Miza Cupei Ligii. Ce înseamnă pentru cluburile din România apariţia competiţiei cu premiu de 260.000 de euro

21 apr 2014 5351 afişări Highlight
Miza Cupei Ligii. Ce înseamnă pentru cluburile din România apariţia competiţiei cu premiu de 260.000 de euro
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

În cadrul Adunării Generale a LPF s-a decis reînfiinţarea Cupei Ligii. Această competiţie va implica cele 18 echipe din Liga1, iar partidele se vor desfăşura în datele în care naţionala este implicată în meciuri internaţionale

Sistemul acestei noi întreceri este ideal pentru echipele mici, care doresc să-şi ajusteze bugetele reduse pentru plăţi salariale. În condiţiile în care meciurile se vor disputa în perioada în care reprezentativa României va fi angrenată în campanii de calificare sau meciuri amicale, de la cele mai bune garnituri vor lipsi cei mai în formă jucători, convocaţi în cadrul loturilor de tineret sau seniori. Din păcate, acest aspect va reduce interesul principalelor formaţii din campionatul intern, întrucât câştigarea competiţiei nu presupune şi asigurarea prezenţei în cupele europene.

 Într-o conferinţă de presă susţinută de Gino Iorgulescu (foto jos), şeful LPF a fost subliniat faptul că: "Noi o considerăm utilă pentru jucătorii care nu sunt prea mult folosiţi. Şi, eventual, e benefic pentru tinerii jucători care n-au şansa în Liga I". Conform acestuia, remuneraţia aferentă câştigătoarei este de 260.000 de euro, o sumă care poate acoperi plata salariilor pe o durată de trei luni, dacă ne referim la un club care nu emite pretenţii la cupele europene în campionatul intern.


Precedentele ediţii:

1998 – FCM Bacău 3-2 Universitatea Cluj (28 mai)

2000 – Gloria Bistriţa 2-2 (3-1 pen.) FCM Bacău (1 iunie)

Ca şi acum, Cupa Ligii s-a desfăşurat în acei ani într-o perioadă în care cluburile mari erau în vacanţă. Meciurile aveau loc după terminarea campionatului şi asta a dăunat calităţii jocurilor.

Mai mult decât atât, în 2000, Dinamo a înregistrat o victorie de proporţii împotriva Stelei, pe Ghencea. “Câinii roşii“ s-au impus cu 7-0, prin golurile lui M. Niculae(foto, 2 goluri), Stere, Kiriţă, Drăgan, Aldea şi Mara. Campioni la momentul acelui success, alb-roşii au folosit formula de bază, în timp ce Victor Piţurcă, antrenorul de atunci al echipei din Ghencea, a folosit jucători ce se aflau în probe: Rădoi, Onofraş sau Bitiş. Acesta a fost unul din factorii care au dus la dispariţia celei de-a treia întreceri inter-cluburi din România.


Dilema echipelor cu pretenţii: amicale cu alte formaţii europene sau infuzie de tineri?

În ultimii ani, cluburile care s-au bătut pentru poziţiile fruntaşe ale campionatului, au jucat o serie de amicale în compania unor adversari din Europa, în contextul în care naţionala avea programat meci oficial.

8 septembrie 2012 - Steaua  1-1 Ludogorets Razgrad 

*Partidă contra Andorrei, pe Naţional Arena,în preliminariile CM 2014

8 octombrie 2011 – Ludogorets Razgrad 2-1 Dinamo

*Meci contra Belarusului, în preliminariile CE 2012

7 septembrie 2013 – Dinamo 0-3 Şahtior

*Dubla cu Ungaria şi Turcia, contând pentru preliminariile CM 2014

11 octombrie 2013 – Getafe 1-1 Petrolul

*Dubla cu Andorra şi Estonia, preliminariile CM 2014

14 noiembrie 2013 – Hellas Verona 1-1 Petrolul

*Barajul cu Grecia, preliminariile CM 2014
 

Forţe precum Steaua, Petrolul, Astra sau Dinamo vor avea de ales între amicale tari sau promovarea juniorilor, prin intermediul Cupei Ligii. Implicarea activă a numelor de top ar putea avea loc în cazul în care câştigătoarea trofeului ar avea atribuit un loc de Europa League.


130.000 euro – cuantumul acordat de UEFA participanţilor în turul 2 preliminar al Europa League


Cupa Ligii în alte ţări

Anglia – o afacere profitabilă

Câştigătoarea obţine în jur de 100.000 de lire, echivalentul a 120000 de euro. În plus, Cupa Ligii asigură şi prezenţa în turul trei preliminar al Europa League, performanţă ce generează încă 140.000 de euro. Din punct de vedere comercial, o finală jucată pe Wembley reprezintă o altă sursă de fonduri: 300.000 de euro, proveniţi din drepturile TV  şi 45% din încasările de pe urma procesului de vânzare a biletelor. În Albion, această competiţie beneficiază de notorietate şi datorită faptului că, în perioada 2007-2013, tehnicienii care au câştigat acest trofeu au fost concediaţi sezonul următor. Trebuie menţionate nume precum Jose Mourinho, Kenny Dalglish, Juande Ramos sau Michael Laudrup (foto jos).

