Ţeapă în familie

11 aug 2016 31671 afişări Comentează şi tu Blog

Negustorul Hagi a dat în sfârşit o lovitură mai consistentă după 6 ani de funcţionare a academiei sale şi l-a păcălit pe naşul sau finul său, niciodată nu reţin care ce e în această relaţie de rudenie, Gigi Becali, cu Florin Tănase, vândut la Steaua cu 1,5 milioane de euro plus alte numeroase bonusuri consistente care pot urca suma de transfer la o cotă ameţitoare pentru o tranzacţie internă, ca să nu mai vorbim în ce vremuri de restrişte financiară s-a realizat. Cumătru, cumătru, da’ brânza e pe bani, cum se spune mai ales la aromâni. Chestiunea e că Becali nu a cumpărat mare brânză cu acest munte de bani. Asta dacă nu cumva suma de transfer nu ascunde şi o săgeată către incredibila linie de clasament dintre cele două echipe, cu victorii pe linie pentru Steaua, cu un unic succes pentru Viitorul, la faimoasa „omenie”, şi fără niciun egal, raport care sfidează matematica fotbalistică pe orice meridian al planetei.

„Tase al meu”, jucătorul lăudat în gura mare de negustorul Hagi în iarmarocul fotbalului românesc, a fost cel mai slab fotbalist din lotul gonflat al lui Iordănescu dus la amicale în Italia înainte de EURO. „Tase al meu” a fost pământ de flori într-o dublă cu o echipă decentă din Europa, Gent, ca de altfel tot „proiectul unic, serios” Viitorul. În acest început de sezon intern, Tănase a fost şters, în nota generală a echipei lui Hagi. Însă Becali alege să plătească o sumă astronomică pe noul „Tase al lui”, probabil şi împotriva sfaturilor consilierilor lui fotbalistici, Reghe şi Meme.

Negustorul Hagi, chiar şi după ce s-a încheiat tranzacţia, continuă să-şi laude marfa vândută în timp ce-şi conduce clientul spre ieşirea din bazar: „Tănase are un potenţial enorm”. Dacă acesta este cuvîntul ales de Hagi, „enorm”, poate ne spune cum defineşte potenţialul tânărului de 20 de ani Asensio pe care tocmai l-am văzut jucând în Supercupa Europei pentru Real Madrid, deschizând scorul cu un şut formidabil, jucând apoi tot meciul la un nivel ridicat. Cred că ar fi vorba de un potenţial „extrem de enorm” în cazul lui Asensio, ca să păstrăm proporţiile între ceie doi tineri.

Becali nu a cumpărat un jucător. Becali este un gambler înrăit, poate depune mărturie în acest sens orice cazino din Bucureşti, iar acum tocmai a pus un pariu fotbalistic, aflat în euforia reuşitei cu Stanciu, o mutare care i-a ieşit extraordinar. Patronul Stelei speră ca Tănase, care, fără îndoială, la 21 de ani, are o marjă importantă de progres, să aducă un câştig financiar spectaculos în anii următori. Însă acest transfer la scara noastră e precum aducerea lui Pogba la Manchester United.  Mourinho nu a adus cu un astfel de efort financiar un „pariu”, ci un jucător de top care trebuie să producă un impact deosebit instantaneu, acum. La Steaua, Tănase este adus cu o sumă ameţitoare pentru Liga 1 dar el nici măcar nu merită să joace în primul 11. Jucătorul aflat deja pe poziţia lui la Steaua, Hamroun, este mult mai bun. Plus că Steaua este pe punctul de a aduce în acea zonă a terenului un alt jucător mai bun decât Tănase, de Amorim. 

În acest timp, după un an în care toată lumea de la Steaua a căzut de acord că nevoia cea mai stringerntă a echipei este aducerea de vârfuri, tot ce s-a întâmplat pe acel post a fost venirea lui Golubovic, un fotbalist despre care se rosteşte eterna frază politicoasă care ascunde lipsa de calitate: „se bate admirabil cu adversarii”. Probabil că Tănase va fi folosit şi ca atacant central, dar Steaua merita acolo un vârf autentic, nu o improvizaţie care nu putea să fie atacantul titular nici măcar la Viitorul.

Doar Răzvan Burleanu a reuşit să transforme acest transfer într-unul care să conteze. Cu măsura lui absurdă a obligat antrenorii să nu folosească în echipă cei mai buni 11 jucători din lot, un titular fiind privilegiatul federaţiei pe criteriu de vârstă. Şi cum Tănase e totuşi mai bun decît mediocrii Cojocaru şi Tudorie, măcar noua achiziţie va fi un U21 mai acceptabi pentru Steaua în Liga 1.

Versiune selectata: mobil / standard