LIVE BLOG World Cup 1994 | Mondialul nostru: România - Columbia 3-1. "Dubla" lui Răducioiu şi "cel mai frumos gol al Mondialului" reuşit de Hagi au oferit o zi de poveste la Bucureşti

18 iun 2014 17990 afişări Nationala
LIVE BLOG World Cup 1994 | Mondialul nostru: România - Columbia 3-1. "Dubla" lui Răducioiu şi "cel mai frumos gol al Mondialului" reuşit de Hagi au oferit o zi de poveste la Bucureşti
GALERIE (9 de imagini) VEZI GALERIA

Suporterii din România sunt împărţiţi acum, la fix 20 de ani de la Campionatul Mondial din Statele Unite, în două categorii: cei care au prins "Generaţia de Aur" şi cei care ştiu de golurile lui Hagi, Răducioiu sau Ilie Dumitrescu din povestiri care încep cu "pe vremea mea". Reconstruită de reporterii ProSport din amintirile jucătorilor de atunci, din articolele din presa acelor vremuri sau din cele câteva cărţi scrise pe tema World Cup 1994, povestea zilei de 18 iunie 1994 este una pentru ambele categorii dintr-un motiv foarte simplu: este cea mai puternică amintire a fotbalului românesc, chiar şi acum, la exact două decenii distanţă. 
Pe 7 mai 2014, ProSport a reconstituit în format live blog finala Cupei Campionilor de la Sevilla, din 1986, devenind primul site din România cu un astfel de demers jurnalistic.

LOS ANGELES, ORA 20:00
BUCUREŞTI, ORA 06:00

După un meci incredibil, tricolorii continuă petrecerea în hotelul "Embassy Suits", din Pasadena. Selecţionerul Iordănescu nu le permite însă prea multe fotbaliştilor săi pentru că, în doar patru zile, urmează partida contra Elveţiei pe care trebuie să înceapă să o pregătească. Ziua de 18 iunie se dovedeşte a fi una cu noroc pentru naţionala României, după ce în 1990, la Mondialul din Italia, Gabi Balint marca împotriva Argentinei lui Maradona şi tricolorii obţineau calificarea în optimi de pe locul doi al grupei. 


LOS ANGELES, ORA 19:30
BUCUREŞTI, ORA 05:30

Dacă în tabăra României atmosfera este una excelentă, adversarii de pe "Rose Bowl" se confruntă cu adevărate drame. Fundaşul Chonto Herrera primeşte o veste infiorătoare atunci când ajunge la hotel: "Antrenorul mi-a spus că a sunat tatăl meu... Fratele meu a fost omorât la Medelin. Am vrut să mă întorc acasă, în Columbia, dar Andres Escobar mi-a spus să nu fac asta. <<Noi reprezentăm Columbia, o ţară întreagă, şi asta este şansa noastră la Campionatul Mondial>>, m-a încurajat", povesteşte acesta în documentarul "Cei doi Escobar", realizat de ESPN. Conform informaţiilor apărute după meci, pe victoria Columbiei în meciul cu România au fost pariate sume uriaşe şi, după înfrângere, urmau consecinţele. Explică jurnalistul columbian Cesar Mauricio Velasquez: "Aici a început o criză pentru care echipa nu era pregătită. Erau mulţi pariori care pierduseră sume mari şi nu mai era doar presiunea mediatică, presiunea orgoliului fiecărui jucător, ci şi această <<mână neagră>> care era supărată de contraperfomanţa echipei". 


LOS ANGELES, ORA 19:20
BUCUREŞTI, ORA 05:20

Autocarul naţionalei ajunge la hotelul "Embassy Suites", acolo unde tricolorii sunt aşteptaţi de sute de români. Eroii naţionalei dau autografe şi se îmbrăţişează cu fanii intraţi chiar şi în interiorul luxosului stabiliment. Angajaţii hotelului întâmpină delegaţia României îmbrăcaţi în culorile ţării noastre. Petrecerea tricolorilor este una reţinută, în ciuda euforiei, aşa cum povesteşte Florin Răducioiu: "A fost un moment foarte frumos, am băut o cupă de şampanie. O seară de-a dreptul specială. Au venit şi soţiile la hotel, eu eram proaspăt căsătorit. Eram ca o familie toţi... Ne-am destins pentru că fuseserăm foarte încărcaţi, eram epuizaţi. Nu doar eu, ci şi colegii mei. Se vorbea de 3-4 kilograme pierdute".

În ţară, conform autorilor cărţii "Hora de la miezul nopţii", singurii doi băieţi născuţi la Botoşani în noaptea de 18 spre 19 iunie au fost botezaţi Florin şi Gică, după numele eroilor de pe "Rose Bowl". 

LOS ANGELES, ORA 18:45
BUCUREŞTI, ORA 04:45

Sud-americanii încep să iasă de la vestiare. Sunt abătuţi şi, aproape toţi, refuză dialogul cu jurnaliştii aflaţi la zona mixtă. Adolfo Valencia îi oferă o declaraţie scurtă lui Alin Paicu, unul dintre autorii cărţii "Hora de la miezul nopţii": "Pe noi ne-a învins Hagi. Mare jucător".


LOS ANGELES, ORA 18:30
BUCUREŞTI, ORA 04:30

Momente spectaculoase în vestiarul României la finalul partidei: "La 3-1 mi-am dat seama că nu mai avem cum să pierdem, că am reuşit o performanţă mare şi că nu ne vom opri doar aici. Era o bucurie de nedescris în vestiar. Ţipam, ne îmbrăţişam. Momente cu adevărat speciale", îşi aminteşte Jean Vlădoiu. Eroul meciului, Gică Hagi, este chemat pentru testul antidoping: "Eram epuizat, extrem de fericit, dar epuizat. Am mers la testul antidoping, am băut o bere... Era o senzaţie de mulţumire, eram protagonişti pe cea mai importantă scenă a lumii. Reuşisem un 3-1 categoric în faţa uneia dintre favorite. I-am bătut de o manieră incredibilă şi atunci şi individual, şi colectiv am căpătat încredere. Am câştigat şi trofeul acordat pentru jucătorul meciului".

