Veste mare pentru Hunedoara: Guvernul României a aprobat construirea Complexului Sportiv ”Michael Klein”! Capacitatea noului stadion al Corvinului și valoarea proiectului

Marius ANGHEL 19 Dec. 2022, 17:00 Liga 3
Veste mare pentru Hunedoara: Guvernul României a aprobat construirea Complexului Sportiv ”Michael Klein”! Capacitatea noului stadion al Corvinului și valoarea proiectului

Visul hunedorenilor de a avea un stadion nou, la standarde actuale va deveni realitate în curând, mai repede decât s-ar fi așteptat.

Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, 19 decembrie 2022, ”indicatorii tehnico-economici pentru construirea și dotarea Complexului Sportiv «Michael Klein» din municipiul Hunedoara”.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a anunțat că viitoarea arenă a Corvinului, echipă care acum activează în Liga 3, va avea o capacitate de 10.100 de locuri, va costa în jur de 64 de milioane de euro și are ca durată de proiectare și execuție de 28 de luni.

Guvernul României a aprobat construirea unui nou stadion la Hunedoara

După Constanța, Hunedoara va fi următorul oraș din România care va beneficia de un stadion nou în următorii ani. În schimb, orașe mari și tradiție în fotbal pentru Timișoara, Iași sau Galați mai au de așteptat.

MDLPA a informat astăzi, 19 decembrie, că Guvernul României a aprobat ”indicatorii tehnico-economici pentru construirea și dotarea Complexului Sportiv «Michael Klein» din municipiul Hunedoara”, acesta urmând a fi construit pe o suprafață de 37.207 mp, pe un regin de înălțime de subsol + parter + 3 etaje, va avea o capacitate de 10.100 de locuri, iar ”valoarea totală a proiectului este de 313.785.691,12 lei, iar durata de proiectare și execuție este de 28 de luni”.

Ministerul nu informează și data de la care va începe execuția noului stadion din Hunedoara.

”Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, indicatorii tehnico-economici pentru construirea și dotarea Complexului Sportiv ”Michael Klein” din municipiul Hunedoara.

Obiectivul va fi construit pe o suprafață de 37.207 mp, pe un regim de înălțime de S+P+3E (subsol + parter + 3 etaje), și va avea o capacitate de 10.100 de locuri (9.730 locuri pentru public, 50 pentru persoanele cu dizabilități, 195 locuri VIP și 125 pentru presă).

Prin proiect, se dorește realizarea unui teren de fotbal în conformitate cu regulile de suprafață FIFA și Ghidul UEFA pentru Stadioane de calitate, cu spațiu de gradene pentru spectatori, utilizat atât pentru meciuri oficiale, cât și pentru alte activități.

Complexul va cuprinde și vestiare dotate cu grupuri sanitare și camere de dușuri, grupuri sanitare pentru public, cabinet medical, birouri administrative, spații tehnice și de depozitare, zonă de restaurant, săli de conferință, sală de box, săli de forță și cardio, dar și spații destinate închirierii.

Pe lângă spațiile interioare, se va propune o nouă amenajare exterioară, prin care să se creeze zone de promenadă și de evenimente, precum și o parcare cu 435 de locuri. Terenul principal de fotbal va fi dotat cu nocturne, ecran de difuzare și tabele de scor electronice.

Valoarea totală a proiectului este de 313.785.691,12 lei, iar durata de proiectare și execuție este de 28 de luni”, sună comunicatul MDLPA.

Costuri cu 10 milioane de euro mai mari față de ce anticipa primarul Hunedoarei, și mai puține locuri

În luna mai a anului 2022, primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, anunța finalizarea studiului de fezabilitate pentru noul stadion din oraș, despre care spunea că va avea 10.500 locuri și se va ridica la o valoare totală a investiției estimată la 54 de milioane de euro.

Iată, față de informațiile inițiale, Guvernul României a estimat costuri cu 10 milioane de euro mai mari și 400 de locuri mai puține.

Noul stadion din Hunedoara va fi construit pe locul actualei arene ”Michael Klein”, care are o capacitate de 16.500 de locuri și a fost deschis în 1960.

Primarul spera ca demararea lucrărilor să aibă loc din 2024, ceea ce ar însemna, conform duratei de proiectare și execuție aprobate de guvern, să se finalizeze cel mai târziu în 2027.

Dan Bobouţanu: ”Hunedoara merită un stadion nou. Avem tradiţie în fotbal, iar o nouă arenă ne va ajuta să avem şi un viitor frumos”

Vestea aprobării construcției noului stadion din Hunedoara de către Guvernului României a fost prezentată și de Primăria Hunedoara și comentată de edilul șef Dan Bobouțanu.

