SPECIAL | Aventuri de peste Prut. Campion cu Milsami, Cristi Bud dezvăluie un altfel de fotbal: "Salarii de 100 de dolari, antrenori ghidaţi de superstiţii şi apă dulce la băncuţă"

28 mai 2015 7645 afişări Highlight
SPECIAL | Aventuri de peste Prut. Campion cu Milsami, Cristi Bud dezvăluie un altfel de fotbal: "Salarii de 100 de dolari, antrenori ghidaţi de superstiţii şi apă dulce la băncuţă"
GALERIE (8 de imagini) VEZI GALERIA
  • Fost campion de două ori în România, cu CFR Cluj, Cristi Bud a cucerit în acest sezon şi titlul în Republica Moldova.
  • Atacantul are cea mai bună medie de goluri pe meci din campionatul ţării vecine şi a celebrat titlul alături de alţi doi români: Romeo Surdu şi Cornel Gheţi.
  • Bud povesteşte pentru ProSport despre experienţa din Moldova şi despre lucrurile care l-au şocat, într-un campionat în care primele trei echipe au terminat la egalitate de puncte.

Trei români au "cucerit" Moldova în acest sezon. Bud, Surdu şi Gheţi sunt fotbaliştii care au plecat în căutarea gloriei dincolo de Prut, într-un campionat necunosct pentru români, cu multe surprize şi în care se mai văd reminiscenţele comuniste. Moldova de peste Prut, văzută prin ochii fotbaliştilor, e un amalgam între lux şi sărăcie, între maşini scumpe şi drumuri "sparte" şi între două clase sociale care n-au decât varianta de a supravieţui împreună. În acest peisaj, Cristi Bud a câştigat al treilea titlul din cariera sa, cu o echipă de care probabil n-a auzit înainte să fie chemat acolo: Milsami Orhei.

Cu experienţa celor două campionate câştigate cu CFR în CV (2010 şi 2012), lui Bud i-a fost uşor să se remarce în Moldova. A avut cea mai bună medie de reuşite din campionat, cu un gol la 69 de minute şi a marcat alături de Romeo Surdu 23 din cele 50 de goluri ale lui Milsami.

Patru schimbări şi regula "meciului de aur"

Titlul în Moldova nu putea fi decât de poveste. Echipa românilor a terminat la egalitate de puncte cu Dacia Chişinău şi Şerif Tiraspol, dar diferenţa a făcut-o meciurile directe. "A fost cel mai disputat campionat din ultimii 15 ani. În ultimii ani doar Şerif şi Dacia au câştigat campionatul. Este un sistem ciudat. Dacă erau două echipe la egalitate de puncte s-ar fi jucat "meciul de aur". Aşa s-a făcut clasament în trei. Sunt mai multe lucruri noi de care m-am lovit. De exemplu, am fost surprins să văd că se fac patru schimbări şi nu trei”, îşi începe povestea Cristi Bud.


Milsami Orhei, cu trei români în echipă, a câştigat titlul în Moldova la cinci ani de la înfiinţare

Milsami, Unirea Urziceni a Moldovei, cu patronul cercetat penal

În aproape tot ce spune se poate sesiza o diferenţa enormă de la normalitatea cu care ne-a obişnuit fotbalul din vest. Echipa sa e un fel de Unirea Urziceni. "Milsami are cinci ani de la înfiinţare. Patronul Ilan Shor a făcut echipa în memoria tatălui său, care a decedat. Am înţeles că acesta ar fi vrut să achiziţioneze Zimbru Chişinău", spune Bud.

La fel ca patronii echipelor româneşti din ultimii ani, Shor este un om de afaceri controversat şi cercetat penal. La 28 de ani acesta se află în topul celor mai bogaţi 50 de oameni din Republica Moldova.

"Sunt şi fotbalişti cu salarii de 100 de dolari"

Astfel îşi permite să acorde salarii şi de 60 de ori mai mari decât ale altor echipe. "Prima pentru titlu a fost 300.000 de dolari la toată echipa. Salariul mediu la echipele mari este undeva la 2.000 - 3.000 de dolari. La noi la echipă sunt şi salarii de 500 de dolari şi de 6.000 de dolari. Nu sunt echipe în insolvenţă, ca la noi. Sunt în schimb patru-cinci echipe care plătesc bine. În rest există şi salarii de 100 de dolari. Întârzieri la bani sunt, dar nu ca în România", povesteşte Bud.


