Reluarea competițiilor înseamnă și menținerea sportivilor și antrenorilor într-un cantonament continuu. Ionuț Stroe: ”Știu că nu sunt învățați, dar, din păcate, situația actuală impune acest lucru.” Discuțiile avute de ministru cu federațiile

Marius ANGHEL 05 May. 2020, 14:15 Liga 2
Reluarea competițiilor înseamnă și menținerea sportivilor și antrenorilor într-un cantonament continuu. Ionuț Stroe: ”Știu că nu sunt învățați, dar, din păcate, situația actuală impune acest lucru.” Discuțiile avute de ministru cu federațiile

Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii au emis și făcut public, marți, prin ministrul Ionuț Stroe, un protocol cu recomandări pentru reluarea antrenamentelor sportivilor de performanţă după încheierea stării de urgenţă decretate ca urmare a pandemiei de coronavirus. Cluburile care doresc să-și reia activitatea începând de la 15 mai, pentru început prin organizarea de cantonamente în regim foarte strict, trebuie să îndeplinească anumite condiții draconice.

Întrebat dacă a avut discuții sau negocieri cu federațiile sportive pentru a face un plan de stabilire a unei date de reîncepe a competițiilor, ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a precizat că, în momentul de față, nu se pot face astfel de calcule, deoarece epidemia COVID-19 este în desfășurare și totul depinde de cum va evolua.

”Aceste condiții nu se negociază. În momentul de față, competițiile sportive sunt suspendate. Nimeni nu poate să își programeze meciuri, atâta timp cât nu există cadru legal pentru a defini această perioadă. Până una-alta, din schimbul de informații pe care l-am avut, entitățile sportive au nevoie de o lună de pregătire, a căror reguli le-am definit prin aceste documente (n.r. – arătând spre protocolul cu recomandări), lucrăm în paralel și la definirea unui cadru legal pentru perioada de competiții. În momentul de față, nu se pot organiza competiții. Probabil că în viitor, în două-trei săptămâni… Atenție, acest lucru este în directă relație cu evolua epidemiologică. Dacă situația ne va permite, e posibil să întârziem cu competițiile”, a spus Ionuț Stroe, în cadrul conferinței de presă susținute la sediul MTS.

Competițiile ar putea începe, teoretic, în mai puțin de o lună de la reluarea antrenamentelor

Liga Profesionistă de Fotbal și Federația Română de Fotbal, organizatoarele competițiilor Liga 1 și Liga 2, speră să dea startul acestor campionate în prima parte a lunii iunie. Iar Ionuț Stroe a explicat, teoretic, că există această posibilitate, dacă, între timp, situația epidemiologică se va îmbunătoți, iar cele două ministere vor emite și un protocol cu recomandări pentru reluarea competițiilor sportive.

”Teoretic, da. Din discuțiile pe care le-am avut până în momentul de față, și cele mai multe au fost purtate cu cei din fotbal și cu federațiile sportive care au loturi olimpice calificate sau în curs de calificare, au nevoie de această perioadă de patru săptămâni pentru faza de pregătire și asta este și motivul pentru care am oferit acest cadru legal (n.r. – protocolul cu recomandări pentru reluarea antrenamentelor), a declarat ministrul Tineretului și Sportului.

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a susținut o conferință de presă în care a prezentat măsurile de reluare a antrenamentelor sportivilor de performanţă după încheierea stării de urgenţă în România. Conferința s-a desfășurat la sediul MTS din București, marți, 5 mai 2020. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Cantonament continuu. ”Atât pe perioada pregătirii centralizate, cât și pe perioada desfășurării competiției, sportivii trebuie izolați”

Ionuț Stroe a mai spus că măsurile prezentate acum pentru reluarea antrenamentelor, în care cel puțin jucătorii și membrii staffului tehnic vor sta în carantină 14 zile, iar apoi trebuie să respecte condiții de izolare în cantonament, vor trebui respectate și în timpul competițiilor. Deci cu toții vor sta într-un contonament continuu.

”Știu că fotbaliștii nu sunt învățați cu cantonamentele de lungă durată, dar, din păcate, situația actuală impune acest lucru. Atât pe perioada pregătirii centralizate, cât și pe perioada desfășurării competiției, sportivii trebuie izolați. Vom detalia și vom anunța public aceste măsuri când vom avea acest document care să descrie faza de competiție. În momentul de față este prematur să avansăm asemenea scenarii atâta timp cât perspectiva este una destul de îndepărtată. Pentru următoarea lună avem cadru legal pentru antrenamente. Dacă evoluția ne va permite, subliniez, vom ieși în scurt timp și cu un document care să descrie această fază. Reluăm sportul etapizat, gradual”, a explicat Ionuț Stroe.

Din actualul sezon de Liga 1 mai sunt de disputat opt etape din play-off și 12 din play-out, iar din Liga 2 și Liga 3 mai sunt de jucat câte 14 runde.

https://liga2.prosport.ro/special/protocolul-cu-recomandari-al-ministerului-tineretului-si-sportului-si-ministerului-sanatatii-pentru-reluarea-antrenamentelor-sportivilor-de-performanta-dupa-incheierea-starii-de-urgenta-19131530

https://liga2.prosport.ro/seria-1/conditii-draconice-pentru-cluburi-pentru-a-si-readuce-sportivii-la-antrenamente-si-apoi-in-competitii-ministrul-tineretului-si-sportului-sunt-complexe-si-descriu-un-regim-strict-de-izolare-19131507

https://liga2.prosport.ro/special/romania-trece-de-la-15-mai-de-la-stare-de-urgenta-la-stare-de-alerta-video-declaratiile-facute-de-presedintele-klaus-iohannis-in-care-a-atins-si-tema-sportivii-de-performanta-s-19131481

Marius ANGHEL 05 May. 2020, 14:15 Liga 2
Pe aceeași temă