Steaua, complice cu FIFA

8 feb 2016 13662 afişări Blog

Colegul meu, Matei Udrea, scrie despre o complicitate între Steaua şi FRF. Mă rog, între echipa lui Becali şi Federaţie, deşi aceasta este Steaua, echipa care a continuat să joace sezon de sezon începând de la finalul anilor ’90, când a părăsit Ministerul Apărării pentru că aşa a cerut legea, nu pentru că ar fi vrut sau n-ar fi vrut nişte ofiţeri care nu mai pot deţine o echipă de fotbal nici de acum într-o mie de ani, asta dacă vrem în Uniunea Europeană sau NATO şi nu la Phenian. Dar nu acesta este detaliul cel mai important asupra căruia aş vrea să fac o observaţie.

Ideea complicităţii este susţinută şi de Florin Prunea. Practic, Steaua s-ar fi înţeles în prealabil cu FRF să nu trimită jucători acestei selecţionate divizionare a lui Iordănescu, iar tot tămbălăul ulterior a fost făcut şi cu “complicitatea” lui Iordănescu doar de ochii lumii pentru a acoperi înţelegerea. O altă nuanţă a complicităţii ar fi că, fără a exista neapărat o înţelegere prealabilă, FRF acoperă acum scandalul în favoarea Stelei, din motive mai mult sau mai puţin obscure.

În realitate, cred că esenţa poveştii nu stă în nicio “complicitate”. Reghecampf, pentru că el este cel care a decis “boicotul”, asta spre lămurirea nedumeritului Burleanu, a făcut aceleaşi lucruri şi în raport cu federaţiile de la Sofia şi Chişinău. Când era antrenor în Bulgaria, Reghe a refuzat, de asemenea, să trimită jucători din echipa sa la o astfel de şuşă precum cea iordănesciană, organizată de federaţia bulgară. Fără a exista vreo “complicitate” între Litex, echipa de atunci a lui Reghe, şi forul de la Sofia. La fel s-a întâmplat şi în raport cu federaţia din Republica Moldova, Reghe nu l-a lăsat pe Carp să meargă într-un astfel de cantonament iniţiat de moldoveni. Fără a fi “complice” cu prietenii lui Rădoi de la Chişinău.

De fapt, Reghecampf a fost singurul care a avut curaj să-şi protejeze propriul interes, pregătirea noului sezon cu grupul complet de jucători, şi să se bazeze pe sprijinul legii internaţionale în acest sens. Pur şi simplu, orice club din Liga 1 putea să facă acest lucru, dar ceilalţi n-au avut această viziune şi acest curaj. Nu este vorba de nicio dragoste pentru naţională. Ceilalţi şi-au lăsat jucătorii pentru această şuşă cu Beroe şi Zimbru fie pentru că unul este fiul selecţionerului, fie pentru că alţii s-au temut de eventuale repercusiuni din partea FRF, iar Hagi pentru că este disperat să-şi trimită jucători şi la selecţionata Dobrogei, numai să mai pună ceva la cv-ul fotbaliştilor săi banali şi să-i împacheteze pentru străinătate.

Nu a fost boicotat niciun interes al României înainte de EURO. Meciurile de campionat vor fi infinit mai relevante pentru selecţioner decât comediile din Antalya. Vor fi câteva amicale adevărate, cu naţionale bune sau chiar senzaţionale, în care se pot crea formule de echipă pentru reprezentativa României la EURO. Iordănescu va avea un cantonament cu toţi jucătorii, din Liga 1 sau din străinătate, înainte de turneul final. Forma jucătorilor este relevantă înainte de EURO, atunci decantezi şi-ţi “găseşti fundaşul stânga”, nu în ianuarie prin vânturile Antalyiei.

FRF trebuie să-şi armonizeze regulamentul cu cel international. Şi în această chestiune, şi în problema contractelor jucătorilor la finalul junioratului, şi în alte domenii. Esenţa fotbalului mondial este dată de viaţa cluburilor, de felul în care merg campionatele interne. Pentru naţionale, există un calendar global ferm care este respectat de toată lumea. Hai să intrăm în rândul lumii.   

Versiune selectata: mobil / standard