Mircea Sandu, reclamat de Burleanu la DNA pentru cei 600.000 de euro cu care s-a premiat din banii de la Loterie. Dragomir și ceilalți membri ai Comitetului Executiv – buni de plată 1,4 milioane de euro. Ce spune Sandu

Redactor:
Matei Udrea
Mircea Sandu, reclamat de Burleanu la DNA pentru cei 600.000 de euro cu care s-a premiat din banii de la Loterie. Dragomir și ceilalți membri ai Comitetului Executiv - buni de plată 1,4 milioane de euro. Ce spune Sandu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Mircea Sandu, fostul președinte al FRF, face obiectul unei plângeri penale la DNA din partea noii conduceri a federației, care încearcă astfel să recupereze comisionul de 600.000 de euro însușit după câștigarea procesului cu Loteria, în urmă cu aproape patru ani. Inițiativa lui Răzvan Burleanu, noul șef al federației, dezvăluită de colegii de la site-ul de investigații www.riseproject.ro, reprezintă o lovitură de baros pentru fostul șef al federației. În ultimele luni, Sandu a fost constrâns să renunțe la contractul de rentă viageră cu FRF și dat în judecată pentru a returna aproape 115.000 de lei încasați în primele cinci luni în care a încasat renta viageră. De data aceasta, suma e foarte mare și provine din comisionul pe care fostul șef al FRF și oamenii din Comitetul Executiv de atunci și l-au votat într-o ședință ținută pe 14 februarie 2011.

În urma unui proces intentat Loteriei, FRF a câștigat, acum aproape patru ani, o sumă foarte mare, aproximativ 20 de milioane de euro. Mircea Sandu a propus, iar cei 12 membri ai Comitetului Executiv au aprobat entuziaști, să-și „tragă” și ei „de o smochină”, după cum s-a exprimat la acea ședintă Dumitru Dragomir, pe atunci șeful LPF. „Smochina” însemna 10 la sută din sumă, iar partea leului i-a revenit lui Mircea Sandu. Acum, prin plângerea penală înaintată la DNA, Răzvan Burleanu speră să recupereze două milioane de euro. Noua conducere a FRF consideră că acea modificare a regulamentelor pentru a permite însușirea a două milioane de euro e ilegală, deoarece Mircea Sandu și toți ceilalți membri ai Comitetului Executiv erau deja plătiți să apere interesele fotbalului și, deci, nu era nevoie să fie răsplătiți suplimentar.

Dragomir: „Adică, băbește, toți cei de aici primim și noi fiecare câte o smochină”

Stenograma ședinței de Comitet Executiv al FRF din 14 februarie 2011, la care au participat 13 dintre cei 14 membri ai organismului de conducere al fobalului românesc, este de-a dreptul savuroasă. Oscilând între o ședință de plenară PCR și scenele din „O scrisoare pierdută” a lui Caragiale, discuția este marcată de versatilitatea lui Sandu și lăcomia prudentă a lui Dragomir. Șeful LPF era obsedat să nu-și asume nicio responsabilitate și, în același timp, dornic să pună mâna pe banii la care nu avusese niciun merit, în timp ce Sandu a explicat succint și clar ce merite a avut el, în ce consta modificarea propusă și a gâdilat orgoliul celor prezenți, relevând aportul acestora la succes. Dintre membrii Comitetului Executiv a absentat Marius Stan, pe atunci președinte la Oțelul Galați. Iată framentul de stenogramă în care s-a decis, pe parcursul a doar câteva secunde, ca niște oameni să devină instantaneu mai bogați cu sute de mii de euro.

Mircea Sandu: „Înainte de Anul Nou am căutat să închei o convenție cu Loteria Națională vizavi de drepturile legale pe care federația le avea. Am câștigat procesul, al doilea proces în fond. Am avut două întâlniri cu Consiliul de Administrație de la Loteria Națională. Am purtat mai multe runde de negocieri între Casa de Avocatură Duțu pe care am angajat-o noi și Rațiu care era la Loteria Națională. Am avut și o mediere cu un birou de mediatori. În final am fost și am semnat convenția federației cu Loteria Națională. Noi am reușit ceea ce ne-am propus, mandatul pe care mi l-ați dat, acela de a ne achita drepturile pe 2006-2009, renunțând la penalități și de asemenea am reușit în plus să mai atrag din drepturile prevăzute pe 2009 care nu erau prevăzute în discuția pe care am avut-o noi din suma care era în discuție, deci am mai adăugat față de suma inițială încă 1,5 milioane de euro față de ceea ce am reușit. De aceea am venit și mai devreme și v-am expus proiect pe patru ani de zile ca sprijin pentru toate structurile din cadrul FRF: echipament sportive, cumpărarea de terenuri, creșterea fondurilor pentru fotbalul în sală, fotbalul pe plajă, fotbalul feminin, asociațiile județene, mașini, Liga a II-a, terenuri și așa mai departe procentul de cheltuieli pentru bonusuri este de 6 la sută.