În ţară, bucuria oamenilor "inundă" străzile: "Bucureştenii ies pe la balcoane, apoi coboară în stradă. A venit şi vremea lor! Gata cu tristeţea, gata cu necazurile, astăzi toată lumea se află-n paradis. Mulţumită lor, lui Hagi-gol, lui Radu-gol, lui Belo <<măturătorul>> şi lui Arnold Imperator. Claxoanele sună neîncetat, precum sirena lui Roaită. De astă dată nu deranjează pe nimeni, nici măcar pe bunicuţele care-şi liniştesc nepoţeii <<dormi, puiu' mamii, dormi cu mamaia, să creşti mare şi să joci fotbal...>> Piaţa Universităţii este ocupată din nou. Mii de oameni fraternizează aşa cum o mai făcuseră în decembrie '89 şi în iunie '90. Acum însă nu mai e nevoie să curgă sânge", descrie Grigore Cartianu momentele incredibile ale românilor în cartea "Hora de la miezul nopţii". 


LOS ANGELES, ORA 18:19
BUCUREŞTI, ORA 04:19

Columbienii au cedat şi fizic, şi psihic, iar Hagi reuşeşte un nou moment incredibil. O banală lovitură liberă de la mijlocul terenul este transformată datorită talentului uriaş al decarului naţionalei în pasă de gol pentru Răducioiu. Apărarea sud-americanilor este surprinsă, atacantul preia în interiorul careului, trece de Cordioba şi înscrie pentru 3-1! Meciul este încheiat. România câştigă în faţa marii favorite de la World Cup 1994. "Senzaţia de după a fost că i-am distrus pe columbieni. I-am respectat la început, dar pe măsură ce a trecut timpul am simţit că putem obţine un rezultat mare", mărturiseşte Hagi. 


LOS ANGELES, ORA 18:05
BUCUREŞTI, ORA 04:05

Hagi încearcă în alte două rânduri să îl surprindă pe Oscar Cordoba cu şuturi de la mare distanţă. Din păcate, căpitanul tricolorilor nu mai nimereşte poarta. "Încercam şi de o sută de ori dacă puteam. Eu ştiam că o să iasă şi trebuia să încerc. Nu atacam poziţional ca să avem oameni în careu, mergeam pe contraatac şi mă uitam tot timpul la Cordoba pentru că ştiam că stă avansat, în afara porţii", explică "Regele". El şi Răducioiu rememorează un moment petrecut la unul dintre ultimele antrenamente de dinaintea partidei cu Columbia, când decarul tricolorilor a reuşit o execuţie spectaculoasă, similară celei din meciului cu formaţia sud-americană: "I-am dat lui Stelică un gol asemănător celui pe care i l-am dat lui Cordoba". Răducioiu detaliază: "Jucam tradiţionala miuţă de final de antrenament şi Stelică era adversarul lui Hagi. Gică juca cu Prunea în echipă. Şi i-a dat un gol de la 25 de metri de am început toţi să râdem. Toţi mai puţin Stelică, el era foarte nervos. Aşa a fost întotdeauna, nu accepta niciodată să ia gol, nu accepta niciodată înfrângerea. I-a dat un gol mai din zona centrală, a venit mingea în bară, Stelică a plonjat, s-a ridicat, din bară i-a venit în cap şi din capul lui a intrat în poartă. Am început toţi să râdem şi Stelică se enerva. Asta apropo de execuţiile lui Hagi. Ăsta este una dintre ele". 


LOS ANGELES, ORA 17:57
BUCUREŞTI, ORA 03:57

Columbienii cer penalty! După două driblinguri în careu, Asprilla cade şi cere lovitură de la 11 metri. Căpitanul Valderrama este cel mai vehement dintre sud-americani. După ce a trecut de Prodan, atacantul columbienilor a fost, într-adevăr, faultat de Belodedici, proaspăt revenit pe teren după ce a primit îngrijiri medicale pe margine. Petrescu îl bate pe umăr pe arbitrul sirian, mulţumit de decizia acestuia, în timp ce Belodedici răsuflă uşurat. Cristian Ţopescu ingnoră momentul şi alege să nu comenteze faza în care columbienii au fost dezavantajaţi. 

 Captură cu genunchiul lui Belodedici pe care se pot vedea urmele crampoanelor unui columbian. Fundaşul român a suferit cel mai dur fault al meciului. Sud-americanii, odată cu trecerea timpului, au început să îşi piardă cumpătul


LOS ANGELES, ORA 17:53
BUCUREŞTI, ORA 03:53

Două ocazii în interval de două minute. Prima şansă de gol a aparţinut României, cu încă un moment de geniu al lui Hagi. Decarul naţionalei trece de un adversar printr-o piruetă spectaculoasă şi pasează printre apărătorii sud-americani pentru Răducioiu. Din păcate, pasa lui Hagi a fost un pic prea lungă şi Cordoba a ieşit din poartă şi a reţinut. Faza următoare a dus mingea în careul lui Stelea. Apărarea tricolorilor este surprinsă de o pasă de 40 de metri care îl găseşte pe Asprilla în interiorul suprafeţei de pedeapsă. Vârful columbian, presat de Prodan, trage pe lângă poartă din poziţie excelentă. Banca sud-americanilor explodează la ocazia atacantului.


LOS ANGELES, ORA 17:35
BUCUREŞTI, ORA 03:35

Repriza a doua începe tot cu atacurile columbienilor. Discuţiile se poartă însă pe marginea golului fabulos marcat de Hagi. Colegii de pe bancă şi din teren povestesc cum au trăit reuşita decarului naţionalei.

Florin Răducioiu: "Eu urmăream faza. Când trăgea la poartă eram atent pe respingere. Eram tot timpul foarte atent. Eram ca un şarpe, să profit, să dau lovitura decisivă. Eram acolo, trebuia să fac asta. Eram singurul vârf şi aveam toate calităţile, eram subţirel, rapid. Execuţia lui Gică a fost incredibilă"

Florin Prunea: "Golul lui Hagi nu a fost întâmplător...Gică avea o biomecanică de lovire a balonului incredibilă, o lovea în centru. Repet, Gică avea în reflex ca atunci când primeşte mingea să se uite la portar. Păi, pe mine şi pe Stelică ne-a dat de nu ştiu câte ori cu capul de bară. Mai lipsea să ne dea gol de la vestiare".

Iulian Chiriţă: "Faza s-a desfăşurat pe cealaltă parte a terenului şi abia la reluările puse pe ecranul-gigant al stadionului ne-am dat seama ce s-a întâmplat cu adevărat. Ne uitam şi nu ne venea să credem".

