Poli Iași și-a vândut către FCSB și procentele păstrate pentru un viitor transfer al portarului Ștefan Târnovanu. Cornel Șfaițer explică decizia clubului și suma încasată

Narcis POHOAȚĂ 11 Aug. 2022, 17:13 Liga 2
Poli Iași și-a vândut către FCSB și procentele păstrate pentru un viitor transfer al portarului Ștefan Târnovanu. Cornel Șfaițer explică decizia clubului și suma încasată

Forțați de datoriile mari existente la bugetul statului, care nu pot fi achitate cu bani de la bugetul local, oficialii Politehnicii Iași au acceptat oferta lui Gigi Becali, patronul FCSB, de a ceda procentele păstrate după transferul portarului Ștefan Târnovanu.

Conform contractului încheiat în septembrie 2019, când Târnovanu a fost cumpărat de FCSB de la Poli Iași pentru 200.000 de euro, gruparea din Copou a păstrat un procent de 15 la sută din revânzare.

Poli Iași și-a cedat procentele pe care le mai avea pentru Ștefan Târnovanu. ”Aveam nevoie urgentă de bani”

Gigi Becali le-a oferit moldovenilor pentru cei 15 la sută suma de 180.000 de euro (150.000 de euro plus TVA), iar oficialii din Copou au acceptat propunerea, din dorința de a mai stinge din datoriile vechi la bugetul statului.

”FCSB ne-a propus suma de 150.000 de euro plus TVA, adică 180.000 de euro și am acceptat să cedăm procentul de 15 la sută pentru Ștefan Târnovanu. Am luat această decizie pentru faptul că aveam nevoie urgentă de bani din sursă privată, pentru a stinge din datoriile istorice pe care le avem la bugetul statului. Aceste datorii nu pot fi achitate cu bani de la bugetul local, ci doar cu fonduri private”, a explicat președintele Politehnicii Iași, Cornel Șfaițer.

FCSB l-a transferat în septembrie 2019 pe Ștefan Târnovanu de la Politehnica Iași și a achitat atunci suma de 200.000 de euro, moldovenii păstrând și un procent de 15 la sută din drepturile jucătorului.

Tot atunci, ieșenii l-au cedat la echipa lui Gigi Becali și pe tânărul atacant Andrei Tănasă, în vârstă de 17 ani la acea vreme. Poli Iași a primit atunci 100.000 de euro și a păstrat un procent de 10 la sută.

Datoriile către stat, plătite din bani privați

Managerul executiv al clubului ieșean, Florin Briaur, a explicat recent pentru Liga2.ro de ce Poli Iași nu poate achita datoriile cu banii de la municipalitate, de unde clubul are grosul bugetului său.

”Aceste datorii nu pot fi plătite din banii primiți de la primărie. Niciun leu nu este decontat de primărie, care decontează doar activitatea curentă. Din acest motiv avem probleme să dăm salarii din urmă către unii jucători. Tot ce înseamnă datorii către bugetul statului, TVA, foști jucători, antrenori, trebuie achitate din venituri proprii. Și nu e ușor deloc, în condițiile în care, spre deosebire de sezoanele în care echipa era în Liga 1, acum primim doar o sumă modică din drepturile TV. Spre exemplu, în acest an, din ianuarie și până acum (n.r. începutul lunii iulie) am plătit la bugetul de stat peste 700.000 de lei, adică aproape 150.000 de euro. Din această sumă, 375.000 de lei am dat la TVA, care nu a mai fost plătit de vreo trei ani de zile, deși bani din drepturile TV s-au încasat an de an. Au uitat ei să plătească, acum suntem noi nevoiți să facem acest lucru”, spunea Florin Briaur în urmă cu o lună.

Becali susține că are ofertă de 5 milioane de euro pentru Ștefan Târnovanu

FCSB a primit o ofertă de 5 milioane de euro de la Genoa pentru Ștefan Târnovanu, potrivit lui Gigi Becali, dar patronul vicecampioanei României a solicitat 10 milioane de euro pentru a-l lăsa pe goalkeeper să plece.

Transferul nu s-ar face în aceaastă vară.

Managerul general Meme Stoica a anunțat că Târnovanu rămâne pentru moment la FCSB, dar ar putea să plece doar în cazul în care se găsește o echipă care să achite 10 milioane de euro.

”Nu pleacă în vara asta. Dacă vine o ofertă pe banii ceruţi de Gigi, dar e greu de crezut că lumea dă bani pe un portar cu 20 de meciuri în carieră. Că tot l-am văzut pe Courtois (n.r. în Supercupa Europei), măcar la fizic seamănă cu el”, a declarat Mihai Stoica la Orange Sport.

”Am și o ofertă de 5 milioane pentru Târnovanu, deja a venit. De la două milioane, au zis: «Domnule, îl dai cu 3? Nu? Îl dai cu 4? Nu? Dar cât vrei? Zece!» Nu dau oamenii zece.
După 3 zile au venit acum și zic: «Uite, îl dai cu 5?» Sunt două echipe care îl vor, una din Portugalia și una din Franța. Domnule, vin să negocieze la 5 milioane. Acum stai să vedem.
Păi, la 5 milioane, mă mai interesează pe mine cine apără? Mă duc eu în poartă. Ei, am glumit!
E adevărat, Târnovanu e portar de viitor, dar sunt 5 milioane, totuși, nu pot nici eu să rezist așa”, a spus în urmă cu câteva zile patronul FCSB, Gigi Becali.

Ștefan Târnovanu (22 de ani) apără la FCSB pentru al treilea sezon consecutiv. În primul a prins 2 meciuri, în al doilea a jucat în 13 partidei, iar în cel actual a fost integralist în cele 4 jocuri de campionat și în 3 în Conference League.

Portarul originar din Iași a apărat în Liga 1 pentru Poli Iași în 15 jocuri, în două seoane, iar în cariera sa a mai evoluat în Liga 2 pentru Știința Miroslva și Sportul Snagov.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/superliga/meme-stoica-anunt-de-ultima-ora-despre-transferul-lui-stefan-tarnovanu-19503186

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/superliga/stefan-tarnovanu-a-fost-ofertat-de-genoa-ce-spune-gigi-becali-despre-noul-tun-financiar-pe-care-este-gata-sa-l-dea-19501566

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-continua-sa-lupte-cu-vechile-datorii-managerul-ei-spune-cati-bani-trebuie-sa-produca-pentru-a-rezista-florin-briaur-trimite-sageti-catre-unii-fosti-jucatori-care-isi-vor-restantele-exclu-19235684

Narcis POHOAȚĂ 11 Aug. 2022, 17:13 Liga 2
Pe aceeași temă