LIVE BLOG Turul Franței – Rui Costa a câștigat etapa! Contador și Froome au fost aproape de o căzătură! Plutonul a fost oprit un minut la o barieră!

LIVE BLOG Turul Franței - Rui Costa a câștigat etapa! Contador și Froome au fost aproape de o căzătură! Plutonul a fost oprit un minut la o barieră!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Turul Franței a intrat în ultima săptămână. Au mai rămas doar șase etape, șase șanse pentru rutieri să poată câștiga o etapă. Și la fel de multe șanse pentru cei aflați în Top 10 să îi pună probleme lui Chris Froome. Britanicul s-a detașat după victoria de pe Mont Ventoux și are 4 minute și 14 secunde în fața ocupantului locului secund, Bauke Mollema. Azi, rutierii pornesc odihniți de la Vaison-la-Romaine și vor ajunge după 168 de kilometri la Gap, un finiș tradițional deja pentru Marea Buclă.


UPDATE 18:33: Nairo Quintana a urcat pe 5 la general, în timp ce Ten Dam a căzut pe 6!


UPDATE 18:30: Costa a câștigat cu 42 de secunde în fața adversarilor.


UPDATE 18:27: Fuglsang, Ten Dam au pierdut un minut față de ceilalți favoriți!


UPDATE 18:22: Froome și Contador au revenit în grupul favoriților!


UPDATE 18:19: Froome și Contador au fost aproape de o căzătură!!!! Ambii și-au revenit însă și continuă braț la braț coborârea.


UPDATE 18:18: Contador a atacat pe coborâre, dar a fost imediat urmat de Froome.


UPDATE 18:16: Riblon a venit pe 2, iar Jeanneson pe locul 3.


UPDATE 18:14: Costa câștigă prima etapă pentru Movistar în această ediție a Turului Franței!


UPDATE 18:12: Va fi interesantă coborârea în grupul favoriților. Sunt de așteptat atacuri la Froome pe o coborâre care i-a distrus cariera lui Joseba Beloki.


UPDATE 18:09: Costa are 50 de secunde în fața rivalilor săi. Are cursă câștigată!


UPDATE 18:09: Contador a atacat, dar din nou pedale Froome l-a prins. L-a rupt însă pe Porte.


UPDATE 18:08: Fuglsang și Ten Dam sunt într-un grup la 1 minut în spatele favoriților.


UPDATE 18:07: Din nou atacă Alberto Contador. A pus deja câțiva metri, dar Porte și Froome sunt pe urma sa.


UPDATE 18:06: Riblon s-a lansat în urmărirea lui Rui Costa! Să nu fie prea târziu pentru grupul celor patru urmăritori!


UPDATE 18:04: Costa a intrat în ultimii 10 kilometri și are 50 de secunde avantaj! Portughezul are șansă mare la victorie azi, fiind un bun om de contratimp.


UPDATE 18:03: Porte și Froome l-au prins imediat pe Contador!


UPDATE 18:02: Ten Dam și Fuglsang au rămas în urmă. Purito are șansa să urce! Rui Costa a terminat Col de Manse. Din pluton a atacat Contador!


UPDATE 18:01: În pluton au rămas doar Porte, Froome, Rodriguez, Contador, Kreuziger, Quintana și Valverde!


UPDATE 17:59: Ce cursă face Rui Costa! Portughezul se descurcă foarte bine și are 40 de secunde în fața grupului urmăritor. În pluton, trena Katiușei a rupt numeroși cicliști! Au mai rămas opt oameni în față! Schleck, Evans sau Rolland pierd teren.


UPDATE 17:57: Katiușa duce o trenă puternică în pluton, care s-a alungit considerabil! În față, Costa face o cursă excelentă, având 35 de secunde avantaj!


UPDATE 17:56: Au început mutările și în pluton. Cei de la Katiușa au ajuns în față și duc trena pentru Purito Rodriguez. Mark Cavendish se află la mașina medicului.


UPDATE 17:54: Portughezul din frunte a câștigat deja 10 secunde în fața lui Riblon, Kloden, Jeannesson și Coppel. Roche nu a mai putut să se țină de acest grup


UPDATE 17:51: Costa a rămas singur în frunte. E urmat de Coppel, Roche și Jeanneson. Portughezul are 23 de secunde avans!


