana Greciei, o performanţă pe care clubul din nordul Greciei o va obţine sub comanda unui antrenor român: Răzvan Lucescu. PAOK va juca, duminică de la ora 19:00, din postura de lider neînvins al Superligii împotriva celor de la Levadiakos (locul 15 din 16 echipe), iar Lucescu are nevoie de numai un punct pentru a deveni, matematic, campion al Greciei.

Jocul este cu atât mai important cu cât atingerea obiectivului va completa cu numele ”Răzvan Lucescu” mai multe căsuţe din cartea de istorie a clubului din Salonic. Dincolo de câştigarea celui de-al treilea titlu după o pauză de 34 de ani, antrenorul român poate să devină şi cel care scoate, după 30 de ani, titlul din sfera de influenţă a Atenei. Din 1989 şi până acum, titlurile în Grecia au fost împărţite în Capitală, între Olympiakos, Panathinaikos şi AEK Atena. Ultimul club din afara Atenei care a cucerit titlul a fost AEL Larisa în 1989. Mai mult decât atât, Răzvan Lucescu poate deveni primul antrenor din istoria lui PAOK Salonic care îşi trece în palmares eventul. Favorit clar la câştigarea titlului, Lucescu este în cârţi şi în Gupa Greciei acolo unde este aproape de o finală, după 2-0 în turul semifinalei cu Asteras Tripolis.

Lipseşte liderul Vieirinha

Cu toate că meciul pare o simplă formalitate, Levadiakos fiind o victima clasică a duelurilor cu PAOK în ultimii ani, întâlnirea de pe ”Toumba” capătă un element de dificultate în plus din cauza absenţei lui Vieirinha. Folosit fundaş stânga, portughezul este cel mai bun fotbalist al echipei din Salonic în acest sezon, căpitanul echipei şi omul pe care Lucescu se bazează în momentele grele. Vieirinha s-a accidentat în ultima etapă de campionat, în deplasarea de la AEL Larisa, atunci când a căzut greşit şi este suspect de o leziune a ligamentelor de la genunchi. Totuşi, sunt şi veşti bune, veşti date de posibila revenire a lui Akpom, atacantul adus de la Arsenal. 

Show de proporţii pe ”Toumba”

Aşa cum a fost anunţat încă de săptămâna trecută, partida de pe 21 aprilie cu Levadiakos va marca startul unui ”show care va uimi Europa”, după cum a fost descris evenimentul în presa din Grecia. Conducerea lui PAOK a dat mână liberă fanilor pentru organizarea unui show-monstru cu materiale pirotehnice, show care să marcheze finalul partidei şi cucerirea titlului. După petrecerea de pe stadion, totul se va muta pe străzile din Salonic, acolo unde autocarul echipei va fi încadrat de câteva sute de mii de suporteri în drumul către Turnul Alb, locul în care bucuria va continua.

ProSport vă va ţine la curent în acest weekend cu toate evenimentele de la Salonic, în timp real, informaţii ce vor fi furnizate de reporterii noştri ce vor fi prezenţi la sărbătoarea lui PAOK.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.