Surpriză! Fondată de generalul de Securitate Vasile Mălureanu acum aproape cinci luni, Academia Rapid susţine, pe site-ul său, că s-a înfiinţat în 1923 şi că a câştigat titlul în 1967, 1999 şi 2003. Echipa sprijinită de Primăria Sectorului 1 revendică inclusiv sigla CS Rapid!

31 dec 2017 3454 afişări Fotbal Intern
Surpriză! Fondată de generalul de Securitate Vasile Mălureanu acum aproape cinci luni, Academia Rapid susţine, pe site-ul său, că s-a înfiinţat în 1923 şi că a câştigat titlul în 1967, 1999 şi 2003. Echipa sprijinită de Primăria Sectorului 1 revendică inclusiv sigla CS Rapid!

Clubul Academia Rapid, fondat în vara acestui an, şi-a lansat site-ul oficial, unde apar câteva informaţii absolut surprinzătoare. Gruparea condusă executiv de fostul fotbalist Ovidiu Burcă şi susţinută din umbră de primarul Sectorului 1, Dan Tudorache şi-a însuşit în totalitate identitatea şi trecutul aproape centenar al Rapidului adevărat, inclusiv siglele, data la care a fost fondat (25 iunie 1923) şi palmaresul. Adresa poate fi accesată aici.

Este o turnură absolut neaşteptată a evenimentelor în cazul Rapidului, pentru că până acum nimeni n-a reuşit să demonstreze, cu documente, că este moştenitorul de drept al grupării giuleştene desfiinţate de facto anul trecut, în luna iunie. Procesul de faliment trenează, actualul lichidator judiciar n-a reuşit să vândă încă marca şi chiar a specificat, pentru ProSport, că nu va scoate la licitaţie şi palmaresul.

Palmaresul Rapidului e revendicat de trei tabere. Printre ele nu se numără Academia Rapid

În acest moment, trecutul Rapidului este revendicat de mai multe tabere, fără ca vreuna să şi vină cu documente care să clarifice lucrurile.

> Vali Caciureac, preşedinte la Clubul Sportiv Rapid (care ţine de Ministerul Transporturilor) a afirmat de mai multe ori, pentru ProSport, că palmaresul din intervalul 1923-1994 este la CS Rapid, invocând argumentul forte că performanţele sunt ale celui care le face şi nu pot fi vândute sau înstrăinate, cu atât mai mult cu cât nu există un document care să ateste că, atunci când s-a desprins de clubul-mamă, secţia de fotbal a preluat şi palmaresul.

> Mihai Florea, lichidatorul SC FC Rapid SA, societatea pe care a funcţionat echipa de fotbal între 2006 şi 2016, spune că tot palmaresul ar trebui să fie la FC Rapid, ca moştenitoare şi continuatoare, fără întreruperi în activitate, a vechii echipe (pe linia CS Rapid – UFC Rapid – AFC Rapid – SC FC Rapid). El a menţionat însă, pentru ProSport, că nu are documente din care să rezulte explicit aşa ceva.

> AFC Rapid, reactivată anul trecut, după falimentul SC FC Rapid, este gruparea pe care a funcţionat echipa până în 2006, când Copos a mutat toate activele pe SC FC Rapid. Horia Manoliu, cel care a preluat AFC Rapid de la Copos cu doar câteva luni înainte ca FC Rapid să fie declarată falimentară, susţine, de asemenea, că potrivit unor paragrafe din actul constitutiv, palmaresul SC FC Rapid se întoarce la AFC dacă societatea dă faliment (ceea ce s-a întâmplat).

Din acest peisaj polemic, aşa cum puteţi observa, lipseşte Academia Rapid. Clubul nici nu ar fi avut cum să intre în dispută, pentru că n-are argumente. Academia a fost fondată pe 8 august (acum mai puţin de cinci luni!) de trei persoane:

- Vasile Mălureanu, general de Securitate care se ocupa de dosarele intelectualilor opozanţi ai lui Ceauşescu înainte de 1989 (Mălureanu a semnat în calitate de împuternicit al Asociaţiei Rapid Redivivus 2017, la rugămintea doctorului Mihai Pârvu, preşedintele asociaţiei, care în acel moment era în convalescenţă după un tratament medical);

- Ovidiu Burcă,

- Adrian Olariu.


Au trecut mai puţin de 5 luni de la înfiinţarea Academiei Rapid, dar asociaţia susţine acum că e continuatoarea legală a Rapidului fondat în 1923
 

Printr-o procedură foarte întortocheată (Primăria a obţinut acordul SC FC Rapid să închirieze marca, apoi a semnat cu generalul Mălureanu un parteneriat cu Redivivus, asociaţie care la rândul său reprezenta Academia), Academia Rapid a închiriat, cu luna, marca falimentarei SC FC Rapid SA. Aceasta, împreună cu cooptarea unor foste glorii – Pancu, Daniel Niculae, Constantin Schumacher), este legătura Academiei cu vechiul Rapid.

Sigla CS Rapid a ajuns pe site-ul Academiei

Şi mai neaşteptată decât această însuşire a trecutului şi a palmaresului (rămase, oarecum, ale nimănui, între atâtea tabere care le revendică) este însă apariţia, pe site-ul Academiei Rapid, a siglei CS Rapid! ProSport a dezvăluit, în urmă cu o lună, întâlnirea care a avut loc la Ministerul Transporturilor între reprezentanţi ai ministrului, conducerea CS Rapid, conducerea Academiei, conducerea AFC Rapid şi reprezentanţi ai suporterilor care au înfiinţat Frumoşii Nebuni ai Giuleştiului. Tema discuţiei era posibila cesionare, pe termen lung, a siglei CS Rapid pentru o echipă de fotbal. La acel moment, nu s-a luat nicio decizie, părţile convenind să mai aibă nişte consultări. Cert este că Ovidiu Burcă, reprezentantul Academiei, şi-a manifestat cât se poate de clar interesul pentru marca CS Rapid. Informaţiile ProSport sunt că discuţiile n-au mai avansat după acel moment.

Cu toate acestea, acum sigla CS Rapid apare între cele şase mărci pe care Academia Rapid le afişează pe site-ul său, la secţiunea „prezentarea clubului“.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.