Jean Vlădoiu: "Am văzut traiectoria, căutam mingea cu privirile, dacă, într-adevăr, a intrat în poartă sau nu. A fost ceva fantastic. Am luat foc pe bancă, nu mai ştiam care, cum în ce fel să sărim în teren. Îmi aduc aminte că am stat primul din stânga, apoi lângă mine mai erau Chiriţă, Fane Preda, Stângă".

Este anunţată şi asistenţa oficială. La această partidă asistă 91.856 de spectatori.


LOS ANGELES, ORA 17:20
BUCUREŞTI, ORA 03:20

Pauză pe "Rose Bowl". Din nefericire, apărarea perfectă a României a cedat înainte de pauză. La un corner executat de pe partea stângă, Mihali l-a pierdut din marcaj pe Valencia şi sud-americanul a înscris cu o lovitură de cap la colţul scurt. În vestiarul naţionalei starea de spirit este excelentă. "La pauză am intrat toţi simţind că putem să obţinem un rezultat mare, eram zâmbitori, diferenţă enormă între starea de acum şi cea de la începutul meciului. Ne-a strâns tata Puiu pe toţi şi ne-a mai explicat unde anume trebuie să insistăm. Mie mi-a dat o palmă peste umăr şi mi-a zis
<<Continuă să aperi la fel de bine>>"
, povesteşte Stelea, unul dintre eroii din prima parte. 

Rezervă la această partidă, Jean Vlădoiu a fost ferit de căldură, întrucât pe băncile de rezerve erau montate aparate de aer condiţionat. Şocul pentru atacanul român a fost la pauză, atunci când a ieşit la încălzire: ". Când am ieşit să ne încălzim, am zis că murim. Nu puteai să respiri. Era ca şi cum ai pune un om pe cărbuni. Nu ştiu cum ei au reuşit să joace la un asemenea nivel şi la un asemenea ritm 90 de minute". 


LOS ANGELES, ORA 17:09
BUCUREŞTI, ORA 03:09

"Minutul 34. Dorinel Munteanu  - Piticul atomic - face un sprint scurt şi întoarce mingea spre Hagi, aflat la pândă pe partea stângă a terenului. De la 30 de metri de ţinta columbiană, Gică îl zăreşte pe Cordoba rătăcit prin careul mic. Fără să stea pe gânduri, desenează o diagonală măiastră. Mingea pluteşte impoderabil, sfidând gravitaţia. Întregul stadion înmărmureşte. Columbieni şi români, mexicani şi yankei, gazetari şi politişti privesc fără să respire într-o linişte selenară... Şi inevitabilul se produce. Sfera de piele se aşază cuminte în vinclul din stânga al nefericitului Cordoba. Goooooooooooool! Ce mai mare gol al acestui Mondial. Şi unul dintre cele mai teribile consemnate în istoria turneelor finale! Gol Hagi, România conduce cu 2-0", descrie Grigore Cartianu momentul magic din minutul 34 în cartea "Hagi". 


LOS ANGELES, ORA 17:00
BUCUREŞTI, ORA 03:00

Meciul are un ritm incredibil, dar, din păcate, nu noi suntem cei care îl dictăm. Columbia are cea mai mare ocazie a partidei. După un corner executat de Perez, mingea a ajuns la Rincon, singur în careul de şase metri al României. Stelea plonjează excelent şi reuşeşte să îl blocheze pe mijlocaşul sud-american. "L-am văzut pe Stelea că e în formă, în primele 15 minute a scos câteva mingi extraordinare. Poate respectul a fost cam mare în primul sfert de oră, dar după, venind golul, deja ne-am simţit mult mai puternici", comentează Hagi.

Decarul naţionalei este şi omul care echilibrează puţin balanţa ocaziilor şi îşi începe duelul cu Oscar Cordoba cu un şut de la 35 de metri scos incredibil de goalkeeper-ul columbian. "L-am studiat pe Cordoba şi ştiam că stă foarte avansat în poartă", spune acelaşi Hagi. 


LOS ANGELES ORA 16:54
BUCUREŞTI, ORA 02:54

"Nu le venea să creadă că au primit gol. Nu ştiu dacă ne-au subestimat, pentru că erau şi ei conştienţi de valoarea lui Hagi, pe mine mă ştiau din campionatul Italiei", descrie Răducioiu reacţia columbienilor. Imediat după golul nostru, Valencia are o mare ocazie de a egala. Lovitura liberă bătută de Perez, de la 20 de metri, este executată în zid, dar mingea ajunge la atacantul sud-american care trage la poartă. Stelea are o intervenţie senzaţională şi trimite mingea în corner. 


LOS ANGELES 16:50
BUCUREŞTI, ORA 02:50

GOOOOOOOOOOOOL! Mihali interceptează o pasă a columbienilor, mingea ajunge la Hagi care, dintr-o fentă din corp trece de un adversar la mijlocul terenului, apoi îi pasează pe culoarul lăsat de fundaşul central Perea şi de fundaşul dreapta Herrera. Răducioiu intră în careu, reuşeşte să îi evite pe aceeaşi Perea şi Herrera, şi şutează la colţul lung. 1-0! Acesta a fost prima acţiune cu adevărat periculoasă a României şi, totodată, primul şut pe poartă al meciului.  "Nu-mi venea să cred. A fost, dacă nu greşesc, al doilea atac al nostru. Am vrut ca băieţii să vină lângă mine, să mă îmbrăţişeze, după care mi-am zis <<Hai că nu e rău deloc, am început bine dacă am putut să le dăm gol după doar un sfert de oră. Se poate>>",explică Răducioiu trăirile de la primul gol al partidei. 


LOS ANGELES, ORA 16:44
BUCUREŞTI, ORA 02:44

Columbienii au o lovitură liberă din apropierea careului nostru, după un fault al lui Mihali asupra lui Valencia. Mingea este aşezată de Asprilla la doar câţiva paşi de careul de 16 metri, dar şutul sud-americanului este oprit de zid. România reuşeşte cu greutate să intre în posesie.
Cristian Ţopescu încearcă o scurtă caracterizare a lui Faustino Asprilla, cel pe care “l-aţi văzut jucând la echipa italiană Parma şi, de curând, a imprimat un disc cu muzică heavy metal”


LOS ANGELES, ORA 16:40

BUCUREŞTI, ORA 02:40

În primele 5 minute jucătorii lui Anghel Iordănescu au mari probleme în a ieşi cu mingea din propria jumătate. Columbienii au posesia şi încearcă să desfacă apărarea aglomerată a românilor. 
Valderama, căpitanul sud-americanilor, joacă mult mai retras decât de obicei şi este play-maker-ul Columbiei. La fiecare fază, lângă Valderrama apare imediat Lupescu. 


