Fascinanta personalitate a fetelor care practică luptele. Sportivele din lotul național s-au destăinuit pentru ProSport

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 26 Feb. 2014, 08:31 Actualizat: 28 Feb. 2014, 16:10 Alte Sporturi
  • ProSport vă prezintă povestea din spatele fetelor care practică luptele
  • Mai multe sportive din lotul național au dezvăluit pentru ProSport lucruri neștiute din carierele lor
  • „Avem foarte multe sportive talentate, ambițioase. Sunt sigur că vor obține rezultate răsunătoare în cel mai scurt timp. Fiecare dintre ele are o poveste frumoasă”, spune președintele FR de lupte, Răzvan Pîrcălabu

Oamenii de rând ar crede că fetelor nu li se potrivesc sporturile de contact. Aceeași impresie a împărtășit-o și Ionel Pușcașu, component  al echipei de lupte greco-romane a României:  „Nu mi-aș trimite fetițele la lupte. Acesta e un sport complex, dar e periculos pentru fete. Te dezvoltă foarte frumos, însă se produc lovituri periculoase și accidentări”. Printr-o astfel de experiență a trecut și Adina Popescu, fata care era de nerecunoscut după ce a câștigat vineri medalia de bronz la Turneul Internațional de la Sofia: „Am intrat mai tare cu capul în adversară și m-am lovit. Mi s-au învinețit ambii ochi, dar în zece zile îmi trece”. Însă pe românce nu le sperie nicio accidentare și consideră că luptele au devenit ca un drog. O atitudine care se vede cu ochiul liber atunci când tricolorele scrâșnesc din dinți și își înfig mâinile în luptătoarele din fața lor timp de șase minute. ProSport a stat de vorbă cu sportivele din lotul național de lupte despre viața de războinice pe care au ales-o:

 Beatrice Oancea din București, legitimată la Rapid

Totul părea o simplă joacă la început

Cum ai început să practici luptele?
Am început cu judo, la vârsta de 7 ani, atunci când am intrat în sala de antrenament împreună cu fratele meu, el fiind mai mare cu doi ani. La vârsta de 12 ani am mers la lupte libere. Totul părea o simplă joacă, după care s-a ajuns la înalta performanță.

Stilul de luptă?
N-am avut niciodată forța adversarelor mele, dar de partea cealaltă mă ajută tehnica.

Spune-mi o întâmplare amuzantă de la meciuri.
Am una care e amuzantă pentru fete, însă pentru mine nu prea. După fiecare concurs, îmi rămâne o julitură în frunte, de care colegele mele se amuză. E ca o steluță.

Băieților care nu vin din mediul nostru le e frică să iasă cu noi în oraș

Visul tău?
Să câștig medalii la Europene, Mondiale și apoi la Jocurile Olimpice.

Băieților le e frică să iasă cu tine în oraș?
Da, din păcate, mai ales celor care nu vin din mediul nostru, cu toate că n-ar avea de ce. Nu suntem atât de dure în afara saltelei și bineînțeles că o persoană matură nu ar avea astfel de concepții. În școala generală, fiind mai băiețoasă, am bătut și băieți. Ei mă enervau, iar eu eram sportivă.

Ana Otvoș din Târgoviște, legitimată la Târgoviște

„Nu mi-a plăcut nimic la acest sport. Acum e un stil de viață”

Spune-mi când te-ai apucat de acest sport și ce-ți plăcea atunci când erai mică la el?
M-am apucat la vârsta de 14 ani și nu mi-a plăcut nimic la acest sport. M-am trezit într-o horă în care a tebuit să joc și mai târziu a devenit ca un microb, un stil de viață. Am ajuns să mă lupt din dorința de a slăbi. Eram o persoană cu câteva kilograme în plus, iar acest sport dezvoltă corpul armonios, atât pentru fete cât și pentru băieți.

Stilul de luptă?
Stilul meu de luptă este puțin cam în pom acum. Vin după o pauză de trei ani, am avut câteva accidentări și nu mă regăsesc prea bine, dar sunt încă în căutări. Îmi lipesesc competițiile și emoțiile de acolo.

Uneori simt că mi se rup organele în mine

Se întâmplă să ai dureri în timpul meciurilor?
Se întâmplă să nu-ți simți picioarele. Eu la meciuri simt că mi se rup organele în mine. Sunt niște simțuri pe care trebuie să le depășești.