Bud şi Surdu au înscris aproape jumătate din golurile înscrise de Milsami în ultimul sezon din Republica Moldova

De la salariu de 70 de dolari, la Porsche Cayenne

Viaţa din Moldova l-a surprins de la început pe Bud, care spune că nu există decât oameni foarte bogaţi sau foarte săraci. "Salariul mediu în Moldova e undeva la 70-80 de dolari. Nu există în schimb clasă de mijloc. Se spune că e o ţară săracă, dar mă uit pe stradă şi văd mereu două-trei Porsche Cayenne sau câte un BMW X5. Viaţa nu e chiar ieftină însă", povesteşte fotbalistul, care a descoperit şi deosebirile dintre limba română şi cea moldovenească: "Sunt multe lucruri care m-au suprins la început. M-au şocat drumurile, care arată cam cum erau la noi în anii ’90".

"Apă cu fâs, colţuni şi odăi"

Nici limba moldovenească nu este atât de apropiată de cea română, pe cât credea Cristi Bud. Acesta se amuză pe seama problemelor lingvistice pe care le-a întâmpinat. "Sunt multe cuvinte pe care nu le înţelegeam. Când am ajuns m-au întrebat câte odăi să aibă apartamentul. Nu ştiam la ce se referă. Se refereau la camere. La apa minerală se spune apă cu fâs. Sucul la doză ei îl numesc suc la băncuţă, iar sucul, în general, e apă dulce. Dacă vrei să îţi cumperi ciorapi, trebuie să ceri colţuni. A fost ciudat la început (râde)".

"Liderul s-a retras din cauza problemelor de arbitraj"

Din punct de vedere fotbalistic, Moldova nu stă atât de rău pe cât se crede în România, spune Bud, care îşi consideră actuala echipă de nivel mediu în Liga 1. Scandalurile sunt nelipsite, iar două echipe s-au retras din campionat în plin sezon. Chiar fostul lider, Veris, a decis să se retragă, motivând arbitrajele scandaloase. "Ştiu că se vorbeşte despre fotbalul din Moldova că ar fi slab, dar nu e chiar aşa. S-a ridicat nivelul pentru că s-au întors mulţi jucători din Rusia. Milsami cred că ar termina pe 7-8 în România. S-ar putea bate şi la Europa", este de părere atacantul.

"Antrenorul se temea că pierdem, dacă joc titular"

Chiar dacă a fost cel mai prolific jucător din campionat, Cristi Bud n-a fost şi titular de bază la Milsami. Spune că antrenorul avea o superstiţie în acest sens. "Aş vrea să plec pentru că nu am fost folosit cât cred că aş fi meritat. Am dat goluri decisive, dar antrenorul avea o superstiţie şi spunea că marchez doar dacă intru din postura de rezervă şi doar aşa câştigă echipa. Eram talisman (râde)", povesteşte Bud, care ar vrea să revină în Liga 1. "Am câştigat campionatul, dar nu ştiu dacă mai rămân. Aştept oferte şi voi vedea. Mi-ar plăcea să mă întorc în România. Simt că am revenit la forma care m-a consacrat şi mă gândesc şi la familie", a spus fotbalistul.


Tehnicianul prefera să-l bage în teren pe Bud în a doua repriză. Era superstiţia sa şi atacantul era considerat "armă secretă"

Titlul, în memoria primului său fiu

Cristi Bud a trecut în urmă cu doi ani printr-un moment extrem de dificil. Primul său copil, Mihai, a decedat la doar 4 zile după naştere. Atacantul a celebrat titlul cu soţia sa şi cu cel de-al doilea fiu, Milan, dar nu l-a uitat nici pe primul fiu. Bud a avut un tricou cu numele acestuia, la decernarea titlului de campioană. "Titlul i-l dedic familiei şi lui Mihai, primul meu băiat. Probabil şi-a băgat aripa de înger şi a făcut ca lucrurile să meargă bine. Dumnezeu ne-a pus la încercare, dar am trecut peste acele momente. Mă bucur că am avut familia alături de mine la celebrarea titlului", a conchis Bud pentru ProSport.


Titlul cu Milsami i l-a dedicat fiului care a decedat la câteva zile după ce s-a născut

Foto: milsami.md

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.