CSM Râmnicu Sărat are bugetul ”garantat” în cazul în care promovează în Liga 2! Primarul a prezentat noul sponsor al clubului, unul care este implicat și la o echipă importantă din prima ligă. ”Concepem un nou model de a face performanță”

Marius ANGHEL 11 Apr. 2023, 00:23 Liga 3

La 13 ani distanță de la ultima prezență a orașului în campionatul Liga 2, Râmnicu Sărat visează să aibă din nou o echipă în aticamera fotbalului românesc. CSM se află la cel mai bun sezon de Liga 3 de după acea retrogradare din 2010, iar acum își face planurile pentru promovare și pentru a putea participa în noua ediție a eșalonului secund.

Primarul municipiului, Sorin Cîrjan, a prezentat public sponsorul care se alătură echipei și care, în cazul unei promovări în Liga 2, va asigura înscrierea CSM-ului în liga superioară.

Râmniceanul Viorel Tudose, prin firma sa cunoscută la nivel național, s-a alăturat echipei din Râmnicu Sărat, deoarece, spune el, vrea să întoarcă ceva comunității în care s-a format. O face, totuși, la solicitarea edilului-șef, nu din propria inițiativă. Acesta este sponsor principal la echipa din prima ligă Campionii FC Argeș, unde va continua.

Sorin Cîrjan a prezentat sponsorul cu care CSM Râmnicu Sărat are siguranța participării în Liga 2, în cazul în care promovează

La finalul jocului disputat vinerea trecută la Râmnicu Sărat, în etapa a 2-a a play-off-ului Ligii 3, Seria 1, în care liderul CSM a ratat la ultima fază victoria cu rivala județeană Metalul Buzău (scor 1-1), clasată pe locul 2, primarul municipiului Râmnicu Sărat, instituție care conduce și finanțează clubului, a prezentat un nou sponsor, unul alături de care are mari planuri.

Edilul Sorin Cîrjan a făcut introducerea lui Viorel Tudose, patronul firmei Getica 95, implicat în prezent și la clubul din prima ligă Campionii FC Argeș.

”Datoria noastră este că cautăm parteneri să susținem echipa în lupta pentru promovare, iar prezența domnului Viorel Tudose tocmai asta dovedește. Ne gândim la posibilitatea de a finanța echipa pentru Liga a 2-a, vom participa în aceeași măsură ca și în ultimii ani, noi, Consiliul Local, iar diferența, pentru a putea juca la Liga a 2-a, o vor face sponsorii. Îi mulțumesc colegului meu Viorel, că a venit însă o dată alături de noi. Sunt convins că băieții nu-l vor dezamăgi și proiectul pe care noi l-am început în urmă cu mai mulți ani va continua și va ajunge într-o altă etapă”, a transmis Cîrjan.

Viorel Tudose, sponsor la CSM Râmnicu Sărat: ”Concepem un nou model de a face performanță. Lucrul cu copiii”

Viorel Tudose, care în trecut a mai finanțat echipa locală din Râmnicu Sărat, susține că se implică din nou la trupa din orașul natal la solicitarea prietenului său din copilărie Sorin Cîrjan și datorită proiectului de la club, unul prin care se dorește promovarea tinerilor din zonă. ”Concepem un nou model de a face performanță”, a spus Tudose.

”Nu am fost greu de convins. Gândiți-vă că sunt râmnicean, născut, crescut în Râmnicu Sărat, întreaga educație până la vârsta de 19 ani s-a desfășurat în Râmnicu Sărat. Pentru mine, Râmnicu Sărat rămâne orașul copilăriei și adolescenței mele. Deși sunt implicat într-un proiect de divizie națională în fotbal (n.r. – se referă la prima ligă. Ceea ce spune este eronat, fiindcă și Liga 3 este tot o ligă națională), nu puteam să refuz. De fapt, chiar dacă nu era o rugăminte a prietenului meu Sorin, noi ne știm de foartă multă vreme, am fost colegi începând de la grădiniță, am bătut mingea pe maidanele Râmnicului, atât mingea de fotbal, cât și mingea de baschet. Ne-am bucurat împreună în anii adolescenței, ne-am despărțit puțin în anii tinereții, ne-am regăsit pe urmă, acum vrei 14 ani. Chiar mă gândeam acum, în urmă cu 14 ani, în 2009, începeam un proiect la Râmnicu Sărat care nu s-a concretizat. Vedeți, la 14 ani faci buletinul, după 14 ani poate ne-o mai veni mintea la cap. Și mie, și lui. Concepem un nou model de a face performanță. Ce m-a atras la Sorin, dintotdeauna, e lucrul cu copiii, ceea ce l-am auzit și pe Marius mai înainte (n.r. – Marius Tîrîlă, antrenorul echipei), un obiectiv de a aduce lumea la stadion, de a se îngriji de copii și juniori. Este o mare problemă a fotbalului românesc și credeți-mă că vă spun în cunoștință de cauză. Ce se întâmplă în fotbalul românesc în acest moment, lipsa rezultatelor, vine din lipsa copiilor și juniorilor din spate. Gândiți-vă că foarte mulți copii, de 17-18 ani, nu mai pot să joace, pentru că aducem pe bandă rulantă jucători din străinătate, care ocupă locul acestor copii și aceștia nu mai au unde să progreseze. Am ajuns să ducem copiii noștri în străinătate, să joace în liga a treia, liga a doua din Italia, iar de acolo să-i aducem la echipa națională. Nu așa se face performanță. Noi, cel puțin generația mea și a lui Sorin, și a celor care vin, avem datoria morală să creștem acești copii, să le dăm posibilitatea să joace în Liga a 2-a, Liga a 3-a. Este foarte important pentru copii să joace. Când vorbesc de copii mă refer la cei de 17,18,19 ani. (…), a spus Viorel Tudose.