Franţa – sume uriaşe şi învingători-surpriză

Formaţia care reuşeşte să îşi adjudece acest trofeu îşi umple conturile cu 1,72 milioane de euro, în timp ce învinsa primeşte 1.09 milioane de euro. Este cea mai bine plătită întrecere de acest gen din Europa, iar acest aspect a indus un interes ridicat din partea echipelor mici. Unui club din afara Ligue1 nu îi este permisă participarea în Europa League, dar asta nu a stopat nume fără pretenţii precum Gueugnon, Sochaux sau Strasbourg să câştige finala. O altă surpriză majoră a fost consemnată de Vannes, finalista Cupei Ligii din 2009, prezentă la acel moment în a doua ligă franceză.

Portugalia – sistem succesiv de grupe

Aşa-numita Taça da Liga, este un sistem de întrecere fondat în 2007, care promovează un format bazat pe grupe, în care,în faza preliminară, activează  echipele din ligile inferioare. După trierea acestora, sunt constituite patru grupe de câtre patru, din care promovează doar câştigătoarele. Sistemul este unul din cele mai eficiente, iar dovada cea mai elocventă este Benfica Lisabona, triumfătoare în patru din cele şase finale. Cluburile mari nu şi-au manifestat ignoranţa, iar Porto şi Sporting Lisabona au fost angrenate în câte două finale, pe parcursul primelor şase ediţii.

Financiar, combatantele au de câştigat din drepturi TV, sponsorizarea asigurată de un producător de bere şi din vânzarea de bilete. În sezonul 2007-2008, Vitoria Setubal a produs o mare surpriză prin triumful din acea ediţie, iar reteţa financiară s-a ridicat la aproximativ 550000 de euro, în condiţiile în care bugetul acestora s-a ridicat la aproximativ 1.1 milioane.

Ungaria – 7 ani de Ligakupa

Vecinii de la Vest au tradiţia a şapte ani de Cupă a Ligii. Federaţia Maghiară acordă o importanţă sporită acestei competiţii care se desfăşoară în sistem mixt de grupe, urmat de meciuri eliminatorii.

Formatul se întinde pe parcursul unui întreg sezon, jocurile din faza grupelor încep în lunile noiembrie, în timp ce finala se dispută în luna aprilie. Din punct de vedere financiar, nu vorbim de o platformă atractivă. Finalista primeşte 3700 de euro, în timp ce învingătoarea îşi umple conturile cu doar 12000 de euro. Semifinalistele sunt recompensate cu 1500 de euro, iar restul competitoarelor nu primesc absolut nimic

Cupe ale Ligii – deţine Videoton, recordmena Ligakupa

Germania– o tradiţie care a dispărut în 2009

Înaintea fiecărui debut de Bundesliga, federaţia organiza Ligapokal, cunoscută ca şi Cupa Ligii. Presupunea prezenţa a şase echipe, primele patru din clasamentul anterior, câştigătoarea Cupei şi clubul care triumfase în Zweite Bundesliga. Dacă vreuna dintre acestea îndeplinea două criterii, poziţia a cincea ocupa ultimul loc vacant. Campioana şi deţinătoarea cupei aveau prioritate şi intrau direct semifinalele competiţiei, iar meciurile se disputau pe terenul acestora.

Chiar dacă nu avea ca miză un loc de cupă europeană, dinamismul acestui format a atras fanii către stadioane. Bayern Munchen a deţinut recordul de trofee, după ce a câştigat 6 din cele 12 puse în joc. Un detaliu ce a scos în evidenţă aspectul comercial al Cupei Ligii germane a fost organizarea ultimelor trei finale, la Leipzig. În 2007, a avut loc ultima ediţie, iar în 2009 eliminarea acestei cupe a devenit oficială.

5,2 milioane de euro – a fost totalul premiilor oferite celor 6 participante în ultimele trei ediţii


 “Salutăm iniţiativa LPF-ului”

Contactat de ProSport, Marius Nicolae, managerul sportiv al Petrolului, şi-a afirmat sprijinul faţă de noua decizie a Ligii Profesioniste de Fotbal: “În primul şi în primul rând, sunt mai multe meciuri. Noi am şi aranjat amicale în trecut, pentru a avea mai multe meciuri. În acest sens, clubul Petrolul Ploieşti salută această iniţiativă. Având în vedere problemele financiare din ultimii ani, 260.000 euro e o sumă foarte bună, mai mare decât cea aferentă câştigatoarei Cupei”. Referitor la faptul că trofeul nu este echivalent cu o prezenţă în cupele europene, acesta face apel la răbdare: “Mă gândesc că totul se întâmplă din scurt şi din acest motiv nu avem asigurat şi un loc de Europa. Trebuie să mai prindem experienţă în cupele europene şi poate în 1-2 ani vom putea negocia o prezenţă în preliminarii. Nu ne putem compara cu Anglia, unde această competiţie are o tradiţie care datează de ceva ani“.

Preşedintele Oţelului Galaţi, Narcis Răducan, este de acord cu această a treia întrecere internă: “E o competiţie în plus, nu strică cluburilor din Liga1. Reprezintă o şansă pentru jucătorii care apar mai puţin. Dacă atunci când juca echipa naţională, eram în căutare de meciuri amicale, acum avem această alternativă. Fostul jucător al Stelei e conştient că aceasta va fi umbrită de Cupa României şi de Liga1: “E utilă, aduce o motivaţie în plus când vine vorba de aspectul financiar, dar pe moment va fi a treia competiţie ca valoare. Cluburile mari pot invoca programul  încărcat când vine vorba de Cupa Ligii“.

Articol scris de Cătălin RUSU

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.