UPDATE 17:49: Costa și Coppel conduc, fiind urmați de Roche. E clar că portughezul se simte bine în această etapă.


UPDATE 17:47: Hoogerland, Albasini și Navardauskas rămân în spate! În față a atacat Coppel, care e în frunte, urmat de Roche, Velits și Costa.


UPDATE 17:47: Thomas de Gendt și Manuele Mori au rămas deja în spate! Costa, Trofimov și Roche trag puternic după lideri. Marino a fost prins, iar Kadri a cedat și el.


UPDATE 17:45: Din evadare au atacat Hansen și Dumoulin. Rutierul de la Lotto-Belisol i-a ajuns deja pe Marino și Kadri și trage tare în față.


UPDATE 17:43: Kadri și Marino au 15 secunde pe primele pante ale lui Cote de Mante. Plutonul a renunțat, e deja la 12 minute și 18 secunde în spate!


UPDATE 17:33: Avantajul celor doi din față începe să crească. Să fie o mutare de succes? Primele pante ale lui Cote de Mante vin în 10 kilometri!


UPDATE 17:29: Marino și Kadri au atacat din grupul principal. Sunt urmăriți de foștii colegi de evadare, care se află la 10 secunde în spate.


UPDATE 17:23: Plutonul a renunțat la urmărirea evadaților, iar avansul a crescut până la 10 minute și 22 de secunde. Navarro ar urca astfel până pe locul 14 în ierarhia generală.


UPDATE 17:13: Thomas de Gendt a plecat din grupul de evadați și a câștigat sprintul intermediar. Pe doi a venit colegul său, Johnny Hoogerland.


UPDATE 17:09: Cu mai puțin de 50 de kilometri de parcurs din această etapă, avansul fugarilor e de 9 minute și 20 de secunde


UPDATE 17:05: Cel mai bine clasat italian din cursă, Davide Malacarne, locul 40 în clasamentul general, are probleme și se află la mașina doctorului.


UPDATE 16:55: Nicio echipă din Franța sau vreun rutier francez nu a câștigat vreo etapă până acum în Tur. Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria competiției.


UPDATE 16:52: Navardauskas, rutierul de la Garmin-Sharp aflat în evadare, a spart. A revenit imediat în grupul fugarilor.


UPDATE 16:43: Evadații au mai câștigat un minut în fața plutonului. Cursa s-a reluat repede.


UPDATE 16:38: Timp de aproape un minut, plutonul a fost oprit la o barieră pentru ca un tren de mare viteză să treacă!


UPDATE 16:36: Ultima ascensiune a zilei, Col de Mante, are 9,5 kilometri și o rampă medie de 5,2%. Ea va veni în momentul în care rutierii vor mai avea 21 de kilometri de parcurs, iar vârful ei vine la 12 kilometri de final. Coborârea este însă extrem de periculoasă.


UPDATE 16:21: Avantajul evadaților a rămas constant în jurul valorii de 7 minute și 21 de secunde. Ei au etapă câștigată, plutonul dus în trenă de Sky nefiind dispus să forțeze.


UPDATE 16:02: Conform managerului lui AG2R-La Mondiale, Vincent Lavenu, temperatura este foarte ridicată, iar fiecare rutier va folosi câte 20 de bidoane de lichid azi.


UPDATE 15:48: Evadarea a trecut peste Col de Macuegne. Pe ascensiunea de categoria a doua s-a impus Hoogerland, olandezul fiind urmat de Didier, Coppel și Kloden.


UPDATE 15:32: Compania Saxo Bank a anunțat că va prelungi cu încă un an contractul de sponsorizare cu echipa lui Alberto Contador.


UPDATE 15:29: E clar că Philippe Gilbert este principalul favorit la victoria în etapă, dar el va fi atacat cu siguranță pe ultima ascensiune de rutieri precum Rui Costa, Hoogerland, Coppel, Navarro sau Riblon.


UPDATE 15:22: Evadarea a ajuns deja pe Col de Macuegne, cățărare de categoria a doua. Are 5 minute în fața plutonului, care a renunțat să mai alerge după acest grup.


