Suporterul care a avut iniţiativa de a scoate la licitaţie tricouri pentru salvarea Rapidului a fost ameninţat. Până acum s-au strâns peste 16.000 de euro

10 iun 2014 13928 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
Suporterul care a avut iniţiativa de a scoate la licitaţie tricouri pentru salvarea Rapidului a fost ameninţat. Până acum s-au strâns peste 16.000 de euro 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/12726706/2/paulvv.jpg
  • Paul Onoiu, microbistul care a demarat acţiunea de ajutorare a Rapidului, povesteşte că a fost ameninţat deja, dar nu s-a lăsat intimidat şi va merge mai departe
  • Tricourile cu Pancu, indiferent că sunt de la Rapid sau Beşiktaş, au adus cei mai mulţi bani în cele două conturi ale rapidiştilor

A trecut o săptămână de când fanii echipei Rapid au iniţiat pe internet o campanie inedită de atragere de fonduri, care să ajute clubul să facă apel la TAS pentru a obţine, în sfârşit, dreptul de participare în Liga 1 în sezonul următor. În aceste zile, fotbalişti precum Daniel Pancu sau chiar foşti jucători ai echipei din Giuleşti, precum Mircea Bornescu şi Valentin Bădoi, au scos la licitaţie tricouri pe care le aveau acasă pentru a ajuta suporterii să strângă bani.

Campania se bucură de un real succes nu numai în rândul rapidiştilor. Chiar şi rivalii au sărit să sprijine acest proiect, aşa cum, de pildă, sunt suporterii echipei Petrolul Ploieşti. În contul clubului din Giuleşti s-au strâns 59.000 lei şi 522 de euro, iar în contul suporterilor, deschis la Banca Transilvania de către iniţiatorul acestei acţiuni, Paul Onoiu, s-au adunat puţin peste 10.000 de lei. Rapid a depus dosarul la TAS, pentru care a plătit 1.000 de franci elveţieni. Clubul ar mai avea nevoie de aproape 30.000 de euro pentru a plăti avocaţii români care vor apăra interesele Rapidului la forul din Elveţia. La un calcul simplu, cu totul, rapidiştii au strâns până acum peste 16.000 de euro şi mai trebuie să adune încă atât pentru a acoperi cheltuielile.  

Bădoi şi Bornescu, ultimii doi fotbalişti care sprijină acţiunea fanilor

ProSport a stat de vorbă cu iniţiatorul acestei acţiuni fără precedent în fotbalul românesc. Numele lui e Paul Onoiu şi e unul dintre băieţii care alcătuiesc galeria echipei Rapid.”Nu vreau să fiu acuzat că îmi fac publicitate. Când am văzut că e nevoie de bani să mergem la TAS, am avut ideea de a strânge această sumă. Alături de un alt suporter rapidist, Dănuţ Mirică, am decis că lucrurile ar merge mai bine dacă vom începe să scoatem la licitaţii tricourile pe care le aveam pe acasă. Destul de repede s-au alăturat iniţiativei noastre şi unii dintre fotbalişti. Pancu a fost primul dintre ei. Ultima oară când am verificat contul deschis de mine erau strânşi puţin peste 10.000 de lei. Lumea, totuşi, nu prea a avut încredere la început, dar după ce am făcut public extrasul de cont, lucrurile s-au mişcat mai repede. Am primit ameninţări, dar am continuat acest demers. Tricourile lui Săpunaru şi Pancu s-au licitat cel mai bine până acum”, ne-a povestit Paul Onoiu.
Acesta susţine că un tricou al lui Pancu având numărul 9, de la Rapid, a fost vândut cu 1.500 de lei. Tot un tricou cu Pancu, dar de când evolua la Beşiktaş, a adus bani frumoşi şi în celălalt cont al clubului: 500 de euro din partea unor suporteri turci.

Mircea Bornescu (în dreapta) i-a înmânat lui Lucian Ionescu, ofiţerul de presă al clubului Rapid, echipamentul pe care l-a scos la licitaţie

Ultimii doi foşti fotbalişti ai echipei Rapid care şi-au donat diverse obiecte pentru a ajuta clubul din Giuleşti sunt Valentin Bădoi şi Mircea Bornescu. Primul e retras din activitate (a jucat în perioada 2002-2007 pentru "feroviari") şi a donat tricoul jucătorului Christopher Samba, care în 2006 activa la Hertha Berlin şi cu care a făcut schimb la finalul partidei directe din campania în care Rapid a ajuns în "sferturile" Cupei UEFA. 100 de euro e preţul de la care a pornit licitaţia. La rândul lui, Mircea Bornescu (component al echipei Rapid în perioada 2009-2011) şi-a donat tot echipamentul de portar. „Pe lângă tricou şi şort, am pus la licitaţie şi o pereche de ghete de care sunt foarte ataşat, ghete personalizate pe care am inscripţionat numele celor doi băieţi ai mei, Nicholas şi Andreas”, a declarat Bornescu pentru www.prosport.ro.

Haos la echipă

Clubul giuleştean, aflat în procedură de insolvenţă, traversează o acută criză financiară, nu dispune de suma necesară recursului la TAS şi, apoi, de plata avocaţilor care vor pleda în această speţă. Comisia de Apel a Sistemului Naţional de Licenţiere a respins, la 17 mai, dosarul FC Rapid privind acordarea licenţei pentru  ediţia 2014-2015 a Ligii 1, decizia fiind definitivă pe plan naţional.

În privinţa situaţiei de la echipă, jucătorii urmăresc cu sufletul la gură ceea ce se va întâmpla. Nimeni nu ştie exact când va avea loc reunirea şi dacă antrenorul Viorel Moldovan va continua. Luni, lui tocmai i-a expirat înţelegerea cu Rapid şi sunt şanse mici ca Moldovan să mai rămână la echipa de lângă Podul Grant. 


"Chiar dacă are fani loiali, Rapid nu poate trăi de pe urma suporterilor. Probabil că noi vom mai putea strânge bani câteva săptămâni, maximum o lună, dar nu putem susţine o echipă de fotbal. Costurile sunt prea mari"
Paul Onoiu, suporter Rapid


"Iniţiativa suporterilor de a ajuta echipa e lăudabilă. Sper să câştige apelul la TAS şi Rapid să evolueze în prima ligă. Am donat un echipament la care ţineam foarte mult"
Mircea Bornescu, portar liber de contract


"Mă despart cu greu de tricou, dar sunt bucuros să contribui şi eu la această frumoasă iniţiativă"
Vali Bădoi, fost mijlocaş la Rapid
 

Acest tricou care i-a aparţinut lui Pancu a fost vândut cu 500 de euro unor fani turci ai lui Beşiktaş

INFO Tricourile pot fi licitate pe pagina de facebook a clubului Rapid şi pe pagina creată de fani "Just Rapid". Însă după cum a declarat Paul Onoiu, peste câteva zile se va realiza un site special pentru aceste licitaţii după modelul eBuy. www.prosport.ro va anunţa când acest site va fi funcţionabil.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.