Transmisiile finalelor pentru Liga 2, un eșec pentru noul FRF.TV! Federația s-a făcut de râs și și-a pus în cap suporterii echipelor, după ce le-a interzis cluburilor să-și difuzeze propriile partide și a promovat excesiv propria televiziune

Andrei PASCU, Marius ANGHEL 09 Jun. 2022, 12:39 Liga 3
Transmisiile finalelor pentru Liga 2, un eșec pentru noul FRF.TV! Federația s-a făcut de râs și și-a pus în cap suporterii echipelor, după ce le-a interzis cluburilor să-și difuzeze propriile partide și a promovat excesiv propria televiziune

Ceea ce s-a dorit a fi o inițiativă în favoarea fotbalului românesc s-a transformat într-un eșec. Cel puțin momentan. FRF.TV, televiziunea online înființată de Federația Română de Fotbal pentru transmiterea anumitor meciuri, printre care și finalele barajelor de promovare în Liga 2, și-a cunoscut ieri limitele.

FRF a lăsat fanii cu ochii în soare și cu nervii întinși la maxim: transmisiuni proaste ale finalelor barajelor pentru promovarea în Liga 2

FRF a anunțat că va difuza partidele finale pentru accederea în Liga 2, doar că nu i-au ieșit planurile. Mai greu cu tehnologia, astfel că fanii echipelor prezente în faza finală a barajelor au avut parte, sau n-au avut posibilitatea mai bine zis, să-și vadă favoriții sau pur și simplu să urmărească, din curiozitate, care mai este nivelul celor mai bune echipe din Liga 3.

Problemele nu au fost singulare, din contră, au fost raportate la mai multe meciuri, live-urile fiind mai mereu întrerupte din cauza semnalului slab poate. Pe lângă faptul că nici calitatea video nu a fost cea mai bună, ba din contră, pentru că meciurile erau filmate cu camere deloc performante sau probabil telefoane, nici zona în care erau poziționate nu oferea cele mai bune imagini asupra terenului.

Mai degrabă, persoanele delegate să filmeze erau așezate în tribunele stadioanelor, lângă suporteri, și nu în locul special amenajat unde este plasată camera principală de transmitere a meciurilor.

FRF și-a asumat transmiterea finalelor, dar a oferit mult sub ce puteau oferi cluburile

Fanii s-au plâns și miercuri, 8 iunie, de faptul că FRF și-a luat angajamentul să transmită partidele pe FRF.TV, dar cu toate acestea nu a fost capabilă să ofere o imagine decentă, fără întreruperi și dintr-o poziție adecvată. Pe bună dreptate a fost supărarea lor, pentru că anumite echipe din Liga 3, care s-au și calificat în faza finală a barajelor, aveau obișnuința să transmită partidele la calitate superioară celei oferită de FRF.TV.

Suporterii echipelor SC Oțelul, CSM Reșița, Progresul Spartac, CSM Slatina și AFC Odorheiu Secuiesc au fost principalii văduviți de decizia FRF de a le interzice cluburilor să-și mai transmită meciurile. O parte din echipe, printre care SC Oțelul sau Progresul Spartac, aveau un mod chiar profesionist de a transmite meciurile de pe teren propriu, comparativ cu ceea ce a făcut Federația Română de Fotbal.

FRF a transmis meciurile fără reluări, fără comentarii, cu nenumărate erori tehnice și filmări din tribune

Cele două nu doar că aveau o imagine HD a transmisiunilor meciurilor și nu aveau probleme tehnice, ba ofereau și reluările golurilor și fazelor importante (ceea ce FRF nici nu s-a gândit să facă), aveau grafică (ceea ce FRF.TV a avut și ea), dar și comentarii (alt detaliu pe care Federația Română de Fotbal l-a omis și e destul de important la acest nivel fotbalistic, din care, poate, oamenii interesați vor să afle cât mai multe informații despre jucători, antrenori, echipe și așa mai departe).

Liga2.ro vă prezintă situația problemele tehnice ale meciurilor transmise de FRF.TV, din faza finală a barajelor pentru promovarea în Liga 2:

CS Tunari – Progresul Spartac: Transmisia a înfuriat în primul rând suporterii echipei Progresul Spartac, care până la decizia FRF erau obișnuiți cu meciuri transmise inclusiv cu comentariu profesionist și cu imagine de calitate, plus reluări. CS Tunari a transmis jocul tur cu CS Afumați, din faza semifinală a barajului, la o calitate mult superioară celei oferite de FRF, una care a părut a fi făcută cu telefonul.

  • Print de la meciul retur dintre Progresul Spartac și CS Tunari. Filmarea pare a fi făcută din tribună și, foarte probabil, cu telefonul

CSM Slatina – AFC Odorheiu Secuiesc: Meciul tur și meciul retur au fost transmise de FRF la o calitate proastă, care a stârnit numai reacții negative.

La retur, CSM Slatina a decis să-și transmită singură meciul pe canalul de YouTube, însă nu a avut și comentariu, așa cum obișnuia de obicei. AFC Odorheiu Secuiesc își transmitea cel puțin jocurile de acasă cu filmare profesionistă și comentariu, însă acum a ascultat ordinele federației.

  • Așa s-a văzut o mare parte a returului de la Odorheiu Secuiesc. Calitatea live-ului a fost una slabă, chiar dacă în setări există și varianta HD. În plus, camera a fost înclinată într-o parte, poate pentru că s-a filmat din mână.