”A fost emisă hotărârea de guvern necesară construirii unui stadion nou la Hunedoara
În şedinţa sa de astăzi, Guvernul României a emis hotărârea de alocare a fondurilor necesare construirii unui stadion nou în municipiul Hunedoara. Valoarea proiectului se ridică la 64.230.587 de milioane de euro (cu TVA), banii fiind alocaţi din bugetul Companiei Naţionale de Investiţii.
De la începutul anului viitor, CNI va putea începe procedurile de licitaţie pentru desemnarea companiei sau asocierii de companii care se va ocupa de întocmirea proiectului tehnic şi de execuţia efectivă a lucrărilor.
Conform studiului de fezabilitate finalizat anul trecut, stadionul de la Hunedoara va avea 10.100 de locuri – toate pe scaune (9.730 pentru public, 50 pentru persoanele cu dizabilități, 195 VIP și 125 pentru mass-media), spaţii de cazare pentru sportivi, restaurant-cantină, coffee-corner, parcări subterane (295 de locuri + 140 locuri VIP) şi supraterane, sală de fitness/forţă multifuncţională (adaptabilă şi antrenamentelor de box, de exemplu), instalație de nocturnă, tabele electronice de marcaj și ecrane-gigant și o suprafață de joc cu iarbă naturală, cu încălzire și drenaj – fiind o arenă clasificată în categoria 4 a UEFA – eligibilă pentru organizarea unor competiții europene de nivel ridicat.
Toate detaliile tehnice definitive vor fi, însă, stabilite în urma proiectării efective.
„Acest stadion nou este o idee pe care am lansat-o în spaţiul public în 2016 şi care a devenit un angajament ferm al nostru în 2017, la momentul comemorării a 25 de ani de la dispariţia lui Michael Klein. În 2017, 2018 şi 2019 am continuat să cerem sprijin pentru materializarea ei şi, până la urmă, l-am obţinut. În 2021 – 2022 s-a făcut studiul de fezabilitate necesar – o primă confirmare a faptului că demersul nostru se află pe drumul cel bun şi are şanse de materializare. Nu am fi putut ajunge în acest punct fără sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, Laurenţiu Nistor, al doamnei deputat Vetuţa Stănescu, al domnului ministrul al dezvoltării Cseke Attila şi tuturor celor care au spus „DA” acestei idei.
Mă bucur că s-a înţeles şi la nivelul factorilor decizionali că Hunedoara merită un stadion nou. Avem tradiţie în fotbal, iar o nouă arenă ne va ajuta să avem şi un viitor frumos. Va fi un stadion al întregului judeţ, care va putea găzdui şi evenimente culturale, un stadion care va atrage, în unele momente, public de pe o rază de cel puţin 100 de kilometri. Dacă procedurile de licitaţie vor începe în primăvara anului viitor şi se vor derula fără mari întârzieri, avem motive să sperăm că lucrările vor putea începe în ultima parte a anului 2023”, spune primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Vă reamintim, noul stadion va fi ridicat pe amplasamentul actualei arene fotbalistice hunedorene. Cheltuielile de demolare a vechiului stadion vor fi suportate de Primăria municipiului Hunedoara”, a transmis Primăria Hunedoara.

Corvinul Hunedoara, beneficiara stadionului, e din nou mare favorită la promovarea în Liga 2

Actuala echipă din Hunedoara, Corvinul, până în vară numită CS Hunedoara, ocupă locul 1 în Seria a 9-a a Ligii 3, cu 43 de puncte acumulate în 15 etape.

Echipa antrenată de Florin Maxim este una dintre cele două rămase neînvinse în acest sezon, cealaltă fiind CSM Deva, și are asigurată matematic accederea în play-off, cu trei runde înainte de finalul sezonului regular.

Corvinul este mare favorită la câștigarea seriei sale, iar apoi va juca un prim baraj de promovare cu o echipă din Seria a 10-a, una dintre Gloria Bistrița Năsăud, CSM Satu Mare și FC Bihor Oradea.

În ediția trecută a campionatului, echipa din Hunedoara a fost la fel de mare favorită la promovare, însă a pierdut un singur meci în tot sezonul, chiar pe ultimul, pe cel decisiv, ratând, astfel, accederea în Liga 2 în fața celor de la Minaur Baia Mare.

  • Ultima dată când orașul Hunedoara a avut o echipă în campionatul Liga 2 (Divizia B) a fost în sezonul 2007-2008, atunci când SC Corvinul 2005 Hunedoara SA retrograda din Seria a 2-a de pe ultimul loc, 18, într-o ediție câștigată de FC Argeș.
  • Județul a continuat să respire la nivelul eșalonului secund până în 2012 (sezonul 2011-2012), atunci când Mureșul Deva a retrogradat din Seria a 2-a (de Vest) de pe penultimul loc, 15. De atunci au trecut zece ani de când județul Hunedoara nu a mai avut o reprezentantă în primele două ligi fotbalistice, ba chiar 14, dacă vorbim strict de orașul Hunedoara.

https://www.youtube.com/watch?v=L1KoA7E3V2s

https://liga2.prosport.ro/seria-1/stadionul-lego-din-timisoara-are-pentru-prima-data-oferte-intre-firmele-interesate-este-si-cea-care-a-taraganat-constructia-noii-arene-din-arad-19251885

https://liga2.prosport.ro/seria-1/suporterii-polisti-au-cerut-respect-pentru-timisoara-mars-inainte-de-derby-ul-cu-ripensia-vrem-stadion-nou-vrem-sala-noua-de-sport-vrem-bazin-de-inot-vrem-tot-ce-e-normal-19252312

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/superliga/vestea-momentului-pentru-gica-hagi-statul-face-stadion-de-100-de-milioane-de-euro-celor-de-la-farul-in-mai-putin-de-doi-ani-19537586

https://liga2.prosport.ro/liga-3/cs-hunedoara-e-aproape-de-promovarea-in-liga-2-municipalitatea-anunta-primii-pasi-facuti-in-construirea-unui-nou-stadion-cate-locuri-va-avea-si-cat-se-estimeaza-ca-va-costa-19232816

 

Marius ANGHEL 19 Dec. 2022, 17:00 Liga 3
Pe aceeași temă