LOS ANGELES, ORA 16:30
BUCUREŞTI, ORA 02:30

Cele două echipe sunt pregătite pentru intonarea imnurilor naţionale. Producătorii televiziunii americane încep transmisia cu o eroare. În timpul imnului Columbiei sunt prezentaţi jucătorii români, iar în timpul imnului nostru pe ecran apar Valderrama, Valencia, Cordoba sau Asprilla. "Dacă te uiţi atent, am lacrimi în ochi la imn. Asta este cea mai frumoasă amintire a mea de la meciul ăla. Sunt lacrimi de mândrie, că ştii că reprezinţi 22 de milioane de oameni", îşi explică Daniel Prodan trăirile de dinainte de startul jocului. 
Arbitrul întâlnirii este sirianul Jamal Al-Sharif, iar cei doi asistenţi sunt Yousif Al-Gattan, din Bahrain, şi Douglas James, din Trinidad-Tobago. "Unii spun că brigada de arbitri nu se ridică la nivelul jocului. Rămâne de văzut", punctează şi comentatorul TVR, Cristian Ţopescu.
În grafica televiziunii americane sunt şi câteva erori la iniţialele jucătorilor români. Astfel, avem un P. Stelea şi un G. Petrescu.
Columbia începe în forţă din primul minut şi putem să remarcăm cu uşurinţă perechile de marcaj. Prodan - Asprilla, Valencia - Mihali şi Lupescu - Valderrama. Înainte de meci, Gabi Balint, secundul naţionalei, susţinea că un duel foarte important al partidei va fi cel dintre mijlocaşul lui Bayer Leverkusen şi căpitanul sud-americanilor. 

Ionuţ Lupescu a avut misiunea extrem de dificilă de a-l anihila pe căpitanul columbienilor, Carlos Valderrama.


LOS ANGELES, ORA 15:48
BUCUREŞTI, ORA 01:48

 "<<Welcome to the world famous stadium!>>, trâmbiţează crainicul arenei, în inconfundabilul stil american. Amplificată la zeci de mii de waţi, vocea coboară ca un tunet, sporind senzaţia de infern. Demarează pregătirile pentru show-ul deschiderii. Deşi uvertura oficială a Cupei Mondiale s-a petrecut ieri, pe "Soldier Field" din Chicago, californienii nu concep absenţa unui spectacol strălucitor. Doar suntem la o azvârlitură de băţ de Hollywood. Stadionul erupe mai abitir decât Vezuviul. <<Ladies and gentlemen, welcome în California, Los Angeles, Pasadena, Rose Bowl, World Cup USA 1994!>>, decretează animatorul, veritabil DJ, în delirul general. Petardele pocnesc asurzitor, în timp ce delegaţiile celor 24 de naţiuni participante pătrund, rând pe rând, în mijlocul arenei: Argentina, Belgia, Bolivia, Brazilia (stadionul se cutremură), Bulgaria, Camerun, Germania (fluierături intense), Irlanda, Italia, Coreea de Sud, Mexic (<<Rose Bowl>> fierbe), Maroc, Olanda, Nigeria, Rusia (huiduieli), Arabia Saudită, Spania (împărăţia lui Hades s-a mutat aici, atmosfera este copleşitoare), România (75.000 de sud-americani fluieră copios), SUA (paroxism)", descriu autorii cărţii "Hora de la miezul nopţii" festivitatea de deschidere de pe "Rose Bowl".

Zgomotul petardelor se aude perfect în vestiarul în care "fierb" la propriu şi la figurat jucătorii României. "E incredibil de greu să stai şi să aştepţi în vestiar, mai ales că am stat aproape o oră", spune Daniel Prodan. Bogdan Stelea descrie atmosfera din cabină: "Era linişte, eram concentraţi pe ceea ce avem de făcut în teren. Nu ne-am spus mare lucru. Ne-am urat <<Baftă>> înainte să ieşim pe tunel..."

Florin Răducioiu completează: "Eu am mania de a-mi pune totul în ordine atunci când ajung în vestiar. Ghetele, tricoul, treningul. Mă învârt apoi prin încăpere, fac masaj, dar vreau să fie totul ordonat. Dacă un coleg, nu ştiu, Belodedici, de exemplu, îmi dă puţin peste ghete, le iau şi le aşez. Sunt un tip meticulos. Altă chestie, sunt unul dintre ultimii care făce masaj înainte de meci şi, la fel, unul dintre ultimii din grupul de jucători atunci când ieşim pe teren".


LOS ANGELES, ORA 15:40
BUCUREŞTI, ORA 01:40

"<<CO-LOM-BI-A, CO-LOM-BI-A!>> Dezlănţuirea celor 75.000 de fani din ţara cocainei sporeşte tensiunea. Îmi zvâcnesc tâmplele, broboanele de transpiraţie îmi năpădesc fruntea", scrie Alin Paicu în cartea "Hora de la miezul nopţii". Jurnalistul a fost prezent la World Cup din Statele United, în timp ce Grigore Cartianul, celălalt semnatar al cărţii, a rămas la Bucureşti pentru a relata modul în care trăiesc românii partidele echipei naţionale. 


LOS ANGELES, ORA 15:11
BUCUREŞTI, ORA 01:11

"<<Rose Bowl>>! Pentru reporter, cel mai mare stadion pe care a păşit vreodată. Imaginile se amestecă precum în caleidoscopul copilăriei. Baloane albastre uriaşe, imprimate cu hexagoane verzi, stau gata să ţâşnească spre înalt. Palmieri maiestuoşi străjuiesc întreaga arenă. În tribune, galbenul columbian este covârşitor. Zeci de mii de peruci blonde, a la Valderrama, împodobesc capetele înfierbântate ale suporterilor sud-americani. Pe un ecran gigantic, amplasat la peluza a II-a sunt redate faze antologice din istoria Cupei Mondiale. De fapt, peluză este impropriu spus, aşa cum potrivită nu este nici denumirea de tribună. Aflasem că pe <<Rose Bowl>>, indiferent în ce sector al stadionului ai lua loc, terenul se vede la fel de bine", citat din cartea "Hora de la miezul nopţii" în care este descris uriaşul stadion din Pasadena. 