Față de acestea aș vrea să vă propun și o completare a hotărârii Comitetului Executiv nr. 17 din 8 octombrie anul 1997, care la punctul 41.1 aș dori să se modifice cu următoarul conținut. Deci inițial ce am făcut? Am aprobat ca fiecare salariat care aduce fonduri mai mari de 500 de RON în FRF să beneficieze de un comision de 10 la sută, și vă propun să modificăm astfel: «Orice angajat al FRF, inclusiv membri ai Comitetului Executiv și comisiilor FRF care reușește să faciliteze un contract de sponsorizare, un contract de publicitate, soluționare unui litigiu sau orice operațiune juridică ca FRF să obțină un beneficiu minim de 5.000 de RON să fie retribuit cu un bonus net de maximum 10 la sută din valoarea brută mai sus menționată. Președintele FRF va decide cuantumul bonusului pentru fiecare caz în parte sau pentru fiecare persoană atunci când la obținerea venitului respectiv contribuie mai multe persoane în limita cotei precizate mai sus».

Dacă sunteți de acort cu conținutul acestei completări? Dacă sunteți de acord pentru că nu numai eu mi-am adus contribuția, ci și dumneavoastră m-ați împuternicit, și salariații federației și așa mai departe. Vă propun un procent de 5,53 la sută din ceea ce am adus noi în federație să se regăsească într-un bonus care să fie atribuit membrilor Comitetului Executiv și salariaților federației.
De acord?
Se aprobă.
Dl. D. Dragomir: Aceasta s-o facă președintele federației.
Dl. Mircea Sandu: Da. Bun. Mulțumesc.
Dl. D. Dragomir: Adică, băbește, toți cei de aici primim și noi fiecare câte o smochină.
Dl. M. Sandu: Da.
Dl. D. Dragomir: Este bine.
Dl. M. Sandu: Modificarea Hotărârii ComitetuluI Executiv nr. 17 a fost făcută.”

Mircea Sandu spune că merita banii: „Au intrat 20 de milioane de euro la bugetul fotbalului pe nebunia mea”

Mircea Sandu continuă să susțină că banii primiți din suma venită de la Loterie i se cuvin. Fostul șef al FRF spune că în vistierie au intrat 20 de milioane de euro numai datorită lui, deoarece s-a bătut prin tribunale cu Loteria și pentru că a garantat că va plăti onorariul avocaților dacă se pierde procesul. Pe 8 august, când a renunțat la renta viageră, Mircea Sandu a fost vehement: „Eu sunt un om corect și toate drepturile au fost corecte. Corecte! Apropo, că se tot întreabă cu Loteria, de ce am luat eu 600.000 de euro. Știți de ce am luat eu 600.000 de euro net? Hai să vă spun! Domnule, nimeni nu a crezut că eu mă pot bate și pot câștiga un proces cu statul român, cu Ministerul de Finanțe! Trezorierul a venit să-mi spună să renunț. Dar eu nu am renunțat! Loteria și-a bătut joc de noi! Directorul Loteriei nu a vrut să ne dea 20% din încasările Pronosport, cum specifica legea. A vrut să ne dea doar 100.000 de euro. I-am zis trezorierului că angajez avocați, iar dacă pierdem, suport costurile. Așa că am câștigat. Am avut această nebunie! Au intrat peste 20 de milioane de euro în bugetul fotbalului pe nebunia mea. În aceste condiții, conform regulamentului, am beneficiat de până la 3% din suma respectivă”.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani:…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
Cum arată noul Hyundai Tuscon? SUV asiatic cu mulți fani în România - GALERIE FOTO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…