VIDEO și FOTO | Peste 30.000 de spectatori au asistat la meciurile de baraj de promovare în Liga 2. A fost ”nebunie” la Hunedoara și Piatra Neamț, dar nici Reșița nu s-a lăsat mai prejos. Alexandria revine în liga secundă după 18 ani, ”corviniștii”, după 15 ani!

Marius ANGHEL 08 Jun. 2023, 02:39 Liga 2

Lupta pentru promovarea în Liga 2 s-a încheiat miercuri seară, 7 iunie 2023, iar cele cinci câștigătoare care au dreptul să se înscrie în ediția 2023-2024 sunt Ceahlăul Piatra Neamț, CS Tunari, CSM Alexandria, CSM Reșița și Corvinul Hunedoara.

Toate acestea au disputat pe teren propriu manșa retur a fazei finale a barajului de promovare, iar pe cele cinci stadioane care au găzduit jocurile au fost prezenți ”peste 30.000 de fani”, potrivit unui anunț al Federației Române de Fotbal.

Cei mai mulți au fost la partidele desfășurate la Hunedoara și Piatra Neamț, câte 12.000, însă nici Reșița nu s-a lăsat mai prejos, cu 8.000. În schimb, la Tunari au asistat cei mai puțini, sub 1.000 de spectatori.

Toate gazdele din returul fazei finale a barajului pentru Liga 2 au câștigat și au promovat

Cu meciuri în care promovarea era pe masă, iubitorii de fotbal din localitățile implicate în aceste cinci finale au luat cu asalt stadioanele pentru a-și susține favoriții în speranța ca din vară să vadă jocuri dintr-o ligă superioară.

Cei din Tunari, Reșița și Hunedoara au fost în aceeași situație și acum un an, însă atunci echipele lor au ratat promovarea în detrimentul celor de la Progresul Spartac, CSC Dumbrăvița, respectiv Minaur Baia Mare. Acum nu au mai irosit această șansă.

Interesant este că toate gazdele din manșa retur a fazei finale a barajului și-au câștigat jocurile de pe teren propriu și au făcut pasul în Liga 2, după ce în tur se înregistraseră o victorie pentru gazde, trei pentru oaspeți și un egal.

Peste 12.000 de spectatori au asistat la meciul care readuce Piatra Neamț în Liga 2 după 7 ani

La Piatra Neamț, pe stadionul Ceahlăul, au fost circa 12.000 de spectatori, potrivit estimării federației.

După 0-0 în manșa tur, la Suceava, în fața a alte mii de spectatori, Ceahlăul a reușit în retur să se impună pe teren propriu cu scorul de 2-0, prin reușitele lui Alexandru Anton (29) și Bogdan Forizs (90+6 – penalty) și să urce în Liga 2 în fața Forestei, echipă care a condus Seria 1 în mare parte a sezonului. Un moment important în joc a avut loc în prelungirile primei reprize, când Krell a apărat penalty-ul executat de Vasile Nechita (45+3).

ACSM Ceahlăul este o echipă înființată în 2016 și care se dorește a fi continuatoarea clubului care are peste 100 de ani. După mai mulți ani de chin în Liga 3, a reușit surpriza sub conducerea lui Cristian Pustai (55 de ani) și a promovat.

Echipa din Piatra Neamț a prins play-off-ul-ul în Seria 1 cu mare noroc, profitând inclusiv de excluderea celor de la Dante Botoșani, a terminat sezonul pe locul 2 și în marea finală a învins rivala din campionat Foresta, echipă care a fost lider tot timpul. În jocurile directe, Foresta a câștigat ambele partide din sezonul regular (3-1 la Piatra Neamț și 2-1 la Suceava), în play-off au fost numai remize (1-1 la Suceava, apoi la Piatra Neamț și din nou la Suceava) și un egal la Suceava (0-0) și o victorie a Ceahlaului (2-0), în dubla manșă a barajului.