LOS ANGELES, ORA 14:45
BUCUREŞTI, ORA 00:45

Tricolorii sunt la încălzire, exerciţiile fiind coordonate de secundul lui Anghel Iordănescu, Ţiţi Dumitriu. Selecţionerul este în vestiar, acolo unde îşi pregăteşte ultimul discurs înainte de meci. Din cauza programului bizar făcut de organizatorii americani, titularii celor două naţionale nu vor vedea festivitatea de deschidere şi vor trebui să stea în vestiar aproape o oră. "Îmi aduc aminte de festivitate, stadionul era arhiplin, a fost şi un spectacol frumos înainte de meci, cu fanfară, cu tot ce trebuie. Noi, fiind rezerve, am mai ieşit din zona vestiarelor şi ne-am uitat. Ceilalţi stăteau în cabină, nea Puiu anunţase "11"-le de start, anunţase cine se dezbracă şi cine stă în tribună. Eu am fost rezervă. Ştia toată lumea, ce Dumnezeu... Răducioiu era la AC Milan... Eu eram foarte fericit că eram al doilea atacant, că după mine mai erau Moldovan, Ivan, Chiriţă", spune Jean Vlădoiu. 

Echipa de start a României nu conţine nicio surpriză majoră, fiind cea pe care ziarele din ţară au prezentat-o în dimineaţa zilei de 18 iunie. Termometrul arată 34 de grade Celsius. 

12. Stelea - 4. Belodedici - 2. D. Petrescu, 15. Mihali, 3. D. Prodan, 2. D. Munteanu - 5. Lupescu, 6. G. Popescu, 10. Hagi - 9. Răducioiu, 11. I. Dumitrescu


LOS ANGELES, ORA 14:30
BUCUREŞTI, ORA 00:30

"Pajiştile din preajma stadionului - din câteva aveam să aflăm ulterior, un excelent teren de golf - mustesc de lume. De altfel, perimetrul a fost destinat parcării zecilor de mii de autovehicule, <<Co-lom-bi-a, Co-lom-bi-a>>, un muget al cărui rezonanţă ne face pielea ca de găină. Sud-americanii forfotesc în parcarea improvizată înarmaţi cu steaguri, eşarfe, trompete, mă rog, un arsenal complet - cum nici pe Giuleşti nu întâlneşti - gata să intre în luptă, în sprijinul lui Maturana. În Media Center, răcoarea şi întâlnirea cu sondele de Coke mai risipesc din emoţii şi din fierbinţeală", descriu Alin Paicu şi Grigore Cartianu atmosfera de la stadion în cartea "Hora de la miezul nopţii", publicată în 1995. 


LOS ANGELES, ORA 14:00
BUCUREŞTI, ORA 00:00

Naţionala României a plecat spre stadionul "Rose Bowl". "Am mers mai devreme pentru că trebuia să fie festivitatea de deschidere. Au fost două astfel de ceremonii. Una la Chicago şi una la Los Angeles, pe Rose Bowl, înaintea meciului nostru", spune Daniel Prodan. Ajunşi la stadion, jucătorii iau un prim contact cu fanii sud-americani veniţi în număr foarte mare la meci: "Erau foarte mulţi şi aproape toţi purtau peruci cu părul ca al lui Valderrama. El era idolul lor. Erau peste 60.000 de columbieni pe stadion", îşi aduce aminte Iulian Chiriţă. Unul dintre puţinii jucători care, conform propriilor spuse, nu acorda prea multă atenţie fanilor columbieni era Gică Hagi. "Regele" povesteşte râzând: "Aveam aceleaşi culori şi noi, şi ei. Nu ştiam care sunt ai noştri şi care sunt ai lor. Nu ne influenţa în niciun fel numărul mare de columbieni. Noi eram mult prea concentraţi la ceea ce trebuie să facem pe teren".


LOS ANGELES, ORA 13:30
BUCUREŞTI, ORA 23:30

"Ţin minte că m-a prins dimineaţa la Universitate. Am luat albumul cu stickere şi am ieşit cu el în stradă."
Andru Nenciu, redactor-şef adjunct ProSport (14 ani în 1994)

"Ţin minte că în noaptea aia am discutat la telefon cu nişte prieteni care locuiau în blocul de la Coloane, în Piaţa Romană. S-au dus cu telefonul fix tocmai în baie, însă tot nu reuşeam să-i aud din cauza zgomotului din stradă"

Ştefan Horobeţ, editor ProSport (12 ani în 1994)
“Ţin minte perfect bolta de vie din curtea bunicilor iluminată de televizor, răcoarea nopţii din preajma Bucureştiului în timp ce Ţopescu vorbea despre zeci de grade Celsius la Pasadena şi tremuratul incontrolabil al dinţilor la atacurile furibunde ale columbienilor. La final, am văzut în jur bucurie, amestecată cu uşurare.”

Costin Ştucan, jurnalist ProSport (17 ani în 1994)

VOI CUM AŢI TRĂIT MECIUL CU COLUMBIA?


LOS ANGELES, ORA 13:10
BUCUREŞTI, ORA 23:10

Peste aproximativ o oră, autocarul naţionalei va pleca de la hotelul "Embassy Suits" spre stadionul "Rose Bowl". Locul de cazare al tricolorilor a fost special ales pentru a fi cât mai aproape de arena pe care se vor disputa două dintre cele trei partide din faza grupelor. Gabi Balint, secundul naţionalei la acea vreme - fostul atacant a fost nevoit să se retragă pe parcursul preliminariilor pentru World Cup 1994 din cauza accidentărilor - prefaţa cu o zi înainte întâlnirea cu naţionala Columbiei şi explica modul prin care pot fi opriţi jucătorii de atac ai sud-americanilor. "Indiscutabil, nu va fi uşor. Dar mi se pare că Valderrama, un jucător foarte bun, poate fi anihilat încă de la mijlocul terenului de către Lupescu, ceea ce i-ar lipsi de importante baloane pe Asprilla şi Valencia. Ar fi un scurtcircuit care ar permite celorlalţi jucători ai noştri să-şi pună în valoare calităţile, iar echipei schemele tactice. Oricum, sper să fie bine...", spunea Balint, conform unui articol publicat în ziua partidei în Gazeta Sporturilor. 