Precedenta dată în care s-a implicat, acum 14 ani, este atunci când echipa din Râmnicu Sărat promova în Liga 2 și retrograda după doar un sezon petrecut în acest campionat, în ediția 2009-2010.

 

Tudose continuă să fie sponsor și la Campionii FC Argeș: ”Nu o să plec acum, la greu, când îi este greu lui FC Argeș”

Tudose, care prin firma sa lider în ultimul an în România la furnizare de energie electrică, susține că venirea sa la CSM Râmnicu Sărat nu înseamnă și despărțirea sa de echipa din Pitești, aceasta aflată acum în impas, pe penultimul loc în play-out-ul SuperLigii și aproape de retrogradare.

”Nici vorbă, nu legați venirea mea la Râmnicu Sărat de FC Argeș. FC Argeș este un proiect. Am spus-o de foarte multe ori, țin cu FC Argeș de la 4 ani. Pe bunicul meu îl chema Nicolae Dobrin, nume sinonim cu al celui mai mare fotbalist român din toate timpurile, Nicolae Dobrin, relația mea cu familia Dobrin, a fotbalistului, este o relație foarte bună, relația cu prietenii din Pitești este o relație bună. Când m-am dus să ajut Argeșul m-am dus dezinteresat și m-am dus, că am tot auzit în ultima perioadă zeci de vorbe că m-am dus să-mi fac reclamă, – și pe la Buzău era o vorbă prin anii 2010, când am venit, că vreau să-mi fac reclamă -… Ce reclamă să-mi fac eu? Eu m-am dus la FC Argeș din poziția de numărul 1 în furnizare de energie electrică în România. Ce reclamă îmi mai trebuia? Am reușit o performanță la FC Argeș cu lumea de acolo, acum avem probleme foarte mari, nu mă despart de FC Argeș. Eu am venit la Râmnicu Sărat alături de bunul meu prieten Sorin Cîrjan, am fost colegi, dar înainte de a fi colegi am fost prieteni, suntem prieteni și în continuare și vreau să dau și eu o mână de ajutor orașului care m-a creat. Firma mea, Getica 95, are în continuare sediul în casa în care am copilărit eu. Toți banii de la buget, care vin de la Getica 95 se varsă către partea de buget de la Râmnicu Sărat. Așa am considerat, este de datoria mea să vin să ajut echipa. Nu are nicio legătură cu FC Argeș. Nu mă desparte de FC Argeș, nu o să plec acum, la greu, când îi este greu lui FC Argeș”, a spus Tudose în cadrul conferinței de presă.

În vara anului 2022, la începutul sezonului aflat acum în curs de desfășurare, Jurnalul de Argeș scria că Viorel Tudose, prin firma sa, aflată în insolvență, va sponsoriza Campionii FC Argeș cu 500 de mii de euro. Getica 95 apare pe pieptul jucătorilor antrenați de Bogdan Argeș Vintilă.

În ultima perioadă, de când echipa merge rău în campionat, Tudose a apărut de mai multe ori în spațiul public și a criticat antrenorii. Unul dintre acești, Constantin Schumacher, i-a adresat, la rândul său, cuvinte dure omului de afaceri.

