OFICIAL | Progresul Spartac ”a votat pentru înghețarea competiției”! Cum vrea liderul Seriei a 3-a din Liga 3 să se termine actualul sezon

Răzvan STÎNGĂ 05 May. 2020, 15:05 Liga 3
OFICIAL | Progresul Spartac ”a votat pentru înghețarea competiției”! Cum vrea liderul Seriei a 3-a din Liga 3 să se termine actualul sezon

Reluarea campionatului Liga 3 în actualele condiții generate de pandemia de COVID-19 nu este pe placul multor echipe. Acestea cer suspendarea definitivă a sezonului actual, iar, în acest sens, Progresul Spartac, liderul Seriei a 3-a, a emis un comunicat în care și-a exprimat părerea clară asupra intențiilor pe care le are Federația Română de Fotbal. Luni, cluburile au primit un chestionar, pe baza căruia fiecare își spune opinia cu privire la oprirea sau reluarea competiției.

Progresul Spartac: ”Clubul nostru a votat pentru înghețarea competiției și păstrarea actualei situații din clasament”

Marți, Progresul Spartac a făcut publică doleanța pe care o are de la FRF: ”înghețarea” sezonului. Principalele argumente pe care le aduc în discuție oficialii clubului bucureștean țin de integritatea fotbaliștilor și de riscurile la care se supun aceștia, prin faptul că pot contacta virusul COVID-19, dacă întrecerile vor fi reluate. Progresul ar fi nemulțumită de ideea celor de la FRF și cere să nu se mai dispute vreun meci, iar în calcul să se ia exact ierarhia din acest moment.

Primele două locuri din Seria 3 sunt ocupate de Progresul și CSM Slatina, aflate la egalitate de puncte. Prima cere ca rezultatul din tur, scor 2-2, și golaverajul să decidă promovata. Situația ar facilita promovarea Progresului, pentru că are un golaveraj superior 43-9 contra 34-9.

”Ieri seara (n.r. – luni), cluburile de liga a treia au primit pe mail din partea FRF chestionarul privind modul de incheiere a sezonului fotbalistic actual. Alaturi de alegerea intre cele cinci variante propuse de finalizare a competitiei, au mai existat intrebari privind situatia financiara a cluburilor si capacitatea acestora de a sustine reluarea antrenamentelor in REGIM DE CANTONAMENT (protocolul agreat cu MTS fiind descris pe larg aici https://liga2.prosport.ro/special/protocolul-cu-recomandari-al-ministerului-tineretului-si-sportului-si-ministerului-sanatatii-pentru-reluarea-antrenamentelor-sportivilor-de-performanta-dupa-incheierea-starii-de-urgenta-19131530)

Cele cinci variante propuse de FRF (plus un al saselea punct „deschis” pentru propunerile proprii) in cadrul chestionarului au fost urmatoarele:

– Reluarea normala a sezonului, cu disputarea celor 14 etape ramase;
– Playoff / Playout cu pastrarea punctajului actual;
– Playoff / Playout cu injumatatirea punctelor;
– Inghetarea campionatului cu validarea clasamentelor existente;
– Anularea sezonului, fara promovare / retrogradare.

Clubul nostru a votat pentru inghetarea competitiei si pastrarea actualei situatii din clasament.

Este evident ca ne-am fi dorit o promovare pe teren, alaturi de publicul nostru, poate chiar si cu o revenire dramatica si un gol decisiv pe final de meci, asa cum a fost in neuitatul baraj de promovare de la Crevedia. La fel de mult cum ne-am dori cu totii sa ne putem plimba liber pe strazi, sa mergem la un restaurant sau o terasa, sa urcam poate un munte sau sa facem baie in mare… Dar lumea de azi e cu totul alta decat cea de acum doua luni, iar, pentru inca o perioada, va ramane din pacate la fel. Daca este corect sau nu felul cum s-a reactionat fata de pericolul reprezentat de acest virus, doar viitorul ne va demonstra. Dar argumentele noastre pentru inghetarea sezonului sunt mai mult decat clare si le vom prezenta in continuare.

