Filmul unei zile de foc: ce nu s-a văzut la televizor din cel mai aşteptat meci al anului

11 oct 2014 33357 afişări Nationala

România - Ungaria, ora 19:00 live blog pe ProSport, este cel mai aşteptat meci din acest an al naţionalei lui Victor Piţurcă. Meciul din cea de-a doua etapă a grupei F de calificare la Campionatul European din 2016 poate să consolideze impresia bună lăsată de România în prima partidă, atunci când Marica a adus victoria cu 1-0 cu Grecia. Partida de diseară de pe Naţional Arena se va disputa în condiţii speciale: FRF a vândut toate biletele pentru un meci pe care fanii români îl aşteaptă cu nerăbdare, astfel că se estimează o prezenţă de circa 49.000 de spectatori români pe lângă cei aproape 3.000 de unguri care vor face deplasarea la Bucureşti.

CITEŞTE AICI PRIMA PARTE A LIVE BLOG-ULUI


UPDATE 21:07 Sunt Sebastian Lüba şi vă doresc o seară excelentă de acum încolo. După rezultatul din această seară, am să mă auto-exclud de la redactarea viitoarelor live blog-uri la meciuri cu vecinii noştri unguri. Pare că port ghinion.


UPDATE 20:58 Sorina Opriţescu ne ţine la curent cu ce se mai întâmplă după ultimul fluier al meciului. "La final, suporterii maghiari au cântat imnul în faţa jucătorilor. Moment senzaţional. Ai noştri au plecat acasă", ne relatează emoţionată colega mea.


UPDATE 20:54 Final de meci pe Naţional Arena. România şi Ungaria au terminat la egalitate, 1-1, al doilea meci al celor două reprezentative în preliminariile pentru EURO 2016.


UPDATE 20:49 În minutul 90 al partidei Chipciu vede cartonaşul galben după ce încearcă să-l deposedeze pe Kiraly, în timp ce portarul ungur trăgea de timp. Korcsmar este şi el avertizat la mijlocul terenului.

La centrul terenului se formează un meleu, iar Tozser şi Raţ primesc cartonaşul galben.


UPDATE 20:42 Schimbare la România. Iese Alexandru Maxim, intră Bogdan Stancu. Mai sunt 10 minute de joc, cu tot cu prelungiri.

Kiraly trage deja de timp şi primeşte cartonaşul galben şi multe huiduieli din tribune.


UPDATE 20:41 GOL UNGARIA. Dzsudzsak ('82)

Ungaria egalează prin căpitanul său, Balasz Dzsudzsak, care execută superb o lovitură liberă. Nu sunt expert, dar cred că Tătăruşanu ar fi putut să respingă mingea.


UPDATE 20:40 Românii nu rămân fără replică la capitolul "cartonaşe galbene". Dragoş Grigore este şi el avertizat la o fază declanşată de o pasă greşită a lui Chipciu. 


UPDATE 20:37 Dacă de la televizor se înţeleg oarecum rugăminţile crainicului de pe stadion, din tribune discursul acestuia nu are sens, "Crainicul partidei este foarte vorbăreţ. Păcat că se înţelege ce spune doar dacă ieşi din stadion şi că singurele cuvinte care fac sens, cât de cât, sunt "Mulţumim" şi "Acesta este sfatul"", îmi spune Sorina Opriţescu, aflată la masa presei.

Între timp, la oaspeţi intră Toszer în locul lui Gera,


UPDATE 20:33 Ungurii joacă din ce în ce mai dur. Astfel, Elek este al patrulea jucător al maghiarilor care vede cartonaşul galben.


UPDATE 20:29 Al treilea cartonaş galben al maghiarilor este văzut de Juhasz. Rusescu marchează cu capul la o centrare a lui Raţ din lovitură liberă, dar reuşita este anulată corect pentru offside. Scorul la goluri marcate este România - Ungaria 1-1.


UPDATE 20:24 Încă o schimbare efectuată la naţionala Ungariei. Iese de pe teren Lovrencsics, intră Simon.

La noi intră Tănase în locul lui Sânmărtean. Jucătorul Stelei este aplaudat de tot stadionul.


UPDATE 20:19 Sorina Opriţescu face o remarcă pertinentă după ce vede mesajul de pe un banner: "În ecuaţia FRF nu poate lipsi bişniţa de bilete". "Galeriile au primit bilete cu 50% reducere tocmai de la FRF. Interesant...", îmi spune colega mea.


