Contra are, totuşi, experienţă

21 sep 2017 1457 afişări Comentează şi tu Blog

Lui Cosmin Contra – a doua opţiune a FRF, să nu uităm, după Dan Petrescu – i se reproşează în primul rând că nu are prea multă experienţă, că e cam necopt pentru fotoliul de selecţioner. Dacă permiteţi o cu totul altă părere, cred că noul antrenor al naţionalei a acumulat destulă experienţă la cei aproape 42 de ani. În cei şapte ani de carieră a pregătit nu mai puţin de şapte formaţii! Socoteală banală, anul şi cârlanul carevasăzică. Lui Daum i s-a reproşat că, din 2014, după despărţirea de Bursaspor, a rămas pe dinafară doi ani. A ieşit din circuitul fotbalistic, a pierdut contactul. Reversul medaliei, tot din 2014 încoace Contra a stat pe banca a patru echipe. Getafe, Guangzhou, Alcorcon şi Dinamo.

Aritmetică simplă, n-a prins rădăcini mai mult de câteva luni la fiecare club. Poate că un antrenor nu are suficientă experienţă atunci când i se toceşte entuziasmul şi începe să lâncezească pe banca unei singure formaţii după doi-trei ani. Nicidecum nu e cazul cu Guriţă. Paradoxal, în dicţionarul limbii române, definiţiile instabilitate şi experienţă se cam încaieră. Nu şi în carnetul de antrenor al lui Contra.  
Să nu-i punem în cârcă mai mult decât poate duce. Cu două excepţii, Petrolul şi Dinamo, pe Contra nu l-a apucat dorul de ducă pentru că, pur şi simplu, s-a plictisit, aşa i s-a năzărit, s-a sculat într-o dimineaţă cu faţa la cearşaf şi a trântit o demisie. De regulă părţile s-au despărţit "amiabil". Cu alte cuinte, în cei şapte ani de carieră ca antrenor a adunat mai multe demiteri decât demisii.                         

Cu câteva etape de campionat în urmă, atunci când situaţia de la Dinamo risca să devină critică, Mircea Rednic a fost tăios din Belgia. Contra se pricepe să pregătească doar echipe făcute de alţii. E exact opusul situaţiei la zi din teren. Selecţionerul Contra e aşteptat să reconstruiască o naţională care nu are nici identitate, nici o osatură cât de cât stabilă, nicio firimitură de spectaculozitate în joc. E doar o jumătate de adevăr teoria potrivit căreia antrenorul e ţinut în pâine de rezultate. Nu şi de joc?! Nimeni nu prea pomeneşte şi de cealaltă jumătate. De spectatorul  al cărui ochi e bucurat pe gazon din ce în ce mai rar şi al cărui sprijin e cerşit doar atunci când tricolorilor le arde buza.                                           

Pe când era selecţionerul naţionalei, Mircea Lucescu l-a adus în stafful tehnic şi pe Rică Răducanu. Sarcina lui Tamango era să decreţească după caz cu glumiţele sale frunţile lui Balaci, Boloni ori Ştefănescu. De-o vreme, "Dem Rădulescu" e chiar din interiorul lotului de jucători convocaţi. A fost Torje, acum maestrul comediei e Lobonţ. Iarăşi. La un moment dat, Stoichiţă sau cine l-a convocat pe portarul Romei n-ar fi rău să ne lumineze care a fost de fapt rostul acestei reveniri. Asta în condiţiile în care oricum ai mereu la dispoziţie patru portari pe care te poţi baza la lot. Tătăruşanu, Lung-jr., Pantilimon şi Niţă.    
 

Versiune selectata: mobil / standard