77 de luni de aşteptare pentru seara “numărului 17”. Povestea lui Deac, jucătorul ignorat de 3 selecţioneri şi redescoperit de Contra. De la antrenamente cu Raul, la meciurile fără suporteri din Kazahstan şi viciul antrenamentului

9 oct 2017 6223 afişări Nationala
77 de luni de aşteptare pentru seara “numărului 17”. Povestea lui Deac, jucătorul ignorat de 3 selecţioneri şi redescoperit de Contra. De la antrenamente cu Raul, la meciurile fără suporteri din Kazahstan şi viciul antrenamentului Foto: FRF 7 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7952/16760605/1/schalke-epa.jpg
  • ProSport îl prezintă pe Ciprian Deac, omul decisiv de la Copenhaga, un jucător atipic, căruia antrenorii îi spun să se pregătească mai puţin, care a învăţat profesionalismul de la Raul şi Huntelaar şi-a asumat anonimatul pe mulţi bani în Kazahstan şi care a continuat să viseze la naţională, când selecţionerii l-au uitat cu anii.

La 31 de ani şi 8 luni şi-a trăit clipa de glorie la echipa naţională. A aşteptat această seară de când s-a apucat de fotbal. Seara în care Ciprian Deac a fost eroul echipei naţionale, într-un meci cu Danemarca, din păcate doar de moral. Un prim gol într-o carieră la echipa naţională, care a început în 2010, cu Răzvan Lucescu antrenor. Atunci avea 24 de ani şi era cel mai în vogă jucător de la CFR. Imediat a venit şi transferul la Schalke şi provocarea carierei, într-o echipă cu Huntelaar şi Raul.

Influenţa lui Magath, Raul şi Huntelaar: 3 ore de antrenament suplimentar pe zi

N-a jucat acolo prea mult, dar întâlnirea cu Felix Magath şi vedetele nemţilor i-a schimbat cariera şi percepţia despre fotbal. “Magath ne chinuie la antrenamente”, recunoştea Deac atunci. Din acea perioadă a învăţat că un fotbalist profesionist trebuie să se antreneze în plus. Pregătirea suplimentare e ca un drog acum pentru Deac, care stă 3 ore în plus la sala de forţă, în fiecare zi. Până şi Dan Petrescu i-a spus să o lase “mai moale”. “Am avut câteva discuţii cu dânsul pe această temă. Îmi spunea să fiu atent că nu mai sunt la prima tinereţe, dar aşa m-am obişnuit. Merg primul şi plec ultimul de la antrenament. Aşa am fost obişnuit şi ăsta e secretul formei mele. După perioada Germania m-am schimbat. Merg cu o oră şi jumătate sau două înainte de antrenament şi mai rămân o oră după. În general, în sala de forţă lucrez foarte mult. Aşa mi-am obişnut organismul. Eu şi în vacanţă dacă stau o zi, două şi nu mă antrenez mi-e foarte greu, mă simt slăbit. Este cea mai bună “vitamină” a mea”, îşi povestea secretul din spatele revenirii Ciprian Deac, în Prosport.

“Ignore” total de la doi selecţioneri

Naţionala l-a uitat însă. Timp de 6 ani şi 5 luni Ciprian Deac n-a fost interesant nici pentru Victor Piţurcă, nici pentru Anghel Iordănescu. Telefonul de la Federaţie n-a mai sunat pentru el, chiar dacă a urmat sezonul cel mai bun, în opinia sa, cu 42 de jocuri şi 11 goluri la Rapid, iar apoi alţi ani în care a bifat 91 de partide şi 19 reuşite la CFR. “După perioada Răzvan Lucescu n-a mai primit semne de la naţională, cu toate că aveam o perioadă foarte bună. N-am fost supărat. Eu înţeleg perfect că sunt decizii şi nu trebuie să mă supăr”, spunea Deac.

691 de minute evoluase Ciprian Deac la echipa naţională, înainte de meciul cu Danemarca

Upercut de la Christoph Daum: “Eşti bătrân!”

Mult aşteptata selecţie a venit, dar a fost încă o dezamăgire cruntă pentru jucătorul clujean. Christoph Daum l-a selecţionat pentru ultima dublă a sa ca principal la echipa României, cu Armenia şi Muntenegru. Deac s-a simţit însă la fel de exclus ca şi în mandatele lui Piţurcă sau Iordănescu. “Mi-a spus Ciprian că a fost chemat de selecţioner şi i-a spus: <<Nu o să te bag să joci pentru că eşti prea bătrân>>. Mi s-a părut o bătaie de joc”, avea să dezvăluie Iuliu Mureşan discuţia dintre Deac şi Daum. Neamţul avea mai apoi să nege aceste cuvinte.

Salariul de 10 ori mai mare şi intrarea în anonimat. "Boxul este pe primul loc în preferinţele oamenilor"

Mijlocaşul rămâne însă revenirea anului în fotbalul românesc. Are 27 de partide, 8 goluri şi 9 pase decisive în 2017, pentru CFR. S-a întors după doi ani petrecuţi în Kazahstan şi după doar câteva luni la Cluj a venit oferta lui Becali de la FCSB, refuzată însă de mijlocaş, care este om de bază în echipa lui Dan Petrescu. “Câştigam de 10 ori mai mult decât sunt salariile în zilele noastre. E un fotbal bun, din moment ce îşi permit să plătească salarii de 50, 60, 70 de mii de euro pe lună. Din păcate pentru ei suferă foarte mult la infrastructură. Sunt multe terenuri sintetice. Nici lumea nu vine la fotbal, nu iubeşte fotbalul. Boxul este pe primul loc în preferinţele oamenilor”, şi-a povestit Deac aventura din Khazahstan.

Promisiunea: “O să vă săturaţi de mine”

După şase ani şi cinci luni în care echipa naţională a fost vis interzis pentru Ciprian Deac, Contra l-a titularizat din nou, iar mijlocaşul a marcat golul pe care îl visa de mult. La 31 de ani ar putea redeveni om de bază în echipa naţională. “Nu mă consider aşa bătrân. Eu cred că mai pot juca mulţi ani, la un nivel destul de ridicat. O să vă săturaţi de mine cât o să mă vedeţi pe teren”, a spus Ciprian Deac în seara în care el a fost cel care a salvat impresia naţionaleli lui Contra, în Danemarca.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.