Spune-mi o întâmplare amuzantă…
Eram micuță și participam la Campionatul Național de Școlare. M-am lovit foarte tare la cap și s-a umflat, arbitrul mă trimitea la doctor, dar eu nu voiam, pentru că nu simțeam nimic. Atunci când mi-am atins fruntea și am văzut cât e de umflată, am început să plâng, fără durere. Nu simți nimic în timpul competiției din cauza adrenalinei. Eu de obicei ajung acasă cam avariată, însă îmi revin foarte repede.

Să lupți pentru România e ca și cum ai avea un bebeluș

Ce simți când lupți pentru România?

E un sentiment pe care nu ți-l pot descrie și nu îl pot compara cu nimic. Probabil mai simți asta când ai un bebeluș, dar eu încă n-am unul.

Denisa Macovei din Mangalia, legitimată la CSA Steaua (foto în roșu)

Cum ai ajuns la lupte și cine te-a îndrumat către acest sport?
Prima dată am făcut karate, în aceeași sală în care se găseau și luptele. Ușor-ușor m-am îndrăgostit de acest sport. Ai control, ai putere, ești stăpân pe tine, iar dacă pierzi, o faci doar din cauza ta. Dacă muncești, culegi roadele totdeauna. Părinții mei m-au îndrumat, pentru că ambii au fost sportivi.

Am fost aproape să pierd medalia de bronz pentru că mă aflam în altă sală

Întâmplare amuzantă:
Am fost aproape să nu mă prezint la un meci pentru că mă aflam în altă sală. Puteam pierde medalia de bronz, dar am ajuns în ultimele secunde.

Cea mai frumoasă sală în care ai luptat?
La Zagreb, Croația, unde am luat și medalia de bronz.

Adina Popescu din Covasna, legitimată la Târgoviște (foto mijloc)

Cum ai început să practici luptele?  
Am început la vârsta de 14 ani, când două fete de la mine din clasă făceau antrenamente. Atunci am zis să merg și eu cu ele. Mi-a plăcut și am rămas. Până la lupte am încercat o mulțime de sporturi: karting, baschet, handbal, volei.

Sunt foarte dură. Se vede pe fața mea asta

Ce-ți place să faci în timpul liber?
În timpul liber îmi place să merg la film, să mă plimb cu prietenii și să stau cu familia acasă. Eu sunt plecată foarte mult timp și mi se face dor de ei. 

Cum ți-ai caracteriza stilul de luptă?
Se vede pe fața mea, sunt foarte dură. (Adina avea fruntea umflată și ambii ochi învinețiți, imediat după ce a câștigat medalia de bronz la Sofia, pe 21 februarie).

O întâmplare amuzantă?
Antrenorul meu de la club stătea în colț și se agita, striga la mine, iar la un moment dat a căzut cu scaunul

Mădălina Linguraru din Roman, legitimată la CSM Sfântu Gheorghe (foto dreapta)

Spune-mi când ai început să te lupți și ce ziceau părinții tăi despre acest lucru?
Am început la 12 ani, mergând cu niște prietene de la bloc, mi-a plăcut și am rămas acolo. Tata a fost de acord, mama nu prea, dar acum nu prea are ce face. Nu-i place pentru că e un sport dur.

Mă rog înainte de fiecare meci

Spune-mi o întâmplare amuzantă te rog…
Mi se întâmplă de multe ori în timpul meciurilor să nu mă opresc după ce fluieră arbitrul. Sunt prea concentrată la luptă și nu-mi dau seama.

Ai vreo superstiție înainte de meciuri?
N-am vreo superstiție anume, dar mă rog înainte de fiecare meci. Dacă nu fac asta am emoții

Anca Petrea din Roman, legitimată la CSM Sfântu Gheorghe

Antrenorul a zis că sunt prea mică pentru lupte. M-am dus la sală și am rămas singura din 20 de fete

Cum ai început să te lupți?
Eram în clasa a VI-a, aveam 13 ani, când antrenorul a venit la școală pentru a face selecție. Eu eram prea mică și atunci când m-a chemat în față mi-a zis: „Tu vii la anul”. M-am întristat și mi-am zis că dacă merg și eu în sală nu mă va da afară. De atunci am rămas acolo și mi-a plăcut foarte mult. Au venit 20 de fete și din toată selecția am rămas doar eu.

Care e cea mai frumoasă amintire pe care o ai?
Cea mai frumoasă amintire a mea e din 2008, atunci când am ieșit pentru prima dată campioană. Nu voi uita niciodată acel sentiment, pe care nu l-am mai întâlnit până acum.