UPDATE 20:15 Vlad Chiricheş acuză o accidentare dureroasă. Fundaşul lui Tottenham, folosit în această seară în banda dreaptă a apărării, petrece momente bune pe gazon ţinându-se de mâna stângă.


UPDATE 20:10 Fanii României au început să cânte imnul naţional fără să fie dirijaţi de la staţia de amplificare. Momentul frumos de pe Naţional Arena este pătat doar de acţiunile forţelor de ordine şi de aerul irespirabil datorat uzului în exces al gazelor lacrimogene.

Pe teren, Varga vede cartonaşul galben.


UPDATE 20:06 A început a doua repriză. Selecţionerul Ungariei face prima mutare din a doua parte a meciului. Nikolic i-a luat locul lui Stieber.


UPDATE 20:05 În timp ce fanii sunt alergaţi prin tribune, jurnaliştii respiră aer îmbibat cu gaze lacrimogene, la zona VIP se mănâncă şi se bea de zor.


UPDATE 20:02ProSport solicită public firmei BGS să ancheteze incidentele din tribună şi să ia măsuri împotriva angajaţilor care comit acte de huliganism şi abuz în serviciu.


UPDATE 19:49 Finalul primei reprize a meciului de pe Naţional Arena. România intră la vestiare în avantaj, graţie reuşitei lui Rusescu, din ultimul minut al primei părţi.

Pe stadion, norul de gaz lacrimogen provoacă în continuare disconfort. "Toţi cei de la masa presei au plecat de la pupitre din cauza gazelor jandarmilor. Se strănută incontinuu, ustură nasul, ustură ochii", îmi spune Sorina.


UPDATE 19:45 GOL ROMÂNIA. RUSESCU ('45)

Sânmărtean trimite o pasă excelentă pentru Raţ, în banda stângă a naşionalei României, acesta centrează perfect în marginea careului mic, iar Rusescu, nemarcat, trimite în plasa porţii lui Kiraly.


UPDATE 19:43 E din ce în ce mai grav ce fac suporterii cu petardele introduse neregulamentar pe stadion. Sorina ne povesteşte o fază întâmplată în urmă cu câteva momente: "Kiraly (n.r. portarul Ungariei) a ieşit din poartă pentru a vorbi cu fundaşii săi cât timp Tătăruşanu primea ingrijiri medicale. Imediat, 3 petarde au explodat în locul lăsat de el gol în poartă"


UPDATE 19:40 Cu doar cinci minute înainte de pauză, Ungaria înscrie la capătul unei centrări în adâncime venite din lovitură liberă. Golul este anulat pentru offside, iar Szalai rămâne întins pe gazon, accidentat.


UPDATE 19:39 România a trecut la conducerea jocului. Din păcate pentru elevii lui Piţurcă, mingea ajunge până în preaja careului, dar poarta lui Kiraly nu este pusă în pericol. Până acum, Sânmărtean este clar cel mai bun jucător al României.


UPDATE 19:33 Gardoş este al doilea jucător avertziat, după Gera. Jocul este în continuare lipsit de faze importante de poartă.


UPDATE 19:26 Sânmărtean se distrează pur şi simplu cu jucătorii maghiari. Zoltan Gera cedează şi îl faultează pe jucătorul Stelei. Galben pentru mijlocaşul Ungariei.


UPDATE 19:22 "Au fost mobilizaţi sute de jandarmi, au fost controale la sânge şi totuşi, în minutul 18, se aud în continuare bubuituri de petarde", îmi spune revoltată Sorina. Ştucan o dublează: "Ziariştii de la masa presei strănută şi se ţin cu mâinile de nas. Norul de gaz lacrimogen îşi face de cap pe Naţional Arena".

Pe teren nu se întâmplă mai nimic. Multă încrâncenare, jucători unguri limitaţi tehnic şi baloane înălţate haotic de ambele echipe. Raţ trimite primul şut pe poartă al României în minutul 22. Slab.


UPDATE 19:15 E din ce în ce mai clar că vom fi aspru pedepsiţi de UEFA. Din câte ne relatează Sorina Opriţescu, galeria lui Dinamo, folosită ca şi "tampon" între fanii români şi maghiari, a fost evacuată de pe stadion. Mai mult, ultraşii celor două echipe aruncă cu petarde şi scaune.


