Hagi, declaraţia de independenţă

19 mar 2017 5360 afişări Comentează şi tu Blog


Planul lui Gică Hagi este să ajungă în vârful lanţului trofic din fotbalul românesc. Viitorul pare acum aproape de obiectivul "Regelui". FOTO: Mediafax

0-4, 5-2, 0-4, 0-3, 0-1, 1-4, 0-1, 0-1, 0-1, 1-3, 0-3, 1-3, 0-2. Acestea erau, până sâmbătă, rezultatele Viitorului lui Hagi cu Steaua/FCSB-ul lui Becali. Stabilite pe teren!, afirmau naşul şi credincioşii fotbalului curat, ba stabilite ca-ntre prieteni!, pretindeau suspicioşii şi, uneori, când îl lua gura pe dinainte, chiar şi finul.

Asta, până în etapa a doua din play-off-ul Ligii 1 – ediţia 2016/2017. Viitorul – FCSB 3-1, o victorie mare pentru echipa lui Gică Hagi, care acum are trei puncte în faţa fostului său suzeran.

Viitorul şi FCSB ocupă acum, în această ordine, locurile rezervate reprezentantelor României în play-off-ul Ligii Campionilor. Dacă lucrurile vor rămâne aşa până la final, naşul şi cu finul vor avea fiecare ocazia să încerce un hold-up la pungile cu bani ale UEFA. Cert este că amândoi (dar mai ales Hagi) ar avea mare nevoie ca „spargerea“ să reuşească.

Trebuie menţionat că ordinea primelor două locuri contează foarte puţin. Atât campioana României, cât şi vicecampioana vor intra în turul III preliminar al Ligii Campionilor – doar că una va intra pe culoarul rezervat campioanelor, iar cealaltă – al echipelor care au terminat pe locul 2.

Noutatea cea mai importantă survenită, cred, în urma meciului de sâmbătă este o anumită modificare (nu ştim amploarea ei, deocamdată) a raporturilor dintre Viitorul şi FCSB. Clubul lui Hagi a fost ajutat de Becali, în primul an, să scape de retrogradare prin dăruirea a trei puncte uriaşe la acel 5-2 din Ghencea. Ulterior, n-a mai luat nimic în „dublele“ din campionat şi a plecat capul în unica partidă directă din Cupa României, jucată în 2015, ceea ce a accentuat impresia că între Viitorul şi FCSB ar exista o relaţie de vasalitate.

Aceasta a fost însă doar o altă etapă în evoluţia clubului lui Hagi. Sâmbătă s-a intrat în cea de-a treia fază, una în care patronul-antrenor, socotind că a crescut suficient în anvergură, pretinde mai mult decât rolul de soldat credincios. Cum, necum, Becali este nevoit să accepte, pentru că nici situaţia nu mai este cea din anii trecuţi.

Viitorul a crescut de la an la an, în timp ce FCSB, în cel mai bun caz, a stagnat. Sâmbătă, echipa lui Hagi a părut mai bine articulată. Sunt acolo destui jucători tineri care lovesc mingea interesant. De acord, Tamaş şi-a lăsat coechipierii în inferioritate numerică încă din minutul 17. Clar că şi neinspiraţia portarului Niţă a jucat un rol (în fond, genul ăsta de greşeli îl comiteau, anii trecuţi, jucătorii lui Hagi în partidele cu FCSB.)

Dar, dincolo de evenimentele majore în stabilirea scorului final, rămâne aceeaşi impresie care a persistat şi la întâlnirea FCSB – CFR Cluj, din prima etapă a play-off-ului. Că „roş-albaştrii“ au jucători, dar n-au echipă. Şi clujenii, şi constănţenii s-au găsit între ei mai bine şi mai repede. Şi la unii, şi la alţii s-a putut distinge o idee de joc, ceea ce la FCSB pare să lipsească acum. Poate de aici şi impresia de lehamite a unora dintre jucătorii lui Reghecampf.

E foarte greu de spus acum ce consecinţe are rezultatul de sâmbătă. Dacă asta va periclita în vreun fel prezenţa FCSB în play-off-ul Ligii Campionilor. Oricum, mult nu mai avem de aşteptat. Cert este că Gică Hagi a mai făcut un pas în faţă. De la statutul de protejat (în primul sezon) la cel de ajutor de nădejde (în următoarele trei campionate) şi, acum, de partener care pretinde respect şi dreptul la cotă-parte din profit. Până la urmă, privind tabloul fotbalului românesc de sus, putem spune că, spre deosebire de mare parte din ceilalţi competitori, el chiar merită această îmbunătăţire a statutului. Viitorul este creaţia sa 100%, locul unde şi-a investit banii, nervii, ultimii opt ani din viaţă şi - poate cel mai important! - speranţele. Viitorul este echipa care s-a născut întâi în mintea lui Hagi şi abia apoi pe câmpul de la Ovidiu.

Într-un fel, victoria cu FCSB a fost declaraţia de independenţă a lui Hagi. Care poate că nu va mai avea nevoie de firman de la Palat ca să fie rege la el acasă.

Versiune selectata: mobil / standard