„Tatăl meu a visat să fac handbal, dar pe mine m-a atras salteaua”

Te jucai cu păpușile când erai mică?
Nu. Stăteam cu băieții în fața blocului și mă jucam tenis cu piciorul, diferite jocuri. Ajungeam când era târziu acasă, iar mama mă făcea băiețoaică tot timpul. Mi-a plăcut de mică să fac sport, am fost și la atletism, dar când am intrat în sala de lupte m-a atras salteaua din primul moment.

Îți mai place vreun sport în afară de lupte?
Da, îmi place handbalul foarte mult. Visul tatălui meu a fost să practic acest sport, dar mie îmi plăcea să merg tot la lupte. Părinții nu mă lăsau la început, iar mai târziu îmi ziceau: „Ce faci Anca, nu ești la antrenament”? Ei sunt foarte încântați acum.

Le e frică băieților să iasă cu tine în oraș?
Băieților le e frică tot timpul, îmi zic: „Tu ești la lupte, sportivă, sper să nu mă bați”. Dar viața de pe saltea e cu totul alta. Nu m-am bătut nici măcare cu băieții, dar cu fetele, pentru că am știut totdeauna să aplanez.

Georgiana Filip din Târgoviște, legitimată la Târgoviște (foto în echipament roșu)

Luptele, microbul ei

Cine te-a îndrumat către lupte?
Nu m-a îndrumat nimeni personal, am avut o prietenă în cartier care practica, apoi am mers și eu cu ea. Nu știam despre ce e vorba la început, dar pe urmă a devenit ca un microb. Probabil și din dorința de a mă realiza, de a ajunge cineva.

Care e cea mai frumoasă amintire a ta? Dar cea mai mare dorință?

Atunci când am obținut medalia de bronz la Europene, la Dortmund, în Germania. Când îmi amintesc acele clipe mi se face pielea de găină. În momentele când urcam pe podium pentru a lupta, în sală răsuna o melodie ca și cum aș pleca la război, ceea ce mă motiva foarte tare și îmi creștea adrenalina. Îmi doresc o medalie la Campionatul European și, de ce nu, una olimpică.

Simona Pricob din Hunedoara, legitimată la Timișoara

Spune-mi cum ai început să te lupți și ce îți place la acest sport?
M-am apucat la 12 ani și m-am dus din curiozitate la sală. Eram puțin băiețoasă și îmi plăcea să mă lupt în competiții. E un sport foarte frumos datorită situațiilor în care ești pus. Niciodată nu știi dinainte ce va urma să faci și totul se schimbă de la o secundă la cealaltă.

„Visul meu e să iau medalie la Campionatul European

Care e visul tău?
Visul meu e ca anul acesta să câștig medalie la Campionatul European.

Care e cel mai frumos loc în care ai luptat?
Cel mai frumos loc în care am luptat a fost în Croația, la Zagreb, atunci când am ieșit pe locul doi la CE de Juniori.

 