Prima pagină a ziarului Gazeta Sporturilor din data de 18 iunie 1994. Jurnaliştii prezentau incertitudinile din echipa României, precum şi ultimele reacţii ale tricolorilor înaintea debutului la World Cup


LOS ANGELES, ORA 12:40
BUCUREŞTI, ORA 22:40

Hagi şi restul tricolorilor sunt în restaurantul hotelului "Embassy Suits" pentru masa de prânz. Meniul, la fel ca la micul dejun, este unul "subţire", aşa cum spune Jean Vlădoiu: "La prânz mâncam paste fierte, fără sosuri. Doar cu puţin ulei. Şi piept de pui grupa mare sau vită. În afară de piept de pui, vită şi, din când în când, peşte, nu mâncam altceva. Ah, şi brânză cu roşii. Dimineaţă, prânz, seara. Nu existau ciorbe, poate cei de prin conducere să fi mâncat aşa ceva". După a doua masă a zilei, jucătorii stăteau la cafea. Printre ei erau şi câţiva fumători. "Iulian Chiriţă fuma şi mai erau câţiva", îşi aminteşte Vlădoiu. Răducioiu completează: "Prunea, din când în când, mai fuma o ţigară, dar ăsta era modul lui de a scăpa de stres. La fel, la Milan, Sebastiano Rossi fuma, iar Capello nu îi spunea absolut nimic. Aşa se relaxa el".


LOS ANGELES, ORA 12:10
BUCUREŞTI, ORA 22:10

Jucătorii "Generaţiei de Aur" rememorează şi ei pe reţelele de socializare împlinirea a 20 de ani de la meciul România - Columbia, debutul tricolorilor la World Cup 1994. Daniel Prodan, fundaşul central al tricolorilor, a distribuit pe pagina sa de Facebook liveblog-ul ProSport, în timp ce Gică Hagi a postat, tot pe contul de Facebook, următorul mesaj: "Astăzi se împlinesc 20 de ani de la golul marcat împotriva Columbiei - cea mai puternică amintire în tricoul naţionalei, un moment pe care niciun român nu îl poate uita"


LOS ANGELES, ORA 12:00
BUCUREŞTI, ORA 22:00

Selecţionerul Iordănescu poartă ultimele discuţii individuale cu jucătorii. Antrenorul a decis şi cine va apăra poarta României împotriva Columbiei. "Înainte de masa de prânz, pe la 12:00 - 12:15, m-a chemat tata Puiu şi mi-a spus că voi fi titular şi să am încredere în mine. Nu ştiu de ce am fost ales eu, probabil a fost o chestie de moment să meargă pe mâna mea. Am avut un gol în stomac până la ora meciului. Simţeam presiunea faptului că fusesem ales să apăr", spune Bogdan Stelea. Celălalt semn de întrebare din echipa de start, legat de situaţia lui Ionuţ Lupescu, a fost rezolvat în seara de dinaintea partidei. După o şedinţă la care au participat Mircea Sandu, Anghel Iordănescu, cei doi medici ai echipei, Pompiliu Popescu şi Vasile Popescu, dar şi Lupescu a fost luată decizia ca mijlocaşul să fie titular în partida de pe "Rose Bowl". 


Bogdan Stelea are acum 46 de ani şi, până de curând, a fost antrenorul echipei naţionale U21 a României. În 1994, "Arnold" juca la Rapid


LOS ANGELES, ORA 11:30
BUCUREŞTI, ORA 21:30

“Am văzut meciul cu bunicii. A fost prima oară când am auzit un telefon sunând noaptea. Era tata, dorea să vorbim despre meci. Era entuziasmat, ţipa la telefon de bucurie.”
Sebastian Luba, jurnalist ProSport (9 ani în 1994)

“Eram singur acasă şi mă chinuiam să găsesc TVR 1 pe un televizor NEI fără telecomandă.”
Cristi Scutariu, jurnalist ProSport (7 ani în 1994)

“Era primul meu an de presă, lucram la Evenimentul Zilei. Am văzut meciul în redacţie, iar după finalul partidei, însoţit de un fotograf, am plecat pe străzile Bucureştiului pentru a relata despre manifestările de bucurie ale românilor.”
Matei Udrea, jurnalist ProSport (19 ani în 1994)

CE AMINTIRI AVEŢI DE LA MECIUL ROMÂNIA - COLUMBIA?


LOS ANGELES, ORA 11:00
BUCUREŞTI, ORA 21:00

Pentru jucătorii naţionalei, camera doctorului Pompiliu Popescu este un loc de refugiu: "El era ca un tată pentru noi. Eram foarte apropiaţi de Pompiliu Popescu. Ne strângeam tot timpul în camera lui, vorbeam despre lucruri personale. Eu vorbeam despre soţia mea, despre Astrid, mă întrebau de unde e, ce face... şi aşa mai departe. Se crease o legătură specială. Am fost extrem de ascultători, nu au existat probleme de disciplină", spune Florin Răducioiu


Doctorul Pompiliu Popescu este şi în prezent în staff-ul echipei naţionale, fiind cel mai longeviv membru din delegaţia tricolorilor. Acesta a trăit alături de naţională cele mai importante momente din ultimele două decenii şi jumătate


LOS ANGELES, ORA 10:30
BUCUREŞTI, ORA 20:30

Associated Press îl include pe Gică Hagi în echipa vedetelor care vor participa la Campionatul Mondial. Columbienii au şi ei un jucător prezent în echipă, dar, surprizător, nu este vorba de Carlos Valderrama, căpitanul formaţiei sud-americane. Cel mai valoros "11" în opinia jurnaliştilor americani este următorul: Campos (Mexic) - McGrath (Irlanda), R. Koeman (Olanda), Baresi (Italia), Ziege (Germania) - Matthaus (Germania), Maradona (Argentina), Hagi (România) - Asprilla (Columbia), Bergkamp (Olanda), Romario (Brazilia).

"Senzaţia noastră a fost că putem să facem lucrurile foarte bine, că e o şansă importantă. Credeam mult în echipă. Înainte de Mondial, am dat un interviu la Brescia în care spuneam că România va ajunge în sferturi", spune Gică Hagi, vedeta naţionalei. Înainte de plecarea în Statele Unite, "Regele" îşi întărea convingerea că tricolorii vor ajunge în fazele superioare ale competiţiei şi în faţa jurnaliştilor români. 