UPDATE 15:21: Daniel Navarro este cel mai bine plasat rutier din evadare, pe locul 20, la 23 de minute și 36 de secunde de Froome.
 

 


UPDATE 15:10: În spatele lui Hansen și Kloden s-a format un grup de contraatac. Acesta e format, printre alții, din Voeckler și Gautier (Europcar) și Gilbert (BMC).


UPDATE 15:06: Cei 30 de rutieri au fost prinși de pluton! În frunte au mai rămas doar Hansen și Kloden.


UPDATE 15:03: Adam Hansen (Lotto-Belisol) și Andreas Kloden (RadioShack-Leopard) sunt cei doi rutieri care sunt în față în acest moment și au 12 secunde în fața celuilalt grup masiv. Plutonul e la 20 de secunde în spatele liderilor! 


UPDATE 15:01: Și Valverde și Daniel Martin se află în frunte! Incredibilă evadare până în acest moment.


UPDATE 14:56: Momentan, grupul de frunte conține 28 de rutieri. Dar evadare nu s-a format încă!


UPDATE 14:54: Plutonul a rămas la 25 de secunde în spate. Un alt grup de atacanți se află la 15 secunde în spatele grupului de evadați.


UPDATE 14:53: Un alt coechipier al lui Contador, Jesus Hernandez, se află în evadare. E clar că ibericul vrea să facă o mutare azi.


UPDATE 14:52: Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) și Laurent Didier au trecut primii peste Cote de la Montagne de Bluye, prima ascensiune a zilei.


UPDATE 14:51: Jean-Christophe Peraud (AG2R-La Mondiale), liderul echipei franceze, a spart!


UPDATE 14:51: Alți 12 rutieri au încercat să plece din pluton. Printre ei se află Chavanel, Flecha sau Izagirre!


UPDATE 14:37: Doi rutieri de la Saxo-Tinkoff sunt în față, semn că Alberto Contador are planuri în această etapă.


UPDATE 14:35: Având în vedere că nu are niciun rutier în față, FDJ trage tare în pluton. Avansul celor din față a scăzut la 20 de secunde!


UPDATE 14:32: Se pare că evadarea va avea succes! În ea sunt Peter Sagan (CAN), Jens Voigt și Laurent Didier (ambii de la RadioShack Leopard), Adam Hansen (Lotto-Belisol), Daniele Bennati și Nicolas Roche (Saxo-Tinkoff), Pavel Brutt (Katiușa), Blel Kadri, Christophe Ribon (ambii AG2R-La Mondiale), Rui Costa și Jose Joaquin Rojas (ambii Movistar), Manuele Mori (Lampre-Merida), Lars Boom (Belkin), Velits (Omega Pharma-Quick Step), Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp), John Degenkolb și Tom Dumoulin (Argos-Shimano), Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) și Alexis Vuillermoz (Sojasun).


UPDATE 14:28: Mutări importante încă din startul manșei! 20 de rutieri au plecat din pluton! Jens Voigt (RadioShack-Leopard) și Peter Sagan (Cannondale) sunt în evadare!


UPDATE 14:18: Philippe Gilbert a scris pe Twitter că Alberto Contador are întotdeauna o zi foarte bună după a doua zi de pauză. Să atace Contador azi?


UPDATE 14:14: În clasamentul cățărătorilor, Froome conduce cu 17 puncte în fața lui Quintana, 30 de puncte în fața lui Nieve și 32 de puncte în fața lui Rolland. Nieve va purta tricoul alb cu buline roșii în etapa de azi. Pe cele trei cățărări de azi, un rutier poate câștiga maximum 13 puncte.


UPDATE 14:05: Campionul olimpic Alexandr Vinokourov, acum team-manager la Astana, a vizitat echipa în ziua de pauză de ieri.


UPDATE 13:53: Rutierii s-au așezat deja la start și au pornit în etapă. Deocamdată, s-a dat doar startul fictiv, urmează startul real la 14:25.


UPDATE 13:11: Presa olandeză scrie că Lieuwe Westra se va transfera din 2014 de la Vacansoleil-DCM la echipa Astana. La 30 de ani, olandezul e dublu campion național la contratimp și a câștigat Turul Danemarcei în 2009.