”După o remiză albă pe terenul sucevenilor, peste 12.000 de fani au trăit cu sufletul la gură returul și s-au bucurat de o primă repriză în care Ceahlăul a reușit să deschidă scorul, iar portarul nemțenilor să pareze apoi un penalty în prelungiri. Ceahlăul revine în L2, marcând și în finalul meciului, sub comanda experimentatului tehnician Cristi Pustai, într-o atmosferă care a amintit de vremurile când sub Pietricica se juca fotbal de prim eșalon”, a scris FRF despre acest joc.

  • Piatra Neamț va avea din nou echipă în Liga 2 după șapte sezoane, ultima prezență aparțind celor de la FC Ceahlăul Piatra Neamț, în ediția 2015-2016.
  • Printre cei mai cunoscuți jucători din lotul echipei Ceahlăul sunt Patrick Petre, Cătălin Ștefănescu, Mihai Neicuțescu sau Vasile Petra.
  • În faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2, Foresta (l1S1) a trecut de CSM Râmnicu Sărat (l2S2)(1-1 la Râmnicu Sărat și 2-0 la Suceava), iar Ceahlăul (l2S1) a învins Metalul Buzău (l1S2)(1-1 la Piatra Neamț și 2-1 la Buzău).

CS Tunari, promovare istorică în Liga 2

În finala a doua s-au întâlnit două echipe din Ilfov. Returul a fost câștigat de CS Tunari cu scorul de 3-1, astfel că a întors succesul cu 2-1 obținut în tur de SC Popești Leordeni și a obținut o promovare în premieră în Liga 2.

Pe stadionul din Tunari au asistat cei mai puțini spectatori din cele cinci jocuri care au determinat promovarele, aproximativ 600.

”După ce a fost învinsă în tur, 1-2, scor stabilit încă de la pauza partidei, CS Tunari a început în forță returul și a fixat încă după 45 de minute un avans considerabil, prin hattrick-ul lui Claudiu Herea. Deși în inferioritate numerică din minutul 48, Alexandru Gheorghe primind al doilea cartonaș galben și fiind eliminat, CS Tunari a conservat multă vreme avantajul și obține promovarea în L2 în fața a aproximativ 600 de suporteri, în ciuda golului de consolare marcat de oaspeți în prelungirile partidei”, a notat FRF, organizatoarea acestor baraje.

Servit de fiecare dată de Cosmin Lambru, Claudiu Herea a marcat de trei ori în acest joc, în minutul 5, 17 și 24, asigurând succesul echipei sale, CS Tunari. Onur Kaplan (90+3) a închis tabela pentru Popești.

  • Echipa este antrenată de Gabriel Manu (41 de ani), iar cei mai cunoscuți jucători din lot sunt Alexandru Stan, Daniel Novac, Claudiu Herea, Bogdan Barbu, Bogdan Șandru, Paul Mitrică sau Cosmin Lambru.
  • Înființață la finalul anilor ’90, CS Tunari se află acum la o promovare în premieră în Liga 2 și ridică numărul echipelor din Ilfov în ediția 2023-2024 la două, alături de Concordia Chiajna.

CS Tunari a fost lider în Seria 4 a Ligii 3 aproape tot sezonul, cu excepția a trei runde din startul campionatului. SC Popești Leordeni, adversara din baraj, i-a fost mereu în urmă. În meciurile directe dintre cele două finaliste din tot acest sezon au fost înregistrare rezultatele în următoarea ordine: 1-0 pentru Popești în tur și 2-1 pentru Tunari în retur, în sezonul regular, 5-0 pentru Tunari, 5-2 pentru Popești și 3-3 la Tunari, în play-off, respectiv 2-1 la Popești și 3-1 la Tunari. În total au fost trei victorii pentru CS Tunari, toate pe teren propriu, trei victorii pentru SC Popești Leordeni, și ale sale tot acasă, și o remiză, la Tunari.

  • În faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2, SC Popești Leordeni (l2S4) a trecut de CS Afumați (l1S3)(2-1 la Popești Leordeni și 1-1 la Afumați), iar CS Tunari (l1S4) a învins Farul Constanța 2 (l2S3)(1-3 la Ovidiu și 4-0 la Tunari).

2.000 de spectatori ai fost la jocul în care Alexandria s-a întors în Liga 2 după 18 ani!

