FRF ”a întors-o ca la Ploiești”, după ce le-a dat lovitura de grație cluburilor din Liga 4 care vor să promoveze în Liga 3! FOTO | Adresele federației către AJF-uri și AMFB cu privire la ce jucători au dreptul să utilizeze campioanele județene la baraj

Marius ANGHEL 16 Apr. 2021, 20:43 Liga 4
FRF ”a întors-o ca la Ploiești”, după ce le-a dat lovitura de grație cluburilor din Liga 4 care vor să promoveze în Liga 3! FOTO | Adresele federației către AJF-uri și AMFB cu privire la ce jucători au dreptul să utilizeze campioanele județene la baraj

UPDATE: Federația Română de Fotbal a revenit către Asociațiile Județene de Fotbal, respectiv Asociația Municipală de Fotbal București cu precizări față de adresa inițială trimisă în data de 14 aprilie. Atunci, Adrian Stângaciu, șeful de Serviciu Juridic al FRF, transmitea cluburilor de Liga a 4-a că nu vor putea utiliza la barajul de promovare în Liga 3 transferurile pe care le-au făcut după data de 8 februarie 2021, atunci când s-a încheiat perioada de transferuri din iarnă și când ele nu aveau de ce să facă achiziții, din moment de nu aveau un protocol medical care să le permită să-și reia activitatea.

Prin noua adresă, trimisă în data de 15 aprilie, Adrian Stângaciu informează cluburile că pot face transferuri așa cum făceau și înainte și se pot folosi de respectivii jucători la barajul de promovare doar dacă aceștia vin de la alte echipe de Liga a 4-a sau altele din ligi și mai inferioare.

De asemenea, pot legitima și jucători care sunt liberi de contract din timpul ultimei perioade de transferuri stabilite de FRF sau și-au depus cererile de încetarea contractului în perioada respectivă.

A doua adresă a Federației Române de Fotbal către Asociațiile Județene de Fotbal, respectiv Asociația Municipală de Fotbal București:

”Stimați Domni,

Având în vedere îngrijorarea generată de Circulara emisă ieri, 14.04.2021, cu privire la regulile aplicabile transferurilor și legitimărilor la nivelul AJF/AMFB revenim la aceasta în sensul clarificării următoarelor aspecte:

1. Regulile aplicabile transferurilor și legitimărilor la nivel de AJF/AMFB sunt cele care au fost aplicabile și în sezoanele anterioare, nefiind aplicabile norme regulamentare noi sau modificate față de sezoanele anterioare.
2. De asemenea, pentru a evita orice fel de interpretări contrare sau diferite, vă informăm că sunt permise transferurile de jucători de la alte cluburi din Liga a 4-a sau ligi inferioare, respectivii jucători având drept de joc inclusiv în jocurile de baraj. De asemenea, pot fi legitimați și vor avea drept de joc în cadrul jocurilor de baraj orice alți jucători care au devenit liberi de contract în timpul perioadei de transferuri stabilite de FRF sau și-au depus cererile de încetare a contractului în timpul perioadei de transferuri stabilite de FRF.
3. Pentru evitarea oricărui dubiu, nu vor avea drept de joc în jocurile de baraj jucătorii transferați în afara perioadelor de transfer stabilite de FRF proveniți de la cluburi participante în competițiile organizate de FRF/LPF”, semnează, cu aceeași ”aleasă considerație”, șeful de Serviciu Juridic al FRF, Adrian Stângaciu.


Știrea inițială:

Federația Română de Fotbal le-a mai dat, în această săptămână, o lovitură, poate de grație, cluburilor de fotbal de nivel amator din întreaga Românie. Este vorba despre barajul de promovare în Liga 3 și despre ce jucători au dreptul să utilizeze campioanele din Liga 4 în aceste partide.

După ce le-a dat un regulament în care să se descurce în trei săptămâni să joace într-un minicampionat de Liga 4, pentru ca învingătoare să fie primită cel puțin la un prim baraj de promovare în Liga 3, mai nou, acelorași echipe li s-a trimis și o adresă, la solicitatea Asociațiilor Județene de Fotbal sau Asociației Municipală de Fotbal București, privind un aspect important din regulamentul pe care vor trebui să-l respecte dacă ajung la baraj.