Azi, 5 mai, nu s-a reluat competitia in nici una din tarile europei occidentale, ba doua campionate mari, cel olandez si cel francez, au fost oficial anulate / inghetate. Cu exceptia Germaniei, care spera sa poata relua intrecerea la jumatatatea lui mai (dar descoperirea unor cazuri de contagiere in randul fotbalistilor pune sub semnul intrebarii si acest termen), celelalte tari nu au permis inca nici macar reluarea pregatirilor, decat cel mult in regim individual. Si vorbim de cluburi cu bugete de ordinul sutelor de milioane de euro, adevarate corporatii cu impact major in economia locala!

La nivelul ligii a treia din Romania, costurile unei perioade de 1-2 sau chiar 3 luni de cantonament pentru intregul lot depasesc posibilitatile financiare ale majoritatii echipelor, plus ca astfel de cantonamente ar fi greu de acceptat la nivelul jucatorilor, multi dintre ei avand si o alta slujba pentru a-si rotunji veniturile limitate obtinute de pe urma fotbalului. In cazul in care la nivelul esalonului trei ar aparea contagieri sau alte probleme, acestea ar putea atrage dupa ele compromiterea intregii activitati fotbalistice la nivel national, inclusiv la nivelul primei ligi, acolo unde miza financiara e una importanta. Sa nu uitam si de cazul Sucevei, oras (cu echipa in seria I) aflat in carantina totala pe termen greu de prevazut. Iar toate aceste riscuri ar fi asumate pentru o competitie de care practic nimeni nu ar putea sa se bucure, jocurile nefiind accesibile fanilor nici la stadion si nici la TV.

Speram din tot sufletul ca intrecerile Ligii I si macar a partii superioare a celei de a doua, unde lupta spectaculoasa pentru promovare angrena minim 7 echipe, sa se poata incheia pana la vara. Clubul Progresul Spartac doreste de altfel sa anunte pe aceasta cale faptul ca, in cazul in care se are in vedere desfasurarea unui turneu playoff centralizat in zona Capitalei, asa cum au existat propuneri, se ofera sa puna la dispozitia participantilor stadionul propriu din Intrarea Vrabiei, pentru antrenamente sau chiar jocuri”, sună comunicatul emis de Progresul Spartac.

Din actualul sezon al Ligii 3, din care în 2020 se desfășurase o singură etapă din retur, înainte de suspendarea competiției din cauza pandemiei de COVID-19, s-au disputat în total 16 runde și mai erau de jucat încă 14. Liderii celor cinci serii, deci echipele aflate pe locurile promovabile în Liga 2, sunt Aerostar Bacău (S1), Unirea Slobozia (S2), Progresul Spartac (S3), U Craiova 1948 SA (S4) și Fotbal Comuna Recea (S5).

Majoritatea cluburilor din Liga 3 vrea suspendarea definitivă a sezonului 

Liga2.ro a anunțat că majoritatea cluburilor din Liga 3 dorește suspendarea definitivă a seriilor. ”FC U” Craiova, liderul Seriei a 4-a, este printre puținele care doresc reluarea. La momentul actual, se pare că Federația Română de Fotbal ia în calcul ca echipele aflate pe primul loc în serii să promoveze direct din Liga 3, fără să se mai joace vreun meci. O situație puțin mai complicată are loc în Seria 3, unde Progresul Spartac și CSM Slatina se află pe primele două locuri, la egalitate de puncte. Burleanu ar vrea ca doar aici diferențierea să se facă pe baza unui baraj.

În Liga 2, potrivit surselor ProSport, primele două clasate, UTA Arad și CS Mioveni, ar urma să promoveze în Liga 1, iar următoarele patru din clasament să joace un mini-turneu, cu semifinale și finală. Câștigătoarea ar urma să dispute în sistem tur-retur barajul cu locul 6 din play-out-ul Ligii 1.

Foto: Progresul Spartac

Răzvan STÎNGĂ 05 May. 2020, 15:05 Liga 3
Pe aceeași temă