Când telefonul nu mai sună: legătura dintre arestarea lui Oprescu şi ţeapa trasă de FRF spectatorilor după România-Grecia

10 sep 2015 6450 afişări Blog

„Nu ştiu ce a fost la alte meciuri, poate se discuta mai sus, la nivel de primărie, de secretar de stat... Acum a fost prima dată când noi am gestionat problema.“ Aşa mi-a răspuns marţi, la un moment dat, Evelyne Croitoru, şefa departamentului de presă al Metrorex, la întrebarea dacă au mai existat de-a lungul timpului neînţelegeri cu FRF. Luni noaptea, mii de spectatori se treziseră că n-au cu ce se întoarce acasă după ce luaseră de bun un mesaj postat pe www.frf.ro în care Burleanu anunţa, în numele Metrorex şi RATB, că acestea vor circula până la ora 1:00 în seara meciului România-Grecia.

Completată cu unul din paragrafele răspunsului pe care FRF l-a trimis la solicitarea ProSport pe această temă, secvenţa scandaloasă de luni noaptea începe să se clarifice. Conform mailului venit de la Casa Fotbalului, „Federaţia Română de Fotbal nu a plătit niciodată vreo sumă pentru prelungirea programului la metrou după partidele organizate în Bucureşti. La un eveniment desfăşurat în 2014, finala Cupei României, a existat o cerere similară din partea Metrorex. Primăria Municipiului Bucureşti a trimis însă o adresă către Metrorex, iar programul la metrou a fost prelungit fără costuri suplimentare“.

În traducere liberă, Metrorex a încercat şi altă dată să se comporte ca o societate normală, care încearcă să diminueze pierderile, dacă nu chiar să facă profit – ca-n capitalism, nu? –, dar până acum a funcţionat metoda „telefonul“. FRF are nevoie de serviciile Metrorex, dar nu discută aşa, cu orice trepăduş de acolo. Sună direct „la organele superioare“. Burleanu, marele afacerist înşurubat la Casa Fotbalului, ştie să rezolve problemele, la 30 de ani, ca unul de 60. Vorbeşti cu cine trebuie şi se rezolvă „fără costuri suplimentare“. Fără costuri suplimentare pentru cine? Pentru Metrorex? Nu. Regia e oricum subvenţionată, o parte din cheltuieli sunt suportate de la buget, de către toţi bucureştenii. Ca să prelungeşti orarul de funcţionare pentru tot metroul încă două ore, în discuţie fiind doar câteva mii de oameni (pare mult, dar comparativ cu traficul zilnic de la Metrou nu e), în mod evident nu e profitabil. Se pune în mişcare o întreagă infrastructură: personalul care lucrează suplimentar, garniturile de tren, staţiile care rămân deschise, curentul electric folosit în mare parte degeaba... Totul costă. De ce ar plăti suplimentar din buzunarul lor două milioane de cetăţeni o distracţie organizată de privaţii de la FRF?

Aşadar, când aflăm că, atunci când instituţii de stat au cerut bani pentru alte evenimente similare, s-a folosit celebrul „PCR“ (Pile-Cunoştinţe-Relaţii) pentru a-i pune cu botul pe labe pe funcţionarii prea scrofuloşi la datorie – vorba lui Caragiale –, înţelegem cum merg, sau au mers până acum, lucrurile.

Iar Burleanu nu este singurul care sună. Sunt zeci, poate sute de Burleni. Toţi, cu micile sau marile lor interese şi afaceri, care într-un fel sau altul au nevoie de o aprobare, de un act, de ceva de la Primărie. S-au făcut sensuri giratorii care încurcă circulaţia, s-au defrişat parcuri, s-au construit blocuri în zone de case, s-au mutat staţii de autobuz ca să se pună chioşcurile florarilor, s-au ridicat malluri şi hipermarketuri în buricul Bucureştiului când peste tot în lume acestea există numai la marginea oraşelor. Ca să se întâmple toate, a fost nevoie de un telefon la un moment dat.

Dacă meciurile naţionalei sunt de interes public, atunci de ce nu vinde FRF biletele cu 1 leu?