Campioanele județene care vor participa la barajul de promovare în Liga 3 trebuie să utilizeze doar jucătorii pe care îi aveau legitimați cel mai târziu la 8 februarie 2021

Deoarece jocurile de baraj pentru menținerea/promovarea cluburilor în Liga a 3-a, atât în faza I, cât și în faza a II-a, sunt organizate de FRF, echipele în cauză sunt obligate să respecte regulamentele federației. Iar articolul 19, aliniatul 4 din ”Regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal al FRF” spune că ”un jucător transferat la nivelul AJF/AMFB în afara perioadei stabilite de FRF pentru Liga I, Liga a 2-a și Liga a 3-a nu va putea participa la jocurile oficiale din cadrul competițiilor organizate de FRF/LPF”.

Nimic nelalocul lui până aici, fiindcă același articol din regulament era îndeplinit de echipe și în precedenții ani. Numai că acum este o situație cu totul specială, iar cluburile de Liga 4 sunt dezavantajate din start.

Majoritatea echipelor de nivel de Liga 4 n-au jucat de un an

Cum majoritatea campionatelor de Liga 4 din țară, cu excepția celor din Arad și Hunedoara, nu s-au reluat de mai bine de un an de zile, de la momentul în care erau oprite în luna martie a anului 2020, când izbucnea pandemia în România, bineînțeles că acestea, neavând activitate o perioadă îndelungată, fie s-au despărțit de jucătorii pe care îi aveau, fie nu au transferat nimic în perioada de transferuri de iarnă, 12 ianuarie 2021 – 8 februarie 2021.

În aceste condiții, echipele de Liga 4 care acum s-au înscris în competiții cu scopul de deveni reprezentanta județului la barajul de promovare în Liga 3 vor trebui să se bazeze la meciurile de promovare exclusiv pe jucătorii pe care îi avea până la data de 8 februarie 2021. Cei achiziționați în aceste zile vor avea dreptul să joace doar la nivel de Liga 4, nu și la baraj.

AJF Cluj a rămas fără posibilitatea de a avea o reprezentantă la baraj tocmai din cauza acestei reguli privind transferurile

Acesta este și motivul pentru care AJF Cluj, de exemplu, s-a găsit în situația de a nu mai putea organiza un minicampionat de Liga 4 în această perioadă, deci să dea o reprezentantă la barajul de promovare din vară, deși inițial avea patru echipe care să participe în competiție, minimul cerut de FRF.

După adresa trimisă de FRF, două dintre cele patru echipe care se înscriseseră în Liga a 4-a Cluj, ACS Supporter 2.0 Cluj și AFC Someșul Gilău, au renunțat la a mai participa în miniturneu, drept pentru care competiția s-a anulat.

A explicat chiar președintele AJF Cluj, Vasile Marc:

”În baza hotărârii nr. 5 al Comitetului de Urgență al FRF, și al REGULAMENTULUI PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA JOCURILOR DE BARAJ PENTRU MENŢINEREA/PROMOVAREA ÎN LIGA 3, CAMPIONATUL EDIŢIEI 2021 / 2022, AJF Cluj a organizat în data de 13.04.2021 o ședință cu reprezentanții echipelor de Liga a 4-a, care au depus la sediul AJF Cluj, cereri de înscriere în Liga a 4-a cu respectarea Protocolului Medical pentru Fotbal Amator din data de 08.04.2021, în care s-a hotărât desfășurarea unui campionat cu 4 echipe participante, cu 6 etape tur-retur și un joc de clasament între echipele clasate pe locurile 1-2 și 3-4. Jocurile au fost programate în zilele de duminică și miercuri, începând cu 18.04.2021, cu jocuri de clasament în data de 07.05.2021.

