FOTO EXCLUSIV | Profesorul Daum le-a vorbit studenților de la FSPAC Cluj despre motivație și gândire strategică, dar li s-a plâns și de antiperformanțele de la juniori: „Am pierdut cu Liechtenstein! Știați că în Liechtenstein se joacă fotbal?”

FOTO EXCLUSIV | Profesorul Daum le-a vorbit studenților de la FSPAC Cluj despre motivație și gândire strategică, dar li s-a plâns și de antiperformanțele de la juniori:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Christoph Daum a vorbit două ore cu studenții de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, întocmai ca un profesor universitar.
  • Selecționerul a vorbit și despre cum trebuie crecuți tinerii fotbaliști din România, despre meciurile naționalei sau despre cum i s-a cerut șpagă de la presa din Turcia.

Selecționerul României și-a luat rolul de profesor universitar pentru două ore, la FSPAC Cluj. Studenții l-au putut vedea într-o postură inedită pe antrenorul care vrea să ducă România la Mondial. Cursul lui Daum s-a numit „Ce pot învăța afacerile și societate din sport”, iar selecționerul a vorbit despre principiile și valorile sportului, despre felul în care totul gravitează în jurul potențialului uman sau despre asemănările între sport și societate.

„Voi sunteți viitorul României, atâta timp cât credem în voi. Sportul este oglinda societății și nu poți ingnora valorile umane în sport, business sau societate. De când am început cariera mi s-a spus că doar victoria este importantă și nu contau pierderile. Am obținut însă performanțe pentru că am avut respect față de potențial uman. Sportul nu poate fi redus la cel de performanță. E o forță a integrării și identificării. Diferențele rasiale sau de credință nu contează. Contează cum poți transmite mingea și nu ce naționalitate ai. Am fost pus în situația de a integra jucători de 16 naționalități diferite într-o echipă. N-a fost ușor să oprim conflictele. De la un antrenor se așteaptă însă să înțeleagă calitățile sportivilor, pentru a produce rezultate maxime. Succesul unei echipe începe cu fiecare persoană. O singură persoană poată să aducă victoria. Feed-back-ul este micul dejun al performanței. Dacă vrei să fii respectat, trebuie să oferi respect”, le-a transmis Christoph Daum studenților din sală.

Neamțul a dat și o lecție despre motivație și a folosit de multe ori exemplul său și principiile după care se ghidează în viață. „Realitatea începe cu dorințe și vise, dacă crezi vei primi. Tot timpul sunt pregătit să fiu mai bun, nu renunța niciodată. Întreabă, crede, acționează, acceptă”, a spus Daum.

  • Calificarea la Mondial: „Dacă aș fi doar realist aș spune că șansele sunt mici, dacă aș fi doar optimist aș spune că vom câștiga toate meciurile”

Selecționerul a răspuns și întrebărilor studenților care au fost curioși să afle dacă România va merge la Mondial. „Gândim doar meci, cu meci, niciodată nu ne pierdem speranța. Sunt realist-optimist. Dacă aș fi doar realist aș spune că șansele sunt mici, dacă aș fi doar optimist aș spune că vom câștiga toate meciurile. Avem șanse, am lucrat la un nou concept tactic cu Danemarca, 60 de minute am făcut-o bine. Avem jucători care joacă foarte puține meciuri, cum sunt Chiricheș sau Pantilimon. Trebuie să facem din acești jucători o formulă care să evolueze bine”, a răspuns Daum, care l-a felicitat pe Hagi pentru proiectul de la Viitorul și și-a arătat indignarea față de rezultatele naționalelor de juniori. La finalul lunii aprilie, naționala under 16 a pierdut cu 1-2, în fața reprezentativei din Liechtenstein.

„O gândire strategică înseamnă 5-6 ani. Dacă aș fi în locul altor cluburi aș spune ce a făcut Hagi merge, haide să facem și noi. El are puțin noroc pentru că alții nu fac, dar respect foarte mult ce a făcut el acolo. Dacă am avea mai multe astfel de academii ar fi foarte bine pentru fotbalul românesc. Echipele de juniori au pierdut cu Azerbaijan, nu cu Anglia sau Germania, cu Azerbaijan! Am pierdut cu Liechtenstein! Știați că în Liechtenstein se joacă fotbal? Am pierdut cu ei! 60 la sută din jucătorii din campionatul nostru sunt străini. Eu am semne de întrebare că din aceștia va ajunge unul mare jucător sau va fi vândut pe bani mulți. Istoria fotbalului românesc a însemnat jucători produși și vânduți. Au ajuns jucători cheie la cluburi din vestul Europei și nu jucători care joacă din când în când. Au fost rodul sistemului sportiv comunist. Câte medalii câștiga România în sport? Acum trebuie să găsim soluții noi. Gândirea strategică se referă la viitor, dar începe astăzi. E ca și când plantezi un măr. Ai nevoie de 7 ani până să culegi un fruct”, a spus Daum.

  • „În Germania am schimbat mult începând din 2000 și am fost răsplătiți abia în 2010”

Acesta a dat exemplul Germaniei, a cărei strategie de formare a jucătorilor, începută ân 2000, a dat roade abia după 10 ani. „În Germania am schimbat mult începând din 2000 și am fost răsplătiți abia în 2010, în Africa de Sud, iar 2014 am luat titlul mondial în Brazilia. Au fost ani de muncă”, a spus selecționerul.

Daum a mai vorbit și despre mentalitatea jucătorilor români și i-a scos în evidență pe Andone și Săpunaru. „Românii au mentalitate de învingători, dar trebuie să lucreze la perseverență și să învețe să nu renunțe niciodată. Florin Andone a crescut în Spania, are o mentalitate diferită. Această mentalitate poate să ne aducă un plus, dar momentan trebuie să-l ajutăm să pășească în față. Săpunaru are o bună mentalitate. A jucat mult timp în Portugalia și și-a dezvoltat mentalitatea. Experiența îți construiește mentalitatea”, a spus Daum.

  • „În Turcia am fost întrebat dacă vreau să plătesc jurnaliști, 300-400 euro”

Germanul a explicat cum percepe relația cu presa, pentru care are respect, dar în care nu are încredere și cum i-au cerut jurnaliștii din Turcia bani, ca să scrie „de bine” despre el. „Cea mai mare provocare în viață este să devii independent. Nu te gândi doar la partea financiară. Dacă sunt independent ce poată să-mi facă presă? Nu cunosc limba română și nu pot să citesc ziarele. Asta e foarte bine. Nu înțeleg nici ce spun analiștii de la televizor. Respect însă jurnaliștii și răspund chiar dacă la unele întrebări ar trebui să plec. Le spun jucătorilor să păstreze distanța față de media. Să respecte, dar să nu le spună lucruri confidențiale. În Turcia am fost întrebat dacă vreau să plătesc jurnaliști ca să scrie de bine. 300-400 de euro, iar ei erau plătiți cu peste 1000 de euro”.

„Cel mai mare pericol al nostru sunt rețelele de socializare. Cine are mai multe like-uri? Dacă nu le controlezi, te vor controla ei pe tine”, a încheiat Chstoph Daum, care a fost însoțit de Ionuț Badea, oficialii Universității Cluj și Ioan Ovidiu Sabău.

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv, de o gelozie ieșită din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup