Încă două echipe retrogradate matematic din Liga 3, dar și un total de 15 din play-out care și-au asigurat, sportiv, menținerea în campionat

Marius ANGHEL, Călin MNERIE 05 May. 2023, 15:26 Liga 3

După Dacia Unirea Brăila (Seria 2) și CS Amara (Seria 3), alte două echipe din Liga 3 și-au redus la zero șansele de a se mai salva de la retrogradare.

În urma rezultatelor etapei intermediare desfășurate marți și miercuri în play-out-ul celui de-al treilea eșalon fotbalistic, FK Miercurea Ciuc 2 și Gloria Lunca Teuz Cermei au picat matematic în Liga 4, acolo unde știm deja o campioană județeană care va participa la barajul de promovare. Rapid Buzescu a devenit din nou campioană în Teleorman.

Patru etape rămase de disputat din play-out-ul Ligii 3, patru echipe retrogradate matematic

Spre deosebire de lupta pentru calificarea în barajele semifinale pentru promovarea în Liga 2, unde din 20 de echipe din play-off 10 și-au asigurat matematic accederea, patru dintre acestea în urma rundei intermediare din această săptămână, în play-out, unde se decid cele 19 retrogradate din această ediție de campionat, calculele încă sunt strânse.

Momentan, după desfășurarea etapei a 6-a, una intermediată, alte două echipe au retrogradat și au ajuns la un număr total de patru. Brăila și Amara au rămas matematic fără șanse încă de la finalul rundei a 4-a a play-out-ului.

FK Miercurea Ciuc 2 va ocupa singurul loc retrogradabil din Seria 1, iar Gloria Lunca Teuz Cermei este prima care pică din Seria 8.

În play-out mai sunt de disputat patru etape, iar unele echipe, din Seriile 1 și 4, unde grupele sunt incomplete după excluderile cluburilor Dante Botoșani și Astra, mai au fost trei jocuri de disputat. Cum este și cazul, de exemplu, a celor de la FK Miercurea Ciuc 2, motiv pentru care au și retrogradat de acum.

FK Miercurea Ciuc 2 a retrogradat din Liga 3 la prima prezență în acest campionat

În etapa intermediată, FK Miercurea Ciuc 2 a jucat miercuri, pe teren propriu, cu Șomuz Fălticeni și a pierdut cu scorul de 0-1, după autogolul lui Daniel Vita din minutul 63.

Cum echipa din fața ciucanilor, Rapid Brodoc, a câștigat acasă în fața Viitorului Darabani, scor 2-0, diferența dintre cele două echipe s-a mărit la nouă puncte, astfel că harghitenii au retrogradat matematic.

Seria 1 de play-out are cinci echipe, după excluderea celor de la Dante Botoșani în sezonul regular, astfel că în fiecare etapă o formație stă. În ultimele patru runde, FK Miercurea Ciuc 2, cu 13 puncte, va mai avea doar trei jocuri de disputat, astfel că nu o mai poate depăși în clasament pe Rapid Brodoc, cu 22 de puncte. O poate cel mult egala, dar nu-i poate lua fața, fiindcă primul criteriu de departajare în această situație este numărul de puncte cu care au încheiat sezonul regular. Ciucanii au avut 10, iar vasluienii au avut 14.

FK Miercurea Ciuc 2 mai are meciuri de disputat cu Viitorul Darabani (deplasare, 6 mai, ora 18:00), Rapid Brodoc (acasă, 13 mai) și Știința Miroslava (deplasare, 27 mai). În runda a 9-a va sta.

Echipa secundă a clubului ciucan fusese înscrisă în vară în Liga 3.

Gloria Lunca Teuz Cermei este prima retrogradată din Seria 8 a Ligii 3

Cealaltă echipă rămasă fără șanse este Gloria Lunca Teuz Cermei, din Seria a 8-a. Aceasta a pierdut marți, 2 mai, pe teren propriu, meciul cu Progresul Pecica (scor 0-5), a rămas la 12 puncte în spatele clasatei pe locul 4, Avântul Periam, care a pierdut acasă cu Phoenix Buziaș (scor 1-3), și nu mai poate evita retrogradarea.

Cermeiul mai are de disputat patru meciuri, însă cel mult o poate egala la puncte pe Periam, însă la finalul sezonului regular aceasta din urmă a avut 16 puncte, iar Gloria a avut doar 10 puncte.

În acest moment, cu patru runde rămase de disputat din play-out-ul Seriei a 8-a, Gloria Lunca Teuz Cermei are 13 puncte, iar Vântul Periam are 25 de puncte. Între ele este ACB Ineu, cu 19 puncte, care încă păstrează șanse matematice să se salveze.

În ultimele partide de pe teren propriu, ce ar fi trebuit să îi bage din nou în cărțile salvării, cermeianii au luat patru goluri de la colegele arădene Ineu și Pecica. În fața Progresului nici nu au marcat.

”O înfrângere cam drastică, din păcate, ne cam obișnuim cu ele. Suntem iar naivi, nu avem orgoliu, nerv, dorință de a juca fotbal. Mai aveam o speranță la locul 9, dar atât s-a putut. Avem și probleme importante de lot, Bodea e accidentat, Piț a făcut întindere la antrenament, Salka s-a accidentat în timpul meciului, acolo s-a și rupt jocul, nu am mai putut ține mijlocul. Asta este, mergem mai departe, urmează Periam, dar noi am ieșit matematic din lupta pentru evitarea retrogradării”, a spus, după eșecul cu Progresul Pecica, Ionuț Pașcu, antrenorul secund al Gloriei Lunca Teuz Cermei.