Campioana județeană urma a fi comunicată FRF până în data de 08.05.2021. S-au înscris cluburile: ACS Academia de Fotbal Viitorul Cluj, ACS FC Someșul 2 Dej, ACS Supporter 2.0 Cluj și AFC Someșul Gilău. Câștigătoarea urma să joace în etapa 1 a jocurilor de baraj, cu o altă câștigătoare din Liga 4 a altui județ, iar în cazul câștigării acestui baraj un alt joc de baraj cu o echipă clasată pe locul 9-10 din actuala ediție a Ligii a 3-a.

În urma adresei FRF Nr. 1739/14.04.2021, s-a făcut specificarea că la meciurile de baraj pentru promovarea în Liga 3 pot participa numai jucătorii legitimați la cluburile respective până la data încheierii perioadei de transferări din iarnă a FRF, respectiv 08.02.2021.

În aceste condiții, echipele ACS Supporter 2.0 Cluj și AFC Someșul Gilău au renunțat la a mai participa în acest campionat al sezonului 2020-2021, drept pentru care competiția nu va mai avea loc”.

Prima adresă a Federației Române de Fotbal către Asociațiile Județene de Fotbal, respectiv Asociația Municipală de Fotbal București:

”Stimați Domni,

Având în vedere că în ultimele zile au existat mai multe solicitări cu privire la eventualele transferuri efectuate în perioada imediat următoare vă reamintim că Federația Română de Fotbal este forul organizator al jocurilor de baraj pentru menținerea/promovarea cluburilor în Liga a 3-a (atât în faza I, cât și în faza a II-a), iar în conformitate cu prevederile art. 19 alin 4 teza finală din Regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal al FRF, un jucător transferat la nivelul AJF/AMFB în afara perioadei stabilite de FRF pentru Liga I, Liga a 2-a și Liga a 3-a nu va putea participa la jocurile oficiale din cadrul competițiilor organizate de FRF/LPF.

Prin urmare, jucătorii legitimați sau transferați la nivelul AJF/AMFB în alte perioade și/sau condiții decât cele care ar fi permis legitimarea jucătorului de către FRF la nivel național (de ex. jucători care și-au depus cererile de încetare a legitimării/raporturilor contractuale în perioada de transfer decisă de FRF) nu vor avea drept de joc la jocurile de baraj organziate de FRF pentru menținerea/promovarea în Liga a 3-a”, semnează, ”cu aleasă considerație”, Adrian Stângaciu, șef Serviciu Juridic FRF.

Este o altă decizie a FRF care dezavantajează cluburile din Liga 4 și le avantajează pe cele mai slabe din Liga 3, care vor avea o posibilitate mare să rămână în competiție și dacă vor trebui să joace baraj de menținere. Echipele de Liga 3 au reînceput să joace din septembrie 2020, spre deosebire de majoritatea celor de Liga 4, care abia acum vor juca meciuri oficiale. În plus, cluburile de Liga 3 au putut face transferuri în iarnă, în ce acestea de Liga 4 nu aveau de ce să facă transferuri, din moment ce nu știau când vor reîncepe campionatul.

  • AICI pot fi citite deciziile luate de alte AJF-uri pentru acest sezon competițional, la Liga 4.
  • AJF Olt, Alba, Gorj, Iași, Neamț, Botoșani, Vrancea, Galați, Dâmbovița, Bihor sau AMF București nu vor avea nici ele reprezentantă la baraj!

”Din păcate, protocolul medical nu este ceea ce sportul de masă românesc şi-a dorit. Nu putem începe competiţiile de dragul de a le începe. Nu putem încărca echipele la costuri suplimentare şi inutile. Nu putem periclita sănătatea şi siguranţa jucătorilor într-un campionat scurt şi foarte încărcat, fără o minimă pregătire în prealabil. Am fost ales să reprezint şi să apăr interesele cluburilor afiliate AJF Bihor şi exact acest lucru îl voi face. Aşteptăm un protocol medical pentru reluarea fotbalului juvenil şi amator cu adevărate măsuri de relaxare şi nu restrictive”
Radu Bitea, președinte AJF Bihor, despre decizia ca Bihorul să nu organizeze un minicampionat de Liga 4 în condițiile FRF

 

Marius ANGHEL 16 Apr. 2021, 20:43 Liga 4
Pe aceeași temă