Din prima ligă, la ”județ”! Cum a ajuns Cristian Cherchez la Roberto Ziduri, echipa unui sat de lângă Titu, după 11 ani petrecuți la Chindia, ultimii trei ani și jumătate pe prima scenă a fotbalului românesc

Bogdan ISTRATE 25 Jan. 2023, 16:18 Liga 4

Primele zile ale noului an au venit cu o nouă mutare incredibilă în lumea fotbalului din România. După ce Simon Măzărache (30 de ani) s-a despărțit de Petrolul Ploiești și a ajuns în Liga a 4-a Argeș, la ACS ARO Muscelul Campulung, Cristian Cherchez (31 ani) a făcut și el un pas asemănător. Și-a reziliat contractul cu Chindia Târgoviște, care era valabil până la finalul acestui sezon de SuperLigă, și a semnat cu o grupare de Liga a 4-a Dâmbovița – județul în care a evoluat în toată cariera sa.

Cristian Cherchez, mutare șocantă: din prima ligă a coborât direct în Liga 4

Cherchez, utilizat la Chindia în 37 de minute în cinci meciuri în acest sezon de SuperLigă, a ajuns la Roberto Ziduri, nume exotic din comuna Odobești, candidată serioasă la câștigarea eșalonului județean, performanță cu care s-a mândrit și în sezonul trecut. Echipa este botezată după numele fiului patronului, prosper om de afaceri din Dâmbovița, cu cifre importante în domeniul imobiliar.

Roberto Ziduri a disputat în vară prima manșă a barajului pentru Liga 3, 0-1 și 1-1 cu Cetatea Turnu Măgurele, pierzând în deplasare dintr-un penalty extrem de ușor acordat de arbitri, în finalul jocului. La acea vreme, pe banca celor de la Ziduri se afla Augustin Voinea, fost jucător al Flacărei Moreni și Chindiei Târgoviște.

Zilele trecute, a fost programat primul antrenament din acest an în formulă extinsă la Ziduri, primele meciuri oficiale din întrecerea păstorită de AJF Dâmbovița fiind programate abia în luna martie.

2.000 de euro ar fi primit Cristian Cherchez ca să semneze în această iarnă cu Roberto Ziduri, a doua clasată în Liga a 4-a Dâmbovița după 15 etape. Atacantul a fost dorit și în Liga 3, la FC Pucioasa, dar și în Liga 2, la Steaua, liderul clasamentului.

”Știu de el că e liber, a mai primit o ofertă de la noi în trecut”, a spus, zilele trecute, Daniel Oprița, antrenorul Stelei, despre Cherchez, pentru PlaySport, citat de AS47.

2011, eroul promovării în Liga 2 a Chindiei

În ultima etapă a sezonului 2010-2011, Chindia avea nevoie de o remiză la Plopeni pentru a câștiga campionatul Ligii 3 și a accede în eșalonul secund la mai puțin de un an de la reînființare.

Târgoviștenii, cu Costel Pană antrenor, au câștigat cu 1-0, gol înscris de Cristian Cherchez în minutul 90. Au urmat două campionate în eșalonul secund, apoi retrogradarea.

În 2014 a fost aproape de Dinamo

În urmă cu nouă ani, Cherchez lăsa pentru două săptămâni echipa de suflet, Chindia – participantă în campionatul Ligii a 3-a – pentru un cantonament centralizat cu Dinamo, la Marbella.

Atacantul avea doar 22 de ani și fusese cerut în ”Ștefan cel Mare” de Flavius Stoican, care îl antrenase cu doi ani în urmă la Târgoviște. Până la urmă, deși o parte a presei susținea că a fost semnat inclusiv contractul de joc, în timpul stagiului centralizat din Spania, Cherchez s-a întors la Târgoviște la finalul cantonamentului.