UPDATE 13:10: Vacansoleil-DCM a anunțat ieri că îl retrage din cursă pe Danny van Poppel. La doar 19 ani, olandezul a fost cel mai tânăr rutier din ultimii 70 de ani din Le Tour și primul din ultimii 80 de ani care reușește un podium (locul 3 în prima etapă) până să împlinească 20 de ani.


UPDATE 13:07: Pierrick Fedrigo a câștigat deja de două ori pe 16 iulie în Tur. Va reuși francezul și azi să surprindă?


UPDATE 12:18: Mark Cavendish a scris pe Twitter că urmează „cele mai grele cinci etape consecutive din cariera sa”. Și are dreptate! După manșa de azi, e programat un contratimp infernal, plus trei etape de munte în care  chiar și cățărătorii vor avea probleme.


UPDATE 11:48: În 2011, când Contador a terminat Turul pe 5, spaniolul a atacat pe Col de Manse în fața lui Cadel Evans. Vom vedea un astfel de atac din partea ibericului și azi?


UPDATE 11:44: Casele de pariuri îl dau ca favorit azi pe Peter Sagan, cu o cotă de 5. Însă slovacul are șanse doar dacă evadarea nu va fi prinsă, iar în pluton nu se vor da atacuri, ceea ce e greu de crezut. Chavanel, Voeckler, Fedrigo sau chiar Gerrans și Gilbert pot câștiga o etapă de acest tip azi.


UPDATE 11:37: Echipa FDJ a confirmat că Thibaut Pinot nu va începe etapa de azi. Francezul de 23 de ani a avut un Tur foarte slab, cu probleme pe coborâri, dar și o amigdalită, care l-a doborât pe Mont Ventoux.


UPDATE 11:34: Etapa de azi va începe la ora 14:25, în timp ce transmisiunea postului Eurosport va debuta la 15:00.


UPDATE 11:19: Deși nu par deloc dificile, coborârile de azi le pot pune probleme mari rutierilor. Beloki a căzut în 2003, iar Rik Verbrugghe, acum director sportiv la BMC, în 2006.


UPDATE 11:08: Competiție care și-a luat un avânt important în ultimii ani, Turul Turciei, s-ar putea desființa. După ce în 2012, Ivailo Gabrovski a fost prins pozitiv cu EPO, și câștigătorul din acest an, Mustafa Sayar, a fost depistat pozitiv cu aceeași substanță. Ambii vin de la aceeași echipă, Konya Torku. Guvernul Turciei, care sponsoriza competiția, s-ar putea retrage după acest nou scandal. Nu toți rutierii sunt triști. Marcel Kittel și-a exprimat nemulțumirea față de Sayar încă din timpul competiției, iar Yoann Bagot (Cofidis), cel care a pierdut o etapă în acest an în fața lui Sayar, l-a ironizat pe acesta, „primindu-și” premiul într-un mod inedit. După ștergerea performanțelor lui Sayar, competiția a fost câștigată de eritreanul Natnael Berhane (Europcar).


UPDATE 11:00: Și formația Europcar va avea un viitor! Sponsorul a anunțat că va continua să susțină echipa și în următorii doi ani, cu condiția ca Thomas Voeckler și Pierre Rolland să rămână la echipa lui Jean-Rene Bernaudeau.


UPDATE 10:30: Tim Kerrison, fiziologul australian care lucrează pentru Sky, a încercat să explice dominația lui Chris Froome. Într-un interviu pentru cotidianul „The Guardian”, Kerrison a spus că „Peter Kennaugh chiar a râs la finalul etapei când a văzut ce a făcut Chris Froome. El a știut că Froome s-a antrenat în acest stil pentru că toată echipa face asta”. Dar ce presupune acest antrenament? „Ne-am dat seama că nu trebuie să ne antrenăm doar pentru a susține un ritm constant, ci și pentru a crește de la 350 de wați la 650 de wați, spre exemplu, pe distanțe scurte. Am făcut asta timp de câteva luni bune și nu ne miră. Chris a repetat aceste atacuri de trei-patru ori pe săptămână”. Totuși, cum a fost posibil ca Froome să atace atât de puternic stând în șa? „Am mers într-un tunel de vânt și am studiat aerodinamica atacurilor pe munte. Dacă te ridici din șa, trena îl ajută pe adversar să te urmeze. Așa, e mult mai greu”, a explicat Kerrison.


