Nu inţeleg la tine, mister!

19 oct 2017 2844 afişări Comentează şi tu Blog

Selecţionerul Contra chiar n-a bătut drumul de pomană până la Bruxelles. I-a putut totuşi admira pe mingicarii Neymar, Cavani sau Mbappe. Poate că e tocmai unul dintre efectele preliminariilor catastrofale. Acum, nici Chipciu nu mai e titular la Anderlecht şi-i ţine de urât lui Stanciu pe banca de rezerve. Ne închipuiam că nimic nu poate să le lase un gust mai amar tricolorilor decât o remiză în Kazahstan. Nu e nici pe departe aşa. Iată că vom ajunge să ne bucurăm atunci când vom aduna minute cât de-o partidă din câteva meciuri al lui Chipciu sau Stanciu în campionat cu Anderlecht. 23 de minute cu Gent, alte 18 cu Standard...

Cum fac ochii cât cepele antrenorii (doar unii) şi câţiva manageri de la noi la tot ce se întâmplă prin fotbalul altora – cum a egalat Paok, de ce n-a jucat Dybala în campionat -, cu siguranţă că şi reciproca e tot pe atât de adevărată. S-ar putea ca alţii să nu o ia ca pe un pretext care să justifice dezastrul din ultimele preliminarii dezvăluirea că de fapt la mijloc a stat un scurtcircuit de comunicare cu neamţul Daum. Cu alte cuvinte, dacă n-au priceput indicaţiile în engleză, cea mai vorbită limbă de pe planetă, atunci e posibil ca Toşca sau Chiricheş să fie tot o mirare la spusele antrenorilor de la club în spaniolă sau în italiană, nu?! Îşi cam răcesc gura de pomană. Nu inţeleg la tine, mister!, rostită într-o engleză care ne mai amuză uneori în declaraţiile proaspăt sosiţilor la Otopeni.                                                                                            

Nu e campionat mai răsărit în Europa în care să nu fi jucat Răducioiu sau Tamaş, primele două exemple care-ţi vin la îndemână. Milan,  Stuttgart, Celta, Spartak Moscova etc. E imposibil de imaginat că Răducioiu şi Tamaş au ştiut după carte şi engleză, şi franceză, şi ruseşte, şi nemţeşte. Sau că au avut translatori la fiecare club prin ligile prin care s-au învârtit. Cu exigenţe rezonable, probabil că au operat cu o limbă străină sau poate chiar două. Precum la liceu, engleza în principal plus încă o opţiune. Nicidecum găunoasa descurcăreală cu două boabe în italiană şi trei în engleză. Niciun antrenor nu i-ar urechea pe Keseru sau pe Pintilii dacă ar deprinde  măcar engleza pe care le-o vorbea Daum. De unde şi euforia generală printre tricolori că a fost uns Contra, "unul care vorbeşte pe limba noastră".     

Versiune selectata: mobil / standard