Martori oculari au relatat că destui taximetrişti, profitând de situaţia în care erau suporterii ieşiţi de la meci, au ignorat

aparatele de taxat, cerând de la obraz sume uriaşe

25 de ani de democraţie şi piaţă aşa-zis liberă şi doi ani de arestări DNA nu sunt, se vede, îndeajuns pentru a schimba mentalităţi, chiar dacă vorbim de generaţii fără legătură cu comunismul. Pentru Burleanu, care la 30 de ani mănâncă lemn şi debitează rumeguş precum Ceauşescu la 75, lucrurile par să funcţioneze după schema care a produs toţi miliardarii de mucava ai României în ultimul sfert de secol: profitul e al meu, cheltuielile sunt ale tuturor.

Suntem de acord cu ideea că, fiind instituţie privată care nu dă socoteală statului, FRF va înregistra drept câştig banii (după socotelile ProSport, suma a depăşit 600.000 de euro) din biletele vândute la România-Grecia, fără a fi nevoită să cedeze o cotă-parte cuiva. Din punct de vedere tehnic, spectacolul sportiv România-Grecia are acelaşi regim cu, să spunem, un concert de muzică. E o iniţiativă privată care se bucură de mare afluenţă de public, organizatorii asigură infrastructura, vând biletele şi marchează la final profitul.

Anomalia apare însă atunci când organizatorul are pretenţia ca evenimentul pe care-l organizează să fie mutat pe centrul de cost al unor societăţi de stat. Adică, pe şleau, când băgăm banii în buzunar, n-avem legătură cu bugetul public. Când trebuie să plătim, în schimb, serviciile, intervin interesul public, siguranţa şi confortul cetăţenilor etc.

Judecând în această logică, dacă Grecia-România a fost de interes public, de ce n-a vândut FRF biletele cu 1 leu, simbolic, pentru că gratis nu le poate da, conform normelor UEFA? Când le-a cerut între 40 şi 600 de lei (adică între 9 şi 130 de euro) celor care au vrut la meci, n-a mai fost o chestiune de interes public?

Mai multe întrebări şi răspunsul din noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 0:33

Sorin Oprescu a fost arestat pentru luare de mită în noaptea de sâmbătă spre duminică. Sub mandatul său, costurile pentru construcţia Arenei Naţionale au urcat de la preţul anunţat iniţial, 120 de milioane de euro, la 235 de milioane de euro. FOTO: Mediafaxfoto

De ce şi-a permis FRF să anunţe, în numele Metrorex şi RATB, că aceste regii plătite din bani publici vor funcţiona suplimentar două ore pentru a asigura infrastructura unui eveniment organizat în regim privat? De ce, spre deosebire de alte dăţi (FRF exemplifică, în răspunsul dat ProSport, cu finala Cupei din 2014), RATB şi Metrorex n-au mai percutat la ordinul lui Burleanu? Într-un cuvânt, de ce au rămas oamenii pe jos în miez de noapte, deşi şeful FRF îşi luase angajamentul că totul va merge ca pe roate?

Răspunsul trebuie căutat, probabil, în noaptea de sâmbătă spre duminică, undeva, în jurul orei 0:33, spune DNA. Atunci când Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a fost arestat pentru luare de mită. Metrorex spune că a făcut demersuri insistente la FRF, timp de trei săptămâni, pentru a lămuri problema. N-a primit niciun răspuns. La Casa Fotbalului se vor fi survolat cu dispreţ cererile prăpădiţilor de la Metrou: „lasă, bă, că vorbim unde trebuie şi se rezolvă!“. Dar uite că, după ce Oprescu s-a trezit cu procurorii la uşă, Burleanu n-a avut pe cine să mai sune duminică pentru ca infrastructura de la evenimentul FRF să fie asigurată „fără costuri suplimentare“.

Staţi liniştiţi, Burleanu şi trupa sa nu au învăţat din această întâmplare. Lipsa scuzelor de pe site-ul oficial ne arată asta. Luni, şeful FRF s-a afişat la meci cu Liviu Dragnea, preşedintele PSD. A căzut Oprescu? Nicio problemă, ne reorientăm. Căutăm în altă parte. Telefonul „de sus în jos“ n-a sunat acum. Dar, data viitoare, o să sune.

Versiune selectata: mobil / standard