Statul român ar urma să plătească 150.000.000 de euro pentru reconstruirea stadioanelor Steaua, Rapid, Arcul de Triumf şi Dinamo. Care sunt şansele reale să fie terminate în timp util pentru Euro 2020

19 feb 2019 3882 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
Statul român ar urma să plătească 150.000.000 de euro pentru reconstruirea stadioanelor Steaua, Rapid, Arcul de Triumf şi Dinamo. Care sunt şansele reale să fie terminate în timp util pentru Euro 2020

Statul român va scoate din buzunar aproximativ 147,5-155,5 milioane de euro pentru reconstruirea stadioanelor Steaua, Rapid, Arcul de Triumf şi Dinamo, conform noilor date furnizate luni de Compania Naţională de Investiţii.

Potrivit declaraţiilor lui Gică Popescu, coordonator al comisiei interministeriale care se ocupă de realizarea infrastructurii pentru Euro 2020, se speră aceste patru arene să fie gata măcar în proporţie de 90%, ca să fie utilizate de echipele care vor călca teritoriul capitalei României cu ocazia turneului final aniversar din 2020.

  • Prin comparaţie, construcţia celor de patru arene pentru Euro 2020 va costa mai puţin decat cea a Arenei Naţionale. Cel mai mare stadion din ţară a costat 234,5 milioane de euro.

În ceea ce priveşte preţurile noilor arene din Bucureşti, Stadionul Steaua va costa, conform unor noi estimări, aproximativ 64,5 milioane de euro, preţ cu TVA, taxe şi cote inlcuse. Noua arenă din Ghencea va avea o capacitată de 31.254 de locuri, faţă de 30.500, aşa cum era estimată iniţial de către Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Mai departe, legat de stadionul Arcul de Triumf, care aparţie de Federaţia Română de Rugby. Prima estimare a CNI a fost că acesta va avea o capacitate de 8.100 de locuri şi va costa 16,4 milioane de euro. După ultima prezentare făcută de CNI, a fost anunţăt că noua arenă va avea o capacitate mai mare faţă de cea prevăzută iniţial şi va costa, implicit, mai mult. Conform datelor, reconstucţia stadionului va costa aproximativ 24 de milioane de euro, iar noua capacitate a arenei va fi de 8.207 de locuri.

Stadionul Rapid, despre care în ultima vreme s-a spus că nu va mai fi reconstruit, ci doar cosmetizat, va fi şi el refăcut. Într-o primă estimare făcută de Compania Naţională de Investiţii, noua arena din Giuleşti va avea, potrivit noilor date, o capacitate de 14.000 de locuri, iar costul său se va ridica la aproximativ 29 de milioane de euro. Iniţial, noul "Valentin Stănescu" ar fi trebuit să aibă acelaşi număr de locuri, dar suma necesară pentru repunerea pe picioare a stadionului din Giuleşti era mai mică, de doar 20,5 milioane de euro.


"Dorim ca aceste stadioane să fie gata şi vor fi gata. Chiar dacă vor fi gata în proporţie de 90%, asta nu înseamnă cu nu vor fi folosite. Aceste stadioane vor fi operative pentru acest turneu final. Echipele care vor veni la Bucureşti se vor putea antrena pe aceste stadioane. Nu facem aceste stadioane doar pentru EURO 2020, care va dura două săptămâni. În momentul în care vom avea toate stadioanele gata, Bucureştiul va putea organiza Campionate Europene de juniori, de fotbal feminin, de rugby, din doi în doi ani. Este important să avem stadioanele gata, ca să demonstrăm că atunci când ne asumăm un lucru, îl putem face."

Gică Popescu, consilierul premierului Viorica Dăncilă şi responsabil pentru coordonarea proiectului Euro 2020


În final, stadionul Dinamo, acolo unde există cele mai mari probleme în privinţa reconstrucţiei arenei şi repunerea acesteia în funţiune pentru Euro 2020. În ceea ce priveşte noua arenă din Ştefan cel Mare, ultima estimare făcută de CNI în legătură cu costurile de reconstrucţie a fost făcută în 2017. În urmă cu doi ani se aştepta ca noua arenă a "câinilor" să aibă o capacitate de 18.000 de locuri şi să coste, cu TVA, taxe şi cote incluse, undeva în jurul a 30-38 de milioane de euro.

În total, preţul pentru reconstrucţia celor patru arene în vederea Euro 2020 se ridică la 147,5 - 155,5 milioane de euro. Spre comparaţie, acestea vor costa cu aproape o sută de milioane de euro mai puţin decât suma investită pentru Arena Naţional. Cel mai mare stadion din România, cu o capacitate de 55.634 de locuri, a costat statul român aproximativ 234,5 milioane de euro. Arena Naţională s-a deschis pe 6 septembrie 2011.

ProSport a dezvăluit, pe 7 februarie, că UEFA a închiriat trei complexuri sportive în preajma Bucureştiului, ca o plasă de siguranţă după ce toate promisiunile luate de guvernul României în 2014 au fost încălcate. Gigi Becali, proprietarul uneia dintre bazele închiriate de UEFA pentru Euro 2020, a declarat pentru ProSport că negocierile s-au purtat acum două luni şi că a primit câteva sute de mii de euro pentru a închiria complexul (care cuprinde terenuri de antrenament, hotel, cabinet de recuperare) pe durata competiţiei de la anul. Sursele ProSport spun, în schimb, că ar fi vorba de chiar mai mulţi bani, circa 1.000.000 de euro primiţi de Becali de la UEFA. Celelalte două baze închiriate de UEFA sunt Voluntari (aparţinând primăriei din oraşul respectiv) şi Mogoşoaia (aparţinând de FRF).

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.