Afacerea cu obiecte de colecţie "marca Hagi": articolele purtate de "Rege" îşi măresc valoarea în timp. Casillas şi Copos, doi dintre colecţionarii de tricouri ale lui Hagi

5 feb 2015 1393 afişări Comentează şi tu Hagi
Afacerea cu obiecte de colecţie "marca Hagi": articolele purtate de "Rege" îşi măresc valoarea în timp. Casillas şi Copos, doi dintre colecţionarii de tricouri ale lui Hagi 12 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/32646/13800894/5/hagi-1984.jpg

Articolele de colecţie cu cei mai importanţi sportivi ai planetei fac parte din fenomenul cunoscut drept ”sports memorabilia”. În Statele Unite ale Americii această activitate a devenit un business în toată regula, iar conform Sports Memorabilia valoarea pieţei de articole sportive de colecţie era de 12 miliarde de dolari. În România, cele mai apreciate astfel de elemente îi aparţin lui Gheorghe Hagi, unul dintre puţinii sportivi ai ţării care, validat de interesul străinilor, a reuşit să aibă un brand suficient de mare astfel încât obiectele de colecţie cu numele sau semnătura lui să capete valoare. Colecţiile de tricouri, mingi semnate, poze cu autografe sau echipamentele purtate de Hagi de-a lungul timpului sunt scoase la vânzare pe unele dintre cele mai importante site-uri de comerţ din lume.

Cea mai importantă colecţie cu articole de colecţie legate de Hagi este pe site-ul ebay.com. Compania Sportagraphs, găzduită de site-ul ebay, oferă o colecţie impresionantă de fotografii cu autograf ale lui Hagi la preţuri de circa 210 dolari bucata pentru imaginile în tricoul echipei naţionale. O fotografie cu autograf, înrămată, cu fotbalistul român în tricoul Barcelonei sau în cel al lui Galatasaray costă 75 de dolari. Interesant este faptul că imaginea lui Gheorghe Hagi vinde articole de colecţie chiar şi atunci când produsele nu conţin imaingea lui. Pe acelaşi site, un utilizator a scos la vânzare cu 22.68 dolari o bluză a echipei Brescia, folosită între sezoanele 92/93 şi 93/94, pe care încearcă să o vândă folosindu-se de argumentul: ”Bluză purtată la Brescia în perioada lui Hagi”. Impresia bună lăsată de Hagi în perioada în care a evoluat pentru Brescia în Serie A şi Serie B l-a făcut pe un alt italian să încerce să obţină 170 de dolari pe un tricou al ”rândunelelor” cu numărul 10 pe care, susţine el, l-a purtat Gică Hagi.


Tricoul lui Hagi de la Brescia, vândut într-o stare excelentă, nu are certificat de autenticitate 


Ziarul ProSport de la retragerea lui Hagi, vândut pe site-urile de licitaţii

Există, de asemenea, şi o serie de obiecte inedite pe care cei care vor să profite de imaginea lui Gică Hagi le-au scos la vânzare. Un român încearcă să vândă pe ebay un card bancar eliberat de BRD pe care apare fotografia lui Hagi împreună cu un autograf. Cardul face parte dintr-o colecţie emisă în ediţie limitată, de 500.000 de unităţi, pe care banca a scos-o în 2006. Posesorul cardului, evident expirat, a cerut 20 de dolari pentru obiectul de care nu mai are nevoie. Tot în categoria ”inedit” intră şi o figurină care, susţine vânzătorul, îl reprezintă pe Gheorghe Hagi şi care ar fi fost pusă în vânzare cu prilejul Cupei Mondiale din 1998. Un alt român vinde şi un telefon mobil marca Sagem, ediţie limitată cu autograf Gheorghe Hagi, pentru 90 de lei.