CSM Alexandria nu a avut mari emoții în a se impune în barajul de promovare disputat cu Viitorul Dăești. Echipa din Teleorman care și-a disputat jocurile de acasă pe stadionul CSS Peco, unul secundar din oraș, a trecut cu 4-1 în retur, după ce în tur se impusese cu 2-0 la Râmnicu Vâlcea.

Echipa antrenată de Ștefan Odoroabă (42 de ani) a marcat prin Marius Neicu (6), Mihai Stancu (25), Cosmin Neagu (41) și Florin Cioablă (61), în timp ce vâlcenii au punctat prin autogolul lui Vladimir Georgescu (50).

La acest joc au asistat circa 2.000 de spectatori. ”Orașul Alexandria revine în L2 după ce, în tur, CSM s-a impus cu 2-0 în partida amânată cu o zi din cauza ploii și disputată finalmente la Râmnicu Vâlcea, iar la retur gazdele au demarat în forță, conducând deja la pauză cu 3-0! Cu 2.000 de teleormăneni în tribune, CSM Alexandria a trecut ușor și peste primul gol primit, restabilind diferența de după primele 45 de minute prin reușita lui Cioablă”, a scris FRF pe site-ul său.

  • Din lotul echipei CSM Alexandria fac parte jucători cu experiență superioară Ligii 3 precum Cosmin Neagu, Alexandru Nicola, Florin Cioablă, Mihai Stancu sau Radu Necșulescu.

Și aceste două echipe au fost colege în acest sezon de Liga 3. Au activat în Seria a 6-a, una în care CSM Alexandria a fost mereu lider. Viitorul Dăești a prins in extremis play-off-ul și mai apoi barajul. În afară de cele două jocuri din baraj, s-au mai întâlnit de cinci ori în acest sezon, iar CSM Alexandria a avut câștig de cauză de patru ori, în primele patru confruntări. În sezonul regular, trupa lui Ștefan Odoroabă s-a impus cu 3-0 acasă, în tur, și 1-0 în deplasare, în retur. În cele trei partide directe din play-off, Alexandria a câștigat acasă cu 2-1 și apoi s-a impus cu 1-0 la Dăești. În fine, ultimul joc, desfășurat la Alexandria, a fost câștigat de Viitorul Dăești cu 3-2.

CSM Alexandria readuce municipiul de reședință al județului Teleorman în Liga 2 după o pauză de 18 ani. În ediția 2004-2005, Rulmentul Alexandria pica de pe ultimul loc, 16, din Seria II-a. Atunci erau trei serii de câte 16 echipe. Cel mai probabil, cum stadionul Municipal din Teleorman este departe de a fi construit, iar CSS Peco nu oferă condiții decente de Liga 2, echipa își va disputa jocurile de acasă pe stadionul Municipal din Turnu Măgurele.

  • În faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2, Viitorul Dăești (l2S6) a trecut de CS Blejoi (l1S5)(3-4 la Fedeleșoiu și 6-2 la Blejoi), iar CSM Alexandria (l1S6) a învins CSO Plopeni (l2S5)(1-0 la Plopeni și 1-0 la Alexandria).

CSM Reșița revine în Liga 2 după doi ani. 8 mii de spectatori au fost în Valea Domanului

În schimb, în Valea Domanului au fost circa 8.000 de spectatori prezenți la meciul CSM Reșița – CSM Deva.

Echipa lui Călin Cheregi (48 de ani) a câștigat cu 3-2 atât manșa tur, la Deva, cât și pe cea retur, la Reșița. În al doilea meci au marcat Aboubacar Gakou (11), Ștefan Bărboianu (36 – penalty) și Alexandru Negru (37), în timp ce pentru oaspeți au înscris Bogdan Țoiu (24) și Alin Pencea (50).

Retrogradată în 2021, CSM Reșița revine după doi ani în Liga 2.

”Bănățenii au întors spectaculos în tur și au învins cu 3-2 în deplasare după ce în minutul 50 erau conduși cu 2-0, iar la retur, purtați de peste 8.000 de suporteri, au dublat victoria! După deschidere de scor și egalare, Reșița a marcat de două ori în interval de câteva minute, iar promovarea a devenit evidentă în ciuda golului din minutul 50 prin care Deva s-a mai apropiat puțin”, a scris FRF.