UPDATE 19:13 Gardoş încearcă să intre în ritmul jocului. Pe lângă faptul că fundaşul nu a prins echipa la Southampton în ultima vreme, acum a intrat pe teren neîncălzit. "După accidentarea lui Goian, în teren a intrat Florin Gardoş, fundaşul care în acest sezon are doar două apariţii, din postura de rezervă, pentru clubul englez Southampton. În momentele de acalmie ale jocului, Gardoş încearcă să se încălzească", ne spune Costin Ştucan de la stadion.


UPDATE 19:11 Sorina Opriţescu ne ţine la curent cu calitatea aerurului de pe arenă. Atmosfera olfactivă de pe Naţional Arena este une greu de suportat. "Incidente. Iar. Jandarmii au intervenit de data asta în galeria lui Dinamo, pentru a calma spiritele. Se simte numai miros de petarde in stadion. Ne aşteaptă o suspendare drastică din partea celor de la UEFA..."


UPDATE19:08 Costin Ştucan ne povesteşte ce s-a întâmplat în momentul intonării celor două imnuri naţionale. "Haos în tribune în timpul imnului României. Fanii români de la inelul 3 al stadionului au rupt barajul jandarmilor şi au năvălit spre zona fanilor maghiari, însă au fost opriţi cu gaze lacrimogene.

La imnuri, stadionul a arătat ca o zonă de război. Petardele au zburat dintr-un sector în altul, românii s-au bătut cu români, au încercat să se bată cu maghiarii, au rupt scaune şi s-au confruntat cu jandarmii", ne informează Ştucan.


UPDATE 19:05 România are prima ocazie de gol, după un atac purtat pe partea stângă. Defensiva Ungariei rezistă şi reuşeşte să respingă.

Între timp, Victor Piţurcă face prima schimbare în minutul 5, după ce Goian a acuzat o accidentare. În locul său este trimis în teren Gardoş.


UPDATE 19:00 A început meciul. România are lovitura de începere. Fanii strigă "Haideţi pe ei, pe mama lor".


UPDATE 18:55 Imnul Ungariei este huiduit vehement de fanii români. Se aud petarde în timp ce jucătorii maghiari sunt prezenţi la mijlocul terenului, iar galeria afişează steaguri şi fulare cu însemnele vecinilor noştri. La imnul României, tot stadionul cântă.


UPDATE 18:54 Au mai rămas numai câteva minute până la startul meciului. Cristian Scutariu notează galeriile prezente pe Naţional Arena. "Premianţi" sunt cei de la Dinamo şi U Cluj. Fanii lui Steaua şi Rapid lasă de dorit.


UPDATE 18:45 Mai este un sfert de oră până la primul fluier al meciului de pe Naţional Arena. La stadion încă mai vin suporteri. Se anunţă o arenă plină, presărată cu "ale-ole"-uri, aşa cum ne spune Sorina, care insistă să publicăm şi foaia de joc, cu toate că ştiam echipele cu mult înainte ca ea să fie tipărită. .


UPDATE 18:28 În plină criză pe postul de fundaş dreapta, Cristian Săpunaru, liber de contract în acest moment, a declarat că ar fi dispus să revină la naţională. Jucătorul în vârstă de 30 ani nu are însă echipă acum, o cerinţă obligatorie pentru a fi chemat de Victor Piţurcă.


UPDATE 18:22 Controversatul imn al României, interpretat de Iris, se aude acum din boxele arenei. "Pe ei, pe mama lor", refrenul care mai bine ar fi interzis decât promovat, răsună acum pe fundal de bubuituri pirotehnice. Sorina e nemulţumită, ca de obicei.


UPDATE 18:17 Cristian Scutariu ne lămureşte, în caz că mai era nevoie de explicaţii, de ce Arena Naţională are parte de bubuituri care aduc aminte de Piaţa Universităţii '89. Din câte am aflat, galeria lui Dinamo este situată lângă fanii maghiari. E clar, jandarmii nu vor avea linişte. Din păcate, comportamentul ultraşilor atrage suferinţă pentru copiii aflaţi la stadion.


UPDATE 18:13 Aşa cum mulţi au anticipat, celebrele deja ciocniri dintre jandarmi şi componenţii galeriilor nu s-au lăsat aşteptate. În tribune se fac schimburi de torţe între fani, iar Jandarmeria a folosit deja gazul lacrimogen pentru a-i calma pe suporterii maghiari.


UPDATE 18:09 Chiar dacă stadionul nu s-a umplut, acustica lasă de dorit. Sorina este bulversată şi nu înţelege mai nimic din ce ne comunică crainicul arenei.