LOS ANGELES, ORA 10:00
BUCUREŞTI, ORA 20:00

Calificarea la World Cup 1994 a fost una cu emoţii pentru tricolori. După un eşec incredibil în faţa Cehoslovaciei, scor 5-2, selecţionerul Cornel Dinu a fost demis, iar în locul său, pentru ultimele trei partide din preliminarii, a fost adus Anghel Iordănescu. România a reuşit să lege trei victorii consecutive cu Insulele Feroe, Belgia şi Ţara Galilor şi a obţinut participarea la turneul american. În ultima partidă, cea de la Cardiff, tricolorii aveau nevoie de un singur punct pentru a se califica. În cartea "Hagi", jurnalistul Grigore Cartianu rememorează ultima partidă din preliminarii: "Belodedici dansează cu mingea în apărare şi deodată i-o aruncă pe tuşă lui Hagi. Gică semnalizează dreapta şi face stânga, culcă doi galezi în iarba brumărie, apoi lansează o torpilă nimicitoare. Durduliul Southall face o tumbă de măscărici. Vede ca prin ceaţă cum Hagi, asasinul, dansează din buric.. De America ne mai despart o repriză şi-un ocean. Ilie Dumitrescu ratează iar şi iar... Apoi începe coşmarul. Mingea se plimbă prin faţa porţii lui Prunea ca la biliard - galezii sar mereu mai sus - iar Saunders, din apropiere, nu iartă. Minutul 61, 1-1. Încă suntem calificaţi. Rush, vulpoiul, pivotează, Dan Petrescu pune piciorul şi elveţianul Rothlisberger arată punctul cu var. Adio, America! Adio, vis frumos! Adio... Prunea, saracu', e cât un ghemotoc. Mi se face milă de el... de ei, jucătorii... de noi, românii. Ce şansă poţi avea când eşti cu gâtul pe butuc? Bodin are o privire de killer. La viaţa lui n-a ratat niciun penalty. E omul-transformă-tot. Îşi potriveşte mingea. Doamne, va fi 2-1... Bodin, călăul, îi aruncă o ultimă privire lui Prunea. O privire tăioasă ca briciul. Un pas, doi, trei...bară!!! Din transversală, mingea ricoşează la mama dracu'. Pe tabelă scrie tot 1-1".

REZULTATELE ROMÂNIEI DIN CAMPANIA DE CALIFICARE PENTRU WORLD CUP 1994

  • ROMÂNIA - Insulele Feroe 7-0
  • ROMÂNIA - Ţara Galilor 5-1
  • Belgia - ROMÂNIA 1-0
  • ROMÂNIA - Cehoslovacia 1-1
  • Cipru - ROMÂNIA 1-4
  • ROMÂNIA - Cipru 2-1
  • Cehoslovacia - ROMÂNIA 5-2
  • Insulele Feroe - ROMÂNIA 0-4
  • ROMÂNIA - Belgia 2-1
  • Ţara Galilor - ROMÂNIA 1-2

LOS ANGELES, ORA 09:40 
BUCUREŞTI, ORA 19:40

Din cauza faptului că partida împotriva Columbiei se va disputa la ora 16:30, Anghel Iordănescu a renunţat la tradiţionala plimbare de dinaintea partidelor. Jucătorii vor rămâne în hotel până în momentul plecării la stadion. Distanţa dintre locul în care sunt cazaţi tricolorii, "Embassy Suites", şi arena "Rose Bowl" este de 16 kilometri.

Stadionul "Rose Bowl" este locul în care echipa de fotbal american a colegiului UCLA îşi dispută partidele de pe teren propriu. Arena a fost inaugurată în luna octombrie a anului 1922


LOS ANGELES, ORA 09:20
BUCUREŞTI, ORA 19:20


În hotelul naţionalei, lucrurile se desfăşoară în linişte, jucătorii neavând mare chef de vorbă. Toţi sunt concentraţi pe ceea ce au de făcut la ora jocului: “Atmosfera era una de maximă concentrare”, confirmă Fane Preda, al treilea portar din lotul condus de Anghel Iordănescu. “Trebuie să recunoaştem că tuturor ne-a fost teamă de acest meci cu Columbia. Exista acel curent puternic, toată lumea vorbea despre ei, inclusiv Pele îi dădea favoriţi la câştigarea trofeului”, povesteşte şi Florin Prunea. Selecţionerul nu a decis încă pe cine va trimite în poartă în partida de pe “Rose Bowl”. “Se simţea tensiunea. Mie, sincer, mi-a fost teamă de acest meci. Nu e nicio ruşine, am spus-o şi o să o spun de fiecare dată”, punctează şi Răducioiu, atacantul titular al României de la World Cup. Colegul de cameră al lui Răducioiu, Ionuţ Lupescu, acuză uşoare probleme medicale.


LOS ANGELES, ORA 08:45
BUCUREŞTI, ORA 18:45


Ultimele două săptămâni, timp petrecut de tricolori în Statele Unite pentru acomodare, au fost dedicate meciului cu Columbia. La antrenamente, jucătorii lui Anghel Iordănescu au repetat traseele de joc pe care urmează să le pună în practică în partida cu Valderrama, Asprilla, Valencia sau Rincon. “Iordănescu a pregătit meciurile într-un mod maniacal. Eu avusesem norocul de a juca în Serie A şi nea Puiu mi se părea, sincer vă spun, un antrenor italian căruia nu i-a scăpat niciun detaliu. Aveam fişe personale cu adversarii, ştiam tot despre ei, despre ţara lor, despre clima lor. Mi-a plăcut severitatea lui”, rememorează Florin Răducioiu.

Fişa cu descrierea adversarului, una alcătuită inteligent de Anghel Iordănescu, i-a provocat insomnii lui Daniel Prodan. Omul direct al fundaşului român, Faustino Asprilla, este unul dintre cei mai bine cotaţi jucători sud-americani: “În sala în care făceam şedinţele tehnice, pe un perete, aveam mai multe foi A4 cu jucătorii columbieni. Erau trecute calităţile şi defectele fiecăruia. Cu 4-5 zile înainte de meci se ştiau, în mare, titularii şi de la noi, şi de la ei şi, implicit, oamenii pe care urma să îi avem în marcaj. Eu pe Asprilla, Gică Mihali pe Valencia şi aşa mai departe. La finalul unei vizionări m-am dus să văd caracterizarea lui Asprilla. Calităţi: viteză excelentă, tehnică perfectă, frâne bune, stângul, dreptul, joc de cap foarte bun. La capitolul defecte era trecută o linie. Nu avea! Pfffff! Incredibil! Nu mai dormeam noaptea”.