  • Cei mai cunoscuți jucători ai echipei CSM Reșița sunt Ștefan Bărboianu, Cristian Zimmermann, Marian Drăghiceanu, Sebastian Velcotă, Alin Dudea, Nicușor Fota sau Laurențiu Breșneni.

CSM Reșița și CSM Deva nu au mai fost colege de serie în Liga 3 în acest sezon, spre deosebire de ediția trecută a campionatului. Fiecare și-a câștigat seria sa în acest sezon, Deva pe a 7-a, iar Reșița, pe a 8-a.

  • În faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2, CSM Deva (l1S7) a trecut de Șoimii Lipova (l2S8)(1-0 la Lipova și 2-2 la Deva), iar CSM Reșița (l1S8) a învins ACSO Filiași (l2S7)(2-2 la Filiași și 5-0 la Reșița).

Corvinul nu a pierdut niciun meci în Liga 3 în ultimele două sezoane și readuce Hunedoara în Liga 2 după 15 ani

În fine, al cincilea baraj a avut loc la Hunedoara, acolo unde singura echipă neînvinsă în ultimele două sezoane de Liga 3 a fost împinsă de la spate de circa 12.000 de spectatori și a câștigat și manșa retur a întâlnirii cu Unirea Ungheni și, astfel, a promovat în Liga 2.

După 2-0 în tur, Corvinul a trecut cu 4-1 pe teren propriu de Unirea Ungheni, echipă pe care a avut-o colegă în seria sa de Liga 3, unde a lăsat-o mult în urmă.

Au marcat Gomes Garutti Rafael (4), Antonio Bradu (7), Marius Coman (30) și Nicolae Pîrvulescu (65), respectiv Victoraș Astafei (27).

Așa cum spuneam, trupa lui Florin Maxim (42 de ani) nu a fost învinsă în campionat nici în sezonul trecut și nici în acesta, evident că a fost lider, iar la finalul play-off-ului a avut nu mai puțin de 35 de puncte peste a doua clasată din Seria 9, chiar Unirea Ungheni. Corvinul s-a impus împotriva echipei din Ungheni în toate cele șapte întâlniri directe din acest sezon, de patru ori acasă și de trei ori în deplasare, cu golaverajul de 20-3.

”După ce și-a asigurat un avans considerabil în privința promovării prin victoria cu 2-0 din tur, Corvinul a sărbătorit cu peste 12.000 de fani alături promovarea în L2, consfințită după o partidă începută furtunos, 2-0 după primele 10 minute! În ciuda unui gol marcat la 0-2, Ungheni nu a avut șanse reale de schimbat deznodământul promovării, Corvinul punctând din nou, apoi și după pauză, și încheind dubla manșă fără drept de apel”, a scris FRF despre acest joc.

  • Cei mai cunoscurți jucători din lotul lui Florin Maxim sunt Alexandru Curtean, Andrei Hergheligiu, Alexandru Neacșa, Marius Chindriș, Elton da Silva, Marius Coman sau Nicolae Pîrvulescu.

Actuala echipă din Hunedoara, Corvinul, până în vară numită CS Hunedoara, readuce municipiul în Liga 2 după o pauză de 15 ani. Ultima dată a fost în sezonul 2007-2008, atunci când SC Corvinul 2005 Hunedoara SA retrograda din Seria a 2-a de pe ultimul loc, 18, într-o ediție câștigată de FC Argeș.

  • În faza semifinală a barajului de promovare în Liga 2, Corvinul (l1S9) a trecut de Gloria Bistrița Năsăud (l2S10)(2-1 la Bistrița și 2-1 la Hunedoara), iar Unirea Ungheni (l2S9) a învins FC Bihor Oradea (l1S10)(1-1 la Ungheni și 3-2 la Oradea).

Foto: Tudy, Răzvan Păsărică, Bogdan Popescu (Sport Pictures) și CSM Reșița

Marius ANGHEL 08 Jun. 2023, 02:39 Liga 2
Pe aceeași temă