FRF impune noi condiții pentru cluburile care vor participa în Liga 3 din sezonul 2020/2021. Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească

Marius ANGHEL 20 Feb. 2020, 15:06 Special

După Liga 1 și Liga 2, se înăspresc condițiile de participare și în Liga 3, începând cu sezonul următor, ediția 2020/2021. Pentru început, măsurile vor fi unele de acomodare, pentru ca din ediția 2021/2022 să fie aplicate cu strictețe. În acest moment, la acest nivel fotbalist la care iau start 80 de cluburi împărțite în cinci serii activează și echipe care fac cu greu față competiției, unele dintre ele ajungând chiar la abandon.

Membrii Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal au aprobat în ședința de marți, 19 februarie, „Regulamentul de evaluare și certificare a condițiilor minime de participare în Liga 3”. Pentru sezonul următor, cluburile care vor să activeze în al treilea eșalon trebuie să îndeplinească criterii care acoperă zonele sportive, de infrastructură, administrative și de personal, juridice și financiare.

Cluburile care nu depun documentația pentru sezonul următor se aleg cu amendă de 20.000 lei

Totuși, primul sezon în care se va implimenta acest nou regulament va fi unul de tranziție, motiv pentru care nu vor fi aplicate sancțiuni în cazul în care se va constata că nu se întrunesc condițiile de participare. Totuși, cluburile care nu vor depune documentația vor fi amendate cu suma de 20.000 lei.

Cluburile cu echipe în Liga 1 și Liga 2 care au și echipe în Liga 3 nu vor depune documentația, acestea fiind evaluate la nivel competițional superior.

„Condițiile de participare au menirea să furnizeze o competiție mai solidă, cu cât mai puține echipe retrase, să promoveze cluburile cu viziune strategică a performanței pe termen lung și să confere o siguranță financiară jucătorilor și antrenorilor”, anunță FRF.

„Aprobă cu unanimitate de voturi Regulamentul de evaluare și certificare a condițiilor minime de participare în Liga 3, cu mențiunea că toate sancțiunile prevăzute în cuprinsul Regulamentului se vor aplica începând cu certificarea pentru participarea în sezonul 2021/2022, dar se va aplica o sancțiune de 20.000 de lei pentru fiecare club care nu va depune documentația integrală pentru certificarea aferentă participării în sezonul 2020/2021. Cluburile cu echipe în Liga 1 și Liga 2 care au și echipe în Liga 3 nu vor depune documentația, acestea fiind evaluate la nivel competițional superior”, e decizia CEx.

„În ceea ce privește cluburile de Liga a 3-a, fiindcă sistemul de licențiere pe care îl aplicăm este unul diferit față de Liga 1, respectiv Liga a 2-a, un accent mult mai puternic va cădea pe ceea ce privește infrastructura și investițiile la nivel de copii și juniori”, a transmis președintele FRF, Răzvan Burleanu, după ședința Comitetului Executiv.

Obiectivele procesului de evaluare a condițiilor minime de participare în Liga 3 sunt:

– Promovarea și îmbunătățirea continuă a standardelor minime legate de organizarea și funcționarea cluburilor de fotbal;
– Acordarea unei atenții prioritare formării tinerilor jucători în cadrul cluburilor la care activează;
– Adaptarea infrastructurii sportive a cluburilor în vederea asigurării dotărilor necesare pentru jucători, oficiali, spectatori, etc, precum și pentru asigurarea siguranței acestora;
– Îmbunătățirea capacităților economico – financiare prin introducerea unui nivel ridicat de disciplină și raționalitate în privința gestionării resurselor financiare ale cluburilor de fotbal;
– Acordarea de către cluburi a importanței cuvenite achitării la termen a angajamentelor financiare asumate față de angajații relevanți, autoritățile fiscale și către alte cluburi.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 20 Feb. 2020, 15:06 Special
Pe aceeași temă