Un român din Bârlad a scos la vânzare pe un site de licitaţii numărul 1161 al ziarului ProSport din 24 aprilie 2001. Atunci a apărut un număr special cu ocazia meciului de retragere al ”Regelui”, iar bârlădeanul cere 20 de lei pentru ziarul de 12 pagini pe care îl marketează a fi ”în stare bună”.


Cei care vor să speculeze interesul generat de imaginea lui Gică Hagi au scos la vânzare aproape orice obiect pe care apare numele sau fotografia fostului mare fotbalist


Iker Casillas are în colecţie un tricou al lui Hagi de la Galatasaray

Schimbul tradiţional de tricouri pe care fotbaliştii îl fac după meciurile importante poate duce la colecţii cu o valoare uriaşă. Unul dintre cei mai faimoşi fotbalişti ai lumii care are drept hobby colecţionarea de tricouri este Iker Casillas, portarul-legendă al lui Real Madrid. Într-un interviu acordat anul trecut pentru ”The Guardian”, Casillas mărturisea jurnaliştilor că are o colecţie serioasă, iar printre cele mai mari nume era şi cel al lui Gică Hagi. ”Am luat tricourile lui Hagi, Matthaus sau Julio Salinas”, spunea portarul. Potrivit presei, Casillas are un tricou al lui Hagi de pe vremea în care românul juca la Galatasaray. Tricourile lui Hagi au fost şi în România unele dintre cele mai de preţ bunuri în cadrul licitaţiilor făcute în scop caritabil. 

Unul dintre cele mai scumpe tricouri ale lui Hagi disponibile spre vânzare pe site-urile din România costă 750 de euro şi datează din 2001. Potrivit vânzătorului, ”tricoul face parte dintr-o colecţie de 500 de exemplare ce au fost dăruite de fotbalist invitaţilor la Gala Hagi din aprilie 2001, cu ocazia meciului de retragere de pe stadionul ”Lia Manoliu”. Tricoul a fost păstrat în condiţii excelente, fără a fi purtat şi are pe el semnătura fotbalistului. În plus, are şi un certificat de autenticitate”.


În stânga, tricoul lui Hagi pe care Copos nu l-a plătit niciodată. În dreapta, tricoul "ediţie specială" pe care un spectator de la Gala Hagi speră să îl vândă acum cu 750 de euro


Copos a licitat 30.000 de euro pentru tricoul de la ”Gala Hagi”, dar ”a uitat” să plătească

Cel mai cunoscut episod în care tricoul lui Hagi a fost vândut pe o sumă impresionantă a avut loc în 2001. Atunci, George Copos a plătit nu mai puţin de 30.000 de euro în cadrul licitaţiei în care a fost vândut tricoul pe care ”Regele” l-a purtat la gala de retragere. ”Gestul meu este justificat prin faptul că Gheorghe Hagi este o valoare”, îşi motiva achiziţia Copos la acel moment însă suma impresionantă nu a fost achitată niciodată de fostul finanţator al Rapidului. Tot în această categorie se înscrie, potrivit site-ului bihorel.ro, şi afaceristul Ion Govoreanu. Acesta a licitat 20.500 de lei pentru un tricou al lui Gică Hagi în cadrul evenimentului caritabil ”Uniţi împotriva cancerului infantil”, însă nu a plătit suma şi a fost căutat în acest sens foarte mult timp de organizatorii licitaţiei.

Conform site-urilor de specialitate, articolele de colecţie sunt cu atât mai preţioase cu cât îndeplinesc mai multe dintr-o serie lungă de condiţii, precum:

  • certificat de autenticitate
  • articol dintr-o ediţie limitată
  • articol aflat în ambalajul iniţial
  • articol folosit de vedeta în cauză

În galeria foto a acestui articol puteţi vedea o serie de stickere de colecţie cu Hagi, majoritatea din albumele Pannini. Puteţi vedea o poză cu autograf a lui Hagi din 1984, un timbru cu valoarea de 2200 de lei scos de Poşta Română în 2001, precum şi poza lui Hagi pe prima pagină în Guerin Sportivo.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.