FOTO EXCLUSIV | Profesorul Daum le-a vorbit studenţilor de la FSPAC Cluj despre motivaţie şi gândire strategică, dar li s-a plâns şi de antiperformanţele de la juniori: "Am pierdut cu Liechtenstein! Ştiaţi că în Liechtenstein se joacă fotbal?"

4 mai 2017 1952 afişări Nationala
FOTO EXCLUSIV | Profesorul Daum le-a vorbit studenţilor de la FSPAC Cluj despre motivaţie şi gândire strategică, dar li s-a plâns şi de antiperformanţele de la juniori: "Am pierdut cu Liechtenstein! Ştiaţi că în Liechtenstein se joacă fotbal?"
GALERIE (8 de imagini) VEZI GALERIA
  • Christoph Daum a vorbit două ore cu studenţii de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, întocmai ca un profesor universitar.
  • Selecţionerul a vorbit şi despre cum trebuie crecuţi tinerii fotbalişti din România, despre meciurile naţionalei sau despre cum i s-a cerut şpagă de la presa din Turcia.

Selecţionerul României şi-a luat rolul de profesor universitar pentru două ore, la FSPAC Cluj. Studenţii l-au putut vedea într-o postură inedită pe antrenorul care vrea să ducă România la Mondial. Cursul lui Daum s-a numit “Ce pot învăţa afacerile şi societate din sport”, iar selecţionerul a vorbit despre principiile şi valorile sportului, despre felul în care totul gravitează în jurul potenţialului uman sau despre asemănările între sport şi societate.

“Voi sunteţi viitorul României, atâta timp cât credem în voi. Sportul este oglinda societăţii şi nu poţi ingnora valorile umane în sport, business sau societate. De când am început cariera mi s-a spus că doar victoria este importantă şi nu contau pierderile. Am obţinut însă performanţe pentru că am avut respect faţă de potenţial uman. Sportul nu poate fi redus la cel de performanţă. E o forţă a integrării şi identificării. Diferenţele rasiale sau de credinţă nu contează. Contează cum poţi transmite mingea şi nu ce naţionalitate ai. Am fost pus în situaţia de a integra jucători de 16 naţionalităţi diferite într-o echipă. N-a fost uşor să oprim conflictele. De la un antrenor se aşteaptă însă să înţeleagă calităţile sportivilor, pentru a produce rezultate maxime. Succesul unei echipe începe cu fiecare persoană. O singură persoană poată să aducă victoria. Feed-back-ul este micul dejun al performanţei. Dacă vrei să fii respectat, trebuie să oferi respect”, le-a transmis Christoph Daum studenţilor din sală.

Neamţul a dat şi o lecţie despre motivaţie şi a folosit de multe ori exemplul său şi principiile după care se ghidează în viaţă. “Realitatea începe cu dorinţe şi vise, dacă crezi vei primi. Tot timpul sunt pregătit să fiu mai bun, nu renunţa niciodată. Întreabă, crede, acţionează, acceptă”, a spus Daum.

  • Calificarea la Mondial: “Dacă aş fi doar realist aş spune că şansele sunt mici, dacă aş fi doar optimist aş spune că vom câştiga toate meciurile”

Selecţionerul a răspuns şi întrebărilor studenţilor care au fost curioşi să afle dacă România va merge la Mondial. “Gândim doar meci, cu meci, niciodată nu ne pierdem speranţa. Sunt realist-optimist. Dacă aş fi doar realist aş spune că şansele sunt mici, dacă aş fi doar optimist aş spune că vom câştiga toate meciurile. Avem şanse, am lucrat la un nou concept tactic cu Danemarca, 60 de minute am făcut-o bine. Avem jucători care joacă foarte puţine meciuri, cum sunt Chiricheş sau Pantilimon. Trebuie să facem din aceşti jucători o formulă care să evolueze bine”, a răspuns Daum, care l-a felicitat pe Hagi pentru proiectul de la Viitorul şi şi-a arătat indignarea faţă de rezultatele naţionalelor de juniori. La finalul lunii aprilie, naţionala under 16 a pierdut cu 1-2, în faţa reprezentativei din Liechtenstein.