UPDATE 10:27: Vești bune pentru formația lui Vincent Lavenu! Sponsorul AG2R a anunțat că va continua să sponsorizeze echipa de ciclism până în 2016, după ce Carlos Betancur a terminat pe 5 în Giro, iar Jean-Christophe Peraud se află pe poziția a 9-a în acest moment în Le Tour.


UPDATE 10:23: Succesul lui Nairo Quintana din acest an i-a făcut pe cei de la Movistar să se gândească la posibilitatea transferării altor columbieni. E vorba chair de fratele ocupantului locului 6 din acest Tur, Dayer, care ar putea semna cu echipa spaniolă din 2014.


UPDATE 10:02: Koen de Kort, unul dintre membrii trenulețului lui Marcel Kittel de la Argos-Shimano, și-a respectat promisiunea făcută înainte de Tur, când a spus că se va tunde dacă sprinterul neamț va câștiga cel puțin trei etape în Le Tour.


UPDATE 9:34: După etapa de pe Mont Ventoux, Chris Froome s-a distanțat în fruntea clasamentului general, la 4 minute și 14 secunde de Bauke Mollema și la 4 minute și 25 de secunde de Contador.


UPDATE 9:21: Interesant este că din primii 10 rutieri care au terminat Marea Buclă în ediția trecută, doar Froome (locul 2) se mai află în competiție în primii 10 și în acest sezon. Ten Dam (locul 28, Belkin) și Peraud (locul 44, AG2R-La Mondiale) sunt singurii „supraviețuitori” în top 10 care au evoluat și în sezonul trecut. Mollema nu a terminat competiția în 2012, în timp ce Contador, Kreuziger, Quintana, Fuglsang, Joaquim Rodriguez și Kwiatkowski nu au participat.


UPDATE 9:16: Conform prognozei meteo, în jurul orelor 17:00-18:00, la Gap ar putea apărea precipitații, astfel că Froome și ceilalți rutieri ar putea avea probleme mari pe coborâre. Britanicul nu a pierdut decât o cursă în acest sezon, Tirreno-Adriatico, într-o etapă ploioasă. Să fie oare un semn pentru liderul cursei?


UPDATE 9:12: Manșa de azi pare perfectă pentru atacanți. Are trei cățărări (una de categoria a treia și două de categoria a doua), ultima fiind Col de Manse. Ascensiunea, deși deloc dificilă, a devenit celebră pentru coborârea sa extrem de periculoasă, după ce Joseba Beloki s-a accidentat grav în 2003. Atunci, bascul de la Once a suferit fracturi de femur, cot și încheietură, iar cariera sa nu a mai fost niciodată la fel. Memorabilă este și imaginea cu Lance Armstrong coborând prin tufișuri pentru a evita și el o căzătură care să îi încheie Turul


UPDATE 9:05: Evident, principala temă de discuție a zilei de ieri a fost victoria lui Chris Froome pe Mont Ventoux. Britanicul a fost întrebat însă și de subiecte mai delicate, privind dopajul, iar reacția sa a fost una normală. A negat imediat totul!


Etapa 16: Încă o etapă pentru atacanți (Vaison-sur-Romaine – Gap, 168 km)

Gap a devenit deja un finiș tradițional în Le Tour după etapele alpine. Nici ediția centenară a Marii Bucle nu face rabat de la acest lucru, iar orașul din Hautes-Alpes găzduiește finalul unei manșe muntoase, croită pentru atacanți. Cu două ascensiuni de categoria a doua, ultima cu 12 kilometri înainte de final, și una de categoria a treia, manșa nu ar trebui să fie aprinsă de un atac al vreunui rutier cu ambiții la tricoul galben. În ultimii zece ani, la Gap au câștigat rutieri precum Vinokourov, Paulinho sau Fedrigo, astfel că și în acest an manșa ar putea fi cucerită de un atacant.

Favoriți: Pierrick Fedrigo, Jeremy Roy, Simon Gerrans
Jokeri: Jerome Coppel, Peter Sagan

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…