În comparaţie cu alţi colegi, Prodan s-a simţit ghinionist: “M-am uitat şi la ceilalţi. Valderrama nu avea viteză, Valencia nu era foarte tehnic... Doar ăsta al meu nu avea defecte. Aveam emoţii mari, nu dormeam noaptea”. În ultima zi înainte de meci, tactica lui Anghel Iordănescu în ceea ce priveşte motivarea lui Prodan a dat roade. “A venit la mine şi m-a întrebat dacă m-am uitat peste caracterizarea lui Asprilla. <<M-am uitat, nea Puiu, dar ăsta chiar n-are defecte?>>, l-am întrebat. <<Are unul singur: e fricos>>, mi-a răspuns. Când am auzit, nu-mi venea să cred! <<Pe ăsta lasă-l la mine, nea Puiu, că am eu grijă de el>>”. Îmi revenisem complet”, îşi aduce aminte fostul număr 3 al naţionalei.


Foto de la finalul unui antrenament al naţionalei. Răducioiu: "Ţin minte că ne antrenam în campusul unei universităţi, era un loc imens, parcă era un oraş."
Foto de la stânga la dreapta: Belodedici, Dorinel Munteanu, Hagi, Petrescu, Prodan, Panduru, Stelea, Iulian Chiriţă, Marian Ivan şi Gică MihaliLOS ANGELES, ORA 08:20
BUCUREŞTI, ORA 18:20 PM

Jucătorii naţionalei coboară din camere pentru micul dejun. Meniul este alcătuit cu grijă de doctorul Pompiliu Popescu şi de bucătarul echipei naţionalei: “Gelu, bucătarul nostru, ne făcea un mic dejun subţire. Fără ouă, cârnaţi şi mai ştiu eu ce. Ne dădeau caşcaval, brânză, şuncă, chestii mai uşoare. Miere, ceai, sigur. Am mâncat brânză şi roşii în America cât nu am mâncat în viaţa mea. I-am zis soţiei când m-am întors: după o lună de aşa ceva, să nu mai văd în viaţa mea brânză şi roşii. Aveam meniul acesta din cauza căldurii incredibile de acolo”, spune Jean Vlădoiu. Gică Hagi, decarul naţionalei, îşi dezvăluie secretul: “Linguriţa de miere zilnică. Am mâncat asta timp de un an de zile şi în America am fost ca o bombă”. La ora partidei cu Columbia, de pe stadionul Rose Bowl, se anunţă o temperatură de peste 35 de grade Celsius. 

CITEŞTE LA 08:45 CUM A PREGĂTIT ANGHEL IORDĂNESCU PARTIDA CU COLUMBIA


LOS ANGELES, ORA 07:45 AM

În hotelul “Embassy Suites” din Pasadena e linişte. Cei doi maseuri din staff-ul naţionalei, Dumitru Neagu şi Mircea Popa, încep să umble pe coridoarele uriaşului stabiliment pentru a le da deşteptarea jucătorilor. “Fiecare maseur avea un grup de jucători şi-şi ziceau: <<Eu mă duc să-i trezesc pe ai mei>>. Ca într-o familie. La mine venea Mitică Neagu”, spune Didi Prodan, fundaşul tricolorilor.

Pentru unii dintre fotbalişti, orele nopţii au trecut cu greu. „Nu am putut să dorm. Nu ştiam dacă o să apăr eu, dacă o să apere Prunea”, spune Bogdan Stelea, portarul României. Prodan a avut, în schimb, o un somn odihnitor după câteva zile în care a fost chinuit de gânduri: “Am dormit bine în seara de dinaintea meciului. Eram mai liniştit. Dar înainte nu am putut să închid un ochi. M-am tot gândit la Asprilla. Mi-am repetat în minte: piciorul stâng excelent, piciorul drept excelent, jocul de cap excelent, viteză excelentă, tehnică perfectă. Defecte: nu are”.

Florin Răducioiu urmează să fie în această după-amiază singurul vârf al naţionalei în meciul de debut de la Campionatul Mondial. Blondul atacant e crispat: “Noua ani, atât cât am jucat pentru naţională, am fost coleg de cameră cu Lupescu. Seara, înainte de meci, îmi plăcea să citesc. La fel făcea şi Ionuţ. Mai vorbeam despre meci, ne încurajam. El îmi spunea <<Floreo>> şi îmi dădea tot felul de sfaturi: <<Floreo, ai grijă la aia, vezi cum faci aia>>.

Dintr-o altă cameră a luxosului hotel din Pasadena, aflat în apropierea stadionului Rose Bowl, Gică Hagi se pregăteşte să iasă şi să coboare pentru micul dejun. Colegul său de cameră este Marian Ivan, vârful de 24 de ani de la Dinamo, ajuns surprinzător în lotul pentru Mondialul din America. “A fost alegerea lui Gică să stea cu Ivan. Nu era o problemă pentru el. Să stai cu Gică Hagi în cameră e un lucru extraordinar, mai ales că vorbim de un jucător tânăr, din campionatul intern. E o onoare”, spune Răducioiu. Marian Ivan completează: “În cantonamentul din Italia, Gică era coleg cu Neluţu Sabău, iar eu cu Radu Niculescu. Cei doi s-au accidentat şi Hagi a decis să stea cu mine în cameră. 99% dintre discuţiile noastre erau despre fotbal. Despre asta ar fi vorbit toată ziua, atât de mult îi place fotbalul”.

BUCUREŞTI, ORA 17:45 PM

Pentru români, principala sursă de informare o constituie presa scrisă. Evenimentul Zilei, cea mai bine vândută publicaţie de pe piaţă, este tipărită în aproape 900.000 de exemplare zilnic. La această oră, românii şi-au luat deja informaţiile necesare pentru primul meci al României de la Mondialul din America. Gazeta Sporturilor alocă trei pagini din şase partidei România – Columbia. Articolele importante sunt legate de incertitudinile din echipa noastră şi de cel mai interesant duel al meciului, Hagi – Valderrama. 

Echipa probabilă a României: 12. Stelea - 4. Belodedici - 2. D. Petrescu, 15. Mihali, 3. D. Prodan, 2. D. Munteanu - 5. Lupescu, 6. G. Popescu, 10. Hagi - 9. Răducioiu, 11. I. Dumitrescu

Echipa probabilă a Columbiei: 1. Cordoba - 15. Perea, 2. Escobar, 4. Herrera, 20. Perez - 14. Alvarez, 6. Gomez, 10. Valderrama, 19. Rincon - 21. Asprilla, 11. Valencia

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.