UPDATE 18:06Cei de la frf.ro ne comunică şi echipa de start a Ungariei. Dzsudzsak, Gera şi Szalai, jucătorii de care ne este cel mai frică, sunt titulari.

Echipa Ungariei: 1 Kiraly – 8 J.Varga, 23 Juhasz, 21 Korcsmar, 4 Kadar – 6 A. Elek, 18 Stieber – 14 Lovrencsics, 10 Gera, 7 Dzsudzsak – 11 Szalai. Antrenor: Pal Dardai

Rezerve: 22 Denes, 2 Krisztian, 3 Korhut, 5 Fiola, 9 Tozser, 12 Megyeri, 13 Kalmar, 15 Gyurcso, 16 R.Varga, 17 Nikolic, 19 Priskin, 20 Kovacs


UPDATE 18:04 În timp ce Valeriu Argăseală exclama bucuros că patronul Stelei era entuziasmat că echipa din Ghencea dă "aproape o echipă la naţională", pe stadion, fanii români au replicat scandărilor suporterilor maghiari. Păcat de vremea frumoasă din Bucureşti.


UPDATE 17:55 Nimeni şi nimic nu scapă vigilenţei reporterilor ProSport. Ovidiu Dumitrescu ne înştiinţează că la stadion a ajuns şi profesorul Mircea Rădulescu.


UPDATE 17:43 Ne place ce vedem. Cristian Scutariu are probabil cele mai bune locuri din Arena Naţională şi profită de acest lucru pentru a face artă. Fotografică. Verdele gazonului e imprecabil, vremea deasemenea.


UPDATE 17:39 Fanii unguri fac atmosferă pe Naţional Arena. Sunt momentan în superioritate numerică, doar 200 de români fiind în acest moment în tribune. Maghiarii scandează "Ţiganii, ţiganii". No comment.


UPDATE 17:35Iată primul "11" al României

România: 12. Tătăruşanu - 6. Chiricheş, 15. Goian, 21. Grigore, 3. Raţ (cpt.) - 5. Hoban, 8. Pintilii - 20. Maxim, 7. Chipciu, 17. Sânmărtean - 9. Rusescu. Antrenor: Victor Piţurcă.
 
Rezerve: 1. Pantilimon, 23. Lung jr., 2. Moţi, 4. Luchin, 10. Tănase, 11. Torje, 13. Keşeru, 14. Latovlevici, 16. Gardoş, 18. Prepeliţă, 19. Stancu, 22. Enache

UPDATE 17:33 Ciprian Marica a ajuns în vestiarul României. A fotografiat tricourile colegilor săi şi le-a postat pe facebook, cu mesajul "Hai, românii mei! HAI ROMÂNIA!!!".

 

UPDATE 17:32 Un incident extrem de neplăcut s-a consumat în Piaţa Muncii. Unui suporter român i-a explodat o petardă în mână şi a fost serios rănit. Acesta a primit imediat îngrijiri medicale şi a fost bandajat pentru a nu mai sângera.

Fanii maghiari nu au însă probleme în manipularea obiectelor pirotehnice.


UPDATE 17:29 Fanii "Lord of the Rings" vor fi profund dezamăgiţi de modul în care fanii maghiari insistă cu ideea că Bucureştiul seamănă cu Mordor. E clar că fac referire la cărţile lui J.R.R. Tolkein în necunoştinţă de cauză.


UPDATE 17:22 Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, are un feeling: Rusescu va fi determinant în această seară. Oficialul federal "aşteaptă lucruri" de la atacantul Stelei, ne anunţă Costin Ştucan de la Arena Naţională. În huiduielile unui grup de suporteri pe care îi consideră "haioşi", Burleanu declară la Sport.ro că îşi doreşte să "avem parte de spectacol şi să dăm dovadă de civilitate". Acesta este de părere că dacă vom câştiga în această seară, vom avea o şansă reală la locul 1 în grupa preliminară.


UPDATE 17:12 Ciprian Marica, suspendat în partida contra Ungariei, a ajuns şi el la stadion. Acesta este asaltat de fanii "tricolorilor", care fac selfie-uri cu jucătorul lui Konyaspor. Întrebat de scorul din meciul de la 19:00, Marica debortează de optimism: "Batem, normal ca batem"


UPDATE 17:08 Aşa cum vă povesteam şi mai devreme, fanilor maghiari le-a fost pregătită o primire extrem de prietenoasă. Dacă trecem peste ţarcul în care au fost cazaţi, condiţiile în care suporterii îşi fac încălzirea înainte de meci liniştiţi şi ghifuiţi.