Finalul sezonului 2013-2014 avea să aducă o uriașă dezamăgire la Chindia, ratarea promovării în Liga a 2-a, în dauna celor de la Fortuna Poiana Câmpina.

Amintiri de la barajul cu Voluntari

Vara lui 2018 a adus-o pe Chindia la barajul pentru Liga 1 contra celor de la FC Voluntari. După 0-1 în tur, târgoviștenii au egalat situația la general acasă, susținuți de 7.000 de spectatori, prin golul lui Denis Ciobotariu.

S-a mers cap la cap până la penalty-uri, unde Cherchez și Pencea au executat identic primele două lovituri ale Chindiei, extrem de slab, permițându-i lui Mincă să apere fără probleme.

Cei de la Voluntari au sărbătorit menținerea în prima ligă la Târgoviște, Chindia a luat-o de la început, cu Cherchez în mare formă, cel puțin pentru două treimi din sezonul 2018-2019, promovând în prima ligă după 21 de ani.

Alt jucător în prima ligă

Saltul în prima ligă, unde nu mai jucase până atunci, nu a fost unul de bun augur pentru vedeta Chindiei din urmă cu jumătate de deceniu.

Cherchez nu a reușit să se ridice la rigorile impuse de antrenori, chit că pe la Târgoviște au trecut Viorel Moldovan, Emil Săndoi, Adrian Mihalcea sau Toni Petrea.

În condițiile în care a rămas dator la antrenamente, iar la cele mai multe teste fizice a rămas în urma colegilor, Cherchez a prins puține minute în cele trei sezoane și jumătate petrecute în prima ligă în tricoul echipei unde s-a format.

De numele său se leagă totuși menținerea Chindiei în vara trecută, după un baraj de infarct cu Concordia Chiajna. Introdus de Săndoi la cererea suporterilor, în finalul meciului, ”13-le” iubit necondiționat de fani a centrat decisiv, din corner, la golul lui Chamed, care a împins barajul în prelungiri. Unde, de data asta, târgoviștenii – fără Cherchez pe lista – au executat impecabil și au rămas în Liga 1.

Cum a rezistat, fără să joace prea mult

Deși nu a strălucit la nivelul primei ligi, evoluând chiar puțin, Cherchez și-a prelungit an de an contractul cu Chindia Târgoviște.

Sprijinit puternic de suporteri, pe stadion, la antrenamente sau în adevărate campanii online, atacantul a fost menținut în lot și pentru liniște – a tuturor – dar a beneficiat și de o anumită protecție, în rândul asociațior și nu numai. În tot acest context, au fost perioade în care a mai ”driblat” antrenamente sau cantonamente, iar alte luni bune le-a pierdut din cauza accidentărilor.

Ultimul episod, chiar în această iarnă, probabil cel care a pus capac colaborării dintre jucător și club: plecat în vacanță în SUA, la mama sa, cu o săptămână înaintea ultimului meci oficial al Chindiei, cel de la Craiova (18 decembrie), jucătorul nu s-a întors în țară pentru reunirea din 3 ianuarie, la vizita medicală, și nici nu a ajuns în cantonamentul din Turcia.

  • 203 meciuri a strâns Cristian Cherchez în tricoul Chindiei, din 2011 până în decembrie 2022
  • La trei cluburi a evoluat atacantul în întreaga sa carieră, până să semneze cu Roberto Ziduri: Petrolul Târgoviște, FCM Târgoviște, Chindia Târgoviște.

Foto: Sport Pictures, fotbaljudetean.info și Liga2.ro

https://liga2.prosport.ro/seria-1/decizie-surprinzatoare-a-lui-simon-mazarache-dupa-despartirea-de-petrolul-atacantul-a-ajuns-in-liga-4-e-datoria-mea-sa-readuc-aici-speranta-ca-o-sa-fie-iar-fotbalul-care-a-fost-odata-19258471

Bogdan ISTRATE 25 Jan. 2023, 16:18 Liga 4
Pe aceeași temă