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 26 Feb. 2014, 08:31 Actualizat: 28 Feb. 2014, 16:10 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
E oficial! Stare de Urgență până pe 31 decembrie. Guvernul a făcut anunțul
E oficial! Stare de Urgență până pe 31 decembrie. Guvernul a făcut anunțul
Povestea fabuloasă a unuia dintre cei mai aventuroşi şi inteligenţi români. A fost mutilat din cauza invidiei
Povestea fabuloasă a unuia dintre cei mai aventuroşi şi inteligenţi români. A fost mutilat din cauza invidiei
De ce nu poate România împiedica răspândirea pandemiei printr-o nouă stare de urgenţă? EXPLICAŢIA unui reputat psiholog
De ce nu poate România împiedica răspândirea pandemiei printr-o nouă stare de urgenţă? EXPLICAŢIA unui reputat psiholog
Dinamo chiar vrea in finala Cupei Romaniei! A dus-o pe FCSB la Comisii si vrea calificarea cu orice pret!
Dinamo chiar vrea in finala Cupei Romaniei! A dus-o pe FCSB la Comisii si vrea calificarea cu orice pret!
Ironia sorţii. Un bebeluş s-a născut cu steriletul mamei în mână. Fotografiile virale
Ironia sorţii. Un bebeluş s-a născut cu steriletul mamei în mână. Fotografiile virale
TOP 30 - Vedete din România care au rămas în sânii goi la mare
TOP 30 - Vedete din România care au rămas în sânii goi la mare
Misterele spadei lui Ştefan cel Mare. Teribila armă mânuită de voievod era confecţionată din oţel special
Misterele spadei lui Ştefan cel Mare. Teribila armă mânuită de voievod era confecţionată din oţel special
ȘOCANT! Ce s-a găsit în ORGANELE pacienților decedați de COVID
ȘOCANT! Ce s-a găsit în ORGANELE pacienților decedați de COVID
Această tânără este considerată o ZEIŢĂ a sexului. Cum a reuşit să-şi înnebunească partenerii
Această tânără este considerată o ZEIŢĂ a sexului. Cum a reuşit să-şi înnebunească partenerii
Cât costă școala de șoferi în 2020. Prețurile în funcție de categorie
Cât costă școala de șoferi în 2020. Prețurile în funcție de categorie
HAOS TOTAL la granița cu România! Sunt tensiuni fără precedent în capitala Serbiei
HAOS TOTAL la granița cu România! Sunt tensiuni fără precedent în capitala Serbiei
Kaufland, anunț pentru un milion de clienți. Bani pentru români: cum intri în posesie
Kaufland, anunț pentru un milion de clienți. Bani pentru români: cum intri în posesie
O veste bună: Investiţie MASIVĂ în sudul României în mijlocul crizei. Anunţul pe care îl aştepta toată lumea
O veste bună: Investiţie MASIVĂ în sudul României în mijlocul crizei. Anunţul pe care îl aştepta toată lumea
Gabriela Cristea, în costum de baie. Cum arată după ce a slăbit 25 de kilograme
Gabriela Cristea, în costum de baie. Cum arată după ce a slăbit 25 de kilograme
Ca-n GERMANIA! Primele mașini de poliție cu noua inscripționare verde-albastră au intrat în trafic
Ca-n GERMANIA! Primele mașini de poliție cu noua inscripționare verde-albastră au intrat în trafic
A cumpărat sos din Lidl. Peste un timp, fiica ei a avut un șoc: Nu mai cumpăr de la ei!
A cumpărat sos din Lidl. Peste un timp, fiica ei a avut un șoc: Nu mai cumpăr de la ei!
”Vom purta măşti de protecţie ani buni de acum încolo.” Anunţul unui expert în coronavirus şi pandemii
”Vom purta măşti de protecţie ani buni de acum încolo.” Anunţul unui expert în coronavirus şi pandemii
Horoscop de weekend. Vin bani în mod neașteptat pentru două zodii
Horoscop de weekend. Vin bani în mod neașteptat pentru două zodii
Unele bombeuri beton, altele fese din silicon! Topul vedetelor care și-au pornit motoarele pe plajă
Unele bombeuri beton, altele fese din silicon! Topul vedetelor care și-au pornit motoarele pe plajă
S-au aflat noi detalii cutremurătoare despre dipariția actriței Naya Rivera. Fiul ei de patru ani a fost descoperit singur pe o barcă, iar acum autoritățile spun că mămica sa ar putea să nu mai fie găsită niciodată
S-au aflat noi detalii cutremurătoare despre dipariția actriței Naya Rivera. Fiul ei de patru ani a fost descoperit singur ...
Ţara din UE care INTERZICE accesul persoanelor din România, după ce numărul de cazuri a explodat la noi în ţară
Ţara din UE care INTERZICE accesul persoanelor din România, după ce numărul de cazuri a explodat la noi în ţară
Ce complicații poate aduce infectarea cu Coronavirus. Delirul și psihoza se numără printre acestea
Ce complicații poate aduce infectarea cu Coronavirus. Delirul și psihoza se numără printre acestea
Se dau bani de la stat! Ce condiție trebuie să îndeplinești
Se dau bani de la stat! Ce condiție trebuie să îndeplinești
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Motivul pentru care peste 4.000 de MAȘINI se află încă la bordul unui VAPOR răsturnat cu 10 luni în urmă
Motivul pentru care peste 4.000 de MAȘINI se află încă la bordul unui VAPOR răsturnat cu 10 luni în urmă
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare de COVID-19?!
ANUNȚ SINISTRU al lui Nelu Tătaru pentru românii care merg în concediu la mare! Vama Veche, Mamaia și Constanța, focare ...
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!
FOTO. Oana Roman, la piscină. Se vede cât de mult a slăbit!