Omul care a „masacrat” Anglia în 1982 îi încurajează pe tricolori: „Nu le sunteți inferiori!”

„Dubla” Anglia – România, programată pe 8 și 12 octombrie, în barajul pentru turneul final al Europenelor de tineret, readuce în prim-plan episodul de pomină din 1980, când tricolorii mici au obținut o victorie senzațională cu Albionul: 4-0 la Ploiești. Eroul acelei partide unice în istoria României a fost Alexandru Terheș, singurul jucător din țara noastră care a înscris trei goluri împotriva unei naționale a Angliei. Și nu orice fel de echipă: în acea ediție a competiției, englezii aveau să cucerească titlul continental după o finală dramatică în fața Germaniei de Vest!

Pe 14 octombrie 1980, în startul preliminariilor pentru Europenele de tineret – ediția 1982, bomba exploda la Ploiești: România spulbera Anglia cu 4-0, după o triplă de senzație a necunoscutului Terheș, la care se adăuga un autogol al englezilor. ProSport a stat de vorbă cu Alexandru Terheș, un atacant de rasă al fotbalului românesc, jucător care a fost „inventat”, după cum chiar el spune, de celebrul Viorel Mateianu.
Ardeleanul își dă seama că, indiferent câte goluri a marcat pentru Baia Mare și pentru celelalte echipe la care a mai evoluat în Divizia A, cele mai valoroase din cariera sa rămân tot cele marcate la 20 de ani, în poarta Angliei, în toamna lui 1980. „Am făcut un meci senzațional atunci. Ce echip