VIDEO | Scandal la Suceava! Jucătorii Forestei au refuzat să plece în cantonamentul din Croația, în solidaritate cu antrenorul Ionuț Moșteanu, oprit de bodyguarzi să urce în autocar la indicațiile conducerii clubului

Marius ANGHEL 08 Jan. 2022, 14:38 Liga 3

Situație explozivă la Suceava, acolo unde jucătorii echipei Foresta au refuzat în această dimineață să urce în autocarul care trebuia să îi ducă în cantonamentul din Croația, acolo unde urmau să joace mai multe meciuri amicale aranjate de conducere.

Gestul este unul de solidaritate cu antrenorul principal Ionuț Moșteanu (46 de ani), anunțat zilele trecute, la reunire, de către șefii clubului că nu mai este dorit fiindcă are pretenții prea mari pentru o echipă de Liga 3 și pentru că nu era de acord cu turneul amical din afara țării.

UPDATE: Ulterior publicării acestui articol, președintele Forestei, Andrei Ciutac, a anunțat că lotul de jucători, cât și antrenorul cu portarii, Antonio Stoian, care inițial era și el informat că nu mai e dorit la echipă, vor pleca în cantonamentul din Croația!

Turneul amical din Slovenia și Croația al Forestei, mărul discordiei între antrenorul Ionuț Moșteanu și conducerea clubului

Foresta Suceava, clasată pe locul 2 în Seria 1 a Ligii 3 după 15 etape, s-a reunit mai ceva ca o echipă din Liga 1, să nu spunem de cele din Liga 2, în primele zile ale noului an, la 5 ianuarie.

Motivul? Conducerea clubului a acceptat în ultimele zile ale anului trecut participarea la un turneu cu meciuri amicale în Slovenia și Croația, numit Arena Cup 2022, în perioada 9 – 24 ianuarie, la care urma să întâlnească echipele NK Brezice 1919 (10 ianuarie / liga 2 din Slovenia), HNK Sibenik (12 ianuarie / prima ligă din Croația), Istra 1961 (15 ianuarie / prima ligă din Croația) și OFK Zarkovo (18 ianuarie / liga 2 din Serbia).

Asta, în condițiile în care campionatul Ligii 3 urmează să înceapă tocmai la 12 martie, iar acest turneu cu amicale nu avea nicio logică, atrăgea multe semne de întrebare, lucruri pe care antrenorul Ionuț Moșteanu l-a comunicat conducerii Forestei. Din acest motiv, dar și pentru că ”principalului” i s-a reproșat că are pretenții prea mari pentru echipa la care antrenează, una de Liga 3, i s-a transmis că nu mai este dorit la echipă și i s-a dat o hârtie în care i se comunica faptul că nu mai are voie să dea indicații tactice jucătorilor, practic, să-și exercite meseria pentru care era angajat.

Ionuț Moșteanu, oprit de bodyguarzi să urce în autocar. Jucătorii, solidari cu antrenorul, au refuzat să plece în Croația

În ciuda interdicției primite, Ionuț Moșteanu a condus antrenamentele, însă sâmbătă dimineață, când echipa avea programată plecarea spre Croația, via Timișoara, acolo unde trebuia să se facă un prim popas peste noapte, s-a întâmplat ceea ce anticipa. ”Principalul” a fost scos de conducere de pe lista celor care urmau să urce în autocar și să plece în cantonamentul din afara țării. Mai mult, la fața locului s-au prezentat și câțiva ”bodyguarzi” angajați de șefii Forestei pentru a nu-l lăsa pe Moșteanu să urce în autocar.

În solidaritate cu antrenorul lor, jucătorii Forestei au refuzat in corpore să urce în autocarul echipei, scrie Obiectiv de Suceava, astfel că, nemaiavând ce să deplaseze spre Croația, clubul a anulat acest stagiu de pregătire cu meciuri amicale. Tot circul a avut loc în fața hotelului din Suceava unde sunt cazați majoritatea jucătorilor.

”Am fost pus într-o situație penibilă. Eu eram pregătit să merg în acest cantonament, dar mi se îngrădește dreptul la muncă. Sunt mai mult decât dezamăgit. Am format o echipă frumoasă, iar la finalul campionatului speram să promovăm. Sper ca lucrurile să se rezolve în cel mai scurt timp. Au fost discuții contradictorii legat de acest cantonament, care a apărut așa inopinant, peste noapte. Mai sunt două luni până se reia campionatul, iar utilitatea acestui stagiu nu era tocmai bună, mai ales că se cheltuiesc niște bani din visteria clubului, a comunității (n.r. – 8.000 de euro). Era foarte important ca noi să avem o pregătire de iarnă profesionistă. Nu am mai văzut așa un mod de pregătire în toată cariera mea. Eu sunt deschis, îmi doresc să continuăm, dar un asemenea comportament mă lasă cel puțin rece. Îmi pune destule semne de întrebare. De ce s-au ratat trei promovări consecutive?”, a declarat Ionuț Moșteanu, citat de Obiectiv de Suceava.

