De la ”regulat” la ”curvă ordinară” şi înapoi

28 iun 2013 8425 afişări Blog

De departe cel mai caraghis sezon din punct de vedere al retrogradărilor/promovărilor din/în Liga I a fost 2010-2011. Mi-a luat ceva să-mi aduc aminte, nici nu sunt sigur 100% că nu fac vreo greşeală, dar a fost cam aşa: Timişoara, Bistriţa, Craiova, Brăneşti, Urziceni n-au luat licenţa din Liga I. Ultimele trei retrogradaseră oricum, dar Timişoara şi Bistriţa au provocat în plus o gaură de două locuri. Atunci s-a umplut golul mult mai uşor decât acum şi fără mari discuţii, deşi caraghiosul a atins cote maxime. Sportul, ocupanta ultimului loc, a beneficiat de o salvare miraculoasă ignorându-se criteriul sportiv, mult clamat acum. A mai rămas un loc de acoperit, dar imediat a mai apărut unul: din cele patru promovate conform clasamentului, doar trei au luat licenţa - Bihorul a fost insolventă. În criză de idei, oficialii au promovat totuşi la excepţional ocupanta locului trei dintr-o serie, apoi au inventat şi un baraj spectaculos între locul trei dintr-o serie şi locul al patrulea din cealaltă a ligii a doua. Şi uite aşa, a promovat locul 4, anume Voinţa Sibiu. Mai un pic şi promova în prima ligă o echipă care ar fi trebuit să retrogradeze în liga a treia.

Probabil că Naşu şi Mitică au realizat, deşi m-aş îndoi în mod normal, caraghiosul situaţiei şi au băgat atunci în regulament nişte prevederi mai clare. Cine a picat, a picat, cine n-a promovat, n-a promovat, cine n-a primit licenţa, n-a primit-o, nu mai existau mutări ”la excepţional”. Problema e că acum şi-au dat seama că nu se poate chiar aşa şi acum se zbat să repare greşeala de a avea un regulament clar. 

Cel mai probabil Timişoara va rămâne singura echipă cu pretenţii retrogradată din cauza neobţinerii licenţei şi nu oricum, ci de pe locul al doilea, loc de Champions League la ora respectivă. Să fim bine înţeleşi: cred în continuare, ca atunci, că în cazul Timişoarei s-a luat decizia corectă cu privire la licenţă. Datoriile nu fuseseră plătite, nu sunt nici acum. Ce spun eu e că acum se va face un compromis pe care orice om care crede în regulamente sănătoase, fie el rapidist, clujean, ieşean, chiejnean, ar trebui să-l considere inacceptabil. Compromisul acesta nu va face bine nimănui, nici măcar celor care salvează astfel un loc în prima ligă. Refuzul de a-l accepta ar da o palmă morală responsabililor pentru haosul din Liga I: Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir.

Mai e ceva de remarcat. Mitică e acum un fel de Ioana d'Arc a fotbalului românesc. Se luptă, vezi Doamne, pentru echipele care-i plătesc salariul şi pentru bunăstarea lor televizată. Vorbim însă despre acelaşi Mitică din 2011, când, deşi era un avocat cunoscut al Timişoarei şi al lui Marian Iancu, nu ţin minte să fi găsit o soluţie pentru a salva echipa. Sau să fi urlat prin Comitetul Executiv, să-l fi înjurat pe Mircea Sandu, cum a făcut-o acum. Ar trebui să fie o dovadă a caracterului şefului Ligii pentru cei, nu puţini, care îl susţin în continuare ca atotstăpânitor al lor şi-l votează cu o dexteritate demnă de o şpagă mai mare. Ăsta e omul-interes în cea mai avansată formă a lui.

Pe-atunci, Mircea Sandu spunea deschis că abia a aşteptat să-l ”reguleze” pe Marian Iancu, de data asta Mitică l-a făcut ”curvă ordinară” pe Naşu. S-a schimbat doar sensul, oamenii sunt aceiaşi, deznodământul va fi cel puţin la fel de caraghios şi neregulamentar.

Versiune selectata: mobil / standard