Campionii FC Argeș este aproape de o retrogradare din SuperLigă la finalul acestui sezon, în timp ce CSM Râmnicu Sărat luptă pentru promovarea în Liga 2. În cazul în care ambele echipe vor ajunge în Liga 2 în noul sezon, oare Viorel Tudose unde va alege să fie sponsor principal? La formația din orașul natal sau la cea care se dă continuatuarea celei care l-a dat fotbalului românesc pe Nicolae Dobrin, jucătorul, nu pe bunicul patronului firmei Getica 95? Nu ar fi imposibil să fie sponsor principal la ambele, în aceeași competiție, drept dovadă că există și în prima ligă, acum, echipe care sunt sponsorizate de aceeași casă de pariuri. Foto: Ionuț Tabultoc / Sport Pictures

Cîrjan: ”Venirea domnului Tudose este garanția că anul viitor vom avea o finanțare pentru Liga a 2-a”

Primarul Cîrjan a intervenit și a vorbit despre o întrebare care i-a tot fost pusă. Dacă echipa va avea posibilitatea să joace în Liga 2 în cazul în care va promova. Acesta a întărit din nou ideea că odată cu atragerea lui Viorel Tudose lângă club s-a rezolvat problema bugetului minim pentru participarea în eșalonul secund.

Edilul spune, totodată, că în situația în care clubul va avea un buget acceptabil, își va vedea lungul nasului și nu va fi luat de val și va spera la mai mult față de ce și-a propus acum, să promoveze tineri jucători din zona Râmnicului!

”Am fost întrebat ce vom face dacă vom promova. Am spus că trebuie să jucăm fiecare meci, băieții trebuie să joace fiecare meci la victorie și dacă va fi să promovăm avem două variante. Să mergem la Liga a 2-a, dacă vom găsi pe cineva să ne ajute să susținem financiar echipa, sau, deși ne-am câștigat dreptul din punct de vedere sportiv, să jucăm și în sezonul viitor în Liga a 3-a, pentru că nu ne permitem de la bugetul local să susținem echipa pentru Liga a 2-a. Deci venirea domnului Tudose este, dacă vreți, garanția că anul viitor vom avea o finanțare pentru Liga a 2-a. Nu vom fi, însă, risipitori niciodată, oricât de mulți bani vor ajunge la echipă, nu vom risipi doar pentru că prinși de euforia aceasta ne dorim alte și alte obiective. Nicidecum. Obiectivele rămân aceleași, să jucăm cu jucătorii noștri, să le dăm posibilitate să joace, să lărgim aria de selecție cât mai departe de Râmnicu Sărat, dar cei mai mulți dintre jucătorii talentați să-i aducem la clubul de fotbal și nu să-i scoatem din alte cluburi (n.r. – cele de distracție), a spus Sorin Cîrjan.

Tudose: ”Trebuie să ai și o bază de pregătire la nivel de Liga a 2-a. De ce nu, să te gândești chiar mai sus”

În completarea acestuia a luat cuvântul Viorel Tudose, care a spus că autoritățile locale ar trebui să investească și într-o bază sportivă care să ofere condiții cel puțin pentru nivelul Ligii 2. Ar putea să se gândească chiar mai sus de acest campionat, însă crede că în actualele condiții ar fi doar o realizare întâmplătoare, fiindcă nu ar crește sănătos, pe o bază solidă.

Tudose a mai declarat că venirea sa la CSM Râmnicu Sărat nu este condiționată de vreo performanță, ci doar de proiectului de a da posibilitatea tinerilor jucători români să crească fotbalistic și, de ce nu, să ajungă chiar la loturile naționale.

”E normal ca promovarea să se joace în primul rând pe teren, sportiv. Venirea mea la Râmnicu Sărat nu este condiționată de promovare. Este condiționată de acest proiect pe care Sorin l-a început. De fapt, proiectul este început de foarte mult timp, a venit în slujba acestui proiect și a stat toată această perioadă de care am vorbit mai înainte, de 14 ani, acum începe să dea roade echipa, este pe un trend ascendent și din punct de vedere sportiv. Au fost 1.500 – 2.000 de spectatori în tribune. Pentru un meci de Liga a 3-a mie mi se pare destul de multă lume, ținând cont și de condițiile atmosferice, fiindcă au fost 7-8 grade, resimțite la 3-4 grade. Este un proiect ambițios, dacă mă uit pe panoul din spatele meu, unde scrie «Sus Râmnicul», este un proiect care țintește sus. Și chiar îmi place acest proiect «Sus Râmnicul», indiferent că vine din punct de vedere sportiv sau dintr-alt domeniu de activitate”, a spus Viorel Tudose.

”Este normal ca o bază sportivă să o ai dacă îți dorești echipă de Liga a 2-a, indiferent cine vine finanțator sau să vină alături de echipă. Trebuie să ai și o bază de pregătire la nivel de Liga a 2-a. De ce nu, să te gândești chiar mai sus. Dar toate trebuie luate încet-încet, treptat, pe proiecte pe termen mediul și lung, fiindcă altfel nu se mai poate. Să ne mințim, să spunem că vrem să intrăm, să jucăm și să ne calificăm nu știu unde. Este o poveste. Trebuie construit. Poți ajunge și acolo, dar e harul întâmplării”
Viorel Tudose, sponsor nou care va asigura bugetul pentru participarea în Liga 2 în cazul în care CSM Râmnicu Sărat va promova

  • De-a lungul timpului, în sport, Viorel Tudose a mai finanţat HCM Buzău (handbal feminin) și echipele de fotbal FC Gloria Buzău, CSM Râmnicu Sărat și FC Ceahlăul Piatra Neamţ.