Moșteanu a semnat cu Foresta la începutul actualului sezon, în iulie 2021, și mai are contract până în vara anului 2024.

Andrei Ciutac e nemulțumit că Moșteanu are pretenții de Liga 1 la Suceava, la o echipă din Liga 3. ”De la venirea lui la Suceava, acesta nu a fost de acord cu absolut nimic”

Președintele Forestei, Andrei Ciutac, venit la fața locului, a amenințat jucătorii cu rezilierea contractelor. ”Am hotărât toți. Dacă nu vine mister (n.r. – antrenorul Ionuț Moșteanu) cu noi, nu plecăm nicăieri”, a fost replica jucătorilor, scrie sursa citată.

Ciutac, conducătorul echipei de mai mulți ani, inclusiv pe când aceasta evolua în Liga 2 și retrograda, a explicat că neînțelegerile cu Ionuț Moșteanu au fost provocate de pretențiile exagerate ale antrenorului.

”Ionuț Moșteanu are o înștiințare din partea clubului că nu poate conduce sedințele de antrenament. Sunt o multitudine de motive pentru care am ajuns la această decizie. De la venirea lui la Suceava, acesta nu a fost de acord cu absolut nimic. A solicitat foarte multe condiții, printre care completarea staffului tehnic cu oameni din afara Sucevei. Este mult prea mult să aducem un antrenor secund și un preparator fizic din afara Sucevei pentru care să plătim chirie, utilități, plus prime duble. Nu este mulțumit nici de condițiile de masă cu care Foresta are contract. Nu a fost de acord nici cu programul echipei, deoarece a considerat că avem prea multe meciuri amicale. Apoi, refuză jucătorii propuși de către club. Mai sunt multe alte probleme pe care dumnealui nu vrea să le înțeleagă. Nu înțelege că diferența dintre Liga 1 și Liga a 3-a este una foarte mare. Am înțeles că nivelul la care a lucrat dumnealui este unui foarte ridicat, dar noi nu ne permitem. Am avut intenția de a rezilia contractul cu dumnealui după înfrângerile cu Bucovina Rădăuți și Şomuz Fălticeni, dar nu am putut face rezilierea pentru că la acel moment ne-a solicitat despăgubiri de 30.000 de euro. Nu știu ce club de Liga a 3-a și-ar permite în acest moment să plătească această sumă”, a explicat Andrei Ciutac, citat de Obiectiv de Suceava.

Ciutac și-a anunțat demisia de acum, dacă se ratează din nou promovarea

Mai mult, președintele Forestei a anunțat că-și va da demisia în cazul în care echipa va rata promovarea și la finalul actualului sezon, pentru al patrulea an la rând.

”Fie voi lăsa clubul pe mâna altuia, fie echipa se va desființa în vară. Din discuțiile cu care le-am avut cu domnul primar (n.r. – Ion Lungu), primăria va sista definitiv finanțarea dacă echipa va rata promovarea”, a spus Ciutac.

Foresta e calificată matematic în play-off-ul Seriei 1 a Ligii 3. Și liderul Dante Botoșani și-a dat afară antrenorul

După trei sezoane de Liga 3 în care echipa a avut ca obiectiv promovarea și de fiecare dată a ratat-o cu brio, în noua ediție de campionat Foresta părea a fi pe drumul cel bun. Cu Ionuț Moșteanu antrenor, trupa din Suceava a înregistrat în primele 15 etape zece victorii, două egaluri și trei înfrângeri, iar cu cele 32 de puncte acumulate se clasa pe locul 2 în Seria 1, la un punct în spatele liderului Dante Botoșani și calificată matematic în play-off-ul care determină cele două formații care merg mai apoi la barajul de promovare.

Foresta a încheiat anul 2021 cu opt meciuri consecutive fără eșec, dintre care șapte victorii. În ultimul joc a câștigat la pas derby-ul județului Suceava, 3-0 pe teren propriu cu Bucovina Rădăuți, de care s-a distanțat la 8 puncte în clasament, Bucovina fiind pe locul 3.

În ultimele trei etape ale sezonului regular, Foresta mai are meciuri cu Şomuz Fălticeni (locul 5 / deplasare), Ştiinţa Miroslava (locul 7, acasă) și CSM Ceahlăul Piatra Neamţ (locul 6 / deplasare).

Nu numai la Foresta a avut loc o situație explozivă în ciuda parcursului bun din acest sezon. Chiar liderul Dante Botoșani, o echipă căreia nu i se dădea nici măcar șanse la play-off, și-a demis antrenorul principal, pe Vespazian Colban, și și-a dat afară mai mulți jucători după ultimul meci oficial din 2021, din cauza eșecului de pe teren propriu cu Sporting Juniorul Vaslui (scor 0-3). La Dante a fost numit antrenor Cristian Popovici.

VIDEO cu evenimentele de la Suceava:

Foto: Dănuț Chidoveț / Obiectiv de Suceava
Video: Știri Suceava

Marius ANGHEL 08 Jan. 2022, 14:38 Liga 3
Pe aceeași temă