“O gândire strategică înseamnă 5-6 ani. Dacă aş fi în locul altor cluburi aş spune ce a făcut Hagi merge, haide să facem şi noi. El are puţin noroc pentru că alţii nu fac, dar respect foarte mult ce a făcut el acolo. Dacă am avea mai multe astfel de academii ar fi foarte bine pentru fotbalul românesc. Echipele de juniori au pierdut cu Azerbaijan, nu cu Anglia sau Germania, cu Azerbaijan! Am pierdut cu Liechtenstein! Ştiaţi că în Liechtenstein se joacă fotbal? Am pierdut cu ei! 60 la sută din jucătorii din campionatul nostru sunt străini. Eu am semne de întrebare că din aceştia va ajunge unul mare jucător sau va fi vândut pe bani mulţi. Istoria fotbalului românesc a însemnat jucători produşi şi vânduţi. Au ajuns jucători cheie la cluburi din vestul Europei şi nu jucători care joacă din când în când. Au fost rodul sistemului sportiv comunist. Câte medalii câştiga România în sport? Acum trebuie să găsim soluţii noi. Gândirea strategică se referă la viitor, dar începe astăzi. E ca şi când plantezi un măr. Ai nevoie de 7 ani până să culegi un fruct”, a spus Daum.

  • “În Germania am schimbat mult începând din 2000 şi am fost răsplătiţi abia în 2010”

Acesta a dat exemplul Germaniei, a cărei strategie de formare a jucătorilor, începută ân 2000, a dat roade abia după 10 ani. “În Germania am schimbat mult începând din 2000 şi am fost răsplătiţi abia în 2010, în Africa de Sud, iar 2014 am luat titlul mondial în Brazilia. Au fost ani de muncă”, a spus selecţionerul.

Daum a mai vorbit şi despre mentalitatea jucătorilor români şi i-a scos în evidenţă pe Andone şi Săpunaru. “Românii au mentalitate de învingători, dar trebuie să lucreze la perseverenţă şi să înveţe să nu renunţe niciodată. Florin Andone a crescut în Spania, are o mentalitate diferită. Această mentalitate poate să ne aducă un plus, dar momentan trebuie să-l ajutăm să păşească în faţă. Săpunaru are o bună mentalitate. A jucat mult timp în Portugalia şi şi-a dezvoltat mentalitatea. Experienţa îţi construieşte mentalitatea”, a spus Daum.

  • “În Turcia am fost întrebat dacă vreau să plătesc jurnalişti, 300-400 euro”

Germanul a explicat cum percepe relaţia cu presa, pentru care are respect, dar în care nu are încredere şi cum i-au cerut jurnaliştii din Turcia bani, ca să scrie “de bine” despre el. “Cea mai mare provocare în viaţă este să devii independent. Nu te gândi doar la partea financiară. Dacă sunt independent ce poată să-mi facă presă? Nu cunosc limba română şi nu pot să citesc ziarele. Asta e foarte bine. Nu înţeleg nici ce spun analiştii de la televizor. Respect însă jurnaliştii şi răspund chiar dacă la unele întrebări ar trebui să plec. Le spun jucătorilor să păstreze distanţa faţă de media. Să respecte, dar să nu le spună lucruri confidenţiale. În Turcia am fost întrebat dacă vreau să plătesc jurnalişti ca să scrie de bine. 300-400 de euro, iar ei erau plătiţi cu peste 1000 de euro”.

“Cel mai mare pericol al nostru sunt reţelele de socializare. Cine are mai multe like-uri? Dacă nu le controlezi, te vor controla ei pe tine”, a încheiat Chstoph Daum, care a fost însoţit de Ionuţ Badea, oficialii Universităţii Cluj şi Ioan Ovidiu Sabău.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.