”Viitorul lui Hagi” nu seamănă deloc cu Hagi

19 aug 2014 4924 afişări Blog

Viitorul arată mai trist ca niciodată. În al patrulea său meci din acest campionat, « Viitorul lui Hagi », unde « lui Hagi » ţine loc comunităţii de care această echipă ar fi trebuit să aparţină, a arătat că-şi dispută lingura de lemn a precarităţii jocului în Liga 1cu stafia fostei campioane Oţelul.

După un cincinal plin de declaraţii bombastice şi un cortegiu de laude care a însoţit proiectul Academia Hagi/Viitorul, avem realitatea crudă din teren : cel mai grandios proiect de acest gen din România a dat o rezervă la Steaua. Şi cam atât. Nu e chiar dramatic, până la urmă Steaua, echipa cu mai mulţi suporteri decât populaţia ţării şi la care şi fetuşii din burţile româncelor vor să joace, nu a crescut niciun fotbalist de soi timp de un sfert de veac, de la cuplul Dan Petrescu-Ilie Dumitrescu. În rest, Chiţu s-a rătăcit pe aeroport când se pregătea să ia avionul spre Franţa, Târnovan s-a urcat în “41”, dar tramvaiul de Ghencea s-a rătăcit şi el într-un triunghi al bermudelor înflorate de pe Podul Grant…   

Bilanţul Viitorului este cu atât mai trist, dacă privim spre previziunile gonflabile ale părintelui acestui proiect : « România va avea la Mondialul din Qatar 8 jucători din primul 11 crescuţi la Academia Hagi ». Până atunci ar mai fi un cincinal şi jumătate şi am văzut cam ce s-a petrecut în primul cincinal.

Selecţionerii României au pus mână de la mână să urnească această căruţă a Viitorului şi au inundat naţionalele cu jucătorii “de la Hagi”. Chiar şi Victor Piţurcă, apostolul selecţionării pe merite, a clamat dramatic; “Lăsaţi Viitorul să vină la mine!”. Şi aşa au apărut la naţională, inclusiv la ditamai meciul cu viitoarea vicecampioană mondială, Argentina, Buzbuchi, rezerva unui Balaur care face în faţa CFR-ului cea mai caraghioasă gafă din acest an, Mitrea, jucător care în momentul convocării la naţionala de seniori ieşea în evidenţă doar printr-un cartonaş roşu luat stupid şi care o costa pe Viitorul pierderea unei partide, Florin Tănase, anunţat de Piţurcă drept viitor decar al naţionalei, dar care este doar rezervă la cea mai searbădă echipă din Liga 1 (am spus, deja Oţelul e pe drumul spre “dincolo”), Manea, un puşti care a făcut şi el trei tacklinguri prin campionat şi deja a măturat la naţională cu precocitatea unor genii precum Hagi, Dobrin, Balaci sau Adrian Ilie. În acest timp, cel mai spectaculos fotbalist român din campionat, Valentin Lazăr, cel care trage după el până în careul de aşi o echipă firavă precum această insolventă Dinamo, nu are nicio secundă la naţională până la 24 de ani. Ignorat este şi celălalt motor al lui Dinamo, Matei. Nu mai pomenim de cazul strigător la cer al lui Sânmărtean. În schimb, echipa care dă cei mai mulţi jucători la naţională în ultima vreme în afara campioanei Steaua este Viitorul, o echipă care s-a salvat la limită de la retrogradare în cele două sezoane pe care le-a petrecut în Liga 1 şi datorită « omeniei » unor puşcăriaşi.

Cea mai aridă echipă în atac din sezonul trecut rămasă în Liga 1 arată că-şi apără cu succes acest « blazon » şi în acest sezon. Are 3 goluri marcate în 4 meciuri de campionat, toate de către un fundaş central. Cu CFR, Viitorul nu a existat în atac deşi echipa mereu a « lui Hagi », deşi ea e antrenată oficial de alţii, a jucat pe terenul său propriu din deplasare, la Chiajna. Cu 6 echipe care vor retrograda, Viitorul pare a fi destinată unei imersiuni în străfundurile ligii a doua înainte de a reveni cu 8 jucători din primul 11 al naţionalei de la Mondialul din 2022. O să vedeţi voi…    
 

Versiune selectata: mobil / standard