Asociaţia "Joc Responsabil" reacţionează după ce la Primăria Bucureşti s-a depus o cerere prin care se solicită autorizarea unui miting împotriva caselor de pariuri. "E profund regretabil"

18 apr 2019 311 afişări Jocuri
Asociaţia "Joc Responsabil" reacţionează după ce la Primăria Bucureşti s-a depus o cerere prin care se solicită autorizarea unui miting împotriva caselor de pariuri. "E profund regretabil"

Asociaţia Gameslot a depus luni, la Primăria Municipiului Bucureşti, o cerere prin care se solicită autorizarea unui miting de protest împotriva caselor de pariuri. Totul ar urma să aibă loc pe 24 aprilie 2019 şi sunt aşteptate aproximativ 500 de persoane. Asociaţia Joc Responsabil a emis un comunicat prin intermediul căruia şi-a exprimat poziţia oficială faţă de cele apărute:

”Bucureşti, 18 aprilie 2019 - Asociaţia Joc Responsabil este îngrijorată de uşurinţa cu care o organizaţie care pretinde că apără interesele jucătorilor aruncă în spaţiul public mesaje care fac trimitere la sinucidere şi care pot ajunge şi influenţa persoane vulnerabile. Este profund regretabil că acest tip de gest extrem şi nedorit a fost invocat drept o ameninţare la adresa autorităţilor locale şi a societăţii civile.

Dat fiind faptul că este vorba despre un subiect care trebuie tratat cu foarte multă precauţie în spaţiul public, Asociaţia Joc Responsabil doreşte să se delimiteze total de astfel de iniţiative menite să decredibilizeze eforturile constante ale industriei de jocuri de noroc de a promova în rândul clienţilor şi operatorilor o atitudine responsabilă şi, mai grav, să genereze consecinţe nefaste în societate, prin posibile efecte de copiere.

La ora actuală există mai multe studii realizate la nivel internaţional, ce pot fi uşor găsite la o căutare pe Internet, şi care arată că folosirea canalelor media pentru proliferarea unor informaţii legate de suicid duce la creşterea ratei de sinucideri.

În acest context, este evidentă importanţa existenţei unor programe specifice care să vină în sprijinul persoanelor care pot dezvolta o problemă legată de jocurile de noroc, aşa cum derulează deja Asociaţia Joc Responsabil.

Transmitem, totodată, pe această cale, un apel către instituţiile mass-media de a nu da crezare cifrelor neoficiale aduse în spaţiul public de către această organizaţie întrucât acestea nu exprimă realitatea, iar informaţiile vehiculate în acest tip de comunicare nu au la bază vreun fundament real ori vreo cercetare de
piaţă.

Mesajele care stau la baza acestei iniţiative nu fac decât să creeze disfuncţionalităţi în cadrul programului „Joc Responsabil” şi să decredibilizeze, în mod rău intenţionat, activitatea şi acţiunile pe care le derulăm în permanenţă pentru persoanele care au reală nevoie de ajutor. Depunem constant eforturi de educare, prevenţie şi intervenţie în rândul jucătorilor şi suntem preocupaţi să identificăm cele mai potrivite metode pentru ca jocurile de noroc să fie percepute la nivel naţional ca mijloc de divertisment.

Ceea ce doreşte să transmită Asociaţia Joc Responsabil este modul în care trebuie să fie ascultată o persoană cu probleme legate de jocurile de noroc. Dr. Cristian Andrei, psihoterapeut şi coordonator al programului Joc Responsabil vorbeşte despre acest subiect:

CUM ASCULŢI UN DEPENDENT:
Un om dependent ajunge, în sfârşit, să îţi vorbească despre problema lui. În cazul particular al jocurilor de noroc, dependenţa se instalează ca un fel de alergie inversată la bani: persoana respectivă are o reacţie imediată la sume mai consistente de bani, iar lipsa autocontrolului o face să îi parieze în cel mai scurt timp.

Sfatul1: Nu oferi bani în mână jucătorului dependent. De cele mai multe ori nu îi mai primeşti înapoi, iar boala lui este stimulată de banii oferiţi. Nu plăti datoriile lui, pentru că favorizezi o cămătărie prelungită. Pentru a avea acces la bani, dependentul minte extrem de des. Nu se află într-o situaţie plăcută şi de aceea mesajele lui sunt emoţionante, aproape convingătoare.

Sfatul 2: Nu te supăra că te minte, dar să nu faci ceea ce îţi cere: să te împrumuţi pentru el, să joci cu el, să întreprinzi acţiuni care duc la bani. Dacă nu reuşeşte să joace, persoana dependentă devine agitată şi chiar agresivă. Refuză activităţile fără bani, refuză ocazia de a munci pentru supravieţuire. În schimb, pune presiune pe tine să obţină numerar, iar dacă te menţii pe poziţie, te poate jigni, ca mai apoi să se lamenteze iar. Asta se întâmplă pentru că dependentul este o persoană care consideră că i se cuvin banii ca o hrană.

Sfatul 3: Persoanele din jurul dependentului trebuie să comunice şi să acţioneze unitar. Este necesar să îl sprijine cu facilităţi sociale (locuinţă, hrană, activitate), dar şi pentru terapie. Terapia este dificilă şi îndelungată. Ea începe prin recunoaşterea problemei, se bazează pe intervenţie în jurul persoanei şi este marcată de multe minciuni şi dezamăgiri. Apar multe recăderi, iar succesul apare când cel în cauză ştie că a juca înseamnă a pierde, că se poate mulţumi cu sume mici, rezultate din muncă.

Sfatul 4: Caută sprijinul terapeutic cu atenţie. Sunt puţini specialişti în dependenţa de jocul de noroc. Aceştia sunt profesionişti care cunosc mediul sălilor de joc şi al Internetului; au multă răbdare, dar şi cunoştinţe de psihiatrie, pentru că, adesea, dependentul are dinainte de a juca o tulburare de personalitate şi depresie, necesitând uneori internări şi medicamente. Dependenţa poate fi prevenită mult mai uşor şi mai frumos decât poate fi tratată. A vorbi doar despre consecinţele jocului de noroc nu va avea alt efect decât să îi facă pe tineri să fie atraşi de el. Pentru cei aflaţi în dezvoltare, „NU” este un cuvânt interesant.

Sfatul nr 5: Dacă eşti un om educat, un jurnalist sau un leader, vorbeşte-le tinerilor despre măsura lucrurilor normale care pot duce la dependenţă: noroc, bani, prietenie, succes”, se arată în comunicatul emis.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.