CSM Râmnicu Sărat, lider în Seria 2 a Ligii 3 în 14 din cele 20 de etape din acest sezon

CSM Râmnicu Sărat a fost în acest sezon de Liga 3 în mare parte lider în Seria a 2-a, de 12 ori (etapele 1-5 și 12-18) în cele 18 etape ale sezonului regular și se menține în continuare în această poziție și după cele două etape scurse din play-off, având un avans de patru puncte față de a doua clasată Metalul Buzău, cealaltă echipă care în această ediție de campionat a mai fost lider, între etapele 6 și 11 (de șase ori).

Trupa din Râmnicu Sărat este principala favorită la câștigarea acestei serii și la participarea cel puțin la un baraj de promovare, cel semifinal, în care va întâlni a doua clasată din Seria 1, Bucovina Rădăuți, Ceahlăul Piatra Neamț sau CSM Bacău. Pentru accederea în Liga 2 e nevoie de câștigarea inclusiv a barajului final, care se va da împotriva câștigătoarei dintre prima clasată din Seria 1, cel mai probabil Foresta Suceava, și a doua echipă situată în Seria 2, posibil Metalul Buzău.

În 2010, Râmnicu Sărat a retrogradat din Liga 2, după un sezon în acest campionat

Ultima participare a unei echipe din Râmnicu Sărat în campionatul Liga 2 a avut loc în ediția 2009-2010.

Atunci, CSM-ul termina pe locul 17 din 18 în Seria 1, cu 19 puncte acumulate în 34 de meciuri, și retrograda alături de Cetatea Suceava (locul 18, 15 puncte), Tricolorul Breaza (locul 16, 28 puncte), Dinamo 2 (locul 15, 29 puncte) și Gloria Buzău (locul 14, 35 puncte, penalizată cu 8 puncte).

Din Seria 1 promova atunci Victoria Brănești (74 puncte), iar din Seria 2 ajungea în prima ligă FCM Târgu Mureș (69 puncte) și retrogradau în Liga 3 Mureșul Deva, Fortuna Covaci, Jiul Petroșani și FC Drobeta Turnu Severin.

CSM sau Olimpia, în Seria 1 sau 2 a Ligii 3, o dată s-a retras, altă dată a retrogradat

În următorul sezon de Liga 3, 2010-2011, CSM Râmnicu Sărat începea cu o penalizare de 6 puncte, fiindcă nu-și îndeplinise baremul de puncte în Liga 2, și termina pe locul 12 din 15 în Seria a 2-a. Acum, acest barem nu mai există.

Ulterior, în ediția 2011-2012, echipa era trecută în Seria 1, unde încheia pe locul 4 din 15, apoi era mutată din nou în Seria 2, în care încheia pe 5 din 13. În edițiile 2013-2014 și 2014-2015 nu a participat în Liga 3. S-a întors în 2015-2016, când, sub titulatura de Olimpia Râmnicu Sărat, încheia pe locul 2 în Seria 1, după Sepsi OSK. Cu numele Olimpia a mai evoluat și în ediția 2016-2017, când încheia pe locul 9 în Seria 1, iar din sezonul 2017-2018 s-a transformat în CSM Râmnicu Sărat și trecea în Seria 2, apoi în Seria 1, din care retrograda la finalul ediției 2018-2019 de pe penultimul loc.

S-a întors în Liga 3 în sezonul 2020-2021 și acum este la al treilea sezon la rând în acest campionat, în Seria 2.

Conferința de presă în care au vorbit Sorin Cîrjan și Viorel Tudose:

https://www.youtube.com/watch?v=-OZoLSqa_Cw&t=10s

Video: Buzău.Net
Foto: capturi video și CSM Râmnicu Sărat

https://liga2.prosport.ro/liga-3/costin-lazar-a-demisionat-de-la-cetatea-turnu-magurele-19266190

https://liga2.prosport.ro/liga-3/liga-3-etapa-2-de-play-off-si-play-out-16-meciuri-sunt-programate-sa-se-dispute-astazi-19265704

https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-dinamo-si-corvinul-marile-iubiri-din-viata-lui-ioan-andone-sunt-acum-la-grea-incercare-ce-i-doreste-clubului-bucurestean-si-mesajul-catre-trupa-hunedoreana-in-a-carei-conducere-se-afla-19265575

https://liga2.prosport.ro/liga-3/corvinul-hunedoara-prima-echipa-din-liga-3-calificata-in-baraj-19265543

Marius ANGHEL 11 Apr. 2023, 00:23 Liga 3
Pe aceeași temă