Editorial impresionant, la retragerea lui Lucian Bute: "Şi câte nu i-au venit în minte..." Sandu Enciu scrie despre pugilistul plecat din sala cu saci prăfuiţi

22 mar 2019 2885 afişări Highlight
Editorial impresionant, la retragerea lui Lucian Bute: "Şi câte nu i-au venit în minte..." Sandu Enciu scrie despre pugilistul plecat din sala cu saci prăfuiţi

Lucian Bute şi-a anunţat retragerea din boxul profesionist în urmă cu o zi, pe 20 martie, într-o conferinţă de presă organizată la Montreal, deşi mănuşile sale atârnau în cui încă din 24 februarie 2017, după meciul pierdut cu Eleider Alvarez. Timp de doi ani, Lucian s-a hrănit cu amintirile adunate în vreo 25 de ani de box, imagini mai aspre sau mai line, aşa cum i-a fost şi cariera. Şi câte nu i-au venit în minte…

…Anii de început, de la Pechea, cu sacii prăfuiţi din vechea sală unde a învăţat boxul cu Felix Păun, fără griji sau vise prea înalte.

…. Glasul lui Octavian Tabără, antrenorul de la centrul olimpic, care i-a repetat la nesfârşit ”vei fi noul Georgică Donici” al Galaţiului. De unde să ştie nea Tavi, la vremea respectivă, că steaua lui Bute va creşte cu mult peste cea a semigreului medaliat cu bronz şi argint la Europene.

… ”Pumnii” încasaţi nemeritat în boxul amator, cu deciziile care l-au împins spre profesionist. Imaginea cea mai vie este cea de la Bangkok, de la Mondialele din 2003, când se zguduia de lacrimi cu capul ascuns într-un prosop, după KO-ul suferit cu Genady Golovkin. Cine ar putea să-şi mai aducă aminte că el a dominat lupta, că a lovit mai eficient, dar punctele creşteau doar în dreptul kazahului? Că toată delegaţia României îl împingea să atace furibund, în pofida unui rezultat implacabil, necondiţionat de ceea ce se întâmpla în ring? O contră a lui GGG l-a frânt, iar acel KO l-a urmărit mult, aşa cum a fost şi altul suferit mai târziu. Atunci, în acea zi de august, a decis să facă pasul spre profesionişti, iar trei luni mai târziu a debutat la Montreal.

…Robert Muhammad, americanul care i-a deschis cariera profesionistă: victorie prin KO Tehnic în repriza a treia, pe 22 noiembrie 2003. 

…Prima centură cucerită, pe 19 februarie 2005, NABF la semigrea – un nou TKO, cu Carl Handy.

… Freamătul tribunelor de la Centre Bell care începuseră deja să vuiască în acel sacadat ”Bu-te, Bu-te”!

…Titlul mondial cucerit pe 19 octombrie 2007, la Montreal, în meciul cu Alejandro Berrio. Câtă răbdare a avut în acel meci, cât de frumos şi-a construit victoria pe care a obţinut-o prin KO în repriza a 11-a.

…Cele zece victorii consecutive în care şi-a apărat cu succes centura de campion mondial.

…Înfrângerea cu Froch, din 26 mai 2012. O întrebare îl macină şi acum: oare nu a greşit când a acceptat să se bată la englez acasă, în condiţiile lui?

…Oceanul de neîncredere care s-a abătut asupra lui după eşecul de la Nottingham, alimentat tocmai de oamenii care ştiu că boxul nu e dans de societate. Oare cât din ce a urmat în cariera sa a fost pentru sine şi cât pentru a le dovedi celorlalţi că greşesc? Tot ce a venit după Froch a avut un aer dramatic, ultimativ. Două victorii şi patru înfrângeri…

…Copiii săi. Ema Annabella s-a născut la o lună după ultimul meci, în martie 2017. Eric Ştefan a venit pe lume în decembrie 2018. Cui să mai aibă ceva de dovedit sau ce?

Lucian Bute s-a retras oficial pe 20 martie 2019. Unii au ales să-l conteste, punând sub semnul întrebării mare parte din cariera lui.

Pentru cei mai mulţi, Lucian va fi mereu un idol, un exemplu de reuşită, moldoveanul care a învăţat limba franceză fără să fi uitat niciun moment de unde a plecat. Gentlemanul perfect, care şi-a respectat adversarii, un prieten adevărat şi mai ales, un mare român! Ne vei lipsi, Mister KO!

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.