Câinii şi ţânţarii

24 iul 2016 11376 afişări Comentează şi tu Blog

Dinamo a făcut cel mai bun meci al său din ultimii mulţi ani. Dinamo a mai învins-o pe Steaua, a mai câştigat cu Pandurii sau vreo altă forţă din Noua Ordine, dar felul în care câinii au triumfat pe terenul campioanei Astra, autoritar, ofensiv, cu clasă, superiori la toate capitolele, a fost realmente surprinzător. Chiar şi pentru antrenorul său, Ioan Andone, cu toate că, înainte de meci, şi acesta a arătat neaşteptat de ofensiv în discurs. În acest Dinamo strălucitor de la Giurgiu am văzut sclipiri din acel Dinamo campion acum 10 ani. Un deceniu, niciodată în istorie nu s-a întâmplat să treacă atât de mult fără ca Dinamo să fie campioană...

Cum nici marii maeştri ai lojei anticonspiraţionismului nu au prezentat această victorie a câinilor ca pe un serviciu întors de Astra după ce echipa lui Şumudică câştiga pe Arena Naţională împotriva lui Dinamo în playoff într-o manieră asemănătoare, cred că ne putem concentra pe fotbal. Pentru că a fost mult fotbal bun, aşa cum remarca şi selecţionerul Daum. Care sper că a sesizat totuşi că De Amorim sau Camora nu sunt cu nimic peste Filip sau Lazăr şi poate ne mai scuteşte cu goana penibilă după paşapoarte româneşti pentru tot felul de Pleşani venetici care visau de mici pe la Recife sau Algarve să joace pentru România.

Dinamo a depăşit chiar cu armele adversarei o maestră a posesiei aşa cum este Astra. La mijloc, Dinamo are doi fotbalişti solizi, pe Anton şi noul venit Busuladzic, iar Palic cred că a arătat şi în acest meci de debut al sezonului că-şi poate depune candidatura pentru titlul de cel mai bun fotbalist din Liga 1. Palic e un stângaci cu un joc atât de compact, mingea se lipeşte perfect de el, are viziune din spate, dar speculează atât de bine şi spaţiile pentru urcări decisive cum a fost şi cea de la penaltyul deschiderii scorului. Dinamo a arătat ca un mecanism echilibrat, cu două extreme cu joc modern, dinamic, tehnic, cum sunt Lazăr şi Rotariu. Păcat pentru Rotariu că nu a putut încheia cu gol, trimiţând doar în bară, la acea fază colectivă de care ar fi fost mândră şi acea echipă stelară a lui Dinamo construită de Lucescu în anii '80. Cât despre Lazăr, el este o mare miză pentru Andone, este un fotbalist cu calităţi foarte interesante, dar nu foarte solid mental. Cu el, Ando trebuie să-şi arate toate abilităţile de pedagog.

Gnohere aleargă decent, iar stângul său poate face ravagii. Bizonul e întruchiparea unui paradox lingvistic, cu cât e mai slab, cu atât e mai bun. Dinamo are ambele flancuri puternice şi în spate acum, Romera fiind o plombă bună. Un semn de întrebare rămâne Nedelcearu în centrul apărării, dar consolarea e că Dinamo măcar vine cu jucători cu experienţă pe poziţia fotbalistului până în 20 de ani.

Problema lui Dinamo într-un sezon cu peste 40 de meciuri în care vrea să cucerească trofee este că Andone are o echipă, dar nu şi un lot. Cu una-două accidentări, Dinamo se poate transforma în Astra şchioapă de aseară.

Colapsul Astrei cu Dinamo ne-a arătat cât de imens a fost rolul lui Alibec şi Budescu în titlul din sezonul trecut. Secondaţi excelent de Găman. Însă cititorii în Astre îţi vor spune că un astfel de dezastru pe teren propriu în debut de sezon poate fi pentru echipa lui Şumudică o recalibrare pentru un sezon excelent aşa cum s-a întâmplat şi în stagiunea trecută după raidul de la Giurgiu al lui ASA Tg Mureş. Dacă au dreptate, ne convingem miercuri cu FC Copenhaga, în preliminariile Champions League. Deşi, acum, probabil nici Şumi n-ar avea curaj să joace 1 pe Astra.

Versiune selectata: mobil / standard