Daum şi-a pus bunica în geam

6 sep 2017 1055 afişări Comentează şi tu Blog

Câteva observaţii înaintea ultimelor 180 de minute din era Daum:

1. De acord, Daum ne-a decepţionat mai demult, poate chiar de la primul meci cu Muntenegru, dar să nu-i punem în cârcă şi dezamăgirea nostră pentru că n-a izbutit miracole. Fie şi într-o grupă nu tocmai complicată. N-au avut însă bagheta magică nici Piţurcă, nici Răzvan Lucescu, nici Iordănescu, selecţionerii ultimului deceniu. În primăvară sau acum, jucătorii erau pleoştiţi înaintea primului fluier al lui Daum la antrenamentul de la Mogoşoaia. Cum să-i ştergi din memorie lui Bogdan Stancu apăsarea că n-a mai dat gol de un an, căpitanului Chiricheş că prinde prima echipă a lui Napoli doar în Cupa Italiei şi din când în când în cupele europene, că Stanciu e fixat de camerele TV doar la marginea terenului când e introdus la Anderlecht în ultimele 20 de minute? Dacă ne mai îndoim şi de evaluările tehnicienilor stranierilor noştri, atunci nu mai e decât un pas până să născocim şi o conspiraţie continentală. Porţile de la Bălăceanca ne sunt atunci larg deschise. Fără să vrea, Daum a creionat astfel şi o radiografie a fotbalului nostru, care nu diferă nicicum de cele realizate de predecesori în ultimul deceniu.                                              

2. Daum n-a venit în România de capul lui. Firma de impresariat care l-a propus pe banca selecţionatei se presupune că ar putea fi mai grijulie cu imaginea lui Daum, mototolită, nu glumă. Carevasăzică ni-l putea lua de pe cap mai demult. Aşa, în clipa de faţă, Daum aduce cu Bulă din bancul cu bunica moartă pe care a aşezat-o în fereastră ca să-i mai ia pensia două luni.                           

 3. S-a deschis sezonul la propuneri de selecţioner. Se fac liste. Un lucru pare să fie cert. Urmaşul lui Daum va fi un tehnician român. Poate astfel mai scăpăm teferi şi de stupizenia vânturată prin felurite studiouri de televiziune de figuri simandicoase şi interesate nevoie mare din fotbalul nostru potrivit căreia nu poate fi selecţioner decât un fost selecţioner. Nicidecum unul care a pregătit doar echipe de club. Unul dintre capetele de acuzare ale lui Daum. Nu trec prin aceste furci caudine nici Contra, nici Dan Petrescu, nici mulţi alţii...                                    

4. FRF a luat una dintre cele mai bizare poziţii cu vreo doi ani în urmă. A pitit naţionala în tufişuri. Niciun amical, doar meciuri oficiale. Chipurile, reţeta ideală pentru a-i sălta pe tricolori în clasamentul FIFA, care conta la următoarea tragere la sorţi. Am urcat, ce-i drept, în rankingul FIFA, am ajuns în urna valorică visată şi la ce ne-a folosit? N-am bătut decât Armenia. Şi încă ceva. Am întors spatele partenerilor, ignorând că partidele amicale au şi ele rostul lor. Inclusiv financiar. Am înfruntat în iunie Chile numai şi numei pentru că sud-americanii erau prin zonă şi aveau nevoie de încă un examen înaintea Cupei Confederaţiilor.

Versiune selectata: mobil / standard