O altă dovadă de amatorism a fost faptul că la loviturile de departajare FRF a trecut golurile celor de la Slatina în dreptul Odorheiului, respectiv pe cele ale harghitenilor în dreptul oltenilor. Cine nu ar fi știut în ce echipamente joacă cele două echipe ar fi crezut la final că AFC Odorheiu Secuiesc a câștigat loteriat penalty-urilor, nu CSM Slatina.

CS Hunedoara – Minaur Baia Mare: Au preluat transmisia de la DigiSport. CS Hunedoara obișnuia să își transmită jocurile de acasă și deplasare cu filmare de înaltă calitate și comentariu. Susținătorii celor două echipe, care n-au putut merge la meciuri, n-au pierdut nimic fiindcă au profitat că jocurile au fost televizate la nivel național.

  • Printul e de la returul de la Baia Mare, iar filmarea e una doar la nivel decent chiar dacă e preluată de la DigiSport. Comentariul e și el preluat

CSC Dumbrăvița – CSM Reșița: Transmisie dezastruoasă, de slabă calitate, la ambele jocuri. De exemplu, la jocul tur, de la Dumbrăvița, persoana a filmat meciul a spart și mâncat semințe pe toată durata partidei, lucru care s-a putut auzi pe filmare. CSM Reșița nu și-a mai transmis meciurile live, așa cum și-a obișnuit suporterii la toate jocurile, fie că au avut loc acasă sau în deplasare. Fanii echipei din Valea Domanului au apostrofat inclusiv clubul fiindcă FRF i-a interzis să își mai transmită jocurile din faza finală a barajului.

  • Așa s-a văzut turul CSC Dumbrăvița – CSM Reșița

Dante Botoșani – SC Oțelul: Transmisia de la Botoșani, din jocul tur, a început după ce partida avusese deja startul. Calitatea filmării a fost una proastă, cei care au urmărit meciul pe canalul FRF.TV întrebând dacă imaginile sunt preluate cu ajutorul camerei telefonului.

Reacțiile au fost unele total de nemulțumire, având în vedere că SC Oțelul își învățase suporterii cu o transmisie la standarde de televizare la un post național, cu comentariu și reluări. La jocul retur, filmarea s-a întrerupt în multe momente, iar transmisia a fost oprită de tot în startul părții secunde a jocului.

  • Returul dintre SC Oțelul și Dante Botoșani nu e nici la data și ora publicării articolului pe FRF.TV! Printul prezentat este făcut de un fan al Galațiului și pus în comentariile unei postări a clubului, pe Facebook

FRF și-a luat angajamentul să transmită finalele, dar eșecul a fost total! Transmisiuni de amatori 

Așadar, Federația Română de Fotbal le-a interzis cluburilor să transmită meciurile pentru că s-a oferit să le difuzeze ea, prin intermediul FRF.TV, post online lansat chiar zilele trecute, la 27 mai.

La FRF pare că se aplică regula ”începutul e mai greu în toate” și poate că va regla această problemă care a încurcat o întreagă federație și care a enervat la culme fanii ce au vrut să vadă partidele finale din barajele pentru Liga 2.

Suporterii chiar și-au exprimat nemulțumirile cu privire la faptul că nu pot vedea meciurile într-un mod decent, în postările cluburilor favorite de pe site-urile de socializare.

Fanii s-au enervat și au reacționat pe site-urile de socializare

Au curs cuvinte urâte pentru FRF, pentru faptul că fanii nu au putut urmări partidele echipelor lor, dar să sperăm că situația se va regla în curând, atât în privința problemelor tehnice, cât și cu modul și locul din care se transmite partida (la returul SC Oțelul – Dante Botoșani, în puținele momente în care transmisia era în regulă, camera era înclinată câteva grade într-o parte), până la oferirea de reluări și, poate, dacă nu e prea mult, comentarii.

FRF le-a interzis cluburilor să își transmită live meciurile pentru a ieși în evidență mai mult cu televiziunea online FRF.TV. Pe lângă faptul că nu a lăsat echipele să își difuzeze partidele așa cum au obișnuit, federația le-a pus să distribuie pe rețelele de socializare și să anunțe modul în care meciurile pot fi văzute.

Dintr-o anumită perspectivă, FRF le-a transmis echipelor că nu au voie să dea meciurile pentru că nu dețin drepturile de imagine, iar forul condus de Răzvan Burleanu le are, fiind organizator al competiției.

În plus, și procesul pe care trebuie să îl parcurgă oamenii pe FRF.TV, pentru a putea vedea un meci, e unul destul de complex. Partidele nu pot fi văzute la liber, ci e nevoie să își facă un cont gratuit, unde trebuie să furnizezi anumite date, precum adresa de email, nume, prenume, număr de telefon.

SC Oțelul s-a rezumat la interviuri

SC Oțelul a făcut ce a putut după ce a fost înștiințată că nu mai are voie să transmită partida pe Facebook, așa cum obișnuia, astfel că a decis să informeze cât mai bine fanii rămași acasă cu interviuri la cald luate înaintea returului cu Dante Botoșani.

Modul în care gălățenii au realizat interviurile (foto articol) este cu mult peste ce poți să ceri de la o echipă de Liga 3.

Foto: FRF.TV și Sorin Pană

 

 

Andrei PASCU, Marius ANGHEL 09 Jun. 2022, 12:39 Liga 3
Pe aceeași temă