Petre Bulza spunea că Cermeiul ca continua cu Cristian Todea antrenor

Privind mai în urmă, după eșecul de vinerea trecută din deplasarea de la Phoenix Buziaş (scor 1-2), când Periam câștiga cu Bisnov (scor 5-0) și rezolva în mare parte situația din serie, președintele Petre Bulza vorbea spre tactica greșită abordată împreună cu antrenorul Cristian Todea (foto), dar și despre faptul că acesta din urmă are susținere pentru a continua pe bancă și în cazul retrogradării în Liga 4.

”Am crezut prea mult în unii jucători. Se pare că și eu, și Cristi Todea ne-am înșelat în privința lor, luni vom avea o discuție bărbătească, iar cine nu se poate concentra la fotbal și la obiectivul nostru poate sta acasă. O să vrem să dăm și salariile săptămâna ce urmează, poate vom da și ceva amenzi cu această ocazie, vom vedea. Am avut mare încredere în unii jucători, dar mi-am pierdut-o acum. După fiecare înfrângere din acest an am zis că mai avem timp să ne revenim, să câștigăm, dar acum nu știu ce mai avem de făcut.

Ce să facă Todea, să o bage el în poartă. Va rămâne antrenorul nostru, mergem până la capăt împreună, indiferent care va fi acest final. Eu de obicei sunt optimist, dar acum trebuie să fiu și realist. Sunt deja 9 puncte față de Periam, ar trebui să câștigăm aproape tot, iar ei să se încurce aproape etapă de etapă. Sunt sigur că ne lipsește o victorie care să ne deblocheze, doar că mi-e teamă că deja e prea târziu. Nu avem o luptă directă cu Ineul, nu ne interesează prea mult locul 9, chiar dacă acesta s-ar putea să fie invitat să rămână în Liga a 3-a. Și dacă va fi să picăm, rămânem cu 8 ani frumoși în Liga a 3-a”, spus Petre Bulza, citat de Sport Arad.

Cu 2 victorii, 4 egaluri și 12 înfrângeri în sezonul regular, respectiv 1 victorie și 5 eșecuri în play-out, până în acest moment, Gloria Lunca Teuz Cermei și-a aflat sentința: retrogradarea.

15 echipe din play-out și-au asigurat, sportiv, menținerea în Liga 3

Pe de altă parte, avem și 15 echipe din play-out care în acest moment, după șase etape desfășurate din totalul de zece în această fază a campionatului, sunt matematic salvate de la retrogradare, fiindcă nu mai pot pica mai jos de locul 4 în seria în care activează.

  • Evident că sunt excluse din acest calcul echipele care evoluează în play-off-ul Ligii 3, fiindcă acestea și-au asigurat menținerea sportivă în acest eșalon odată cu accederea în această fază a competiției.

Având în vedere meciurile rămase de disputat și punctele acumulate până acum, echipele din play-out care, sportiv, și-au asigurat menținerea în Liga 3 și în noul sezon sunt:

  • Seria 1: Știința Miroslava (36 puncte), Șomuz Fălticeni (35), Viitorul Darabani (23), Rapid Brodoc (22)
  • Seria 2: CSM Focșani (44), Sporting Lieşti (42), Viitorul Ianca (32)
  • Seria 4: CS Dinamo Bucureşti (29)
  • Seria 5: AFC Odorheiu Secuiesc (38)
  • Seria 6: Cetatea Turnu Măgurele (36)
  • Seria 7: Voinţa Lupac (36), Jiul Petroșani (35)
  • Seria 8: Progresul Pecica (38), Phoenix Buziaş (34)
  • Seria 10: SCM Zalău (43)

Se știu primele patru echipe dintre cele 19 care retrogradează în Liga 4

La finalul acestui sezon de Liga 3, ediția 2022-2023, ar fi trebuit să retrogradeze în mod normal 21 de echipe. Vor pica însă doar 19 formații în Liga 4, cel puțin matematic, iar primele patru sunt Dacia Unirea Brăila (Seria 2), CS Amara (3), FK Miercurea Ciuc 2 (S1) și Gloria Lunca Teuz Cermei (S8).

Prin retragerea Astrei (Seria 4) și excluderea celor de la Dante Botoșani (Seria 1) se ocupă două locuri retrogradabile din cele 21.

În acest moment rămân 15 necunoscute privind locurile retrogradabile.

Foto: FK Miercurea Ciuc și Sport Arad

https://liga2.prosport.ro/liga-3/patru-echipe-din-liga-3-sigure-de-prezenta-in-barajul-de-promovare-19269305

https://liga2.prosport.ro/liga-3/liga-3-etapa-6-din-play-off-si-play-out-21-de-meciuri-se-disputa-astazi-19268984

https://liga2.prosport.ro/liga-3/dacia-unirea-braila-si-cs-amara-primele-echipe-retrogradate-matematic-in-acest-sezon-al-ligii-3-cele-opt-echipe-din-play-out-care-si-au-asigurat-sportiv-mentinerea-in-campionat-19268093

https://liga2.prosport.ro/liga-4/rapid-buzescu-campioana-in-liga-4-teleorman-19269324

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-cand-vor-incepe-campionatele-liga-2-si-liga-3-cat-si-cupa-romaniei-sezonul-2023-2024-19268063

Marius ANGHEL, Călin MNERIE 05 May. 2023, 15:26 Liga 3
Pe aceeași temă