Strania poveste a omului care şi-a învins frica de "alb". "Sfinte Sisoe, asta chiar e înfricoşător!". Un ghanez pe luciul gheţii şi un model pentru noi toţi | JO 2018

17 feb 2018 2919 afişări JO 2018
Strania poveste a omului care şi-a învins frica de "alb". "Sfinte Sisoe, asta chiar e înfricoşător!". Un ghanez pe luciul gheţii şi un model pentru noi toţi | JO 2018
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Nu a luat medalie şi şansele lui de a urca pe podium, vreodată, la o ediţie a JO iarnă sunt minime. Dar povestea lui Akwasi Frimpong, un ghanez care a concurat la skeleton la PyeongChang, devine o lecţie pentru toţi sportivii pe care-i bântuie gândul retragerii când soarele nu străluceşte cu putere sau pantoful le strânge prea rău glezna. Akwasi a încheiat pe locul 30 penultima manşă de la skeleton şi nu a intrat în finala pentru medalii. La aceeaşi probă, românul Dorin Velicu s-a clasat pe 27. Dar să revenim la protagonistul nostru.

"M-am născut în Ghana şi pot spune că am trăit puţin timp în Olanda. De fapt, am crescut acolo, unde am învăţat ce înseamnă sportul profesionist. Prima dată am participat la competiţii de atletism. Am fost recrutat de antrenorul meu, Sami Moses, care a participat la Jocurile Olimpice de Vară din 1972 şi ‘76 şi de acolo a început totul.

Visam la Jocurile Olimpice. În 2012 am fost foarte aproape de a face parte din ştafeta masculină a Olandei la proba de 100 m însă o accidentare la tendon mi-a tăiat orice speranţe că voi merge la Jocurile Olimpice de la Londra", demarează sportivul plin de ambiţie şi determinare.

Ghanezul n-a picat într-o oală de frustrare şi a cârmit spre altă zonă. Pasionat de provocări, el a ajuns la... bob. "După acest eveniment nefericit am încercat la bob. Am fost recrutat de echipa Olandei în 2013 şi am devenit membru al celui de-al doilea echipaj pentru că aveam doar un bob în loc de două. Apoi am luat o mică pauză. Doi sau trei ani m-am concentrat pe educaţie şi pe jobul meu de la 9 la 5, trebuia să fac bani şi alte lucruri de genul acesta. Dar ceva nu-mi convenea. Simţeam că parcă nu-mi atinsesem scopul de a deveni un sportiv olimpic. Era ceva la care visam deja de aproape 15 ani", continuă Akwasi Frimpong, într-o discuţie cu Eurosport.

Greutatea admisă
Greutatea totală (skeleton plus concurent)       Greutate skeleton
Bărbaţi 115 kg                                                         49 kg
Femei   92 kg                                                           35 kg

 
Dimensiuni
Lungime          800-1200 mm
Înălţime           80-200 mm
Distanţa dintre patine   340 – 380 mm

O discuţie cu jumătatea sa l-a făcut să se dea peste cap şi să devină un altul. Şi-a valorificat calităţile cizelate în probele de viteză din atletism, a strâns din măsele şi s-a uitat drept înainte.

"Apoi, soţia mea mi-a spus: Nu vreau să te vad la 99 de ani ca încă visezi la cum ai fi putut fi un sportiv olimpic aşa că hai să o ducem la capăt! Aşa am ajuns la proba de skeleton. Antrenorul meu, care a fost antrenorul echipei de bob, mi-a spus că aş putea participa în proba de skeleton datorită sprintului meu. Pe prima porţiune a distanţei de 50m trebuie să alergi foarte repede, împingând sania. Atunci mi-a spus: poţi oricând să înveţi cum să aluneci pe pistă, dar cu siguranţă vei putea alerga şi împinge sania fără nici o problemă", mai şterge Akwasi praful de pe aminitirile care-l fac să-şi lărgească zâmbetul.

"M-am temut să fiu atât de aproape!"

Ce a urmat... e plin de dinamism! "M-am gândit în sinea mea... Sfinte Sisoe asta chiar e înfricoşător. M-am temut să fiu atât de aproape de gheaţă, la doar doua degete de gheaţă (aprox. 5cm)! Oamenii normali nu fac asta, dar în final a fost adrenalina. M-am gândit că era atât de frumos ca viaţa mea să depindă de mine şi să pot să-mi îndeplinesc acel vis! Toată lumea va urmări Jocurile Olimpice.

Acest sport are o audienţă si un public în creştere. Skeleton este un sport frumos, dar nu mulţi oameni ştiu despre el. Dar acum, toţi fanii sportului vor urmări această probă pentru că şi Ghana se află în competiţie. Toată lumea este super fericită. Toţi sunt foarte mândri de mine", a încheiat Akwasi, pentru Eurosport.

Unii câştigă medalii şi sunt fericiţi toată viaţa, la adăpostul acelui loc pe podium. Dar unii sportivi reuşesc să-şi confecţioneze din bucuriile mărunte câte o 'medalie" pentru sufletul lor, pentru apropiaţi sau cadou pentru copii. Aşa face şi Akwasi. În tweetul de mai jos, alături de cea mai importantă medalie a lui.

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.