UPDATE 17:00 Autocarul naţionalei României a ajuns la Arena Naţională. Fanii selecţionatei antrenate de Victor Piţurcă îi încurajează pe jucători, unul dintre ei făcând chiar şi o urare originală: "Nu vrem gulaş la cină".


UPDATE 16:33 Primii fani unguri au început să intre în stadion la ora 16.00, după ce li s-a făcut controlul corporal.

Cu aproape 2 ore şi jumătate până la fluierul de start al meciului, în tribune se află aproximativ 500 de suporteri unguri. Aceştia profită de acustica stadionului gol şi scandează, impresionând-o pe colega noastră, Sorina Opriţescu.


UPDATE 16:27 Circa 2.000 de suporteri maghiari sunt în drum spre Fan Zone. Aceştia vin cu 50 de autocare, motiv pentru care Poliţia a restricţionat traficul pe Bulevardul Dacia. Aceştia se alătură celorlaţi aproximativ 1.700 de fani ai Ungariei care sunt deja prezenţi la locul de întâlnire.


UPDATE 16:15 Au venit furgonetele cu mâncare pentru tribuna oficială. Ospeţele pantagruelice de la lojele VIP au fost motiv de dispută între Mircea Sandu, ex-preşedintele FRF, şi actualul ocupant al jilţului de la Casa Fotbalului, imberbul Răzvan Burleanu. Cel din urmă l-a acuzat pe Sandu că umfla nota de plată a protocolului, care ajungea astfel la cote exorbitante. Naşul, în schimb, povesteşte că, de la venirea lui Burleanu, situaţia e de-a dreptul jenantă la meciurile naţionalei, invitaţii fiind nevoiţi să se înghesuie pentru a prinde un pişcot, deoarece se aduc cantităţi foarte mici de mâncare. Până una-alta, iată o imagine proaspătă surprinsă de un reporter care n-a avut timp să ronţăie niciun covrig.


UPDATE 16:10 Intrările în stadion cu mai puţin de trei ore înainte de începerea meciului.


UPDATE 16:05 O explicaţie pentru diferenţa mare dintre evenimentele violente de anul trecut şi liniştea de acum la vizita miilor de suporteri maghiari în Bucureşti: Jandarmeria Română beneficiază de sprijinul poliţiştilor unguri specializaţi în supravegherea şi controlul extremiştilor din ţara vecină. De asemenea, forţele de ordine române au poliţişti în civil, vorbitori de maghiară, împrăştiaţi printre grupurile venite din Ungaria.


UPDATE 15:03 România are un bilanţ general defavorabil cu Ungaria, dar şi câteva recorduri excelente în ultimele decenii. N-am mai primit gol de la maghiari la Bucureşti în ultimii 42 de ani, deşi de atunci s-au disputat patru întâlniri aici. Ungaria nu ne-a mai bătut pe niciun teren de 34 de ani. Toate datele sunt oferite, cu mândrie, de site-ul FRF


UPDATE 15:56 Până la urmă, nici maghiarii nu sunt chiar atât de negri. „Zmeii“ despre care se credea că vor răvăşi Bucureştiul sting micii cu bere fără alcool, s-au retras la umbră şi dorm sau joacă fotbal.


UPDATE 15:50 Sorina a lămurit între timp misterul liniştii din Fan Zone. Ungurii se îndoapă cu mici.


UPDATE 15:48 De la egal la egal, amical.


UPDATE 15.40 Colegul Răzvan Lupică, de la Mediafax, a imortalizat controlul corporal al suporterilor maghiari.


Ungaria Mare la Bucureşti. Foto: Răzvan Lupică/Mediafax


UPDATE 15:32 Au venit întăriri. Începe zarva la Arena Naţională.


UPDATE 15:22 Fanii oaspeţilor par deja obosiţi. Din zona de lângă stadion unde s-au strâns suporterii maghiari nu răzbate nicio scandare. Mai gălăgioşi sunt, până acum, ziariştii români.


UPDATE 15:20 Numeroşi suporteri români veniţi din ţară sunt, la această oră, în Centrul Vechi din Bucureşti. Pe străzi patrulează grupe de jandarmi.


UPDATE 15:10 Iată şi jandarmii călare care lipseau de la Gara Băneasa: sunt mobilizaţi la Arena Naţională.

România - Ungaria 1-1. Cum vi se pare scorul final?
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.